Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

fx procesori imaju setove instrukcija pored kojih ni jedan stari fenom nema šta da traži .

ASUS M5A97 R2.0 i fx6300 zajedno koštaju 150e , ko kupuje novo , uopšte ne treba da razmišlja .

Pa to stoji pod "naravno", problem nastaje kad kao meni ( a verujem i još puno drugih) se ne isplati ići na noviji sistem zbog MB koja sadrži gotovo sve izuzev ISA slotova da je menjam jer bih onda morao da nabavljam i gomile adaptera. Tu bi mi se daleko više isplatilo da se pružim za neki vrhunski Phenom II pa makar ga i platio više nego 63xx. Nova arhitektura, nove mogućnosti i noviji software će sigurno znati da to iskoristi, kad tad. Dok ovi sintetički testovi "shvate" to, naravno da će pokazivati ponešto nerealne rezultate. U nekim od tih testova (a to radim samo iz radoznalosti) moj sistem pokazuje da je jedva 2 - 3 puta slabiji od i7 top modela a siguran sam da taj i7 mora da ga ubije u pojam.

Poslednja izmena od urednika:
u tom slučaju , thuban . nije mnogo slabiji od fx-a .

u tom slučaju , thuban . nije mnogo slabiji od fx-a .
Pa kad pogledaš pošteno, i nije ali bi mogla da se upotrebi gruba analogija sa pojavom SSE instrukcija i derivata, mogao si da testiraš koliko hoćeš ali kada je software upotrebljavao te instrukcije onda je to bila druga pesma.

pogotovo aes . mada ako imaš ploču koja ne podržava FX , tu si gde si .

imam phenom 955be i mnogo je bucan, koji kuler mi preporucujete?

Za koje pare? I planiras li bilo kakav oc?
Preporuka za CM Hyper TX3 EVO za stock ili neki minimalan OC oko 2000-2200din. Tih, lako se montira i drzi fine temperature.
Za neki ozbiljniji OC preporuce ti vec neko iz iskustva.

Za tišinu mora nešto jače od boxa, makar i ne klokovao. Minimum neki sa 120mm ventilatorom tako da možeš da ga voziš sa smanjenim brojem obrtaja. Iz iskustva recimo CM 212 Evo ne može preko 4 GHz a da ostane tih. Ako ne ideš na OC ili samo blagi OC, nebih preporučio ništa slabije. Smestiš njega, smanjiš obrtaje i muk.

Moj CM 212evo na 3.72 sa dva venta se skoro ni ne čuje :D

Rade na ~1200rpm
Čuju se, ali onako tiho, taman kako treba - ne volim da mi se komp ne čuje uopšte :D

Konacno sam sastavio masinu. Imam Phenom II X6 1055T, 2x1GB OCZ 1200MHz, Gigabyte MA770-US3 i GTS450 Sonic. Super je, za te pare. Maticna je osetno gora od stare Rampage Formule, ali za 1000 dinara koliko sam je dobio ne zalim se. Hocu da dignem FSB na 225 kako bih digao procesor na 3,15 i kako bih digao RAM na 1200MHz(5,3 je najveci mem delilac). Ima li neko predstavu koliko trebam da dizem napone. Trenutno su 1,3v CPU, 1,1v NB, 1,8v NB PCI-E i ima jos jedan napon koji nisam zapamtio. Moze li neko ukratko da mi objasni sta da dizem ukoliko sistem bude nestabilan? Uopste se ne snalazim u AWARD-ovom BIOS-u, AMI mi je nekako bio mnogo blizi.

Pored toga imam problem. HW monitor prijavljuje nule za CPU temperature. Pored toga ima 3 temperature, dve su oko 40 stepeni u idle i jedna je u visokim sedamdesetim. Sta je ovo? Jako sam zabrinut. Ima li neko neki predlog za program za merenje temperature?

1055T bi u principu na def naponu trebao da ide do 3.5ghz e sad problem ti je memorija njeni dometi s obzirom na FSB o.c na koji si osudjen. Skini poslednji HW monitor, ako o5 pokazuje neku nebulozu onda nije do SW vec do HW

Skini pro verziju imas neki besplatan period da je koristis. Ja sam imao onu budalastinu cuvenu od 128c, sa pro pokaza realnu temperaturu.

1055T bi u principu na def naponu trebao da ide do 3.5ghz e sad problem ti je memorija njeni dometi s obzirom na FSB o.c na koji si osudjen. Skini poslednji HW monitor, ako o5 pokazuje neku nebulozu onda nije do SW vec do HW

Moram da priznam da ne razumem komentar za memoriju i FSB. Pored toga, koji je def napon za CPU? Ploca prijavljuje 1,45v sto je nemoguce.

Imas vise verzija 1055t, najvise sto ide nekom od njih na stock vrednostima je valjda 1.475. Nadji punu oznaku tvog cpu-a pa potrazi po njoj specifikacije na netu i znaces odma jel sve uredu ili ne, sto se tice voltaze.
A memoriju ni jedan phenom ne gura preko 1333MHz upravo zbog fsb-a. Al tako je sa skoro svim procesorima da te necudi. Jel ako procesor ne moze da gura memoriju brzu od 1333 dzaba ti i da je 5000 memorija i obrnuto. Uvek ce medjusobno saradjivati na brzini sporijeg. Primer kad sipas iz flashe u kantu i iz kante u flashu ne znaci ti nista sto kanta ima veliki otvor kad iz flashe voda nemoze brze da istice ili da se u nju natoci.

Poslednja izmena:
Moram da priznam da ne razumem komentar za memoriju i FSB. Pored toga, koji je def napon za CPU? Ploca prijavljuje 1,45v sto je nemoguce.
Kad napisah FSB o.c mislih na cinjenicu da mozes da ocujes iskljucivo dizanjem BUS stoga sto je mnozilac zakljucan na 14(max). Sto se napona tice jel ga citas pre ili posle iskljucenog turba i odakle?

AWARD-ov BIOS prijavljuje normalni napon 1,45v(to je jedan od onih bios-a gde napone podesavas u odnosu na neke referentne vrednosti, jezim se od toga).
Inace, mislim da niste razumeli ono sto ocekujem od memorije. Deklarisana na 1200MHz i radila je na 1200MHz na Rampage Formuli. U pitanju je DDR2 memorija.
Ja ne jurim 3,5GHz OC jer je Chipset hladnjak ocajno montiran(cesta bojka Gigabyte ploca iz AMD 7 serije), vec samo 3,15 jer mi to omogucava da furam memoriju na 1200MHz uz 5,3 memorijski delilac. Probacu sa HW Monitor Pro da vidim prave temperature ove ploce. Veci OC ce doci ako i kada budem kupio pravu maticnu plocu, a ne ovo cudo za 1000 dinara.

Ne bojim se za procesor, on je dobro hladjen, samo mi je cimka za maticnu zbog klimavog hladnjaka, pa zato rekoh da pitam zna li neko odprilike koje napone da stavim pored CPU-a :D

Poslednja izmena:
Da li je phenomov stock kuler bolji od Vanessa L-type kulera? Vanessa ima pola kile bakra a phenomov hladnjak ima više rebara a i noviji je tako da nisam siguran, treba da hladi phenom 965, bez overkloka.

Bolje kupi neki CM Hyper TX3

Ne kupujem ništa, nema više para, Vanesu koristim još od soketa A, ali ima skoro 10 god, pa me zanima da li phenomov bolji jer je noviji, novija tehnologija u proizvodnji i slično.

Pa pošto je taj toliko star, a nećeš da klokuješ, slobodno ostavi box.

Stock kuler je solidan sto se tice temperatura, ali je u najvecem broju slucajeva prebucan. Meni je drzao skoro iste temperature ko TX3 evo, s tim da mi je TX3 na silent rezimu. Ako ti nesmeta buka nemenjaj nista.

edit: Sad se setih, moj stock kuler je zavrsio na nekom sempromu starom isto desetak godina i skoro je prepolovio temperature, a radio je na manjem broju obrtaja nego kod mene, tako da ako taj kuler nije bio toliko efikasan kad si ga uzeo verovatno je bolje stock verzija.

Poslednja izmena:
Ne kosta te nista da probas. U svakom slucaju ce 120mm ventilator biti tisi od box venta.

Bolji je Vanessa L-type nego box, bolje hladi a i tisi je. Samo ga dobro - pravilno montiraj

Da li je phenomov stock kuler bolji od Vanessa L-type kulera? Vanessa ima pola kile bakra a phenomov hladnjak ima više rebara a i noviji je tako da nisam siguran, treba da hladi phenom 965, bez overkloka.

Ako ti nije skupo uzmi neko vodeno hladjenje do 7-8 k dinara i em sto ti se nece cuti kompjuter em sto ce hladiti sasvim dovoljno. Meni temp na 965be trenutno ne prelaze 55c i to na sobnoj temp a imam cm sediom 120m vodeno hladjenje i radi na 4 ghz :)

Skupo je, toliko nisam ni cpu platio, ostavio sam Vanesu i temperatura bez opterećenja je oko 40 stepeni.

Koji i5 procesor je u rangu sa 965be c3? Planiram mozda da predjem na intel :)
@somethin9 ja sam moje vodeno hladjenje 6500 din platio prosle godine,a procesor sam platio 11k 2011 god :)

Koji i5 procesor je u rangu sa 965be c3? Planiram mozda da predjem na intel :)

Nije jaci od trenutno najjeftinijeg i5 procesora. Tako da imas da biras. :)
Rekao bih da po performansama u igrama vise tezi ka i3 nego i5. Ali ti se jedino isplati prelazak na i5, i7 ili neki FX-8xxx.

Poslednja izmena:
Vrh Dno