Šta je novo?

AMD Phenom™ II X4 960T

Pozdrav :)

Eo i mene sa 960T :)
Otikljucao sam 960T na x6(1605T) bar mislim :)
Za sada se pokazao kao stabilan al do duse nisam ga bas dugo testirao, ali me malo zbunjuje to sto ga windows ne prepoznaje kao X6 i CPU-Z ne prepoznaje model procesora kao i ove temperature sto ne vidi HM..
Pa me interesuje kolko je to dobro ili lose ;):D

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    284.4 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
Neka proba neko ko je otkljuchao dirt3, ja sam otkljuchao kod drugara u x5 i dirt3 nije hteo da mu radi zabode mu odma onaj logo na pochetku, vratio na x4 i sad shljaka a prolazio je linx vishe od sat vremena sa svom memorijom al eto izbagovao se u igrici

Pa kad otkljucas dodatna jezgra podigni malo i napon, u vecini slucajeva pomogne.

Da li ima neko ko može da potvrdi da podizanje napona stvarno pomogne pri otključavanju ili je to samo neki mit? Žašto bi procesoru koji po defaultu radi na 1.3250-1.4750v trebalo više napona? Moj primerak radi sa X5 bez problema. X6 butuje ali ne prolazi Windows. Procesor je poznat po tome da radi na nekim ultra niskim naponima, da li podizanje napona ima ikakve veze sa otključavanjem ili je to samo neka narodna bajka?

Nije bajka. U vecini slucajeva dodatna jezgra su iskljucena zbog nispravnosti\nestabilnosti.
Ako je recimo peto ili sesto jezgro nestabilno na nominalnom naponu od recimo 1,325v,
AMD disable-uje poslednja dva jezgra i iskoristi da napravi x4 procesor.
Zato u nekim slucajevima otkljucana jezgra treba malo pogurati(dodati napon) i dobitak
je jaci procesor po manjoj ceni :wave:

Evo ja se malo igrao sa OC pa me interesuje kad ga kloknem jel bi trebao dizati HT link posto sam procitao da moze da izazove nestabilnost i kolko mi je to bitno :))

Klokno sam 960T x4 na 4GHz sa CPU voltazon 1.4V i NB 1.25V i CPU/NB na 2600MHz
a sa istim tim podesavanjima sam klokno i x6 na 3.5GHz mada mislim da moze jos al ne bi zobg mog napajanja :)

Prilozi

• Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    277.5 KB · Pregleda: 52
  • Untitled5.jpg
    Untitled5.jpg
    371.8 KB · Pregleda: 58
Ok sve to zvučni logično. :D Ja sam pitao da li neko može stvarno da potvrdi?! Jer po mojoj logici škart jezgro je škart, neće mu ni više napona pomoći.

@qemists

Izgleda da podizanje HT i ne pomaže ništa ili se samo meni čini? Na X4 4ghz dobijaš 50.5 gflopsa.... ja nisam podizao ništa se procesora na 4ghz i dobijam ravno 51Gflopsa.

Poslednja izmena:
Pa dobro ja mislim da je to otprilike to da na toj brzini dobijamo tolko Gflopsa neko manje neko vise :)
A za HT link stvarno ne znam zato sam i pitao :)

Steam pa sto ne pita malo okolo, vec ovde odma na bum. :D
Primera radi, moj drugar je imao X3 i cetvrto jezgro se otkljucavalo pri naponu od 1,5v mislim, mozda manje.
To sa naponima i jezgrima nije mit, stvarno je tako, gore je neko vec objasnio, par postova iznad. :D

Da al' njemu treba neko da mu svarno porvrdi :D

Mozemo da organizujemo okupljanje kod konja da vidi kako se podizanjem napona
stabilizuje jezgro :)

U mom BIOSu pise da je maximalni napon za 960T 1.55V, al' ja ga ne teram preko 1.4V......za sada ,)

Super to je bio slučaj za X3. Da li je neko podizanjem napona uspeo da otključa extra jezgro kod 960T? Ne terba mi objašnjenje, treba mi konkretna osoba da mi se javi i da kaže, evo ja sam uspeo.
Dok je crnimedved veoma duhovit i ne shvata ponetu mog pitanja još uvek moje pitanje ostaje isto. Da li ima nekog na forumu ko je otključao jezgra i nisu radila (na 960T), povećao napon i onda mu je sve radilo super?

Steam, a zasto brate ti ne probas? Moj radi kao X6 stabilno bez obzira na napon, tvoj se otkljucava u X5, gruni mu 1,5v pa probaj otkljucavanje, imas Megu, ohladice Megisa to opusteno. :)

Amd je u svom upustvu za korištenje Overdrive-a naveo da za vazdušno hlađenje bez problema može 1.5 v a za vodeno 1.65 v . Bitno je da temperature ne prelaze granicu od 62C mada ja ne volim ništa preko 55C .

Amd je u svom upustvu za korištenje Overdrive-a naveo da za vazdušno hlađenje bez problema može 1.5 v a za vodeno 1.65 v . Bitno je da temperature ne prelaze granicu od 62C mada ja ne volim ništa preko 55C .

Samo sto, kad se 960T otkljuca i overklokuje, 212+ nije dovoljan :(

Ja shvatih da čovek ima Megahalems , a ako imaš 125W naponsku bolje ništa ne dirati ako su oba jezgra otključana jer naponska kad zvekne nema uvertire .

Samo sto, kad se 960T otkljuca i overklokuje, 212+ nije dovoljan :(
Ja do sada nisam naisao na otkljucani 960T koji nije mogao da se ohladi sa 212+ ... jedino ako je neki klok od 4ghz i vise (sto je retkost za otkljucani 960),a sa naponom od 1.6v pri opterecenju...
Zbog cele price o dodavanju napona pri opterecenju procesora uvek pratiti napone preko hw monitora u toku testa sa prime-om i linx-om... tada se najbolje vidi koliko napon besni (ako je upaljen neki LLC), odnosno opada

Ja shvatih da čovek ima Megahalems

Ma ja sam to cisto informativno napisao ;)

Ja do sada nisam naisao na otkljucani 960T koji nije mogao da se ohladi sa 212+ ... jedino ako je neki klok od 4ghz i vise (sto je retkost za otkljucani 960),a sa naponom od 1.6v pri opterecenju...
Zbog cele price o dodavanju napona pri opterecenju procesora uvek pratiti napone preko hw monitora u toku testa sa prime-om i linx-om... tada se najbolje vidi koliko napon besni (ako je upaljen neki LLC), odnosno opada

Meni je na 3.4GHz @1.35V u BIOS-u temperatura isla do 61ºC pa sam morao da otvorim prozor dok je trajalo Linx-ovanje :trust:

Pretpostavljam da u normalnoj upotrebi ne bi naguralo tu temperaturu, ali dolazi leto :(

Mnogo je to, pretpostavljam da si na stock kuleru? Nemoj ga terati na tih 3.4GHz dok ne uzmeš bar TX3, pržiš ga džabe za tih 400MHz, a sa TX3 komotno na 3.8+... kolika ti je idle temperatura, možda ti nije lepo legao kuler?

Mnogo je to, pretpostavljam da si na stock kuleru? Nemoj ga terati na tih 3.4GHz dok ne uzmeš bar TX3, pržiš ga džabe za tih 400MHz, a sa TX3 komotno na 3.8+... kolika ti je idle temperatura, možda ti nije lepo legao kuler?

Ma 212+ sam uzeo jer je bio 810 dinara jeftiniji od 212 EVO :bottle:

Ne znam, zategao sam ga koliko sam mogao... Inace ovo iznad su vrednosti za otkljucan CPU - kad je X4 @ 3.8GHz, temperatura je OK :type:

ako je otključan to je već druga stvar... dobro si prošao sa kulerom, da sam našao 212+ po takvoj ceni isto bih postupio :). Nisam mislio samo na zatezanje, nego desi se malo prašine zalepi za pastu ili dlaka ili da ostane koji važdušni mehurić ali ok

Ili losa pasta koja je kao uzegla zvaka kakve samo CM ume da isporuci. :D

dobro si prošao sa kulerom, da sam našao 212+ po takvoj ceni isto bih postupio :)

Pa EVO je bio 30% skuplji, a ni blizu nije toliko bolji, tako da nije bilo dileme ;)

Ili losa pasta koja je kao uzegla zvaka kakve samo CM ume da isporuci. :D

Izgleda mi dobro, al' mozda sam tanko namazao. U svakom slucaju, vidim i na drugim mestima da 212+ nije bas idealan za X6 , al' da dam sad 70€ za hladjenje stvarno nema smisla :trust:

Meni je jedna takva stigla, zvaka. :D Inace uzmi bolju pastu, spustices neki stepen.
Slobodno stavi vise paste, to je AMD.

Meni je jedna takva stigla, zvaka. :D Inace uzmi bolju pastu, spustices neki stepen.
Slobodno stavi vise paste, to je AMD.

Mislim da pasta nije bas toliko bitna :trust:

Inace, samo su mi CPU i CPU-NB Voltage manuelno podeseni, dok su NB, HT, VDDA i mislim jos nesto na AUTO podesavanju - ne znam da li to ima neke veze ako ploca daje vise nego sto treba :type:

Bitna je pasta, nemoj da mislis da nije.

@RecklessLife, nisam mislio da stavi toliko paste, vec da slobodno stavi vise nego sto je stavio prvi put, evo citiram. :D

"Izgleda mi dobro, al' mozda sam tanko namazao."

Nazad
Vrh Dno