Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Taj kuler je veliko djubre, kapiram da nisu hteli da im stock kuler bude preskup za proizvodnju i da moze da isprati overklok procesora ali mogao je bar da bude tih cisto da ispostuju korisnike koji ne overklokuju.

Moj 955be idluje na box-u pored radijatora na 40c sa sve C&Q na 800mhz...

Uzas, meni je leti na 30c u sobi idle oko 42c a cpu na 4Ghz/2,6Ghz NB i to jos brocken na samo 900 obrtaja (max oko 1550 cini mi se)

Poslednja izmena:
Moj na idle nikad se ne vrti podesen je tako da se pali iznad 45c a to se desava samo kad palim Prime95 ili LinX

Pa i ja sam podesio da se aktivira kada predje 48c a to se desava samo kada igram nesto ili radim u nekom zahtevnijem programu leti.

Box je bio sasvim ok kada sam svojevremeno pazario 6000+. ovo sada je bas mnogo loso!

procesor: otkljucan X2 550BE tj. B50
ploca: gigabyte 770ta-ud3
napajanje: chieftec 650w modularno

imam 2 pitanja

1. trenutno mi je samo otkljucan procesor i radi na def kloku, a napon mi je na 1.344V
cpuz.jpg

zanima me koji je neki najvisi klok koji bi radio na ovoj voltazi (1.344V) i kako ga vracam bios na def ako slucajno preteram pa ne bude hteo da se upali?

ovaj procesor je testiran i moze da se klokuje na nekih 3.8, 3.9, koliku najvecu voltazu smem da stavim da ga ne spalim i sta bih ustvari dobio klokom sa ovih 3.1 na 3.5, 6 ili 8? da li bi se primetilo u radi kompa?

2. memorija mi je ddr3 hyperx 1600 cl9 ali mi radi na 1333 pa sad me zanima da li da bi dizanjem memorije na 1600 dobio nesto inace ploca podrzava 1866+
memory.jpg

dizanjem fsb cemu se sve dize mnozilac? kloku procesora, memorije i da li jos necega? koje bi vrednosti dobio ako bi fsb sa 666 prebacio na 800?

ako moze malo detaljnije objasnjnje posto i nisam bas nesto previse strucan znam otprilike neke osnove sta je sta

Ovako pokusacu da ti odgovorim na pitanja :

Pod 1:
Procesor klokuj dizanjem mnozioca jel tako ne dizes fsb i brzinu memorije to je moguce kod AMD Black Edition procesora koji ti posedujes, ja imam Amd PII x2 560 otkljucan u X4 B60 i na default voltazi ide do 3.6 probaj da dignes mnozioc na 16 posto ti je sada 15.5 pa testiraj i tako idi polako dok se ne restaruje komp. Ovde imash podatke o tvom procu def voltaza je od 1.2-1.425 http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom II X2 550 - HDZ550WFK2DGI (HDZ550WFGIBOX).html

2. Memoriju prebaci u biosu nadji podesavanje da ti radi na 1600.

ovako, povecao sam mnozilac i radi mi stabilno na 3.5ghz (na 3.6 se restartuje kad pokrenem linx, na 3.7 nece ni da ucita sistem) na def voltazi(1.35v tj. 1.344v), pustao sam linx(problem size 16000, 2gb mem.) i temp. dodje maximalno do 52C a vendetta mi dodje na nekih 1200obrtaja sto bi reklo da ima jos prostora za klok i memoriju sam povecao mnozilac na 8

e sad, neke razlike nisam primetio u radu... da li dizati mnozilac nb i koliko i sta ce se tim dobiti?

Poslednja izmena:
52C po meni je mnogo za taj klok i napon, od iskustva znam da moj phenom postaje nestabilan kad predje 55C, moraces vise da provetris kuciste kao i da podignes malo obrtaj venta na cpu kuleru recimo do 1500. Memoriju drzi na 1600Mhz nemas potrebe da je overklokujes neces dobiti na performansama mozda par procenata, preporucio bih ako si u mogucnosti da dodas jos 2gb ili najbolje da prodas tu i da uzmes 2x4GB. Za NB po pravilu se racuna po sledecoj formuli: memory frequency * 3 = NB frequency primer: ako tvoja memorija radi na 1600MHz tj. 800Mhz * 3 = 2400Mhz (veca frekvencija donosi brziju dostupnost podataka iz rama i graficke)

Ja mog phenoma mesecima drzim na sledecim postavkama :
CPU: 3825MHz sa ukljucenim C'n'q - 1.44V
NB : 2700MHz CPU-NB- 1.35V
ram: 1800MHz(900*3 =NB )

imam ja 6gb rama 2+4gb kingston hyper x 1600mhz cl9, al imam winxp 32bit pa mi ne da preko 2gb rama da uzmem za test nzm zasto

imam thermaltake v9(sa prozorom, link), samo dobro izgleda a inace sto se tice provetrenosti je njesra... izvadio sam mu onaj gore ventilator i narucio onaj kao mb tray vent sto ide s druge strane procesora

dodje on na 52c pod linx-om uz 1200 obrtaja, znaci ima jos 300 obrtaja viska al nzm kako ga naterati da radi na tih 1500, npr. cim predje temp 50C da on okrene na maximalan rpm

a sto se tice stabilnosti, ja sam moj na fabrickom cooleru do 60-62C gurao i nije pucao

a sad oko nb-a se ne razumem koji klok treba da dizem i koji napon

Poslednja izmena:
imam ja 6gb rama 2+4gb kingston hyper x 1600mhz cl9, al imam winxp 32bit pa mi ne da preko 2gb rama da uzmem za test nzm zasto

imam thermaltake v9(sa prozorom, link), samo dobro izgleda a inace sto se tice provetrenosti je njesra... izvadio sam mu onaj gore ventilator i narucio onaj kao mb tray vent sto ide s druge strane procesora

dodje on na 52c pod linx-om uz 1200 obrtaja, znaci ima jos 300 obrtaja viska al nzm kako ga naterati da radi na tih 1500, npr. cim predje temp 50C da on okrene na maximalan rpm

a sto se tice stabilnosti, ja sam moj na fabrickom cooleru do 60-62C gurao i nije pucao

a sad oko nb-a se ne razumem koji klok treba da dizem i koji napon
Pa inece da puca na 3.5-3.8 ali kad predjes 3.8 pucace verovatno sve preko 55-56c, to ti je nepisano pravilo za phenoma II

e to nisam znao :)

kako sad za nb? dizem je dok se ne restartuje komp kao i sa mnoziocem procesora, jel?

Drugo nepisano pravilo je da je BSOD rezultat problema na relaciji CPU>CPU/NB ili memorije, dok je freez, reboot posledica niskog vcore-a, takodje Imas i NB na ploci(chipset). Znaci kod dobijes stabila core clock, onda dizes cpu/nb, dok ne krene da BSOD-uje, worker stop r fatal error.

Poslednja izmena:
od kad sam digao memory i cpu clock desava mi se da komp pri dizanju windowsa zakuca, nekad odmah posle 3 sec, nekad kad mi ono izlazi sta je master, slave a nekad i pre nego sto ce poceti da ucitava windows, a kad udje u windows ni jednom nije zakucao

imam jedno pitanjce vezano za phenom II 955be c3 125w, trenutno je na ploci 990xa-ud3, pa ce na tu plocu verovatno da se bocne fx8320, a posto planiram da napravim neki htpc / mini gejming racunarcic, a zao mi da prodam phenoma, pa sam mislio da uzmem onu j&w am3 miniITX plojku koja podrzava procesore do 95w i na nju stavim 955be u elite120, a na netu sam citao da likovi downklokuju phenome kad stavljaju na starije 95w plojke i onda spuste phenoma na 3.0ghz i 1.2v i to po nekom online calculatoru trosi 93w...da li je to izvodljivo i pametno? jer ako pucam na b75n plocu i makar i3, oticice dodatnih 10-11k din a imacu iste performanse...sad sto je j&w ploca malo starija i nema neke prednosti b75n ne igra mi ulogu jer nece biti primarni racunar pa da kacim ssd-ove i usb 3.0 fleske...

Poslednja izmena:
Uradi ovako nesto kao na sliku ja ga vozim tako vise od godinu dana potrosnja oko 20w u mirovanju za HTPC zakon

Prilozi

• Screenshot - 16.08.jpg
    Screenshot - 16.08.jpg
    60.7 KB · Pregleda: 88
evo kako je kod mene:

ja sam samo podigo mnozilac da bude 3.6ghz i to je svo cackanje koje sam odradio...

da li moze da se namesti da idluje na minimum [ multiplier 4x] ~800mhz, a pri opterecenju da ide max do 3ghz? to je cool n quiet varijanta? ili da ide konstatno na 3ghz bez obzira na opterecenje? mada retko bi se mucio pa bi samo bespotrebno vukao struju i maltretirao napajanje...

i da li podesavanja koja sad napravim na ovoj ploci ostaju na procesoru pa ce tako raditi na novoj ploci ili ce se vratiti na fabricka podesavanja kada ga ubodem u novu plocu?

Moze da radi konstantno na 800Mhz testirao sam ga ja ali nije mi jasno sta ce ti 4 jadra kad si vec rekao da ce biti HTPC racunar ugasi dve jadra slobodno neces nista izgubiti na performanse a onda mozes slobodno da ga stavis i na neku slabu plocu

htpc na kom ce ponekad biti i malo gejminga, da hocu iskljucivo htpc sa xmbc isao bi na intel g1610 sa njegovom integrusom ili nekom silent varijantom...ali posto ce na phenomu da se oplete ponekad cs:go, mortal kombat itd, ne bih da mu gasim jezgra...

jel kod tebe varira brzina mhz od do ili je fiksna?

da ne otvaram novu temu, naime sta mi se desava.... imam 965, C3 varijantu, kog drzim na default sve, hladim ga CM 212 EVO... otkad ga imam, temp u idle je izmedju 31 i 35, zavisnosti od temp sobe... nedavno posto sam premestio racunar u drugu sobu (gde je ista temp ko i prethodnoj), pogledam, kad ono temperatura u idle 44-45...rastavim ja pogledam, sve ok, cooler zategnut, pasta ok, ne vidim nista cudno. pa sam onda malo pratio sistem jedno nedelju dana da vidim da mi ne vuce nesto procesor, medjutim sve ok, ono spusti se na 800 mhz kad gledam u CPU-Z, u task manageru stoji izmedju 0 i 2-3%... ne mogu da provalim zasto mi se temperatura tako drasticno povecala... ?

ponavljam u biosu je i pre i posle ovoga sve na default...

Da ga nisi možda nabio u neki ćošak gde nema dovoljno strujanja vazduha oko njega ? Čak ni sa stock kulerom temperatura u leru bi trebalo da bude ne više od 10c preko sobne. Namesti ventilatore na max pa vidi šta se događa.

spustio sam kuciste na pod ( kao neka fizika ladno dole, vruce gore ), skinuo proc, zamenio pastu (stavio istu koja je i bila,samo sam je pazljivije naneno ), i evo sad je u idle negde oko 38-39... msm i to mi malo puno, ali ajde podnosljivo je. a interesantna stvar je da kad poteram testove, tipa prime95, ili linx, temperature budu normalne, tj do 55-56 max...

AMD 945 Phenom II X4 BE 95w

Pozdrav svima!

Ljudi pomagajte molim vas! Imam GA-M52L-S3P (rev. 1.2) maticnu, pretrazio sam amazon, ebay, neke male oglase i nisam uspeo da nadjem amd-ov 945 Phenom x4 od 95w nigde za nju. Ima ih na amazonu i ebay-u,
ali nisam bas nesto uveren u prodavace, koji su Kinezi (ironicno, sve komponente se tamo i prave), ni njihov polomljeni engleski me nije ubedio. A jos manje mi se svidja ideja placanje carine.
Trenutno nemam para za ceo novi kompjuter, pa bih se zadovoljio ovim procesorom i ako uspem da nadjem nvidia-inu 560ti za neke normalne pare. Posto je moj stari 9650 phenom bas zastareo, a istrazio sam malo i procitao da se Phenom dvojke jos uvek dobro drze.

Tako da, ako neko ima pojma gde bi mogao da nabavim ovaj procesor bio bih vam srdacno zahvalan.

Edit: Izvinjavam se ako ovo spada u male oglase, znam da mi treba 20 postova i mesec dana da bih mogao da postujem u sekciji "mali oglasi". Ali sam trenutno sateran u cosak.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!

Ljudi pomagajte molim vas! Imam GA-M52L-S3P (rev. 1.2) maticnu, pretrazio sam amazon, ebay, neke male oglase i nisam uspeo da nadjem amd-ov 945 Phenom x4 od 95w nigde za nju. Ima ih na amazonu i ebay-u,
ali nisam bas nesto uveren u prodavace, koji su Kinezi (ironicno, sve komponente se tamo i prave), ni njihov polomljeni engleski me nije ubedio. A jos manje mi se svidja ideja placanje carine.
Trenutno nemam para za ceo novi kompjuter, pa bih se zadovoljio ovim procesorom i ako uspem da nadjem nvidia-inu 560ti za neke normalne pare. Posto je moj stari 9650 phenom bas zastareo, a istrazio sam malo i procitao da se Phenom dvojke jos uvek dobro drze.

Tako da, ako neko ima pojma gde bi mogao da nabavim ovaj procesor bio bih vam srdacno zahvalan.

Edit: Izvinjavam se ako ovo spada u male oglase, znam da mi treba 20 postova i mesec dana da bih mogao da postujem u sekciji "mali oglasi". Ali sam trenutno sateran u cosak.

Ta plojka ti podrzava do 125w cpu
http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3264

Poslednja izmena:
Podrzava,ali da li ce napajanje da se slozi sa time? :D

Pa nekom slabijem valjda...
Nije navedeno pa sam bio slobodan da nagadam. :)

VRA:

Obavezan ti je F5 bios za tu plocu i potrazi Phenom II 955 BE C3 reviziju sa tdp-om od 95W, ovde na forumu mali oglasi, a mozes i da oglasis da kupujes. Ili sta nadjes 925, 945 (TDP 95W) koji su podrzani. Valjda ce se neko naci ko prodaje. A na onom linku, (ogradjujem se, jer nisam proveravao) ako stvarno postoji da se kupi (sto je malo verovatno), ona cena je suluda.

Ako mu je staro napajanje drzalo stari Phenom (verovatno neki od 95W) drzace mu i ove nove, ako ih ne overklokuje.

Ali, to su nagadjanja dok covek ne kaze koje napajanje ima, pa se onda da preporuka za promenu. Sto opet nikad nije los savet, ako covek ima novca.

Poslednja izmena:
Tesko da ce da nadje taj Phenom II 955 od 95W. Samo, na onom linku pise da podrzava neke druge procesore sa 125W, logicno trebalo bi da podrzava i Phenome II od 125W.

Ja od kad znam za Ph II ,mozda se kod nas pojavio u oglasima po jedanput 955 od 95w i 1055 od 95w i to je to, ne isplati cekati kad vec imas plojku koja jes da ima 3+1 faze ,ali ako proizvodjac kaze da moze 125w, onda bi trebalo da sednes i teras. :whip:

Nazad
Vrh Dno