Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima dosta vas koji kao da od juče (c2d) pratite CPU scenu.
Ipak je krajnje vreme bilo da AMD izbaci nešto konkurentno. Lepo je Simps rekao (kad je priznao da je preshot bulja :d) - da je to u stvari ista firma i da se vrte na oko dve godine - samo ga niko nije slušao :d

Zar ti ne klokujes samo Intele ? :trust: :d ;)
E feđa ja sam ocer ne frik koji je lud za jednim brednom, progrešno si me shvatio, ali ne znam zašto. P1 do sad nije mogao minus i to je bio razlog zašto se nismo družili, priča je sada drugačija. Nikad nisam imao predrasude, kao recimo neki drugi ljudi! Treba uvek sve probati, zar ne! Opet neću dobiti CPU na poklon, to nisam nige napisao, nego na test, gosn Neđo je lično obećao :)

Na da se vratimo na temu!
Update nemačkog izvora http://www.gamestar.de/hardware/tests/prozessor/1951268/amd_phenom_ii_x4.html

Update: Response to some reader questions regarding the Opteron test system:
The Geforce GTX 280 was at full PCI Express 16x-speed connections (it is in the bios on the motherboard to configure server). As DDR2 memory came-800-RAM (CL6) with error correction (ECC, mode: Basic) to use. Since the Phenom X4 II (unlike the Opteron system) to show even faster RAM modules supports, should the gaming performance yet at the same clock by a few percentage points increase.

Poslednja izmena:
E feđa ja sam ocer ne frik koji je lud za jednim brednom, progrešno si me shvatio, ali ne znam zašto.
Svako bi te tako shvatio kada bi procitao teme na forumu i tekstove na tvom sajtu.

P1 do sad nije mogao minus i to je bio razlog zašto se nismo družili, priča je sada drugačija.
Veoma mali deo populacije hladi procesore ispod nule.

Nikad nisam imao predrasude, kao recimo neki drugi ljudi!
Koji to ljudi imaju predrasude ?
Treba uvek sve probati, zar ne! Opet neću dobiti CPU na poklon, to nisam nige napisao, nego na test, gosn Neđo je lično obećao :)
Niko nije rekao da ces dobiti CPU na poklon, mada je tako ispalo. ;)

Elem, deo vezan za simulaciju Phenoma II, koji si postovao - najvazniji deo:

800x600_prop.jpg

Poslednja izmena:
Nekim ljudima je ovde toliko naduvan ego pa više veruju nekoj (samo njima logičnoj) logici nego ljudima koji su videli to na delu. Verujem da su Dule i Feđa testirali više procesora, nego što je većina videla u životu.
Logika filmova je usko povezana sa procesorima :wall:. Da li je nastavak uvek lošiji od originala? Mislim da smo svi gledali Terminator 2.
Pošto smo počeli da se frljamo sa logikom. Koliko se razlikuje DNK Čoveka i Šimpanze?
Preteče me Dule sa T2.

Ja sam rekao da se nadam da nisam upravu i obrazlozio zasto mislim da je ovo propao projekata u startu (mislim nije bas propa ali bice kao i uvek, tresla se gora rodio se mis), ne znam cemu ovakav komentar "Nekim ljudima je ovde toliko naduvan ego" i nemoj da kazes nekim, nego ako mislis na mene tako i kazi, iz teksta moze da se zakljuci da mislis na mene. Opet pominjes duleta i fedju u kontekstu da je ono sto oni kazu jedino ispravno i da je racimo ne logicno da neko misli svojom glavom? ja ni jednog trenutka nisma rekao da oni nisu u pravi, prosti imam svoje misljenje dok se ne pokaze sta je zasta istina od svih ovih nagadjanja. Dule je sklon tome da ima pred ubedjenje o necemu i pre nego sto ima prilike da se realno uveri u to kako taj deo hardvera zaista radi, verovatno zbog toga sto bi zeleo da to tako bude, ali isto tako kada shvati da nije upravu (ako nije) nije tvrdoglav kao mazga da opet vozi svoju pricu vec prihvata realnost, to je odlika razumnih ljudi. U ovom slucaju cemo videti staje realnost nakon validnih i proverenih testova samog procesora.

To je ista arhitektura kao i phenom sa jos par efekata, fedja zna speifikacije same arhitektur i kakve bi prednosti sve to trebalo da donese u praksi, ali cesto da ne kazem uvek se ispostavi da nije tako i sto se tice Intel i sto se tice AMD proceora. Jedini zaista veliki pomak se desio pojavom conroe jezgra na kome je bazirano sve sto dans postoji od intelovih procesora pa cak i i7. Jednostavno ljudi su napravili pravu stvar, dosli do dobrog resenja koje se i na papairu i u praksi pokazalo kao efikasno.

Ako je ova slika tacan koju je @drfedja postavio jasno se vidi da P2 nije konkurentan vecini intelovih procesora sa kojima bih trebao da se poredi u cenovnom rangu, po najpre i7 920 koji je na nizem kloku brzi od PII, makar u ovom gaming testu. Ipak daleko je brzi od Phenoma (makar u ovom testu koji mene iskreno najvise interesuje) a moze da se koristi sa istim plocama, konacno malo radosti za ljubiteje AMD procesora:) i pravog razloga za zamenu phenoma.

Najzianimljivi deo testiranja PII procesora bice test rezultati na maksimalnom kloku za 24/7, pored testo na defaultnom kloku koji interesuje vecinu poitencijalnih kupaca. To sto sam procesor moze da ide na -190 nista ne znaci i zanimljivo je tek nekolicini ljudi, dobro je zbog toga sto stvara generalno dobru sliko o proizvodu.

Pošto smo počeli da se frljamo sa logikom. Koliko se razlikuje DNK Čoveka i Šimpanze?
Ja sam se tom logikom i vodi, poredio sam recim sebe sa simpanzom i zakljuco da imamo puno slicnosti sa malim razlikama, recmo simpanza je lepsi i bolje poznaj pravopis, banane svakako volimo podjednako:p

@*******i
Kada su predstavljeni rezultati u UT-u u pitanju treba imati u vidu da je tu korišćen Opteron 2384 da simulira Phenom II. To je uslovilo korišćenje sporije memorije (DDR2-800 CL6 sa ECC-om). Takođe, za očekivati je da je ovaj procesor optimizovan za izvršavanje serverskog softvera, a da će desktop model biti dodatno tweak-ovan kako bi se bolje snalazio sa desktop aplikacijama. Na kraju, model koji (bar prema oznaci) bi trebalo da se takmiči sa i7 920 će raditi na 100MHz višem taktu od ovog Opterona.

Kada se sve ovo uzme u obzir, za očekivati je da će Phenom II biti na nivou Core i7 modela sa sličnom oznakom (bar kada je UT u pitanju).

Koga interesuje uporedjenje serverskih proizvoda bolje da pogleda rezultate na sledecem linku :

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=207460

donositi neke zakljucke na osnovu ovakvih uporedjenja je blago receno riskantno :) :D

ako uzmemo u obzir kako se Opteron nosi sa njegovim trzisnim rivalom Harpertown mozemo ocekivati interesantno uporedjenje u Desktop segmentu. A cenim da ce daleko od istine biti izjava da Phenom II nece biti konkurentan sa I7 pogotov ako se obistine najave OC potenciala i skaliranja ove arhitekture

Za one koji ce mozda planirati da pazare Phenom II a traze i odgovarajucu dobru a jeftinu plocu preporucujem da se informisu o 790GX modelima firme JetWay :D

Poslednja izmena od urednika:
...Dule je sklon tome da ima pred ubedjenje o necemu i pre nego sto ima prilike da se realno uveri...
Ja sam skapirao da se on već uverio.
:wave:

Za one koji ce mozda planirati da pazare Phenom II a traze i odgovarajucu dobru a jeftinu plocu preporucujem da se informisu o 790GX modelima firme JetWay :D

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813153125
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=206303

:zgran:

To je ista arhitektura kao i phenom sa jos par efekata, fedja zna speifikacije same arhitektur i kakve bi prednosti sve to trebalo da donese u praksi, ali cesto da ne kazem uvek se ispostavi da nije tako i sto se tice Intel i sto se tice AMD proceora. Jedini zaista veliki pomak se desio pojavom conroe jezgra na kome je bazirano sve sto dans postoji od intelovih procesora pa cak i i7. Jednostavno ljudi su napravili pravu stvar, dosli do dobrog resenja koje se i na papairu i u praksi pokazalo kao efikasno.
Ponekad nekoliko tweakova moze da donese 15% razlike klok za klok, a ponekad je potrebno revizirati celu mikroarhitekturu. K10 u odnosu na K8 je otprilike isto, ako ne i vise nego Core 2 u odnosu na Pentium M.

Ako je ova slika tacan koju je @drfedja postavio jasno se vidi da P2 nije konkurentan vecini intelovih procesora sa kojima bih trebao da se poredi u cenovnom rangu, po najpre i7 920 koji je na nizem kloku brzi od PII, makar u ovom gaming testu.
Kako nije ? Sporiji je nekih 10% od isto klokovanog Core i7, a pri tom koristi ECC DDR2 800 sa budjavim latencijama. Sa DDR2 1066 CAS4 taman moze da nadoknadi tih 10%.

Ipak daleko je brzi od Phenoma (makar u ovom testu koji mene iskreno najvise interesuje) a moze da se koristi sa istim plocama, konacno malo radosti za ljubiteje AMD procesora:) i pravog razloga za zamenu phenoma.
Koliko je to daleko bre ostaje da se vidi. Ja najvise ocekujem ubrzanja u igrama, a najmanje u renderingu.

Najzianimljivi deo testiranja PII procesora bice test rezultati na maksimalnom kloku za 24/7, pored testo na defaultnom kloku koji interesuje vecinu poitencijalnih kupaca. To sto sam procesor moze da ide na -190 nista ne znaci i zanimljivo je tek nekolicini ljudi, dobro je zbog toga sto stvara generalno dobru sliko o proizvodu.
Slazem se.

Ja sam se tom logikom i vodi, poredio sam recim sebe sa simpanzom i zakljuco da imamo puno slicnosti sa malim razlikama, recmo simpanza je lepsi i bolje poznaj pravopis, banane svakako volimo podjednako:p
Ma bre Risto, vazno da te aparat taguje kao *******og! :d ;) :smoke:

Abit = J&W = JetWay ?

Auuu, ova Extreme je mnogo dobra. Jos samo da bude konkuretna cenom, malo samo. :) Ja saminace uzeo neku 780g za nezahtevnu konfu i stvarno sam se prijatno iznenadio. J&W kod nas, ne koristi se toliko Jet Way koliko videh. :)

Zato i pitam, posto koliko sam "pratio" Abit treba da ima neke veze sa J&W, ali nikakve sa JetWay...

Auuu, ova Extreme je mnogo dobra. Jos samo da bude konkuretna cenom, malo samo. :) Ja saminace uzeo neku 780g za nezahtevnu konfu i stvarno sam se prijatno iznenadio. J&W kod nas, ne koristi se toliko Jet Way koliko videh. :)

non Extreme varijanta , tacnije Jetway HA07-Ultra koja se takodje pokazala odlicno
kosta 109 € u Austriji ....
Kontaktirao sam distributera ovde u nemackoj za Extreme pa ce mo da vidimo ali ne verujem da ce biti skuplja od 140€

Mislim da je PIN zastupnik u Srbiji za JetWay

Poslednja izmena:
Meni je prosto neverovatno da neki toliko ne zele povatak AMD-a. Ja se iskreno nadam da ce se obistiniti ovi rezultati i da ce postojati dva konkurentna brenda procesora.

Ja se iskreno nadam da ce PhenomII biti stvarno toliko dobar kao shto kazu glasine. :) Onda cemo mi ( kao krajnji korisnici ) biti na velikom dobitku poshto cemo imati zdravu konkurenciju i nece nas Intel lupati po ushima sa cenama :(

evo i odgovor od distributera ovdje u svabiji :

znaci ocekuju J&W 790GX Extreme plocu sledece nedelje a cena ce biti 124,90€ + postarina

Poslednja izmena:
*******i je napisao(la):
Dule je sklon tome da ima pred ubedjenje o necemu i pre nego sto ima prilike da se realno uveri u to kako taj deo hardvera zaista radi, verovatno zbog toga sto bi zeleo da to tako bude, ali isto tako kada shvati da nije upravu (ako nije) nije tvrdoglav kao mazga da opet vozi svoju pricu vec prihvata realnost, to je odlika razumnih ljudi.
Dule je pod NDA..a kad bi mogao na dupe bi progovorio :D

evo i odgovor od distributera ovdje u svabiji :

znaci ocekuju J&W 790GX Extreme plocu sledece nedelje a cena ce biti 124,90€ + postarina

J&W zna da napravi odlichnu a pristupachnu plochu ;) Kao da iz njih stoji Epox i Abit istovremeno (malo mirishe i na DFI :D). Jednostavno ima primese pomenutih...

Dule je pod NDA..a kad bi mogao na dupe bi progovorio :D

Ma progovorio si ti sa dobrim prijateljima :)
A drugi neka pokrenu mastu :)

Nadam se da ce 940 black biti dostupan vec sredinom decembra onda ide odmah pod LN2 :)

Poslednja izmena:
Intel i Fugger totalno odlepili !

According to associate , Intel plans a public demonstration of core i7 processors possibilities at high frequencies. Therefore, this will be the company answer to the amazing results achieved by the new AMD processor .

According to unconfirmed data, Intel engineers already selected a large party of processors core i7 , which show the best results.
core i7 7ghz

Chief Intel engineer assigns doubts relative to AMD phenom II X4 overclock to 6 GHz, which occurred last week. In his opinion, the demonstrated possibilities Of phenom II X4 do not reflect the property of series products and cannot be reproduced under the actual conditions. Possibly, AMD opened some sensors on the processors, selected for demonstration in order to allow an increase in the frequency. On in its demonstration Intel is going to make the same.

The place for demonstration can become exhibition CES 2009. FUGGER will attempt to overclock the Core i7 965 Extreme edition to 7 GHz.

aj da vidimo i to cudo !

Poslednja izmena:
According to associate , Intel plans a public demonstration of core i7 processors possibilities at high frequencies. Therefore, this will be the company answer to the amazing results achieved by the new AMD processor .

According to unconfirmed data, Intel engineers already selected a large party of processors core i7 , which show the best results.
core i7 7ghz

Chief Intel engineer assigns doubts relative to AMD phenom II X4 overclock to 6 GHz, which occurred last week. In his opinion, the demonstrated possibilities Of phenom II X4 do not reflect the property of series products and cannot be reproduced under the actual conditions. Possibly, AMD opened some sensors on the processors, selected for demonstration in order to allow an increase in the frequency. On in its demonstration Intel is going to make the same.

The place for demonstration can become exhibition CES 2009. FUGGER will attempt to overclock the Core i7 965 Extreme edition to 7 GHz.

aj da vidimo i to cudo !
Extra!
Znachi i to je moguce...Izgleda da ce otkriti mnogo vishe stvari nego shto je sluchaj sa ovom "mini ratom" AMD-a i Intel-a. Mozda cemo saznati i nove tweak-ove :), mozda i mnogi svestki overclockeri nece smeti vishe tako da se zovu :)
Evo shta radi konkurencija...

Poslednja izmena:
Kasno Marko na Kosivo stiže (prim. aut. neizvesna je budućnost ove krilatice). AMD je već napravio big bang u marketingškom smislu. No neka pokažu šta mogu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno