Šta je novo?

AMD Phenom™ II X4 960T

Aj da pitam ovde.. Ide leto i temperatura u sobi ce da skoci za oko 8c-10c u najtoplijim danima a ni ove godine nista od klime :d

Ovaj Phenom II 955, 4Ghz na 1,4v i 2,6Ghz NB hladim sa Brockenom, temperature u idle su 37c [cpu i sva jezgra] mereno u aida64 programu. Posle duzeg igranja Crysis 2 dx11 i BF3 temperatura se penje do 52c a da je temperatura sobe u oba slucaja oko 21c.

E sad, leti ce biti uglavnom oko 25-28c u sobi sto znaci da ce i temperatura u najzahtevnijim igrama i programima da ode na oko 60c verovatno.. To je valjda prihvatljivo? I da li je ovo ok za brocken? Podesio sam vec da ide na max broj obrtaja cim predje 45c..

Napon je smesan za 4Ghz [1,4v], u kucistu imam 2x120mm, filtere za prasinu.. I glupo pitanje ali stvarno ne znam, da li temp. procesora zavisi i od NB napona? Mislim da je on auto 1,35v ili koliko vec a vidjao sam da ljudi voze isti cpu na istoj ploci na 1,4v i 1,25v za NB :) :d

U sustini mi nije frka i da oborim na 1,375v i 3,8Ghz ili manje jer leti ionako ne igram skoro nista ali radim u raznim programima ali svakako nije velika razlika izmedju 3,8 i 4Ghz, nego cisto da proverim da li je sve ok.. :)

Zagrej sobu na 28 stepeni, pa testiraj, onda ces 100% biti spreman za leto :d...:D

Nije preporucljiv taj test sada kada su krenuli da jure duznike i seku struju :d

Evo kako se ja spremam za juli i avgust ;)
i ako neko zna gde mogu da vidim koliko trosi ovaj Athlon na ovoj voltazi

Prilozi

• Screenshot - 21.03.jpg
    Screenshot - 21.03.jpg
    241.2 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:
Evo kako se ja spremam za juli i avgust ;)
i ako neko zna gde mogu da vidim koliko trosi ovaj Athlon na ovoj voltazi

Ne trosi puno - ne sekiraj se ;)

Bitna je pasta, nemoj da mislis da nije.

@RecklessLife, nisam mislio da stavi toliko paste, vec da slobodno stavi vise nego sto je stavio prvi put, evo citiram. :D

"Izgleda mi dobro, al' mozda sam tanko namazao."

Stavio sam vise paste, al' dzabe :smash:

Do kraja sam zategao srafove, al' se cooler i dalje moze rotirati, tj. ne naleze najbolje. Ocigledno bih morao nesto da modifikujem ili da kupim drugi cooler ciji srafovi imaju navoje celom duzinom :trust:

Pasta jeste bitna, ali ne moze da spusti temperaturu nesto drasticno. :p Bobi, u redu onda. Oprosteno ti je. :D

Do kraja sam zategao srafove, al' se cooler i dalje moze rotirati, tj. ne naleze najbolje. Ocigledno bih morao nesto da modifikujem ili da kupim drugi cooler ciji srafovi imaju navoje celom duzinom :trust:

Probaj washer mod kao na TR ako može, koji ono beše hladnjak imaš?

212+, al' bih radije cackao oko sistema kacenja nego da ubacujem parce metala izmedu procesora i hladnjaka.

Pa ne ubacujes "parce metala" izmedju CPU i hladnjaka vec baze kulera i sistema za kacenje. ;)
Meni je pomoglo sa TR Ultima 90

Prilozi

• washer mod.JPG
    washer mod.JPG
    234.6 KB · Pregleda: 114
hcv.stoned, imim slican setup kao, ti, ako hoces jos nizu temperaturu probaj da oboris viltazu na 1.392V, kod mene radi stabilno(prime95/24h) a primetio sam da je cesta voltaza za taj klok na revizi C3 :)

Pa ne ubacujes "parce metala" izmedju CPU i hladnjaka vec baze kulera i sistema za kacenje. ;)
Meni je pomoglo sa TR Ultima 90

Pa mislio sam i na taj metod, al' onda onaj zubić ne bi imao funkciju. Mozda i probam, experimenta radi, pa ako se dobro pokaze, drzacu palceve da cooler nece skliznuti :crash:

Ne plasi se da ce kuler skliznuti, ja moj 212+ nisam ni zategao do kraja, a nisam ni ubacivao parcice metala - totalno nebitno sto se kuler moze rotirati malo oko svoje ose, bitno je da stoji i hladi kako treba :)

Poslednja izmena:
Ne plasi se da ce kuler skliznuti, ja moj 212+ nisam ni zategao do kraja, a nisam ni ubacivao parcice metala - totalno nebitno sto se kuler moze rotirati malo oko svoje ose, bitno je da stoji i hladi kako treba :)

Pa ako ne moze da se rotira, znaci da je bolji kontakt izmedju hladnjaka i procesora, a samim tim je bolji i efekat hladjenja.

Kol'ke su tebi temperature pri Linx-ovanju? Koja Freq. i V?

Ne pusta mi se bas LinX, ali evo temp pod normalnim opterecenjem (BOINC)
cPMot.jpg

Pa kolike su ti temp pod linxom?

Pustio sam 1 krug sa 6GB alocirane memorije, i temp se podigla na 43*C. Posle par krugova bi verovatno otisla na 45C i tu ostala.
Zaista nemam ambicije da bezveze vrtim linx kad znam da je procesor stabilan (4 dana normalnog full opterecenja) a temp i vise nego zadovoljavajuce.

Pustio sam 1 krug sa 6GB alocirane memorije, i temp se podigla na 43*C. Posle par krugova bi verovatno otisla na 45C i tu ostala.
Zaista nemam ambicije da bezveze vrtim linx kad znam da je procesor stabilan (4 dana normalnog full opterecenja) a temp i vise nego zadovoljavajuce.

***... Meni je na 3.8GHz temperatura 52ºC i vise. Ako ne uspe "MOD", da li postoji nacin da proverim da li je neki heat pipe prazan?

***... Meni je na 3.8GHz temperatura 52ºC i vise. Ako ne uspe "MOD", da li postoji nacin da proverim da li je neki heat pipe prazan?

Pa šta ako je 52? Meni je 55 posle par krugova Linxa sa TRUE hladnjakom, ali vent je na 1100-1200 rpm, bitnija mi je tišina od 3 stepena. Neće procesoru ništa biti, ionako je to samo pod Linxom, ni jedna druga aplikacija ili igra ga neće toliko zagrejati, turi tu podlošku tamo ako može i uživaj, sve je to OK.

Kad se linxuje tad se odshrafe ventovi na max ovako u igrama i surfu se smanje na 1000-1300 tako ja radim

Moj ni ne može brže od 1300... AC F12 PWM, podešen da radi od 700 do 1300, nikad ne stigne do max rpm.

Moji mogu do 2100 mogli su ranije i do 2500rpm al sad kad sam prikachio na fan kontroler neshto se istripovali i nece vishe od 2000-2100

Pa nisu se istripovali nego nikad neces dobiti preko 10.5-11v na kontroleru kao max. Samo digitalni regulatori napona to mogu da izvedu sa padom oko 0.1-0.2v... Isto je meni sa Scyth-ovima, kad odvrnem na max dobije 11v iliti 1800rpm na ventu koji je predvidjen da vrti na 2000rpm+-5%...

Pa šta ako je 52? Meni je 55 posle par krugova Linxa sa TRUE hladnjakom, ali vent je na 1100-1200 rpm, bitnija mi je tišina od 3 stepena. Neće procesoru ništa biti, ionako je to samo pod Linxom, ni jedna druga aplikacija ili igra ga neće toliko zagrejati, turi tu podlošku tamo ako može i uživaj, sve je to OK.

Pa meni je to @ 2000rpm, a na leto ce situacija biti jos kriticnija, a koriscenje otkljucanog i overklokovanog procesora ce biti neizvodljivo.

Svejedno, ja imam osecaj da taj CPU senzor laze za bar 5*C, u mom slucaju nerealno su mi niske temp.

Svejedno, ja imam osecaj da taj CPU senzor laze za bar 5*C, u mom slucaju nerealno su mi niske temp.

Stavio sam platnu i opet je isto - cooler moze da se pomera iako su srafovi zategnuti do kraja :(

E sad, otkljucao sam ga i malo kloknuo, zatvorio prozor i pustio LinX :d Max temperatura je 63ºC, ali su GFlops rezultati isti kao i dok je u sobi bilo hladnije, tj. procesor ne throttle-uje. Da li to znaci da je ocitavanje pogresno ili je nesto drugo u pitanju? :type:

temp.jpg

Do sad nisam koristio HWMonitor pa me zanima kakva je ovo CPU stavka pod Temperatures (istu temperaturu mi prijavljuje Asusov AI Suite II isto za stavku CPU koju sam koristio do sad za očitavanje temperature), a kakva je ova Core#X. Coretemp pokazuje ove niže Core#X vrednosti, šta je tu sad najtačnije? Uvek sam se onda vodio po ovoj višoj, a i u idle i pod opterećenjem razlika je oko 10 stepeni. Sve je na default trenutno, btw.

EDIT:

Inače na 4000Mhz CPU Temp ide oko 57, 58c pod Prime95 i tako sam ga držao, više bih voleo da su za koji stepen niže i zato sam baš planirao sad kad otopli da smanjujem OC jer kod mene u sobi bude malo toplije i ne bih da ga pržim, ako je realna temperatura negde između ove Core i CPU stavke to će biti odlično :)

Poslednja izmena:
Ne znam sta radis sa kompom ali imas odlicno kuciste i leti na vrucinama temperature nece preci 58c, koji je to program ili igra koji ce da prze cpu kao svi ti programi predvidjeni a przenje? :D Meni je sad na 4Ghz itd iz profila temperatura 52c posle 2h bf3 recimo, oko 50-ak c u zahtevnijim programima, leti ce sve to zbog nedostatka klime da ode za po 8c na gore najvise ali sta sad ;) AMD garantuje do 62c, par h nedeljno ce cpu biti na 55c-60c, bitno je da imamo garancije ;)

Gledas cpu temp a ne core temp kod AMD-a dok je kod Intel-a obrnuto :)

Pa da, na cpu temp sam i mislio :)

Ne znam sta radis sa kompom ali imas odlicno kuciste i leti na vrucinama temperature nece preci 58c, koji je to program ili igra koji ce da prze cpu kao svi ti programi predvidjeni a przenje? :D Meni je sad na 4Ghz itd iz profila temperatura 52c posle 2h bf3 recimo, oko 50-ak c u zahtevnijim programima, leti ce sve to zbog nedostatka klime da ode za po 8c na gore najvise ali sta sad ;) AMD garantuje do 62c, par h nedeljno ce cpu biti na 55c-60c, bitno je da imamo garancije ;)

pa dobro i to što kažeš, mada ne znam- videću još :) možda dodam neki push-pull onda bi definitivno držao na 4ghz... mali offtopic ali stvarno sam prezadovoljan kućištem, bilo je oko 4k i stvarno vredi čak i više.

Sve u svemu, tako sam i mislio i hvala na informacijama

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno