Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

To su AM2 procesori, Athloni X2.

Nije logicno, ali moze da se desi da radi. Jedino je logicno da proizvodjac ploce zna najbolje da li podrzava ili ne. Zato i postoje te liste na sajtu. I zna kakvu je naponsku sekciju stavio na tu plocu.

Mislis da ce lakse da nadje (925) ili 945 od 95W ?

Ne mislim da trazi 95w cpu u opste, vec 125w, posto sam vec okacio listu sa adekvatnom podrskom ,a ako ima sumnje u svoju naponsku, nek nadje daneba 955-980 c3 revizije, undervoltuje i uziva.

Ja nisam tvrdio da nece moci da stavi 125W procesor na tu plocu. Tvoj savet je odlican da undervoltuje, ali po onoj listi nijedan AM3 125W procesor nije podrzan, verovatno zbog naponske sekcije, pa se proizvodjac ogradjuje. E sad, problem je sto ce on to morati da proba da li radi i kako.

Lista ima i drugi deo, skroluj, podrzani si svi 125w fenomi II

Da li znas sta znaci N/A ?

Da, ali s'vremena na vreme izgleda ne obracam paznju dovoljno na neke stvari.....my mistake....:d

Na mojoj ploci radi 965 iako je isto na sajtu n/a, s tim sto postoji dosta tema na internetu gde su ljudi potvrdjivali da radi, a za ovu njegovu plocu ne mogu da nadjem konkretnu potvrdu. Moze da stavi Athlon 640, opet ce bolje da bude nego ovaj stari Phenom sto sada ima.

Mare1601:

Nije problem u tome, moze vrlo lako da se desi da moze maltene svaki Phenom II da se stavi i da radi. Sebi ne mogu da dozvolim da coveku savetujem da proba, ako nisam siguran 100%. A Gigabyte se na taj nacin ogradjuje. Onda pomislim, mozda imaju neki razlog. A zamislite da moze, pa jos C3, kako izdrzati da ga ne overklokujete.:d:whip:

Poslednja izmena:
O:
Nekako mi toplo oko srca kad vidim ovoliko entuzijazma oko necega :D
Hvala na odgovorima. Iz ovoga mogu da zakljucim da procesori mogu da se undervoltuju, sto nisam znao dosad. Niti kako se to radi.

Uglavnom, isto sam procesljao listu podrzanih procesora za 1.2 reviziju ove ploce i uglavnom su svi od 125w n/a.
Tako da 965 , po toj listi ne bi bio podrzan, a nisam uspeo da nadjem njegovu 95w verziju, tj. da nije black edition .
Napajanje mi je chieftec-ovo od 560w.
Tako da sve u svemu, praticu teme po forumu, pa cu mozda nabasati na nekog ko prodaje neki phenom x4 od 95w.
Jedino ako je lako undervoltovati, onda bih i probao od 125w.

Ma, lako je undervoltovati, manual u biosu i spustis napon jedan ili dva koraka, jedino moze da bude problem ako preteras, pa da ti procesor postane nestabilan u loadu.Tako smanjis TDP da bude 95W i da ne bude atak na naponsku jedinicu maticne ploce. Dogovori se sa prodavcem da probas kako radi procesor na tvojoj ploci, pa ako bude nekih problema da mozes da ga vratis.

O:
Nekako mi toplo oko srca kad vidim ovoliko entuzijazma oko necega :D
Hvala na odgovorima. Iz ovoga mogu da zakljucim da procesori mogu da se undervoltuju, sto nisam znao dosad. Niti kako se to radi.

Uglavnom, isto sam procesljao listu podrzanih procesora za 1.2 reviziju ove ploce i uglavnom su svi od 125w n/a.
Tako da 965 , po toj listi ne bi bio podrzan, a nisam uspeo da nadjem njegovu 95w verziju, tj. da nije black edition .
Napajanje mi je chieftec-ovo od 560w.
Tako da sve u svemu, praticu teme po forumu, pa cu mozda nabasati na nekog ko prodaje neki phenom x4 od 95w.
Jedino ako je lako undervoltovati, onda bih i probao od 125w.

Ja da sam na tvom mjestu, bez ikakvog razmisljanja bi uzeo neki AthlonII X4 i uzivao. Pusti ti L3 i razlike u performansama!
Sta, znaci da ce PhenomII X4 955 undervoltovan i postavljen na recimo 2.6GHz raditi bolje nego AthlonII X4 640 (npr).!?
Mozda i hoce ali ti to neces primjetiti.

Dakle, uzmi bilo koji X4 AthlonII ako moze da se kupi i vozi Misko. :)

Poslednja izmena:
A zbog cega bi mu obarao frekvenciju za 600mhz. Da bi poenta kupovine Athlona X4 640 izgledala bolje. Poenta je da ostane na 3.2 Ghz. Ali svakako moze i da kupi Athlon II x4 jer ce sigurno raditi.

Dobro, dao si jedan od mogucih vise resenja. Dobar i validan predlog, slazem se.

Ali i ja cu biti nedvosmisleno jasan. Da mogu da biram izmedju Phenom-a II na 3 Ghz i na 1.25v ili Athlona II 640 na 3 Ghz, uvek bi izabrao Phenoma. Ti slobodno mozes da izaberes Athlona.

Dobro, dao si jedan od mogucih vise resenja. Dobar i validan predlog, slazem se.

Ali i ja cu biti nedvosmisleno jasan. Da mogu da biram izmedju Phenom-a II na 3 Ghz i na 1.25v ili Athlona II 640 na 3 Ghz, uvek bi izabrao Phenoma. Ti slobodno mozes da izaberes Athlona.

Odlicno. Prosao sam to prije 3 godine i slicne dileme su me mucile.
Samo sto je tada bio mnogo veci izbor.
Sa ove distance od 3g, izbor PhenomII ili AthlonII je pao na...Pentium 860G :)
Manje trosi, krsh ploca a veci "frame rate" u dosta igara.

P.S. Da ne pomislis da se sprdam ili omalovazavam tvoje misljenje. Pokusavam ti reci da uzmes ono sto nadjes jeftinije ;)

Apsolutno se slazem sa tobom. I meni se svidja 860G, znam kako radi.

A sto se tice VRA-ovog pitanja, nek uzme sta uspe da nadje po povoljnoj ceni.

Poslednja izmena:
Nista. Porucio sam sa eBay-a 945-ticu. Pa sta bog da. :D
Ipak se ne bih odlucio za Athlon. Iako mi je Athlon XP 1500+ isterao cak do 2006 godine. I za zivo cudo jos uvek radi, ali ga je vreme dosta pregazilo. Kao i 9650.

125$ sa shipping-om. Tako da ce me na carini verovatno otkinuti.

Aiiiii:whip:

Koliko sada vrede polovni phenomi 955 i 965? Ja sve koje sam video na oglasima cene isto koliko koštaju novi u prodavnici.

50e brader tu brader

50e brader tu brader
B to B možda ali traže ljudi i duplo više 's obzirom da ih nema po prodavnnicama novih a da daju pristojne performance na ne-AM3+ pločama i tako su bargain za sve koji mogu da ih upotrebe. Ja sam mog platio 6000 din i na 4.2 OC ne mogu da se požalim uopšte.

Da mi je trebao, mogao sam juce da kupim u svabiji (preko druga) za 79Eura nov X4 945; 95W.
Kod nas ih nema ali moze da se nadje polovan.
E sad sto neko trazi para kao za nov to samo po sebi nije problem vec postoje ljudi koji ce da daju tolike pare.
Zato i mogu da traze koliko hoce.

Svako ima svoju zelju i svoje pare na raspolaganju ali kad se malo "promucka" ispada da za manje pare moze da se pazari bolje.
Evo sta bi ja uradio da sam bio u dilemi kao VRA:
Prodao bi tu plocu koja i nije nesto i kupio bi neku H81 Asrock plojku+ Pentium G3220. Oko 100E zajedno.
Doplata 75E a platforma "ziva".

:wave:

Evo mene je 1055T tray+g43, oba u garanciji izasli 110e polovni, pristojan o.c, ufi...ceo fazon za smesne pare.....

Pa sve i da ima kod nas na trzistu novih phenoma II x4 cisto sumnjam da bi neki od 95w sa 2god. garancije vredeo ispod 70€ na trzistu polovnih komponenti. I kao takav bi idalje bio best buy opcija u srednjem segmentu. Ostale amd i intel kombinacije u tom segmentu su idalje skuplje, a dvojezgralni procesori ce za gaming do kraja godine vec postati neupotrebljivi. Pride procesor je kompatibilan kako sa starim plojkama, tako i sa najnovijim, na kojima bi kasnije mogao da bocnes i neki fx8xxx u koliko planiras upgrade ili pak za neke male pare da uzmes neku plocu u koliko neplaniras.
Bezobrazno je to sto i posle godinu dana za 140€ koliko sam ja platio moj 955 i plocu idalje nemoze da se pazari neka bolja kombinacija u radnjama sto samo po sebi prouzrokuje takvo stanje na trzistu polovnih komponenti.

može. fx6300 i neka jeftina am3+ ploča, na kojoj neće da se klokuje .

Mislio sam da i posle godinu dana ne moze da se kupi i ploca i procesor bolji od tih koje sam tada kupio za te pare. Mogo sam i ja tad da pazarim neku jeftinu plojku pa da kazem da nemoze za 110-120€ sada da se kupi nista bolje. Godinu dana u it svetu je ipak predugacak period da cene na trzistu ostanu vise manje iste. Ako oces minimum punokrvni cetvorojezgarni CPU i Full-ATX plocu sa 4 slota za ram sa podrskom za CF i SLI i pride bar mogucnost za minimalan OC jednostavno nepostoji idalje isplativija alternativa.
Stoji to da je fx6300 za 20-30€ vise isplativija opcija i da svako ko razmislja o polovnom p2 x4 treba da se preispita da li je zaiosta toliko u skrpicu sa lovom da ne moze da se ispruzu jos malo za taj fx, ali ako zaista jeste bukvalno nema alternativu, jel na trzist novih komponenti vec godinu dve sem gpu-a sve ostalo drzi skoro istu cenu.

Vrh Dno