Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

:D mmm...da, bash tako.

ja koliko znam taj test je vrlo priznat kod testera i renderasha kao solidno objektivan test sirove snage i multithread mogucnosti procesora.

a ti si probao u realnom radu i jednog i drugog pa da kazesh da nije istina?

Probao sam mnogo toga u realnom radu, cak i neke mnogo skuplje masine, i jedino sto ima smisla je ulagati u kantu koja ti donosi novac ili najvise za ulozeno ako ces da se igras.

Ono sto je malo smesno (tek tek), je sto si uzeo najgoru situaciju za AMD i najbolju za Intel, sto je retko u realnosti.

3D rendering najvise zavisi od FPU snage i vrlo je specifican nacin upotrebe masine. Ne mogu da tvrdim u kojoj meri Cinebench zaposljava ALU i/ili FPU, ali bih svakako sacekao ostale rezultate jer mislim da je ovo vrlo specifican test da bi se generalno posmatrale performanse FX-8350.

Ko zeli da cita, tekst je veoma dobro objasnio arhitekturne razlike izmedju BD, K10 i Core arhitekture:

http://www.ilsistemista.net/index.p...n-whats-wrong-with-amd-bulldozer.html?start=6

na strani 6 se objasnjavaju FPU performanse.

Poslednja izmena:
Samo da AMD poživi dovoljno dugo da unifikovano CPU-GPU funkcinisanje zaživi...

175-200e tebi malo para? intel je ~190-250e neki i5\i7, koji sa mnogo slabijim hladjenjem ima da postize te performanse, tj chak mislim da bi na defaultu od 3.9ghz 3770k i sa box kulerom imao taj skor od 7.8. ova buljdoza2 ima da zahteva za ovaj 4600 klok, napajjanje od barem 60A na 12v, plochu od barem 120-130e, i kuler od barem 40-50e....a inteli idu 4.4\4.8, ajvi\sendi, i na plochama oko i ispod 100e hladjeni hyperom 212.

Miloše, 9x% ljudi ne klokuje kompjuter već ga koristi u home uslovima (malo mjuza, poneki film, internet i igrice).
Ovo o čemu ti pričaš tj. pišeš je za njih domen SFa.
Svi gledaju da prođu što jeftinije a da im komp iole pristojno radi. Nikakv radikalizam se ne traži.
Elem, postoji gro aplikacija koje su Core-ljubive pa im broj jezgara dosta znači u odnosu na čist def. klok.
Što se tiče Intela, da je dobar - dobar je i to extra. Skidam kapu zaista. Razbijaju, ali dajmo malo prostora i "narodnom" AMDu bre, nemoj 'si na kraj srca :d.

;)

:D mmm...da, bash tako.

ja koliko znam taj test je vrlo priznat kod testera i renderasha kao solidno objektivan test sirove snage i multithread mogucnosti procesora.

a ti si probao u realnom radu i jednog i drugog pa da kazesh da nije istina?

Za njega ne znam, ali mi na poslu za arhitekturu, rendering i 3D modeling koristimo isključivo Intela jer nam donosi 'lebac.
Za ovo što mi radimo AMD ne može ni vodu da donese (sve su nam makine x7 skoro promenjene na i7-3770K sa 32GB DDR3 + HD 5870 zbog Lumiona...).
For Bussiness Intel rules, to ostaje.
Sintetika je out.

Miloše, 9x% ljudi ne klokuje kompjuter već ga koristi u home uslovima (malo mjuza, poneki film, internet i igrice).
Ovo o čemu ti pričaš tj. pišeš je za njih domen SFa.
Svi gledaju da prođu što jeftinije a da im komp iole pristojno radi. Nikakv radikalizam se ne traži.
Elem, postoji gro aplikacija koje su Core-ljubive pa im broj jezgara dosta znači u odnosu na čist def. klok.
Što se tiče Intela, da je dobar - dobar je i to extra. Skidam kapu zaista. Razbijaju, ali dajmo malo prostora i "narodnom" AMDu bre, nemoj 'si na kraj srca :d.

;)

Covek ti je u jednoj recenici bukvalno objasnio sve u detalje .
Jednostavno kako god okrenes taj procesor nije isplativ pored Intel-a i definitivno nudi malo!
Svako svestan nece uzeti AMD za tako malu raziliku u ceni upravo zbog toga jer mu je na pameti kako vec kazes jer Intel razbija ;)
I da,skoro svi danas klokuju i onaj koji kaze da nece na kraju ce to da uradi,entuzijazam se podigao na visi stepen :p

Niko nema nista protiv AMD-a,trazimo samo realnost a ne bajke i sarene laze..
Evo mene recimo interesuje sta se desava klok vs klok sa prethodnom generacijom?!
Prica se o nekom napretku a stvari se gledaju kroz neku levu perspektivu..

zivi bili pa videli.
par % bolje od jako loshe je i dalje loshe :D
taj cpu (okta-kor) mozda moze biti privlachan ukoliko bude bio brzi za barem 15% od prethodnika, ako bude troshio 20-30% manje od prethodnika i ako mu cena ne predje 150-170e. kazem mozda jer je i dalje cela platforma toliko inferiorna u odnosu na intel da je to neverovatno.
nisam intel fan, cak shta vishe uvek blago navijam za slabijeg (amd) :D, plus ne valja da intel ostane jedini proizvodjach desktop proceva, ali toliko su podbacili sa buldijem da mi ne ide u glavu zashto lepo nisu napravili 32nm fenoma, malko ga ispolirali, nabudzili, nego ovu shklopociju i poluproizdvo, koja samo na papiru dobro izgleda, a u praxi tuga i zalost.

O pa to prava ofanziva branitelja :)

Ne znam samo odakle toliko energije za pljuvanje neceg sto vas petorica nikad ne bi stavili u masinu. To je veoma nekonstruktivno ucestvovanje na forumu.

demios je napisao(la):
taj cpu (okta-kor) mozda moze biti privlachan ukoliko bude bio brzi za barem 15% od prethodnika, ako bude troshio 20-30% manje od prethodnika i ako mu cena ne predje 150-170e. kazem mozda jer je i dalje cela platforma toliko inferiorna u odnosu na intel da je to neverovatno.

Tako je, samo sto bi sa takvim performansama bio drasticno bolji od Intela, a onda tesko da bi i cena bila 150-170e. Ali taj deo realnosti kod nekih ucesnika diskusije malo skripi.

ahahahahahaaa.....joj...koji si ti kralj zeljko :D:D:D

shalu na stranu, trenutno u test mashini mi je "fantastichni" fx6100 i ta momchina napucana na 4200 (nemere vishe) memorija na 2133, nb na ja mislim 2400, ima 20% manji gpu skor u vantageu od defaultnog s1366 gulfija ma 3333mhz sa istom grafuljom.
sad ce mnogi da kazu, "mani vantage, to sintetika, pogotov ta niska rezolucija, pa ko se igra josh na 17? te ima 12 tredova....". aaali to samo govori o toj inferiornosti debeloj platforme. i ako cemo o fulhd gamingu npr, onda ne treba nishta bolje od nekog athlona x3 ili max i3-ojke

Ne mora 3D Mark,eno pogledaj rezultat koji dobija Magny sa 7970 i mdm sa Ivy u warheadu!
Razlika u 14 fps,zanemarljivo :S: I sve su ovo kompromisi koji prave fanovi zarad vezanosti za brend ubedjujuci nas da mi ne razmisljamo racionalno .WTF?!
Oni su davno ostali na Denebu i prici da nista bolje od toga ne treba..I dan danas da ga ima u slobodnoj prodaji bio bi Best Buy predlog :D

Poslednja izmena:
trenutno u test mashini mi je "fantastichni" fx6100 i ta momchina napucana na 4200 (nemere vishe) memorija na 2133, nb na ja mislim 2400, ima 20% manji gpu skor u vantageu od defaultnog s1366 gulfija ma 3333mhz sa istom grafuljom.
sad ce mnogi da kazu, "mani vantage, to sintetika, pogotov ta niska rezolucija, pa ko se igra josh na 17? te ima 12 tredova....". aaali to samo govori o toj inferiornosti debeloj platforme. i ako cemo o fulhd gamingu npr, onda ne treba nishta bolje od nekog athlona x3 ili max i3-ojke

Izvini, ali..... ti ne vidis nikakvu razliku izmedju procesora koji ima 6c/12t i 3c/6t? Ili slucajno razliku izmedju dual i triple channel, desktop/server socket i sl? Cisto dijagnosticki pitam...

Poslednja izmena:
Osim tebe... stvarno bi bilo dobro kada bi prestao da samog sebe lazes posto je svima ostalima jasno sta ti mislis o AMDu.

Sta ja mislim to je totalno nebitno,poenta je kako se oni sami predstavljaju i sta je ISTINA.
Rezultati govore sve ;) Ne prebacuj polemiku na licni nivo mada to od tebe nije nista novo :(

Svima je jasno kakva je situacija sa AMD procesorima u poslednjih par godina kao i da je AMD u zescoj krizi itd. Ta ISTINA o kojoj ti pricas je opste poznata stvar svakome ko se iole zanima za hardver, zaista nema potrebe da ti ljudima otvaras oci. Moze AMDovo marketinsko odeljenje da pise po internetu sta hoce, otpustanja najbolje govore o njihovom radu.

Nisam uopste isao licno, da jesam tek bi tu bilo svasta da se kaze ali mi je drazi forumski status od otkrivanja ISTINE.

Poslednja izmena:
Izvini, ali..... ti ne vidis nikakvu razliku izmedju procesora koji ima 6c/12t i 3c/6t? Ili slucajno razliku izmedju dual i triple channel, desktop/server socket i sl? Cisto dijagnosticki pitam...

da si se bavio testiranjem hw-a kao shto sam ja, i da si vrteo chesto vantage, video bi da je za lep gpu skor dovoljan i npr e8400 klokovan na 4ghz, al dobro, zato sam i rekao da cesh spomenuti: "...ali 12 tredova... ovo ono".
iskljuchujem se iz dalje diskusije. kad izadje vishica, ce je komentarishemo. iako zelim da budem optimista, i zelim da vidim poboljshanje, to ipak nisam i, kao shto je naslov jedne vesti "vishera ce iznenaditi cenom"...time ce mozda jedino i da iznenadi, na zalost.

ps s1366 je server socket? :D

LGA 1366, also known as Socket B,[2][3] is an Intel CPU socket. This socket supersedes Intel's LGA 775 (Socket T) in the high-end and performance desktop segments. It also replaces the server-oriented LGA 771 (Socket J) in the entry level and is superseded itself by LGA 2011. LGA stands for land grid array. This socket has 1,366 protruding pins which touch contact points on the underside of the processor (CPU)[4] and accesses up to three channels of DDR3 memory via the processor's internal memory controller.

.. sacekamo koji dan pa mracimo, ok? :)

znam da ima i za servere i da postoje xeoni bla bla, ali kakve veze ima u ovom sluchaju?
pa i da je bio obichan 920 na 2666 tj 2800 opet bi ga pokidao.
a govorimo i desktop platformama, i7 prva generacija default naspram poslednje amd-ovo chedo.

da, chekamo pa mrachimo, slazem se ;)

Realno, pokidao bi ga, tu nema dileme.

Ali, poenta je - da ja i dalje ne vidim sta to ne moze Phenom II 955 sto moze i5-2500k, na primer - kada je u pitanju bilo kakav gaming?

Za druge stvari, u redu, to necemo da polemisemo - evidentno je.

Sintetika je opet druga stvar, pa ja sam imao SB-a i5-2380p koji je kidao Thubana na 3,9GHz i deneba na 4,2GHz u svim sintetickim testovima.

Po mom misljenju, jedini fail procesori su oni za AM3+ soket.

Jer, nikome ko ima x6 ili x4, po mom misljenju, ne treba da se isplati da prelazi na to..

Jos nekako da razumem prelazak na FX_8120, ali na fx-6100 i fx-4100.. To ne mogu.

Mada, kao sto je Demios rekao.. Za FULLHD je dovoljan i Athlon x3.

poenta priche nije fulhd gaming, vec ako se polemishe o performansama procesora da se ide u sitne detalje, brdo benchmarka, sve sfere da se obuhvate tj sve karte da se bace na sto i onda da se kaze, ovaj cpu valja ili pak ne valja. zato sam i dao primer vantage-a koji pokazuje inferiornost amd-a, iako na dotichnom moze vrlo lepo i glatko da se igra u 1080p.

no, rekli smo da ne mrachimo, josh par dana pa ce' ' vidimo

Ali, poenta je - da ja i dalje ne vidim sta to ne moze Phenom II 955 sto moze i5-2500k, na primer - kada je u pitanju bilo kakav gaming?

Moze da izbaci mnogo veci min fps. Ja sam sa q9550 presao na 2500k i cak i u gpu zahtjevnim igrama 2500k min fps dize na dosta jaci nivo. I to u fullhd rezoluciji.

Ljudi, malo ste se baš previše posvađali. :) Kao što je rečeno gore, sačekajmo prve testove pa ćemo da mračimo ako treba.

No, već je jasno da je Vishera u proseku oko 10-12 % brža u odnosu na Bulldozer, ako gledamo ukupne performanse naravno(kombinovane u svim oblastima). IPC je, izgleda, oko 5 do 6 % viši kod Vishere.

niko se ne vadja, samo polemishemo :D

daj boze da bude tako barem.

Ljudi, malo ste se baš previše posvađali. :) Kao što je rečeno gore, sačekajmo prve testove pa ćemo da mračimo ako treba.

No, već je jasno da je Vishera u proseku oko 10-12 % brža u odnosu na Bulldozer, ako gledamo ukupne performanse naravno(kombinovane u svim oblastima). IPC je, izgleda, oko 5 do 6 % viši kod Vishere.

Gde je brza?Objasni mi na koji nacin vi to posmatrate ,stvarno mi nije jasno!
Jedini pravi napredak moze da se posmatra kad se procesori porede na istom kloku,tek tad moze da
se izvodi neki postotak!

Pa ja za isti klok i pričam, to je tih oko 10 do 12 % ubrzanja UKUPNO gledano ( singlethread + multithread ). Uostalom, sačekaj zvanične testove 23.oktobra i uverićeš se već.

Pa ja za isti klok i pričam, to je tih oko 10 do 12 % ubrzanja UKUPNO gledano ( singlethread + multithread ). Uostalom, sačekaj zvanične testove 23.oktobra i uverićeš se već.

Znaci IPC veci samo za 5-6% a ukupan napredak na istom kloku veci za 10-12% :smash:

Vrh Dno