Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Mislim da ova glasina nije realna, biće sigurno Piledriver procesora. Vr-Zone je načuo pogrešnu glasinu, informacije koje ja imam iz Nemačke je da je Piledriver definitivno tu, samo moj izvor nije hteo da mi kaže tačan datum izlaska. Verovatno krajem oktobra ili početkom novembra izlazi Vishera.

Ne mogu da cekaju toliko, Piledriver se mora pojaviti po mom misljenju.

Da, naravno. Pojaviće se u to sam potpuno siguran. A i imamo ovu vest, pre-order za 4310 je već u toku: http://news.softpedia.com/news/Pro-Orders-Up-for-AMD-FX-4310-AM3-3-8-GHz-Quad-Core-287074.shtml a ovo je upravo Piledriver Vishera samo ne od 8 nego sa 4 jezgra. Dakle, što bi AMD već radio preorder ako ne izbacuje Piledriver ?

kosta, pogledaj pazljivije tekst koga si linkovao, i ja sam uocio tek u naknadnom citanju, u naslovu stoji FX-4310, sto te asociralo na Piledriver, medjutim u pratecem tekstu ne pise 4310 nego 4130, a dalje u clanku su nabrojani i modeli poput FX-8140, FX-8170(to je onaj cuveni dugo pominjani a nikad vidjeni primerak za koga smo mislili da je otkazan), a meni sve to kad se poslozi jako mirise na scenario po kojem ce AMD umesto Piledrivera izaci sa nekom revizijom BD jezgra i da ce Piledriver a ne BD revizija B3/C0(Inace Orochi koga pominje i Obrovsky a koji zaista ima par procenata veci IPC) biti taj koji ce biti preskocen.
Ovo mi je sve verovatnije, znaci umesto onog FX-8350, ipak cemo videti FX-8170 a onda(pocetkom 2013?) direktno na Steamroller.

Mislim je da je posle BD fijaska svašta moguće kod AMD-a, ali da kod ovih vesti ima nelogičnosti. U kom bi procesu uopšte bio izrađen Steamroller, trebalo bi u 28nm kog GloFo ne? Pa to tek za 10 meseci ako mogu da izbace na tržište prve procesore što je preterano daleko, toliko nema šanse da čekaju. Jedino ako je im (GloFo) proizvodni proces "gotov" ili će biti pre vremena i super radi pa bi onda AMD i mogao da izbaci Steamroller ranije, ali pretpostavljam da nije ni blizu kraja tako da opet ništa pre 10 meseci-god dana, kakav early 2013. Mada čudno je i ovo odlaganje Trinity-a, i ćute opet o svemu, ko zna šta se kuva kod njih.

Prema zadnjim AMD slajdovima (sa AMD Financ. Analyst Days, ili tako nekog eventa) je sve novo na client strani za 2013. bilo najavljeno kao 28nm bulk, 22nm SOI se nije ni spominjao. Nakon 28nm bi išli na 20nm.
Za server je u 2013. samo Piledriver koji ostaje na 32nm SOI.

Poslednja izmena:
Prema zadnjim AMD slajdovima (sa AMD Financ. Analyst Days, ili tako nekog eventa) je sve novo na client strani za 2013. bilo najavljeno kao 28nm bulk, 22nm SOI se nije ni spominjao. Nakon 28nm bi išli na 20nm.
Za server je u 2013. samo Piledriver koji ostaje na 32nm SOI.

Ne znam, ja znam da se 22 nm SOI planira za 2014. godinu(pričano je već, za Exavator se sprema 22 nm SOI) tek a da bi Steamroller trebao da ostane SOI 32 nm procesor, dakle punokrvni Steamroller bez integrisane grafike, FX dakle. A Kaveri procesor je 28 nm koji ima integrisanu naprednu grafiku i Steamroller, dakle da ne bude konfuzije. Jedino ako se AMD sada predomislio i za svoj FX Steamroller je odlučio da pređe na Bulk 28 nm proces.

E sad potpuno je druga stvar što su u AMD-u toliko misteriozni, možda imaju razloga za to a mi pojma nemamo o čemu se radi. Sajtovi poput Vr-Zone i ostalih nešto pogode a dosta toga su i omašili, vezano za Piledriver. Tako da, izgleda, krivi su pogrešni izvori informacija, pa posle se stvara pogrešna slika o stanju u AMD-u.

Juce postovano na twitteru:
We don't comment on specific rumor/speculation but in terms of Vishera and other 2012 products, there have been no changes.
https://twitter.com/AMDphil/status/238044301588848643

Takodje, Obr je editovao i azurirao svoj post o misterioznom Orochiju C0, navodeci reakciju sa sajta Planet 3DNow koji zasigurno tvrde da je pomenuti leakovani CPU-Z shot u redu sto se tice same revizije. (i da predstavlja pravu Visheru sa Piledriver jezgrom) U vise zvanicnih AMD dokumenata dostupnih u prethodnih par meseci, nadolazeca generacija procesora sa Piledriver jezgrima je navedena kao Orochi C0, gde je najbrojnija dokumentacija vezana za novi Abu Dhabi serverski procesor - naslednik Interlagosa. Taj procesor je 100% Piledriver, a revizija mu je zvanicno potvrdjena kao OR-C0 tako da analogno tome i ovaj "leakovani" desktop model sa revizijom OR-C0 moze biti samo prava Vishera i nista drugo. CPU-Z ce verovatno morati da se azurira ne bi li sve ostale podatke ispisao kako treba.
http://www.obr-hardware.com/2012/08/new-amd-bulldozer-ver2-es-samples-are.html

Poslednja izmena:
Da, tako je. Obrovsky još kaže da je procesor poreklom iz Honkg Konga i da ga već ima, ali da čeka prilagođeni BIOS da bi mogao da ga testira. U prevodu, verovatno za 7 do 10 dana će stići beta BIOS pa će on testirati OR-C0 reviziju.

Lose vesti od Obrovskog, ako je ovo tacno, onda je kakvoj-takvoj konkurenciji dosao konacni kraj i nakon Piledrivera AMD prestaje sa proizvodnjom procesora i orjentise se na APU i grafike.
http://www.obr-hardware.com/2012/08/amd-fx2-piledriver-is-here-last-amd.html

Vest otvara mnoga druga pitanja, najznacajnije je svakako da li ce i kada doci do aktiviranja onog cesto pominjanog antimonopolistickog zakona u SAD i cepanja Intela na 2 kompanije radi stvaranja konkurencije na trzistu. U svakom slucaju, po nas kupce, nimalo ohrabrujuce vesti i ako se ovo pokaze kao tacno i Intel definitivno ostane sam na trzistu, nije potrebno biti narocito pametan pa zakljuciti sta nas ceka u tom nekom medjuperiodu do ponovnog ulaska drugog igraca(ili vestackog "stvaranja" istog)

Uh uh uh...nadam se da ovsa vest ipak nije tačna. A taman sam se radovao da će AMD sa izbacivanjem Steamroller procesora najzad uhvatiti puni zamah i za neko dogledno vreme makar sustići Intel.

Ja ne bih da olako poverujem u ovo, Obrovsky možda to samo priča jer se zna da je Intel fan. Videćemo, nadam se da ovo nije tačno.

Ja sam danas procitao vest i iskren da budem nije mi bilo prijatno.
Prateci OBR-a do sad je dobro pogadjao ali za ovo bi voleo da promasi ali ipak tvrdi da poseduje validne dokumente.
E sad,AMD moze neko da kupi,da ulozi u razvoj i da se ponovo pokrenu pogoni .
Sa te strane je to ostvarivo,ako su u pitanju finansije ali meni licno mirise na zastoj u tehnoloskom razvoju (moje misljenje) .
Sa ovim Bulldozerom su se debelo uvalili u problem.

Kao sto neko rece ovo nije ni malo naivno , ima svima da nam se obije o glavu.

Meni je to OK. Struja je postala neugodno skupa kod nas a kod vas će tek postati.

Ionako razmišljam o solidnom APU-ju jer mi nek superjak diskretan 3D baš i ne treba toliko. Već i sada Trinity izgleda dobro, a dok taj prelaz dođe na red, biće ionako već Piledriver vani.

A vrlo lako moguće da će i CPU deo dog APU-a imati poštene performanse. Ako pređu na multidie solution sa silicon interposerom onda će to samo značiti da češ na high endu dobiti Steamroller + GPU + interposer cache + RAM. Sve zajedno ekvivalentno ili jače od diskretnog rešenja ali sa manjom potršnjom.

Ne verujem da će AMD preveslati Intela u unithrad performanceu ali lako moguće da će doći na svoje u kumulativi.

A pošto sam na Linuxu a x86 se bliži kraju ( što ovo jasno pokazuje) ne bi me zabrinulo da u sledećem koraku nabavim kineski Loongson ili nešto slično...

^e sad nam je svima lakse :d

Eh šteta, ako je ova vest tačna. Biće veoma dosadno u performance/high-end CPU svetu, a cene će biti "uzbudljive" ;).

Svi cemo onda biti "elita".

Jako loše vesti , cene će da podivljaju bez konkurencije . Nadajmo se da će ove promene u AMD - u vremenom promeniti situaciju jer nam se crno piše u protivnom .

OBR je izgleda otkrio toplu vodu ;).
Paralelno guranje FM i AM socketa u istom segmentu bi bilo više-manje povratak na slavna "s754 + s939" vremena s početka K8 ere. Konfuzno i nepotrebno s obzirom na AMD-ov market share, a i realno nemaju neki Intelu konkurentni high-end.
Ko hoće AMD "high-end" ima Tyan/Supermicro socket C32 s Unbuffered(iliti običnom) memorijom kojih neće nedostajati.

Poslednja izmena:
@Ace Rimmer: Eto, posle dva meseca se razumemo :)

Suvise je to bilo "paralelnih" proizvoda za AMD. PD za mobile segment je tu, PD za FM2 ce uskoro,... AM3+ je vreme da ode u penziju.

Bio je Intel previse posten igrac :) Ako me testovi ubede, uzecu poslednji trzaj od amd-a.

Vecna mu vapaja

^verovatno si mislio vjecnaja pamjat :) :d

e bas to letore, hvala po drugi put. :)

@Ace Rimmer: Eto, posle dva meseca se razumemo :)

Suvise je to bilo "paralelnih" proizvoda za AMD. PD za mobile segment je tu, PD za FM2 ce uskoro,... AM3+ je vreme da ode u penziju.

Takođe, ja više nebih očekivao da ću na istu ploču uštekati 2, ili čak 3 generacije AMD-ovih procesora kao što je bilo npr. sa AM2+ plojkama.
Ako Kaveri bude Steamroller+GCN na 28nm bulk, onda su šanse jako male da to radi na FM2 ploči za PD+NI(VLIW4) na 32nm SOI. Ipak se radi o većim skokovima u arhitekturi i proizvodnom procesu, a i AMD-u više odgovara da proda novi čipset, makar se on minimalno razlikovao od prethodnog.

Poslednja izmena:
Baska sto ni takav 'novi' cipset nemaju za PD u AM3+ izvedbi.

Ali imaju za PD FM2 ploče ;).
Takođe je sada drugačiji redosljed kojim AMD opslužuje tržište, prvo OEM-ovi pa tek onda ostalo.

Poslednja izmena:
Cini mi se da Rori ipak malo bolje sagledava trziste od dosadasnjih CEO-a. Cinjenica je da se mainstream udaljava od desktopa, prenosni uredjaji su vec dominantni, a trka sa Intelom trenutno nema smisla (iz vise precesto pominjanih razloga). Zadovoljavanje OEM-a je u sistemu prenosnih uredjaja osnovno, i sada mi tek jasno zasto je Rori u obracanju onoliko paznje posvetio prici o snabdevanju OEM-a i uveravanju da nece biti problema u isporukama.

Ukoliko se pokaze da je Trinity dobro prihvacen na trzistu laptopa i OEM desktopa, AMD bi mogao da dodje do preko potrebnih sredstava za razvoj tablet cipseta (npr). Ako je potrebno "zrtvovati" AM3/FX zarad FM2/FS2, ja sam za.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno