Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nece, pre ce biti oko 200 eura ;) ali i to je i dalje sjajna cena!

Vec vidim neke od naslova recenzija :)

Athlon X4 615 2.7GHz 2MB Propus AM3

Kome je potreban propus(t)?

N: Do PROPUSta je ipak doshlo...
PN: ...nazovite nas mazohistima, volimo ga!

Athlon X3 420 2.8GHz 1.5MB Rana AM3

Smrtonosna rana

Dushevna (H)Rana!

Intelova rak-rana

Phenom II X3 720 2.8GHz 7.5MB Heka

Neka, neka, pamti pa vrati! (pa moze i cirilchno da se prochita :D)

Athlon X2 240 2.8GHz 2MB Regor AM3

Bez pREGOvoRa, ali sa njim je ipak bolje

Shta cu doshlo mi....:D :D :D
Pa videcemo performanse ali ako ti kazes da je Ok cena onda dobro :)
A za ove naslove svaka cast :D
ne valja ni I7 ima TLB bug i lose se clockuje pa ga prodaju
E da i ja procitah tu vest kazu da je to unishtilno prodaju prodaju K10 CPU-a
a za sta ce uraditi intel-u videcemo :) mislim da servere mogu da zaborave a za ostalo ce da vidimo :smoke:

Dok dodje serverska verzija ispravice taj bug.
A sa druge strane, verujem da ce malo ljudi na desktopu to da gleda (gomila njih ce kupiti taj procesor samo da bi se k**li, sto imaju najskuplju masinu).

Ipak je taj bug kao i kod k10 vise u domenu teorije, a tesko da ce se cesto javljati u praksi. Ljudima je normalno da im pukne windows s vremena na vreme :D, tako da i nije toliko strasno, sve zavisi koliko se digne prasine oko toga...

Poslednja izmena:
Kako rece delimir svojevremeno za K10:
Ej bre pa oni su izbacili procesor sa greskom.
:D
Sta sad kad se i Intelu desilo?

I Conroe je imao gresku, pa ne vidim da se lose prodavao :)
:wave:

Kako rece delimir svojevremeno za K10:
Ej bre pa oni su izbacili procesor sa greskom.
:D
Sta sad kad se i Intelu desilo?

Svaki procesor ima greske i to brojne, samo je pitanje koliko su one kriticne i kakav je "workaround" za njih. Prema tome, Delimirova izjava je woonsterska. :smoke:

Evo i u pismenoj formi ono sto sam ja saznao preko telefona :

tehnicki admin sajta planet3dnow.de i osoba koja je licno prisustvovala testu u Austin/Texas u sledecem postu clanovima potvrdjuje neke stvari

http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showpost.php?p=3787675&postcount=66

Broj 6 ispred zareza (misli na 6,3 Ghz) je tacan , napon koji je bio postavljen je iznosio 1,936V na -190°C. Kod njegovih licnih pokusaja na vazduhu i frikvenciji nesto manje od 4GHz procesoru je bilo potrebno (za sve testove osim Cinebench10) 1,55V pri temperaturama u idle 36°C i load 50°C. Bios na Gigabyte-ploci je bio Beta Verzija od 19.11.2008.

Poseduje masu screenshotova koji sve dokazuju koji ce nakon NDA naravno biti svima dostupni.

Znamo da je isti clan rekao i da se Phenom 940 II nosio odlicno sa i7 965.
Priupitan u jednom drugom postu da li se radilo o kloknutom Phenomu II. Covek je odgovorio da je uporedjenje vrseno pri default frikvencijama sto znaci da je i7 radio na 3.2 GHz dok je 940 Phenom II radio samo na 3.0 GHz

Volio bih da vidim I7 pri 1,55V na 50°C u loadu sa boxed kulerom !
Jel ima mozda Delimir slican screenshot :)

------------------------------------------------------------
amdas93.png

Poslednja izmena:
Sta je ovo, pa svi Athlon-i su AM3...

Pa utoliko bolje. ;)

Svi AM3 procesori će moći da se bocnu i da rade u AM2+ pločama. Posle, kada DDR3 pojeftini moćiće da se zameni memorija i ploča, za neku sa AM3 podnožjem, i da se tako dodatno unaprede performanse. Baš zato je meni PII X4 925 interesantniji od modela 920.

Poslednja izmena:
Pa utoliko bolje. ;)

Svi AM3 procesori će moći da se bocnu i da rade u AM2+ pločama. Posle, kada DDR3 pojeftini moćiće da se zameni memorija i ploča, za neku sa AM3 podnožjem, i da se tako dodatno unaprede performanse. Baš zato je meni PII X4 925 interesantniji od modela 920.

Chekaj malo, jel to novi IMC radi i sa DDR2 i sa DDR3 memorijom?

zar nije to malo rasipanje resursa? jeste da je korisnicima bolje zbog laskeg upgrade-a, ali zar se njima nije isplatilo vise da prave odvojeno procesore za ddr2 i ddr3?

Nije im puno mesta na vaferu, ono bi im verovatno bilo malo jeftinije, ali korisnici vole da imaju mogucnost da apgrejduju, iako samo mali broj njih to i iskoristi...
Koriste to sto je za i7 potrebno menjati i plocu :)

Pa utoliko bolje. ;)

U pravu si. Zaboravio sam da ce AM3 procesori moci raditi na AM2+ plocama.

idemo dalje .....

u sledecem postu nas Mr. informer kaze :

http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showpost.php?p=3789355&postcount=116

To sto Phenom II nije uspeo da bude stabilan u Cinebench10 testu na 4 Ghz a u svim ostalim testovima jeste pa cak i u Prime'u ne smije nikako da se prikaze tako kao da je CPU ili frikvencija istog bila ogranicavajuci faktor.Jer cak ni Phenom II sistemi hladjeni vodom nisu prosli Cinebench10 na 4Ghz.
Mora se imati u vidu da je citav sistem bio jos u beta stadiumu , Bios ploce beta verzija i da nismo imali vremena probati CPU na drugoj ploci ili traziti razlog nestabilnosti iskljucivo u CB10.

Ne, vec ima dva IMC.

Kako sad 2 IMC-a!? Odakle ti ta informacija?

Po meni, logično je da imaju jedan IMC koji ima podršku za 2 standarda, i koji radi u 2 moda. Memorijski kontroler bi trebalo da ima određene resurse koji se mogu koristiti bez obzira na podržani memorijski standard. Zato mi nije logično da se ti resursi dupliraju i prave dva odvojena IMC-a. Takođe, npr. niko ne pominje da RV770 ima 3 memorijska kontrolera, već jedan koji podržava DDR-3, 4 i 5.

45nm K10-ka ima jedan IMC koji radi u dva "moda",DDR2 i DDR3.Sta je razlog iza podele na AM2+ i AM3 nisam siguran,moguce da su performanse prvih AM3 primeraka sa DDR2 bile losije od ocekivanih ili je pak kompatibilnost sa AM2/+ plocama bila razlog.U svakom slucaju jos malo pa dolaze AM2+ verzije dok ce AM3 modeli koji ce doci u Februaru biti kompatibilni sa AM2/+/AM3 plocama.

prva slicica

file.php

Poslednja izmena:
45nm K10-ka ima jedan IMC koji radi u dva "moda",DDR2 i DDR3.Sta je razlog iza podele na AM2+ i AM3 nisam siguran,moguce da su performanse prvih AM3 primeraka sa DDR2 bile losije od ocekivanih ili je pak kompatibilnost sa AM2/+ plocama bila razlog.U svakom slucaju jos malo pa dolaze AM2+ verzije dok ce AM3 modeli koji ce doci u Februaru biti kompatibilni sa AM2/+/AM3 plocama.

Možda se AM3 modeli lošije klokuju? Pretpostavljam da su svi ovi rezultati o kojima se priča postignuti sa AM2+ modelima.

moze i Intel i AMD u svojim fabrikama da nagura 10GHz na +5V na apsolutnoj 0...... ali kad padnu prvi testovi igara (ma kako to neki ne smatrali testom za CPU) sa i bez OC (na vazduh) znace se sta ce >90% ljudi kupovat i sudbina Phenum II-ke na desktop trzistu.....

Ne, vec ima dva IMC.

Kakava bre dva IMC-a? K10 i K10.5 mogu da rade u ganged i unganged rezimu rada. Prvi je 1x128-bit, a drugi je 2x64-bit. Fora je u tome sto DRAM kontroler u prvom slucaju numerise bitove od 0-63 za prvi kanal i od 64-127 za drugi kanal. Dram kontroler tada izdaje ukupno jednu komandu za oba memorijska kanala, pa ako imas pristup memoriji sa vise jezgara istovremeno, tada jezgra moraju da cekaju da DRAM kontroler odradi komandu za prethodni zahtev, da bi dosla na red.
Kod unganged moda bitovi su rasporedjeni za svaki kanal posebno, od 0-63. De facto, memorija se ponasa kao da imas dva razlicita DRAM kontrolera, ali to nije bas tako.
Poenta price je da je kod ungaged moda moguce za dva razlicita threada odraditi dve komande u isto vreme.

Ne moze se losije AM3 klokovati, a vremenom jos kada izadju novije revizije bice tek banja.

Nego, htedoh ovo da postavim u temi o Nehalemu ali je zatvorena... pa evo ovde:

Poslednja izmena:
Nije zatvorena, imas oficijelni Core i7 thread, a ta slika je vec postovana cini mi se. :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno