Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa bilo je i do sada ono pravilo: koliko para toliko muzike. 🙂 Ako dobijes bolji procesor, vise ces i da ga platis.

Mlogo je jeftiniji od i7. :d Pre bi se reklo da je u rangu sa Yorkfieldom na istom taktu.

Ukoliko performanse budu zaista onakve kakve svi mi ocekujemo i nadamo se onda je brutalno koliko se novca moze ustedjeti 🙂

Jedan scenario ovako koji bi mene interesovao govorimo i highend OC/Gamer masini.

Primer Intel I7:

Intel i7 965 Extreme Edition, 4x 3.20GHz, boxed 961,76 €
ASUS Rampage II Extreme, X58 329,90 €
Corsair XMS3 Dominator Series DIMM Kit 3GB PC3-12800U CL8-8-8-24 179 €
_______
1470,66€

Primer AMD Phenom II

Phenom II 940 black ed. 270 €
DFI LANparty DK 790GX-M2RS, 790GX 130,62 €
G.Skill DIMM Kit 4GB PC2-8800U CL5-5-5-15 (DDR2-1100) 100€
_____
500,62€

Poslednja izmena:
Kada se već diskutuje o cenama, zna li se da li će Phenom II 925 (AM3) biti (značajnije) skuplji od Phenom-a II 920 (AM2+)?

Kada se već diskutuje o cenama, zna li se da li će Phenom II 925 (AM3) biti (značajnije) skuplji od Phenom-a II 920 (AM2+)?

Ne bi trebalo sobzirom da 925 izgleda kao samo sledeca revizija 920tice jer je i velicina cache'a i frikvencija ista , ddr3 controller i manji TDP ukazuju na samo sledecu reviziju.
Sumnjam da ce razlika u ceni biti znatno velika.

Poslednja izmena:
ha ha ha zeznuo sam se u racunici

Nemacke cene su nekih 15% jeftinije od italijanskih sto znaci da ce phenom 940 black kostati u nemackoj verovatno oko 258€ ili ti manje od 920tice

VRHHHHHHHHHHHHHHHHHHH !!!!!!!!!!

mene interesuje kakve ce cene biti kod nas, nadam se slicne, ili ce nasi "dragi" uvoznici(derikoze) po obicaju da nas oderu

mene interesuje kakve ce cene biti kod nas, nadam se slicne, ili ce nasi "dragi" uvoznici(derikoze) po obicaju da nas oderu
Bice veoma slichna cena..mozda sa nijansu veca 😉
P.S. Uvek cesh imati one koji ce "smatrati" da procesor moze da naplati vishe 😀

score_phenom2.jpg

Previse dobro da bi bilo istinito? :trust:
http://en.expreview.com/2008/11/26/amd-phenom-ii-bring-us-no-exciting-improvements.html

Sta je dobro?

Besides improved L2+L3 cache capacity, slightly upgraded frequency and additional DDR3 support (920/940 only support DDR2), we can say 45nm Phenom II processor hardly bring something new to us. I am afraid that AMD will need to worry about its situation in 2009.

Po obicaju izvor koji najgore pise o AMD-u 😉

Ne znam sta su isti napisali o i7, garant je to bila erupcija odusevljenja a sve sto i7 ima smo videli godinu dana ranije...

Kada pogledas iz cega oni izvlace sledeci zakljucak:

I am afraid that AMD will need to worry about its situation in 2009.

Jasno ti je da je tekst pisala jedna brizna dusa koja zeli sve najbolje AMD-u.

Poslednja izmena:
Ukoliko performanse budu zaista onakve kakve svi mi ocekujemo i nadamo se onda je brutalno koliko se novca moze ustedjeti 🙂

Jedan scenario ovako koji bi mene interesovao govorimo i highend OC/Gamer masini.

Primer Intel I7:

Intel i7 965 Extreme Edition, 4x 3.20GHz, boxed 961,76 €
ASUS Rampage II Extreme, X58 329,90 €
Corsair XMS3 Dominator Series DIMM Kit 3GB PC3-12800U CL8-8-8-24 179 €
_______
1470,66€

Primer AMD Phenom II

Phenom II 940 black ed. 270 €
DFI LANparty DK 790GX-M2RS, 790GX 130,62 €
G.Skill DIMM Kit 4GB PC2-8800U CL5-5-5-15 (DDR2-1100) 100€
_____
500,62€
a gde da neko kupi ovu amd kombinaciju (sada)?

To je bre preorder... -_-

aham znaci sada ces da platis i7 extreme 961$ i uzeces ga sredinom januara 🙂

Ako gledas ovo, pa normalizujes CPU test u 3D Marku 2006, dobijes da je Yorkfield brzi oko 1% u CPU, sto i nije toliko bitno. Pitanje je koje su grafike koristli za to poredjenje.

kako brzi York??!! po grafu phenom II ima neki skor koji je predstavljen sa 100%, a q9400 nekih 91-92%, sto znaci da je york sporiji 8-9%...
ili ja ne citam dobro ovaj graf??!!!:trust:
i po meni bi pitanje, takodje, bilo i na kojim klokovima su testirani cpu ??!

Poslednja izmena:
^
Da ali je Q9400 procesor sa prepolovljenim L2 kesom 😉

i jeftiniji je od phenoma2 (koga jos ne mozes da kupis i da hoces)

evo q9400 na 3.2GHz
2z7kk6a.png

Poslednja izmena:
Kako onda znas da je jeftiniji kad ne znas cenu Phenoma?

Poslednja izmena:
pa zar nisi video postove iznad 🙂

Video, pise pre-order, to uopste ne mora da bude "prava" cena....

kako brzi York??!! po grafu phenom II ima neki skor koji je predstavljen sa 100%, a q9400 nekih 91-92%, sto znaci da je york sporiji 8-9%...

Citaj malo bolje sta sam napisao. Kada normalizujes frekvencije dobijes tih 1% viska za York. Q9400 radi na 2.66 Ghz sto je 12.7% nizi takt. Kada 0.91 pomnozis sa 1.127 dobijes nekih 1.02557 pa kad to pomnozis sa 100 dobijes 102.557 % od mogucih 100%. Pretpostavi da sa povecanjem takta skaliranje nije idealno, dobices nekih 101% otprilike.

Kes ne utice narocito na 3D Mark06 CPU.

Poslednja izmena:

C2Q Q9400 radi na 2.67 GHz, a Q9300 na 2.5 GHz. PII 940 bi trebalo da radi na 3 GHz.

Modeli Q9300 je discontinued model i, kao i Q9400, ima svega 6 MB L2 kesh memorije.

Npr. realno bi bilo poredjenje, ako se vec ispituje nova arhitektura, sa Q9650 koji radi na 3 GHz i ima 12 MB L2 kesh memorije. To nije tesko proveriti, ako bi se znao ostatak AMD-ove test konfiguracije, jer se moze uporediti koliko je Q9650 brzi od Q9400 i Q9300. Zna se da je razlika u brzini solidna.

Bezvezno je da kao referencu za Q9000 seriju koriste procesore koji se vise ne proizvode, ali ionako je tesko prevariti trziste, cim se pojave finalne verzije cipova i ode NDA znace se svi detalji i koliko je P2 sporiji od Yorkfielda. U pricnipu nadam se da se ne radi o "taktici" koju su koristili i sa Barsom, a koja se pokazala kao marketinski fijasko.

Treba imati u vidu da ce Yorkfield biti starija arhitektura u trenutku predstavljanja P2 procesora i da na trziste dolaze nove serije Nehalem arhitekture koje ce biti jos jeftinije. Zato i ne cudi da AMD nije digao preveliku prasinu u stranim medijima novim procesorima, jer jedino sto je prakticno ponudio novim Phenomima je veci L2 kesh (i dalje ostaje diskutabilna organizacija na relaciji L2/L3 kesh i latencija izmedju istih) i verovatno bolji O/C potencijal. Ne verujem da to moze uticati dramaticno na IPC broj, posebno ako se ima u vidu da K10 ima integrisani memorijski kontroler. Uostalom i cenovno pozicioniranje P2 procesora sugerise o cemu se radi. U svakom slucaju u pitanju je napredak u odnosu na PI, ali ne mislim da je time moguce parirati Yorkfield-ima koji ce verovatno imati sve nize i nize cene, a posebno ne dolazecim jeftinim derivatima Nehalem arhitekture.

Naravno, kao i u vreme bombasticnih najava Barselone, ponovicu da je najbolje sacekati i videti sta je prava istina, jer je ovde previse kockica koje nedostaju. Znaci, u najboljem slucaju, po mom misljenju, radi se o catching-up proizvodu u odnosu na Yorkfield, a o poredjenju sa Nehalemom nema govora. Uostalom, najavljene cene to jasno sugerisu.

Isto tako treba imati u vidu da uskoro izlaze Yorkfield procesori sa TDP-om od svega 65W (npr. Q9550e) koji se jos bolje overklokuju, bar je tako sa novim Xeon-om serije 3000 baziranom na novom-revidiranom jezgru, koji je po specifikaciji identican C2Q procesorima, cak koristi i isti socket.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno