Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Pa ako ti je dobar X2 sto se onda interesujes o BD-u, jednostavno budi srecan a druge ostavi da biraju sta njima treba....
Ali konstatacija da je OK da performanse procesora i nakon 3-4 godine ostalu slicne je OK jer eto ti si zakljucio da neterba brze je smesna i vredje sve one koji teze napredku

U ovom komp-u za sta je namenjen je sasvim dovoljan. Odakle ti znas da li ja imam ili nemam drugu masinu sa i7 3930k?

A neces ti da mi odredjujes za sta cu ja da se interesujem.

jednostavno budi srecan a druge ostavi da biraju sta njima treba

Molim te pridrzavaj se ovoga, lepo receno.

Fingon, ne bih rekao da postoji 4+1(5), a da je deklerisan kao 8+2(10.

AM3 platforma, na primer:

8 faza za CPU 2 faze za memoriju=8+2.

To sto ti nazivas "hibridno ili fake" je u stvari 4+4+2, koliko sam uspeo da shvatim.

Ono sto je u stvari najbitnije u celoj prici u vezi sa naponskom sekcijom je da se fetovi hlade. Moze i 4+2 naponska, ako je dobro hladjena - fino da overklokuje CPU sa vecim TDP-om..

4+2 hladjena vs 8+2 "gola" naponska, ja bih uvek pre isao na ovu prvu soluciju.

Ne garantujem za ovo sto cu napisati, tako mi je ostalo u secanju od pre par godina.
Nije isto, ne ocekujes valjda da ploce od 65-70e imaju 10 faznu naponsku? Tipa http://benchmarkreviews.com/index.p...sk=view&id=347&Itemid=69&limit=1&limitstart=3
u to vreme nisam bio dobro upoznat sa tematikom pa se ne secam detalja, ali mislim da je kapacitet tih faza (ili koja vec njihova elektronska osobina koja je merodavna) bila duplo manja nego na pravim fazama (uslovno receno pravim, i ove su prave, samo slabije, te realno rade kao 4+1).
Za ovo sam vec siguran-nije bitno samo hladiti naponsku, bitan je i broj faza. Manja je oscilacija napona sa vecim brojem faza, te je moguc veci, stabilniji, dugovecniji overklok.

Ala su neki ovde ispljuvali procesor krenuo da čitam od neke 24str. onda pogledao testove i ništa mi nije jasno, procesor je skroz ok ja kapiram da će se cenovno naći za neki mesec na 160eu i da imam ploču odma bi ga bocnuo.

Ala su neki ovde ispljuvali procesor krenuo da čitam od neke 24str. onda pogledao testove i ništa mi nije jasno, procesor je skroz ok ja kapiram da će se cenovno naći za neki mesec na 160eu i da imam ploču odma bi ga bocnuo.

Upravo tako, ali od 100 ljudi jedan mora da kaze da 2+2 nije 4

Uzmi 8320 kada padne na 150e

Inace sto se tice vrma itd
Tripujete se mnogo 8+2 jeste pozeljno ali kao sto je receno treba i ok hladjenje. Za normalan klok buldozera a samim tim i piledrivera ( normalan klok smatram recimo sa 3.1ghz na 4.2, 4.3 ghz ili 3.5 na 4.5 itd). Naposnka 4+2 hladjena ce bez problema da radi to. Zna se zasto se uzima 8+2 za 5ghz i vise. A ove gluposti sa 12 i vise su za ljude koji jure rekorde.
Vecina buldija se dize na stock voltage na 4ghz sa piledriverom moze samo jos bolje da bude. Tako da mnogo se tripuju ljudi :)

Poslednja izmena:

Nije to toliko ok procesor koliko je to veliki napredak u priblizavanju AMD-a Intelu.

@StormScion
Ne znam sta tebi konkretno znaci - tripovati se, ali nije bilo reci o buldozeru ili pileriveru, vec naponskim jedinicama u globalu.

Ne garantujem za ovo sto cu napisati, tako mi je ostalo u secanju od pre par godina.
Nije isto, ne ocekujes valjda da ploce od 65-70e imaju 10 faznu naponsku? Tipa http://benchmarkreviews.com/index.p...sk=view&id=347&Itemid=69&limit=1&limitstart=3
u to vreme nisam bio dobro upoznat sa tematikom pa se ne secam detalja, ali mislim da je kapacitet tih faza (ili koja vec njihova elektronska osobina koja je merodavna) bila duplo manja nego na pravim fazama (uslovno receno pravim, i ove su prave, samo slabije, te realno rade kao 4+1).
Za ovo sam vec siguran-nije bitno samo hladiti naponsku, bitan je i broj faza. Manja je oscilacija napona sa vecim brojem faza, te je moguc veci, stabilniji, dugovecniji overklok.

Ne ocekujem, naravno.

Samo zeleh da ti skrenem paznju, da ne moze 7+2 da bude 4+1 nikada. 8+2 je 8+2, a kada kazu da nije "prava" 8+2, misle da je u pitanu 4+4, to jest, da je naponska sekcija "podeljena" putem nekog kontrolera.

Mrzi me da trzim o cemu je tu zapravo rec, ali poenta je da ono "true power 8+2 design" u stvari nije istina.

A ne, da 8+2 naponska nije 8+2..

Upravo tako, zahvaljujuci njemu AMD je postao ozbiljan igrac na trzistu. Isti igrac koji je u doba K7 i K8 procesora brisao patos sa Intelom.
Iskreno se nadam da ce vratiti stvari na svoje mesto i da cemo ponovo imati konja za trku :)

Mada kad se pogleda analiza Steamroller jezgra, i promena koje ce imati od kojih su najbitnija unapredjenja u branch predictorima, sredjivanje cachea
I skracivanje predugackog pipelina. E sad isti je najavljen za sledecu godinu, sto znaci da su poceli jos proletos da rade na istom. Jer kao sto znamo
Piledriver jezgro je bilo dostupno jos pocetkom leta u obliku Trinity APU u OEM kanalima :)

E sad da se vratimo na Visheru :) Sto se mene tice ako se izuzme potrosnja AMD je konacno napravio pristojan CPU nakon PII generacije.
Ima tu losih strana ali potrosnja nije strasna kao sto se mnogima cini. Vishera nasvirana trosi maltene isto kao i X6 1100 na 4.2 ghz ;)
A svi znamo da je pristojno brza od istog :)

Naravno na grafikonu levo oduzmite ~20W posto je prime95 rezultat :)

Prilozi

• 123.png
    123.png
    63.2 KB · Pregleda: 122
Poslednja izmena:
Nije tacan taj grafik. i7 930 na 4.3ghz trosi 296w a i7 950 na 4.3ghz 383w, odnosno 87w vise??? Potpuno nemoguce

E sad da se vratimo na Visheru :) Sto se mene tice ako se izuzme potrosnja AMD je konacno napravio pristojan CPU nakon PII generacije.
Ima tu losih strana ali potrosnja nije strasna kao sto se mnogima cini. Vishera nasvirana trosi maltene isto kao i X6 1100 na 4.2 ghz ;)
A svi znamo da je pristojno brza od istog :)

Moramo biti iskreni pa reci da je pre PII generacije tu bio i neslavni originalni Phenom koji je bio sve samo ne isplativ procesor, to je bilo em sporo em se grejalo nevidjeno. Stvarno cudan rasplet situacije posle malo je reci maestralnih Manchestera i Toledo-a. Medjutim nije mi nikada bilo jasno sta su AMD-ovi inzinjeri radili u to vreme revolucije dual core procesora koju su sami kreirali, pored onog otpada od Prescott+Netburst arhitekture koji je vise bio za ismejavanje i jeftinu komediju nisu smeli bas tako blagonaklono gledati na Yonah arhitekturu koja im je bila u razvoju pred nosom, medjutim nadam se da su u ove pola i kusur decenije naucili dobru lekciju i da nece ponoviti istu gresku.

Poslednja izmena:
Smejes se Prescott+Netburst a hvalis BD 2.0... koji je po svemu slican ili gori od prescott-a

IMHO, trenutno za igre je bolje uzeti i5-3570k i neku z77.

Smejes se Prescott+Netburst a hvalis BD 2.0... koji je po svemu slican ili gori od prescott-a

Ni po cemu nije gori, bas suprotno. AMD je konacno na pravom putu da opet predje u vodstvo posle dugog niza godina. Ovu besmislenu raspravu ja zavrsavam ovde.

Ljudi, nemojte da pljujete AMD...to nije korektno. Konačno su evo počeli da napreduju, niko ne može da ospori da je Vishera bolji procesor od BD-a. Napredak možda nije toliko veliki ali je primetan. Ne može se za tako kratko vreme od PROPALOG Bulldozera napraviti čudo.

Pre svega, R&D grana je velika mana AMD-a jer nemaju toliko ni ljudstva ni para da isprate brzinu razvoja novih proizvodnih procesa i novih procesora kao što to može Intel. Ako to imamo u vidu, AMD je RELATIVNO uspešna kompanija koja ima šansu za proboj na tržište tablet računara i ultra-book računara.

Kao što ste možda čuli, 29, oktobra AMD će najaviti tzv. dvostranu strategiju i gledaće da se mnogo više okrene razvoju tablet procesora i integraciji SVOG ARM Cortex procesora na neki način...ali to nikako ne znači da će AMD zapustiti razvoj Steamrollera i Exavatora, čak naprotiv !

Moramo biti iskreni pa reci da je pre PII generacije tu bio i neslavni originalni Phenom koji je bio sve samo ne isplativ procesor, to je bilo em sporo em se grejalo nevidjeno. Stvarno cudan rasplet situacije posle malo je reci maestralnih Manchestera i Toledo-a. Medjutim nije mi nikada bilo jasno sta su AMD-ovi inzinjeri radili u to vreme revolucije dual core procesora koju su sami kreirali, pored onog otpada od Prescott+Netburst arhitekture koji je vise bio za ismejavanje i jeftinu komediju nisu smeli bas tako blagonaklono gledati na Yonah arhitekturu koja im je bila u razvoju pred nosom, medjutim nadam se da su u ove pola i kusur decenije naucili dobru lekciju i da nece ponoviti istu gresku.

Mogli su jedino da igraju užičko pored intelove "money" politike. Da ne pričam što su imale i druge metode "ubijanja" konkurencije...

Samo da podsetim sve ucesnike rasprave na ovu vest

http://techreport.com/news/23346/amd-lures-k8-architect-jim-keller-away-from-apple

Koja ce debelo uticati na Steamroller i Excavator procesore...

Covek je danas mozda i najbolji CPU dizajner na svetu, ali nesto ne mislim da je on doveden da sredjuje Steamroller i Excavator... iako ce to verovatno biti sekundarni dobitak za AMD.

Keller i Papermaster su radili u Apple-u, i verovatno najvaznija stvar koju oni donose sa sobom je znanje o projekcijama Apple-a kako ce se kretati trziste racunara u narednih 5-10 godina. To sada daje AMD-u mogucnost da radi na necemu sto ce ih za par godina staviti u dobru poziciju da budu konkurentni u mobile segmentu.

Poslednja izmena:

Prilozi

• 59-home.jpg
    59-home.jpg
    4.1 KB · Pregleda: 71
Poznati tester sa stranih foruma PcCI2iminal je odradio direktno "video" poredjenje ova dva procesora jedan do drugog, AMD levo, intel desno. Procesori su na nazivnom taktu kako je proizvodjac to propisao i pozicionirao u odnosu na ostale procesore. Dakle nema razloga za suvisne price, al' ovaj moze ovoliko oc onaj moze onoliko, ovaj se "skalpira", ovaj ne i sl. To je druga prica.
Sto se tice trolovanja pojedinaca, clan magny-cores je to lepo napisao. Ako je razdvojen deo na forumu AMD/nvidia (mada to opet ne sprecava pojedine trolove da nesankcionisano prelecu svakodnevno) trebalo bi to i ovde da se uradi, ali i da se ostrije kaznjava svako odstupanje od pravila.
Svaki IT proizvod ima svoje kupce, ako oni ne mogu ovde na miru da podele iskustva, naci ce se mesto gde mogu.
-----------------------------------------------------
Stock AMD FX - 8350 vs Stock Intel i7 3770K

Eight cores is still too many for most applications but anyway there are a good number of heavy threaded programs that use Vishera just fine

FX 8350 8core at 4GHz
i7 3770K 4C8T at 3.5GHz
TridentX 2666 at 1866MHz Cl9 9-9-28 1T
HD6970 DirectCU 890/1375MHz CAT 12.9
Win 7 ultimate 64bit patched
no TURBO for both

Benchmarks
Cinebench R11.5
Wprime 1024m
Futuremak 3D11 - Performance
POV RAY 3.7 RC6

[YOUTUBE]0RoYcl0j2ME[/YOUTUBE]

Ovde se sve lepo vidi, odokativno bih lupio :d da je razlika u cinebenchu oko 5% a Intel je mnogo skuplji, kada se zna da je fx8320 prakticno fx8350 na nizem kloku to znaci da uz smesan oc (4,3Ghz recimo) fx8320 prestize duplo skuplji Intel :)

ja ne verujem da bi i na 5GHz-a stigao ona zadnja dva testa u 3dmark11... ono ga je obrijao jedno 3x brze ovako odokativno.

Koja bre 2 testa?

Poslednja izmena:
ja ne verujem da bi i na 5GHz-a stigao ona zadnja dva testa u 3dmark11... ono ga je obrijao jedno 3x brze ovako odokativno.

KLIK ođen

Spisak MSI ploha za Visheru ;)

Ja vidim da nova Vishera moze da se tera i na mojoj ploci reda 38-39 Eur, ja na njoj teram 1055T na 4004mhz, ako Novi 8350 bude isao bar 4500mhz sa njom pa to ce biti OVERKILL! JUJUJUJUJU! Ploca 40 Eur, 8Gb memorije 35 Eur i procesor 170 Eur, ultra makina za 245 Eur, znaci 30-40 Eur jeftinije nego sam I7 procesor uz performanse tu negde egal sa istim. Bye bye the other side.

Poredjenje potrosnje i temperature nekoliko primeraka

241e0d04b07e41d8781fd8f230753b97.jpg

06333aace3951c884256aff28fcab434.jpg

I LN2 8 cores ;)

3267f5f7a34bcb8c46c8f8e2986cc292.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno