Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Ne znam da li je gore nemati informaciju ili imati pogresnu informaciju o necemu?

Die shot 8150/8350 koji je obr objavio mi se cini da je fake, to je ista slika sa nekim filterom preko, cak su i greske na istom mestu.

Nisam bas pratio ovu temo, ali ako je ovo doradjeni buldozer, ne verujem da ce ispasti nesto od tog procesora. Naime, hteo sam da "upgrejdujem" mog i5 2500k i da se ponovim sa procesorom sa duplo vise jezgra FX 8120. Pribavio nov procesor i novu plocu, 32gb rama :) i kloknuo ga na 4ghz (na koliko radi i 2500k). Citajuci testove po netu, amd bi trebalo da bude brzi nekih 10-20%. Kad ono medjutim. U svim testovima koje sam radio (rendering u Mayi i After effects-u) gde se uposljavaju svi procesori, FX je osetno sporiji od 2500k. Cak je sporiji u renderingu i od X6 1090T koji sam imao ranije. Uz to greje se ko blesav (Corsair H50)
8 jezgra sporije od 6 jezgra predhodne generacije i sporije od 4 intelovih jezgra. Nista tu meni nije jasno.
U stvari jasno mi je da amd procesor nikad vise (zagraficke su ok, ali procesor-never)

Ne znam da li je gore nemati informaciju ili imati pogresnu informaciju o necemu?

Die shot 8150/8350 koji je obr objavio mi se cini da je fake, to je ista slika sa nekim filterom preko, cak su i greske na istom mestu.

Upravo to, poznato je da OBR mrzi AMD i ucinice sve da napljuje isti... zbog cega mi i sve to zvuci previse sumnjivo.

Nema potrebe da se ova tema truje buldozerom i sa neargumentovanim(bez ss-ova) tvrdnjama.

Ma ne znam, toliko ovaj Obrovsky ume da nas zbuni da nekad više ne znam ni sam šta je tačno a šta nije. Samo znam da su skoro svi sajtovi, sem Obrovskog, složni da će Vishera doneti minimum 10 % u single thread operacijama i oko 15-17 % u multi-thread operacijama.

Sad, ako se zaista ispostavi da je Vishera samo pola-Piledriver procesor onda će to biti VELIKO razočaranje i biće bolje da se čeka Steamroller... :(

Radio sam samo jedan dan sa fx 8120 i rekoh da nisam odusevljen iz razloga sto je sporiji od 2500k i to osetno. Realan rad je u pitanju, ne sinteticki testovi. Dole je slika rada u after effects-u. Taj projekat sam i nazvao amd da bi bio siguran sta sam sa cime renderovao. Vreme potrebno za ovu scenu (3d objekti se rotiraju, particular za sneg, 3d kamera sa ukljucenim DOF-om), prvo vreme je odradjeno sa FX-om, a ovo drugo koje je u toku, to je intel.
U Mayi je takodje osetan zaostatak, tako da sam se jako razocarao. Prodao sam komplet, izgubio jedno 30-40e, al' sta da se radi.
Oba kompleta (intel i amd) su imala istu graficku (gtx 650) istu kolicinu memorije (32gb). Amd je bio na windows 8, a Intel na Windows 7.

Prilozi

• after.jpg
    after.jpg
    452.2 KB · Pregleda: 141
Ma ne znam, toliko ovaj Obrovsky ume da nas zbuni da nekad više ne znam ni sam šta je tačno a šta nije. Samo znam da su skoro svi sajtovi, sem Obrovskog, složni da će Vishera doneti minimum 10 % u single thread operacijama i oko 15-17 % u multi-thread operacijama.

Sad, ako se zaista ispostavi da je Vishera samo pola-Piledriver procesor onda će to biti VELIKO razočaranje i biće bolje da se čeka Steamroller... :(

Ja nigde nisam pročitao da će 8350 biti brži 10% na istom taktu u odnosu na 8150 u single-threaded aplikacijama. Biće brži jer radi na def-u na višem kloku i malo bolje će se oc-ovati najverovatnije ;). U multithreaded ozbiljnim programima postoji ubrzanje klok za klok od oko 15%, ali u igrama itd se ne očekuje više od 4-5% na istoj frekvenciji.

Obr kaze :

AMD FX-8350 = Intel Core i5-3570K? - by the price, YES!

http://www.obr-hardware.com/2012/10/amd-fx-8350-intel-core-i5-3570k-by.html

Test potvrdjuje :

t4.png

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-a10-5800k_4.html#sect0

PCBeast, nemoj da kačiš linkove a da ne navedeš da se ovde radi o kompletno NEFER poređenju, jer Vishera još nije izašla. Ova tabela je rađena sa Trinity Piledriver procesorom kloknutim na 4 GHz (A10 5800K) koji NEMA L3 keš, pa je zato daleko inferiorniji čak i od Bulldozera u programima ili igrama koje traže L3 keš i oslanjaju se na njega. I posle se kao čudiš što toliko ljudi misli da si pristrasan...nemam ništa protiv tebe ali pazi malo na ovakve stvari, treba biti uvek fer bez obzira da li više voliš AMD ili Nvidiu ili AMD ili Intel.

Tako da slobodno zanemarujem ovu tabelu dok ne izađe prava Vishera pa da ovi momci izvrše poređenje direktno klok za klok na 4 GHz, pošto će učesnici biti ravnopravni jer će oba imati L3 keš od 8 MB.

Eto i dokaza da se Obrovsky debelo ovde prešao i pobrkao je pojmove, jer momci sa Xbitlabs-a su u tom tekstu poredili Piledriver jezgro iz Trinity procesora, ne iz Vishere(jer nju nemaju na testu još uvek).

Ok nisam znao da nesto nije kompletno i koliko ce napredak biti sa L3 keshom.
Obratio sam paznju samo na testove gde je usmereno poredjenje Bulldozera sa Piledriver-om.
Onda definitivno treba sacekati full desktop varijantu mada licno ne ocekujem neko cudo ali bi bilo lepo da postoji napredak na svim poljima a ne ovako sarenoliko!
U svakom slucaju i iz ovog test poredjenja moze dosta da se nasluti zar ne?
P.S.Kosta nemas potrebe da mi se obracas tim tonom niti da me opominjes.Opredeljenje ka hardveru apsolutno nema veze sa cinjenicama sa kojima mi raspolazemo.

Poslednja izmena:
Ma ok, ne brini, nisam hteo da ispadnem grub. Taman posla. Pa ne znam koliko može da se nasluti, možda samo delimično jer je danas teško naći programe koji ne traže L3 keš, ima ih ali ne puno. Praktično svi programi, manje ili više, osete prisustvo L3 keša, zato sam onako rekao.

Izvinjavam se ako je malo grublje zvučalo.

Pa da, upravo zato treba sačekati predstavljanje Vishere pa onda izvoditi kompletnije zaključke.

Primarna snaga procesa se posmatra na osnovu njegove sirove snage.
Uticaj u gamingu je sporedna stvar koja je samo plus ili nedostatak u slucaju da CPU podbaci na tom polju.
Generalno je jako bitno uvideti koliki je stvarni napredak clock per clock u odnosu na prethodnu generaciju.
Single core,multi core ..Sve to detaljno uporediti pa tek onda izvesti zakljucak sta je tu zapravo prava istina.
Svako poredjenje van ovog standard je pogresno i tipicno mazanje ociju.

Brent Barry iz AMD-a u kratkom razgovoru za TigerDirect TV pominje 7% veci IPC i 7% visi klok(da li se misli na bazni klok ili konacnu OC marginu-ne zna se) i nekih 15% vecu efikasnost za nastupajuce Vishera FX procesore. Dakle ponovo se vrtimo oko onih toliko puta pominjanih 15ak% procenata, sto bi bilo vise nego pristojno. Uglavnom za nekih 2 nedelje cemo konacno i znati:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o5hxOsrukPY#!

ja nishta nisam slushao ovog lika, samo sam blenuo u ovu lepojku :D

shalim se...nadam se da ce amd da izbaci koliko toliko konkurentan procesor.
kad se setim da su josh q9xxx procesori bili jachi od fenoma dva, a buljdoza slabija od fenoma...onda ovo ako ne popravi stvar...crno im se pishe.

Ako im lepojka ne pomogne, onda stvarno ne znam sta moze...

Ne mogu da verujem da im je ostalo još samo par nedelja do izlaska, a oni još nisu počeli da gruvaju benchmarke po netu, da nalože narod. Izgleda da nemaju s čim da napale masu. Šteta ako tako bude, AMD je već pri dnu rupe...

Pa čime da se hvale po netu? Ej vidite stigli smo naše Phenom 2 procesore u igrama a u multithreadingu je nova serija konačno svugde jača od Thubana! Čak je i potrošnja kod OC-a slična kao na 45nm :D Ako i bude tako...malo preterujem ali manje više to je to :)

Ma AMD je propao, propao, propao, kao i dan cokolade...

Sto volim kada ekipa krene da mraci :D

Nakon neuspeha sa Bulldozerom logično bi bilo da su mnogo više resursa uložili u razvoj Steamrollera, a da je Piledriver tu tek da bi se ispoštovao ciklus izbacivanja novih proizvoda. Ako izdrže još godinu-dve, mislim da će uspeti da se vrate na pravi put.

Šest godina čekamo pravi put :(

Kasne nešto više od godinu dana za Intelom, odnosno kada Intel izbaci svoj proizvod AMD će za nekih godinu + dana imati svoje rešenje, konkurentno Intelovom (ali često ne i brže).

I to nije lose, posto ce AMD proizvodi biti vise nego duplo jeftiniji od intela.

Ne bih da trolujem ali onda ispada kad se sve sabere i oduzme da amd ne samo sa ovom paletom procesora nego sa svakom serijom nije jeftiniji od konkurenta iako se ucini da jeste :) :p

Pa niko ne ide na trziste sa idejom "daj da budemo jeftiniji od konkurencije po svaku cenu", tako smo zapatili ovu kinestinu. AMD je morao da podigne srednje cene po kojima prodaje procesore. To je vecim delom uspelo sa FM1, FM2 nastavlja sa istim ciljem. Dostizanje Intela je apsurd, pogotovo sto je apsurd da ce cene biti nize za nesto sto radi bolje.

Ако нешто фудаментално не промене у архитектури процесора, ни Парни-ваљак неће донети више од 10% убрзања.
Дугачак пајплајн дозвољава високе клокове, али убија перформансе. Већ виђено на П4.

Дугачак пајплајн дозвољава високе клокове, али убија перформансе. Већ виђено на П4.

Pa da, to je nažalost već viđen scenario pa je zato Intel od toga i odustao. Ne znam gde je AMD-u bila glava kada se odlučio na ovako dugačak pipelane...Intel Core procesori imaju pipelane dugačak 12 ili 14 koraka(mislim 14 ali nek me neko ispravi ako grešim), a Bulldozer je uvek pipelane od 18 koraka.

Ne verujem da će Steamroller doneti skraćivanje pipelane-a, već će se praktično na svemu žestoko poraditi sem na njegovom skraćivanju , što ne mora da bude loše ako se sve uradi KAKO VALJA.

Kao sto je jednom davno (2005-6) Intel svratio po projektnu dokumentaciju negde u 1995. godinu tako bi bio i red da AMD konacno svrati negde u 2002-2005. i konacno napravi nesto cime ce moci da parira Intelu klok na klok u 2013. godini. Ako me razumete sta hocu reci.

Pa sad svakako da je bilo bolje da su izbacili Phenom III u 32 nm sa poboljšanjima na svim nivoima, ali AMD se odlučio za rizičan potez i ispostavilo se da su debelo pogrešili.

Sada moraju punoooooo da zapnu da se izvuku iz problema u koje su upali. Zato se i ne može situacija preko noći promeniti, nego tek sa 4. generacijom Bulldozer arhitekture će stvari zaista leći na svoje mesto(Exavator procesor planiran u 20 ili 22 nm i za sam kraj 2014.)

Vrh Dno