Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Dobro, jasno da nekom profesionalcu svakih 10% nešto znači. Ali velika većina smrtnika koji se ovde pale na BD-2 ne spada u tu kategoriju.

Pa gledaj, Brane213, sigurno je da u ovoj crnoj i osiromašenoj Srbiji, kojoj evo preti bankrot za mesec dana ako ne uzmemo kredit od Rusa, neće biti mnogo kandidata čak i sa ovog našeg foruma koji bi mogli da kupe Vishera platformu, čak i da to hoće.

Ali sa druge strane, oni koji imaju neke starije AMD mašine, tipa Athlon X3, Athlon X2, Phenom X2 i starije čipsetove tipa 790FX ili 880GX, oni su već mnogo verovatniji kandidati da će se oko Nove Godine odlučiti za kupovinu upravo Vishera procesora zajedno sa novom 990FX pločom. Jesam li u pravu ?

Što se tiče Steamrollera, ne znam zašto ali imam osećaj da se tu nešto baš veliko sprema, čim AMD sve krije i praktično se ne zna niti jedan detalj o toj arhitekturi. Dakle, Papermaster, njihov novi šef, je odlučio da se sada mnogo više radi a manje plasiraju informacije, što smatram kao pozitivnu stvar jer tržište i partneri neće vršiti toliki pritisak da AMD što pre izbaci nedovršene proizvode.

Dok sa druge strane moze biti u pitanju klasicni marketinski placebo tipa tresla se gora, rodio se.....malo veci patuljak. ?!?

Dok sa druge strane moze biti u pitanju klasicni marketinski placebo tipa tresla se gora, rodio se.....malo veci patuljak. ?!?

Ne verujem, jer je test Trinity-a već pokazao da je u velikoj većini situacija Piledriver brži minimum 10 % a u dosta situacija i 15 %. Tako da nema šanse da bude fail, ovog puta je AMD naučio lekciju.

@kosta:

Nema to veze sa Srbijom. Svi smo mi u go*nima a tad se ne kupuju stvari koje ti ne trebaju. A CPU/MB/RAM/GPU se menjaju kad te zažuljaju stari.

Najveći ***** koji sam toliko puta ponovio u prošlosti je kupovina robe za koju ne znam TAČNO za šta mi treba i kako tačno da ju za to iskoristim.

Robu ne treba kupovati sve dok nemaš SVE šta će na nju da sedne ( pre svega SW) i da onda samo sklopiš stvar, potreošiš par nedelja na detaljno testiranje i pustiš u pogon.

Te stvari jako brzo stare. Ako se muvaš samo 6 meseci, kad ju ti pustiš u pogon, vani će biti već sledeća generacija. Fino je pratiti ih kao što nišaniš u pokretnu metu- uvek nišaniš "unapred" i planiraš kupovinu i praviš poređenja dosta pre nego što do toga dođe. Kupovina robe tek tako pošto je nova, je po mom iskustvu čisto bacanje para.

Još nešto oko Trinityja- bilo bi fino da se pojavi naslednik koji bi imao bar malo L3....

@kosta:

Nema to veze sa Srbijom. Svi smo mi u go*nima a tad se ne kupuju stvari koje ti ne trebaju. A CPU/MB/RAM/GPU se menjaju kad te zažuljaju stari.

Najveći ***** koji sam toliko puta ponovio u prošlosti je kupovina robe za koju ne znam TAČNO za šta mi treba i kako tačno da ju za to iskoristim.

Robu ne treba kupovati sve dok nemaš SVE šta će na nju da sedne ( pre svega SW) i da onda samo sklopiš stvar, potreošiš par nedelja na detaljno testiranje i pustiš u pogon.

Te stvari jako brzo stare. Ako se muvaš samo 6 meseci, kad ju ti pustiš u pogon, vani će biti već sledeća generacija. Fino je pratiti ih kao što nišaniš u pokretnu metu- uvek nišaniš "unapred" i planiraš kupovinu i praviš poređenja dosta pre nego što do toga dođe. Kupovina robe tek tako pošto je nova, je po mom iskustvu čisto bacanje para.

Još nešto oko Trinityja- bilo bi fino da se pojavi naslednik koji bi imao bar malo L3....
Tesko, L3 fizicki zauzima dosta prostora, prostor koji im je potreban za veliki broj shadera na IGP.

Pa 8MiB sigurno. Ali megabajtić ili makar pola bi možda i moglo da nađe mesto.

Bili bi fino, čak i da zbog toga ispadne par shadera...

1МБ л3 кеша не би донео ништа. Да би се постигло неко убрзање спорији кеш мора бити већи.

Neće biti. L3 je vrlo upotrebljiv za komunikaciju među modulima. Bar malo L3 bila bi za neke namene dobra stvar.

Isto tako i kod APU aplikacija. Fino je ako podaci imaju gde da odleže između različitih faza obrade i ne moraju odma u RAM...

Ne zna se, ali verovatno oko 300 dolara, barem na predstavljanju. Mislim na najjači model, FX 8350, naravno.

Sudeći po ovom što sam do sada pročitao, ovo je definitivno potvrda da će Vishera biti odličan procesor. Trebam da iščitam tekst do kraja pa se javljam sa još utisaka i mojim zapažanjima.

Revizija procesora je OR-C0, dakle vrlo rana revizija. Finalna će verovatno biti OR-C2, jer je Bulldozer isto imao prvu reviziju sa oznakom 0, samo što je to bilo OR-B0, B1 je bila druga revizija a retail primerak ima steping OR-B2. Dakle, očekujem da se uskoro pojavi doterana revizija OR-C1 da bi retail Vishera imala OR-C2 reviziju tj. steping.

Hvala na linku, danilo989.

Izvinjavam se što sam požurio sa ovom ocenom iznad, ok ovo za revizije i dalje je ok i stoji, ali sve drugo povlačim. Pratio sam juče ent i NIJEDAN sajt nije preneo ovu vest, znači da je ovaj test verovatno fejk ili polu-istinit. Čekamo informacije...

Clanovi sa Coolaler-ovog foruma cesto imaju pristup ranim verzijama cipova zbog prirode svog posla (rade kod vendora ;)). Vrlo je moguce da su ovo realni rezultati.

Pojavio se i neki Vantage CPU skor...

8150

AMD Eng Sample

Ohrabrujuce, samo da vidimo temperature :)

Ne znam ko je taj tip ali malo mnogo *****.

Ono o Gigabyteovim pločama i kondenzatorima je indikator njegovih ostalih dometa. Nije mu palo na pamet da promeri parametre samih kondenzatora ili kvalitet napajanja.

Obrovsky je dosad pogađao za Bulldozer, a mi mu nismo verovali koliko je to loš procesor. Brane213, nisi pratio temu o Bulldozer procesoru, u nebesa smo dizali BD mesecima pre pojavljivanja a na kraju je Obrovsky bio potpuno u pravu.

Ali ovog puta mislim da je dobio pogrešne informacije ili mu je AMD namerno poturio falš primerak da skrene glasine sa pravog puta. PD Vishera će se pojaviti najverovatnije u drugoj polovini oktobra ili na samom početku novembra.

Poslednja izmena:
^bio je u pravu i za ivy i grejanje, i za keplera... i za mnogo toga.

Da, ali ovog puta mislim da nije u pravu. Pa koja bi to GLUPOST bila da AMD izbaci BD 2.0 samo tri meseca pre pojavljivanja pravog Piledriver procesora ??? Zato mislim da ne treba puno obraćati pažnju na ovu vest, mislim da AMD hoće da ga zbuni i da je to urađeno namerno sa ciljem otkrivanja ljudi koji leakuju informacije.

Videcemo da li je u pravu, istina je da ni on sam ne tvrdi da je informacija pouzdana i da nije siguran.
Lik jeste AMD hejter(ko je pratio "materiju" zna i pozadinu cele price i kako je do toga doslo) ali cinjenica je da ima dobre leaking izvore, pre svega u Kini, a i na nekim drugim mestima. Deo o gigashit plocama je savrseno i vec potvrdjeno u pravu, toliko precizno da se moze uzeti i kao aksiom, bez rasprave, vec je pomenuto da je imao odlicne informacije i o Ivyju, Kepleru, GCNu, ranije BDu itd itd, u svakom slucaju vredno pominjanja a sta ce od svega biti ce vidimo.

Pa BD uopšte nije loš CPU. Nije fantastičan, ali uopšte nije loš. Problem je bio pre svega u tome što ga je AMDov marketing naduvao do neba.

Sad, da AMD ima probleme i da kasni, pa to je jasno.

Ali i ta kašnjenja su daleko manja nego pre.

Ako neko čuje nešto nek okači neke nove linkove vezane za ovo, mada verujem da će na sajmu u Berlinu, sada od 31.avgusta do 3. septembra biti podosta novih vesti o Visheri i Trinity procesorima.

Jel se seća neko kako je ime tog sajma u Berlinu ? Beše li IFA ??? http://www.biztradeshows.com/trade-events/ifa-berlin.html

Poslednja izmena:
Po meni zajedno sa promenama u upravljanju samom korporacijom, morale su se dogoditi promene u pravcu povecanja profita(jer je to jel i cilj samog jezika kapitala i njegove gramatike), ako je to vec tako, vrlo je moguce da je prelazni period u obliku BD(8150)(koji po meni uspeno parira I5 sendiju ) samo prva faza u povratku AMD-a u main streem, druga faza kao PD gde ce sustici a mozda i prestici mozda srednji(trenutni) segment intela au SR mozda i zagazi u HIGH end segment, jel koliko znam bussines planovi se prave kvartalno sa potonjim ciljem da se dugorocno poveca prihod a samim time i profit ,vrlo je moguce da ponovni pravi "TIK" AMD-a bude tek SR gde ce ocekivanja akcionara opravdati jel na kraju krajeva nova promene u kadrovima moraju da opravdaju svoje nadnice :) i uposte novu poslovnu politiku a to ce na pocetku ostvariti izbacivanjem ozbiljnog CPU-a koji je bolji od 8150 tih famoznih 15-20% i povratiti poverenje i image Advanced Micro Devices-a....

Evo danas se pojavila jedna VRLO interesantna analiza sajta VR-Zone o razlozima zbog čega toliko kasni Trinity i Vishera:

http://vr-zone.com/articles/better-...-not-piledriver-to-be-the-saviour-/17020.html

Obavezno pročitajte, po meni ovo itekako ima smisla.

Sta ja znam, nije neka specijalna novost i predvidjanje, bar za mene. Manje vise svi znaju da PD ne donosi nista spektakularno u odnosu na BD, oko 5-10% bolji IPC i malkice vise frekvencije sa smanjenom potrosnjom. Bar bi to trebalo da je neki cilj i da mogu ta da izvedu. I logicno je da ce tek Steamroller biti (AKO opet nesto ne za*eru :)) nesto gde ce AMD moci da se priblizi Intelu sa performansama (gde ce onaj ex AMD-ovac nadam se odraditi dobar posao). A opet, taj Steamroller nije ni najavljen za 2013 u desktop varijantama pocetkom ove godine na onim AMD slajdovima. Tako mi se cini da svi mozemo da nagadjamo sta ce i kako ce AMD nesto da odradi, a to nije tako ni lako u poslednjih god dana, uvek se nesto promeni, pomeri i kasni . Videcemo..

Poslednja izmena:
Da, još ima i jedna nelogičnost. Pominje se 28 nm proces proizvodnje za Steamroller, što je samo DELIMIČNO istina jer se ovaj proces planira samo za APU verziju Steamroller-a koja se zove Kaveri, kao što znamo već neko vreme.

Koliko ja znam, možda je AMD nešto i promenio sada(nisam siguran jer je sve konfuzno u ovim glasinama), AMD planira i 22 nm SOI proces, ali bi on trebalo da usledi tek 2014. godine sa Exavator procesorom, a Steamroller bi trebao ostati na 32 nm SOI.

Kolike su ocekivane cene tih novih procesora? Mislim na nase trziste i nase cene. Da li je realno ocekivati da ce srednji vishera da kosta ~200 evra a da ce ovim trenutnim FX procesorima drasticno da padne cena?

Hmm..s obzirom da se ni ne zna kada će biti dostupni u prodaji novi FX procesori (nema nikakve zvanične najave) možemo špekulisati o cenama, ja bih rekao da će oko 200e koštati drugi od gore osmojezgarac a 250e najjači, mada to zavisi i od performansi ipak. A cene postojećih će možda malo pasti a posle će ih povući iz prodaje, tako bar bude uglavnom..

Vrh Dno