Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa bilo je i do sada ono pravilo: koliko para toliko muzike. :) Ako dobijes bolji procesor, vise ces i da ga platis.

Mlogo je jeftiniji od i7. :d Pre bi se reklo da je u rangu sa Yorkfieldom na istom taktu.

Ukoliko performanse budu zaista onakve kakve svi mi ocekujemo i nadamo se onda je brutalno koliko se novca moze ustedjeti :)

Jedan scenario ovako koji bi mene interesovao govorimo i highend OC/Gamer masini.

Primer Intel I7:

Intel i7 965 Extreme Edition, 4x 3.20GHz, boxed 961,76 €
ASUS Rampage II Extreme, X58 329,90 €
Corsair XMS3 Dominator Series DIMM Kit 3GB PC3-12800U CL8-8-8-24 179 €
_______
1470,66€

Primer AMD Phenom II

Phenom II 940 black ed. 270 €
DFI LANparty DK 790GX-M2RS, 790GX 130,62 €
G.Skill DIMM Kit 4GB PC2-8800U CL5-5-5-15 (DDR2-1100) 100€
_____
500,62€

Poslednja izmena:
Kada se već diskutuje o cenama, zna li se da li će Phenom II 925 (AM3) biti (značajnije) skuplji od Phenom-a II 920 (AM2+)?

Kada se već diskutuje o cenama, zna li se da li će Phenom II 925 (AM3) biti (značajnije) skuplji od Phenom-a II 920 (AM2+)?

Ne bi trebalo sobzirom da 925 izgleda kao samo sledeca revizija 920tice jer je i velicina cache'a i frikvencija ista , ddr3 controller i manji TDP ukazuju na samo sledecu reviziju.
Sumnjam da ce razlika u ceni biti znatno velika.

Poslednja izmena:
ha ha ha zeznuo sam se u racunici

Nemacke cene su nekih 15% jeftinije od italijanskih sto znaci da ce phenom 940 black kostati u nemackoj verovatno oko 258€ ili ti manje od 920tice

VRHHHHHHHHHHHHHHHHHHH !!!!!!!!!!

mene interesuje kakve ce cene biti kod nas, nadam se slicne, ili ce nasi "dragi" uvoznici(derikoze) po obicaju da nas oderu

score_phenom2.jpg

Previse dobro da bi bilo istinito? :trust:
http://en.expreview.com/2008/11/26/amd-phenom-ii-bring-us-no-exciting-improvements.html

Sta je dobro?

Besides improved L2+L3 cache capacity, slightly upgraded frequency and additional DDR3 support (920/940 only support DDR2), we can say 45nm Phenom II processor hardly bring something new to us. I am afraid that AMD will need to worry about its situation in 2009.

Po obicaju izvor koji najgore pise o AMD-u ;)

Ne znam sta su isti napisali o i7, garant je to bila erupcija odusevljenja a sve sto i7 ima smo videli godinu dana ranije...

Kada pogledas iz cega oni izvlace sledeci zakljucak:

I am afraid that AMD will need to worry about its situation in 2009.

Jasno ti je da je tekst pisala jedna brizna dusa koja zeli sve najbolje AMD-u.

Poslednja izmena:
Ukoliko performanse budu zaista onakve kakve svi mi ocekujemo i nadamo se onda je brutalno koliko se novca moze ustedjeti :)

Jedan scenario ovako koji bi mene interesovao govorimo i highend OC/Gamer masini.

Primer Intel I7:

Intel i7 965 Extreme Edition, 4x 3.20GHz, boxed 961,76 €
ASUS Rampage II Extreme, X58 329,90 €
Corsair XMS3 Dominator Series DIMM Kit 3GB PC3-12800U CL8-8-8-24 179 €
_______
1470,66€

Primer AMD Phenom II

Phenom II 940 black ed. 270 €
DFI LANparty DK 790GX-M2RS, 790GX 130,62 €
G.Skill DIMM Kit 4GB PC2-8800U CL5-5-5-15 (DDR2-1100) 100€
_____
500,62€
a gde da neko kupi ovu amd kombinaciju (sada)?

To je bre preorder... -_-

aham znaci sada ces da platis i7 extreme 961$ i uzeces ga sredinom januara :)

Ako gledas ovo, pa normalizujes CPU test u 3D Marku 2006, dobijes da je Yorkfield brzi oko 1% u CPU, sto i nije toliko bitno. Pitanje je koje su grafike koristli za to poredjenje.

kako brzi York??!! po grafu phenom II ima neki skor koji je predstavljen sa 100%, a q9400 nekih 91-92%, sto znaci da je york sporiji 8-9%...
ili ja ne citam dobro ovaj graf??!!!:trust:
i po meni bi pitanje, takodje, bilo i na kojim klokovima su testirani cpu ??!

Poslednja izmena:
^
Da ali je Q9400 procesor sa prepolovljenim L2 kesom ;)

i jeftiniji je od phenoma2 (koga jos ne mozes da kupis i da hoces)

evo q9400 na 3.2GHz
2z7kk6a.png

Poslednja izmena:
Kako onda znas da je jeftiniji kad ne znas cenu Phenoma?

Poslednja izmena:
pa zar nisi video postove iznad :)

Video, pise pre-order, to uopste ne mora da bude "prava" cena....

kako brzi York??!! po grafu phenom II ima neki skor koji je predstavljen sa 100%, a q9400 nekih 91-92%, sto znaci da je york sporiji 8-9%...

Citaj malo bolje sta sam napisao. Kada normalizujes frekvencije dobijes tih 1% viska za York. Q9400 radi na 2.66 Ghz sto je 12.7% nizi takt. Kada 0.91 pomnozis sa 1.127 dobijes nekih 1.02557 pa kad to pomnozis sa 100 dobijes 102.557 % od mogucih 100%. Pretpostavi da sa povecanjem takta skaliranje nije idealno, dobices nekih 101% otprilike.

Kes ne utice narocito na 3D Mark06 CPU.

Poslednja izmena:

C2Q Q9400 radi na 2.67 GHz, a Q9300 na 2.5 GHz. PII 940 bi trebalo da radi na 3 GHz.

Modeli Q9300 je discontinued model i, kao i Q9400, ima svega 6 MB L2 kesh memorije.

Npr. realno bi bilo poredjenje, ako se vec ispituje nova arhitektura, sa Q9650 koji radi na 3 GHz i ima 12 MB L2 kesh memorije. To nije tesko proveriti, ako bi se znao ostatak AMD-ove test konfiguracije, jer se moze uporediti koliko je Q9650 brzi od Q9400 i Q9300. Zna se da je razlika u brzini solidna.

Bezvezno je da kao referencu za Q9000 seriju koriste procesore koji se vise ne proizvode, ali ionako je tesko prevariti trziste, cim se pojave finalne verzije cipova i ode NDA znace se svi detalji i koliko je P2 sporiji od Yorkfielda. U pricnipu nadam se da se ne radi o "taktici" koju su koristili i sa Barsom, a koja se pokazala kao marketinski fijasko.

Treba imati u vidu da ce Yorkfield biti starija arhitektura u trenutku predstavljanja P2 procesora i da na trziste dolaze nove serije Nehalem arhitekture koje ce biti jos jeftinije. Zato i ne cudi da AMD nije digao preveliku prasinu u stranim medijima novim procesorima, jer jedino sto je prakticno ponudio novim Phenomima je veci L2 kesh (i dalje ostaje diskutabilna organizacija na relaciji L2/L3 kesh i latencija izmedju istih) i verovatno bolji O/C potencijal. Ne verujem da to moze uticati dramaticno na IPC broj, posebno ako se ima u vidu da K10 ima integrisani memorijski kontroler. Uostalom i cenovno pozicioniranje P2 procesora sugerise o cemu se radi. U svakom slucaju u pitanju je napredak u odnosu na PI, ali ne mislim da je time moguce parirati Yorkfield-ima koji ce verovatno imati sve nize i nize cene, a posebno ne dolazecim jeftinim derivatima Nehalem arhitekture.

Naravno, kao i u vreme bombasticnih najava Barselone, ponovicu da je najbolje sacekati i videti sta je prava istina, jer je ovde previse kockica koje nedostaju. Znaci, u najboljem slucaju, po mom misljenju, radi se o catching-up proizvodu u odnosu na Yorkfield, a o poredjenju sa Nehalemom nema govora. Uostalom, najavljene cene to jasno sugerisu.

Isto tako treba imati u vidu da uskoro izlaze Yorkfield procesori sa TDP-om od svega 65W (npr. Q9550e) koji se jos bolje overklokuju, bar je tako sa novim Xeon-om serije 3000 baziranom na novom-revidiranom jezgru, koji je po specifikaciji identican C2Q procesorima, cak koristi i isti socket.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno