Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Novosti oko Piledriver resonant mesha:

http://www.ewh.ieee.org/r5/denver/sscs/Presentations/2012_05_Sathe.pdf

Uglavnom, stvar ima "rezonantne" probleme. Ne radi daleko od nazivne frekvencije. To znači da se isključuje kad frekvencija padne ispod 2.9GHz. I ne radi bitno iznad nazivne. Ako ga je kod viših frekvencija moguće isključiti, naglo će narasti potrošnja. Ako ne, OC neće imati smisla.

Bilo kako bilo, načelno stvar kao eto radi. Lično me više zanima naslednik na FM2 podnožju. A kako izgleda, taj resonantni mesh je dosta osnovno urađen i možemo očekivati bitna poboljšanja u sledećoj generaciji, baš kao i sa CnQ itd.

Radi se o sasvim OK procesoru u odnosu na prvu generaciju APU-a, ali ništa spektakularno (bar što se x86 performansi tiče). Prava stvar dolazi s trećom generacijom koja ima GCN grafiku. Tu bi x86 i GCN trebali bliže surađivati kod nekih taskova.

amd01b.png

Prilozi

• amd01b.png
    amd01b.png
    423.4 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
Zgodno. baš prema očekivanjima. Jači i pametniji dekoderi, odvojen dekoder za FPU, pobošan FPU. Sa GPU delom sledeće generacije to bi mogao da sastavi vrlo zanimljiv i ekonomičan APU.

SR će biti ono što je većina očekivala od BD-a, kasne samo 2 god. :D. Biće to ok, samo da ispoštuju ono što je obećano i da ne kasne..

SR će biti ono što je većina očekivala od BD-a, kasne samo 2 god. :D. Biće to ok, samo da ispoštuju ono što je obećano i da ne kasne..

Problem je sto se vise ne zna sta je tacno to sto je "obecano". U svetlu najnovijih glasina o povlacenju AMDa iz DT segmenta, taj pretpostavljeni SR nikako ne bi mogao da se nazove naslednikom BDa samim tim sto bi se radio iskljucivo kao APU, a naslednika BDa odnosno PDa ne bi ni bilo.

Uzgred, ima li kakvih novih vesti o toj problematici nakon one bombe od Obr-a? Kosta, ti pratis nadetaljnije, javljaj ako sta doznas;)

Ja se jos uvek nekako nadam da to nije tacno te da ce, barem na simbolickoj ravni, AMD zadrzati prisustvo na desktop trzistu sa punokrvnim procesorima, na kraju, guraju server varijante i minimalan je utrosak resursa na modifikaciji severskih chipova za dt varijante, te ona prica kako se ne isplati paralelizovati ponudu nikako ne pije vode. Zaista ne razumem logiku potpunog povlacenja na low end segment, ubedjen sam da to imidzu kompanije (a na duzi rok time i samoj kompaniji) takva strategija ne moze doneti nista dobro, prosto zato sto se sa low end proizvodima imidz uspesnog igraca na trzistu-ne gradi, cak i ako takav proizvodni portfolio prividno deluje profitabilniji.

A ko kaže da će i tada APU biti samo na low endu ?

Lako moguće da će tada biti na raspolaganju APU, koji će biti kombinacija punokrvnog CPU-a i GPU-a, možda uz neki grafički RAM itd.

Hmmm, ovo što sam pročitao o Steam Roller-u mi se itekako sviđa. Slažem se, izgleda da će tek SR biti pun pogodak, a tek od četvrte generacije Bulldozer arhitekture možemo očekivati visoke domete i mogućnost da ugrozi Intela. Sve to, naravno, pod uslovom da ostanu u high end segmentu.

BTW, četvrta generacija BD arhitekture se zove Exavator, a interesantno je da sam pre nekog vremena načuo da AMD razmišlja da petoj generaciji BD-a da ime Devastator, pojavio bi se krajem 2015. godine tek.

@ magny_cours

Druže,ako nešto čujem tebe ću prvo obavestiti na privatnoj poruci, pre ostalih. Tako da ne brini, za sada nisam ništa čuo. Koliko ja kapiram, AMD ide ka promeni strategije i sva ona naimenovanja novih direktora i dovođenje novih stručnjaka za izradu čipova meni liči na fokusiranje na APU i low-end segment. Ja mislim da će se pojavljivati HIGH-END procesori i dalje, ali možda u smanjenom obimu proizvodnje. Videćemo, možda grešim, ovo je samo moje nagađanje.

Poslednja izmena:
OBR je izbacio prvu seriju testova i duel FX-8150 + Formula V protiv FX-8350 + Formula V-Z. U svom stilu doticni ponovo naglasava prekid AMD desktop CPU ponude nakon Vishere ali i zakljucuje da OR-C0 definitivno donosi oko 4% bolje performanse u single-thread aplikacijima kao i 14% bolje u multi-thread. (ovo je zakljucio anulirajuci prednost u taktu koji je kod novog procesora 10% visi)
http://www.obr-hardware.com/2012/09/preview-amd-fx-8350-piledriver-last.htm

Inace na Asus ROG forumu ima nesto informacija u vezi nove Formule V-Z i kao glavni aduti navode se poboljsana memorijska VRM sekcija (i doterani BIOS sa obecanim 200-300 MHz visim taktovima memorije u odnosu na prosli model, 2400-2700 DDR3), podrska za novi Thunderbolt standard i drugaciji raspored pci-e slotova. Odnosno izbacen je jedan pci-e X16 i umesto njega stavljen pci-e X1. Moja Formulica je pokazala apsolutnu stabilnost u radu proteklih godinu dana tako da ne nameravam da je menjam zarad novog FX-a i verujem da ce podjednako dobro udomiti overklokovanu Visheru.

Poslednja izmena:
Kakav kompleksas ovaj Obr, "moj tata je jaci od AMD-a, kojeg mrzim i zelim da crkne", uzas...

Izgleda da ce ipak biti nesto od obecanih poboljsanja performansi kada je IPC u pitanju. Ocekivao sam vise, jer ovo deluje kao dobit od povecanja osnovnog takta. Zanimljivi su rezultati u Cinebenchu koji bi trebalo da meri FPU performanse, gde je PD tu negde sa 2600K.

Poslednja izmena:
Jeste li videli da testove nije radio sam Obrovsky nego neki kinez, to je javno priznao na ovom linku.

Sumnjivo mi je da je samo 4 % poboljšanja...kad se zna da Trinity ima oko 10-12 % u proseku u odnosu na LLano. Minimum 8 % će biti sigurno, a oko 15-20 % u multithread-u.

Ne bih ja očekivao više od tih 4-5% poboljšanja na istom taktu, jer više nisu ni obećali. Pretpostavljam da će najveći napredak zapravo biti u smanjenoj potrošnji kod oc-a što naravno nije loše, možda će sad moći laganije i sa normalnim :) napajanjima terati na oko 4,8GHz. Ni ne može biti (po meni) većih poboljšanja, jer su veoma malo izmenili/dodali u arhitekturi (verovatno su još pre god dana većinu resursa/ljudi preusmerili na buduće projekte jer BD zahteva/o dosta velike promene da bi bio konkurentan). Naravno bilo bi interesantnije da je drugačije ali "what is here is ;)".

Poslednja izmena:
ja sam iskreno AMD fanboy oduvek bio. imao sam i intel imao sam i amd. Nemam licno nista protiv intela ali ga ne volim. Nikada nisam imao para za bacanje i to me je najcesce i ogranicavalo na amd-. Vec 10 godina koristim samo amd procesore i u principu sam zadovoljan. Zadnji procesor koji sam imao bio je athlon x3 425 koji sam otkljucao na b25 i klokovao na 3.3 ghz. radio je u idlu na 32 stepena u loadu na 55 max. a platio sam ga svojevremeno oko 6500 dinara sto je po prilicno smesno. Meni je jako zao sto amd trenutno nema neki bolji izbor procesora u mid range kategoriji (jer kupovati trenutne buldozere i apu procesore je sa konja na magarca) ja se iskreno nadam da ce novi procesori koje amd izbaci zadovoljiti moje potrebe. Pre cu dati za neki dobar vishera 14 000 nego za i3.

@ sweredom

Pa pazi, Vishera izlazi negde u novembru, otprilike, možda druga polovina oktobra, najranije. Ono što ti možeš da uradiš je da sačekaš neko vreme posle izlaska dok se prikupe utisci sa raznih testiranja, i da lepo negde u januaru mesecu pazariš Vishera procesor.

Samo pazi, nemoj da očekuješ čuda, poboljšanje koje će doneti Vishera u odnosu na Bulldozer je 10 %, u proseku, a to i dalje nije dovoljno da bi se AMD izborio sa Intelom. Ali, pozitivno je što će se napredak ostvariti, u multi-thread operacijama naperdak će biti do 16 % u odnosu na Bulldozer.

Meni je najbitnija stvar u celoj prici, sta AMD u stvari TACNO namerava da plasira na trziste pod imenom "Vishera". Pokaze li se tacnim da to ustvari nece ni biti Piledriver vec obicno Bulldozer Orochi C0 jezgro sa Piledriver setom novih instrukcija, sa integrisanim RCM resenjem i istvikovano za nekih par procenata veci IPC u odnosu na BD, takav potez ce naici na vrlo los odjek(sto je i logicno, naravno), ja koji PD cekam prakticno od kad koristim BD, cu dobro da razmislim o smislu kupovine takvog CPU-a, jer to prosto nije ono sto je cekano.
Nadam se da ce AMD ipak ponuditi kupcima pravi Piledriver procesor a ne nekakav Orochi ili ne-znam-ni-ja-kakav preradjeni i doradjeni BD.

Videćemo, AMD će objaviti nove vesti u vreme kada Intel održava svoj IDF, dakle oko 12.septembra.

Meni je najbitnija stvar u celoj prici, sta AMD u stvari TACNO namerava da plasira na trziste pod imenom "Vishera". Pokaze li se tacnim da to ustvari nece ni biti Piledriver vec obicno Bulldozer Orochi C0 jezgro sa Piledriver setom novih instrukcija, sa integrisanim RCM resenjem i istvikovano za nekih par procenata veci IPC u odnosu na BD, takav potez ce naici na vrlo los odjek(sto je i logicno, naravno), ja koji PD cekam prakticno od kad koristim BD, cu dobro da razmislim o smislu kupovine takvog CPU-a, jer to prosto nije ono sto je cekano.
Nadam se da ce AMD ipak ponuditi kupcima pravi Piledriver procesor a ne nekakav Orochi ili ne-znam-ni-ja-kakav preradjeni i doradjeni BD.

Nazalost izgleda da ce ipak biti samo noviji, malo doteraniji Zambezi.
Pratio si aktivno i redovno bulldozer temu i dobro znas ko je covek sa nadimkom The Stilt. Evo sta je on skoro napisao nakon leakovanih shotova sa coolalera i obr-a.
-That is not a Vishera.
It is just the Bulldozer C0 spin.
Nakon ovoga su ga pitali a sta je sa Trinitijem, jel on barem pravi Piledriver. Dao je pomalo kriptican odgovor.
-The execution cores are not different compared to desktop-segment FX-models.
The CNB part of the UNB is pretty much identical between the two (Trinity lacking the L3 of course), however on Trinity it is highly optimized for power consumption and therefore much more complicated. The GNB part is a whole another story
UNB = Unified Northbridge == (CNB = Core Northbridge, GNB = Graphics Northbridge)

Ako se zna da covek radi na BIOSima za Asusove AMD ploce (on je prvi pronasao i otklonio onaj poznati BSOD sa FX-om i AMD Game igrama) i da je uvek do sada imao proverene informacije o svim CPU i APU novotarijama iz AMD-a mislim da mu se moze verovati i da zna sta pise. (u prevodu, ocigledno poseduje fantomske OR-C0 primerke kao i sve ostale modele ES procesora o kojima je pisao ranije)
Da ne pominjemo da priprema izuzetno mocan i kompleksan Trinity OC Tool za nove oc sampione (obratite paznju na zamagljena mesta kod slika i ime socketa na drugoj slici)
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?282355-Work-in-progress...-TCI-K2

http://www.c4dcafe.com/ipb/topic/68439-amd-fx-610062008xxx-rendering-times-in-c4d-r13/#entry502532

Poenta price, mnogo se bolje snalazi u praksi nego sa voljenim bench programima.

I ja sam se bio iznenadio kada je moj klokovani 6100 imao bolje prolazno vreme od 1100T u dosta zahtevnom renderu u Afteru.

Komentar sa ITsvet-a:
Koji problem imas na Linuks sa ovim procesorom? Sto je jos veci paradoks ova procesor u renderingu na 64-bit Linuxu daje 30-50% bolji rezultat od Windows 7 64bit. Ja radim u Blenderu i potpuno razvaljuje render. Ja mislim bas suprotno od tebe. Ja sam moj 8120 OC samo na 3.6GHz koliko je valjda i base takt za i7-3770 i renderovali smo potpuno istu stvar, fx-8120 za 2:30 a i7-3770 za 2:52. Kazem ovo je vreme na Linux-u jer je na Windows 7 to vreme za oko 1:30 duze! Za virtuelne masine je takodje fenomenalan!

Wild Boy, daj konkretna iskustva i brojke - moj Thuban se muci sa Full HD videom :(

A jel testirao neko na Win8 i uporedio sa Intelom i Win 7 rezultatima?

Kod mene ni jedan od phenoma isprobanih ni fx-6100 nije mogao da prismrdi 1100T na 4.0 u Cin R11 Capture CINE NOVO.jpg

Wild Boy, daj konkretna iskustva i brojke - moj Thuban se muci sa Full HD videom :(
1080p projekat ima dosta partikla sa motion blur-om u 3D-u, koristi se nekoliko plugin-ova, 1100T na def izrenderovao za ~52min, FX 6100 na 4GHz ~44 min (obe masine sa 16GB RAM-a), da je i moj CPU bio na def rezultat bi bio tu negde, sto je mene prijatno iznenadilo jer bi X6 trebao da bude brzi.

Ne znam na sta konkretno mislis pod tim da se muci sa hd videom?

Ljudi, ajde jedno pitanje: KAKVE veze ima vaše pisanije o Thubanu sa Visherom ??? Molim vas da o tome razgovarate na temi o Phenom procesorima, a ne ovde. Hvala na razumevanju.

Da se vratimo na temu, pojavilo se nesto leakovanih shotova FX-8350 iz real world aplikacija. Cinebench R11.5, jos uvek javno neobjavljeni , novi Cinebench R13 i 3dsmax 2011 + Vray 1.5SP5.

Cinebench R13 rezovi su sa AMD hotelske prezentacije od pre nekoliko dana, a ostalo od jednog od beta testera sa xtreme systemsa. (ima ih dvojica tamo koji su uslikali svoje primerke procesora te za sada ulivaju poverenje pogotovo sto je jedan od njih urednik hardveraskog sajta pclab.pl)

Jos uvek javno nedostupan Cinebench R13, jedan shot je sa AMD prezentacije drugi od jednog od ovih tipova. Posto jos uvek ne smeju da ga daju svima na download ne mozemo rezultat da uporedimo sa postojecim procesorima.
Tu je i AIDA skor sa DDR3-1866.

Prilozi

• 2gxjns4.jpg
    2gxjns4.jpg
    129.7 KB · Pregleda: 102
  • vishera_oc_cinebench.jpg
    vishera_oc_cinebench.jpg
    149.4 KB · Pregleda: 111
  • P1000495.JPG
    P1000495.JPG
    84.6 KB · Pregleda: 66
  • ddr31866hiden.jpg
    ddr31866hiden.jpg
    148.8 KB · Pregleda: 112
Dva testa direktno uporediva sa postojecim procesorima, Cinebench R11.5 i 3dsmax 2011 + Vray 1.5SP5.
U Cinebenchu R11.5 oko 10% dobitak u odnosu na stari Zambezi na istome taktu. I dalje zaostajanje za i7-2600K.
3dsmax 2011 + Vray 1.5SP5 test, FX-8350 gazi oba konkurenta ubedljivo.

Rendering time (second): Lower is better:

FX [email protected] : ~ 679s
I7 [email protected] : ~ 621s
The thing you already know :~ 580s

Izgleda realno, navodno 17.oktobra konacno silaze u narod - obecava sasvim solidan proizvod.

Prilozi

Nazad
Vrh Dno