Šta je novo?

AMD Navi RX 5700/5700XT

Za NastyB
Ta dva ventilatora na vrhu okreni da ti izbacuju vruc vazduh.
Mnogo je pet da ubacuju a samo jedan da izbacuje.

Probao. Oba da izvlače. Jedan da uvlači, jedan da izvlači. Bolje hlađenje ovako. Bar tako kaže CPUID HW Monitor Pro.

Ono što me fascinira je razlika između 1060 i 5700XT u nekim potpuno neobjašnjivim stvarima. Pre 4-5 meseci sam uzeo jeftini 27" full HD IPS Dell-ov monitor. Šta god da sam radio slika je uvek bila nekako "isprana". Ne znam kako to da objasnim - crna je bila više svetlotamno siva, kontrast nikako nisam mogao da podesim da bude dobar, jednostavno sam bio poprilično razočaran monitorom. Dok nisam stavio novu grafičku. Kao da je monitor "prodisao". Crna je sada "normalno IPS" crna, kontrast je odličan, a boje su toliko zasićenije da to ne mogu da opišem. Ne samo u igrama, filmovi, serije, fotografije - sve je mnogo "izraženije" i lepše za gledanje. Da li to ima veze sa HDMI-jem ili nečim drugim ne znam, ali sam se na nekim mestima u RDR2 iznenađivao koje boje su neke stvari (Arturov gunslinger coat mi je bio tako bled da je izgledao kao krem boja. Sad kad sam video da je svetlo braon, mnogo mi lepše deluje.).
Ne znam šta je u pitanju, ali razlika je očigledna.

Poslednja izmena:
Mozda onaj output dynamic range u Nvidia control panelu. Mora sa limited da se prebaci na full da bi boje bile normalne, kada je povezan preko HDMI.

Nisam to znao. Baš ću da probam sutra, jer sam staru 1060 nakačio na neki komp na poslu.

Boje su izrazenije sa AMD karticama u odnosu na Nvidiu :)

Danas sam imao nešto slobodnog vremena da se udubim u tematiku gledajući Stivove (dvojica njih po imenu Stiv :) ) sa Gamers Nexus i Hardware Unboxed (plus čitajući štošta po sajtovima) i shvatio u čemu je frka oko temperatura i 5700XT - AMD je po prvi put u istoriji merenja temperature grafika uveo pojam JUNCTION TEMPERATURE, to jest, merenja temperatura u samom središtu grafičkog procesora. Dakle, ono što NIJE junction temperature je uobičajeni način merenja toplote grafičkog čipa koji koristi i sama Nvidia.
Po tim merenjima na mom referentnom 5700XT junction temperature dolazi i do 95 stepeni, ali ona "klasična" cifra nikada nije prešla 77 stepeni. Da, to je, svakako visoko, ali moja stara "blower" 1060 je bez problema radila dostižući 83 stepeni, što znači da je na toj Nvidiji junction temperature poprilično iznad 95. Pretpostavljam.
Kada su se 5700 grafičke pojavile AMD je izdao saopštenje da čak ni 110 stepeni junction temperature ne predstavlja problem za silicijum, tako da na to ne treba obraćati pažnju. Ali drugi nisu mislili tako. Pravdali su to uticajem na memoriju i VRM module i ne znam čime sve ne, ali i sam Stiv sa Gamers Nexus je utvrdio da je termalna zaštita memorija i VRM modula na referentnim kartama jedna od boljih, ne i najbolja, daleko od toga.

I onda se moram zapitati zašto je AMD gotovo "skočio sebi u grlo" praveći Junction temperature i "vrele" referentne karte????

Jednostavno, ništa mi drugo ne pada na pamet osim - besplatna i sjajna reklama. Jer ljudi su, uglavnom, moroni bez mozga. Da su napravili normalnu referentnu kartu frka oko nje ne bi bila ni blizu ovome. Sada se proizvođači utrkuju ko će da napravi bolje hlađenje, testova mali milion, YouTube je pretrpan savetima kako "ohladiti" referentnu kartu, testovima oko junction temperature, koliko se greje memorija (OVDE se vidi da Asus u tome baš fejluje) koliko pojedini delovi, kako da se "undervoltuje" (do skoro nisam ni znao da je to moguće) grafička za bolje hlađenje sa minimumom gubitka performansi...
AMD je, ukratko, uradio fenomenalnu reklamnu kampanju za svoj proizvod. Svakako stoji to da je 5700XT zaista sjajna grafička za svoj cenovni rang (jača od 2060 super, a jeftinija) ali sada retko ko pominje katastrofalne drajvere, koliko to ume da iznervira (mada nije NI PRIBLIŽNO kako je to nekad bilo) i svi pričaju/pišu o hlađenju. Jednostavno, marketing urađen za desetku, dostojan proučavanja na fakultetima.

Mora da su angažovali istu PR agenciju koju koriste i neki naši političari koje ne bih da imenujem. :)

Mozda onaj output dynamic range u Nvidia control panelu. Mora sa limited da se prebaci na full da bi boje bile normalne, kada je povezan preko HDMI.

Probao na računaru na koji sam stavio 1060 i zaista je slika daleko bolja i deluje mnogo "oštrije". Neverovatno je da za to nisam čuo do pre par dana. A kret.eni iz Nvidije ne stavljaju to po default-u, stvarno nemam reči.

Jel si undervoltovao karticu? :D

Naravno. Ali ne obraćam pažnju na temperaturu, imam garanciju dve godine i ništa me više ne zanima.

Još samo kad bi doterali drajvere kao što neće... taman ću za dve godine, vidno osedeo, jedva čekati da se dokopam neke Nvidije. :)

Jel na referentnoj 5700xt nema nalepnica na srafovima da se gubi garancija ako se rasturi? koliko vidim po slikama ne bi trebalo....

Ima. Na ovoj mojoj čak dve na dva šrafa.

Zar su driveri na ovoj karti toliko losi? Sad citam da AC Odyssey Atlantis uopste ne radi na ovim kartama,crashuje igra?

Ja nemam tih problema na referentnoj msi 8gb modelu. Izvlacim oko 60-80 fps na 1440p sve max. E sad druga je stvar sto igra nije lepo optimizovana. Sto se tice drajvera uglavnom oni koji imaju problema to je zbog sledecih stvari.
Nije odradjena clean instalacija drajvera
Nisu azurirani drajveri za maticnu
Nije flasovan poslednji bios
Meni je cak bilo potrebno da se windows 10 sveze instalira jer sam prethodno posedovao nvidia graficku kartu, pa je tu nastao haos.
Nije da su drajveri savrseni ali nikakav problem nemam za sada. Marketing je dosta upleten u celu pricu sto se tice kuknjave na youtubu i placenim sajtovima.

Sent from my HD1900 using Tapatalk

Čuveni "meni radi lepo, dakle sve je u redu, ljudi kukaju bezveze" sindrom...

...Meni je cak bilo potrebno da se windows 10 sveze instalira jer sam prethodno posedovao nvidia graficku kartu, pa je tu nastao haos...

nije potrebno,iako po difoltu ako se ide slepo i bez pipanja bude problema (baš sa nvidie na amd varijanta,obrnuto ume da prođe) osnovna logika je da se deinstalira bar iz device managera kao bilo kakav drugi hardver.takođe,i nvidia i amd nude alate za brisanje plus safe mode obično može da prodje,kao i startup repair sve i da se zaboravi...

naravno,godinama najbolje rešenje je uvek proveren i pouzdan Display Driver Uninstaller (ili skraćeno DDU) koji briše sve tragove i sistem je kao po prvom loginu po instalaciji.

Ja sam pogasio sve gluposti (Enhanced Sync, Anti Lag, Image Sharpening), koristim samo Chill za ogranicavanje FPS-a u igrama koje nemaju FPS limiter ugradjen i FreeSync naravno, radi kao Doxa :)

RDR2 igram sa Hardware Unboxed podesavanjima, nema nikakvih dropova, a izgleda fantasticno.

Realno, preterali su sa feature-ima, kada se sve popali naravno da ce biti nestabilno, po meni je sve to nepotrebno, nek se oni koji prave igru potrude oko optimizacije i detalja, drajveri samo da su sto stabilniji i to je to..

Poslednja izmena:
Na zadnjih 5 intel konfi sa nv grafikama nit sam gledao koji je bios, win verzija, ni pomislio nisam na mb drajvere, samo instalirao gpu drajvere i to je sve sljakalo out of box, bez ikakvih peripetija.
Da li sam intel/nv placeni bot? Nisam.
Da li intel/nv imaju opravdano visu cenu? Nikako.
Da li smo realni na forumu? Tek to nismo..

I tu dolazi glavno, sto nikako ne mogu da razumem i zasto ni intelu ni amd ni nv ne trebaju nikakvi botovi a to je - mi.

Previse, ali previse puta sam se susreo sa slucajevima gde se naveliko hvali kupljena roba (nebitan proizvodjac niti namena) ovde na forumu, sve super divno krasno, da bi se posle izvesnog vremena doticni "izlanuo" da je itekako bilo problema ali se precuti u datom momentu.
Da li radi sebe jer je lakse i sebe lagati nego gorku istinu progutati, da li je strah od podsmeha ili se plasis da ne ispadnes javno krele ili dao si toliko para pa sada grcevito branis investiciju kao svetinju.... ne znam.
Ono sto znam je da se time dovode ljudi u zabludu i prikrivaju prave informacije i karakteristike bilo kog artikla te forum gubi na smislu.
Pljuvanje i drvlje-kamenje izuzetno cenim kod nemaca koji gledaju da sto vise ljudi sazna da je prevaren, obmanjen, nezadovoljan, lazno reklamiran proizvod jer mu se niko nece smejati zbog toga sto su ga zeznuli jer nije njegova krivica... a mi... pa gori smo od botova...
Cast izuzetcima kojih je ovde jako malo...

...riding on 720p...

Takvi smo u svemu.

Nego recite vi meni, kada ce u zemlji Srbiji da se pojave krsteni XT modeli? Zna li neko nesto?

Na zadnjih 5 konfi sa Intel/nVidia, Intel/Intel, AMD/AMD, Intel/AMD... kombinacijom CPU/GPU samo sam nekad instalirao GPU drajvere (na linuxu uglavnom ne, mada to je sasvim druga priča) i sve je radilo out-of-box, bez ikakvih peripetija. Jesam na nekim ažurirao BIOS, ali isključivo jer mi đavo ne da mira da vozim "zastareo" softver ;)

Elem, koliko sam ispratio, sa Navi kartama zaista ima dosta problema sa drajverima. Mada već smo zaključili da je sve od samog početka bilo urađeno navrat-nanos, pa i ne čudi što je takvo stanje. S druge strane, ne treba zanemariti đubre softver (kao npr. sve od Autodeska) koji će pucati i raditi kao prebijena mačka bez obzira na hardver, OS i drajvere. Hvaljen Dassault za sve što je učinio za nas.

Kao što sam više puta rekao, korisnici treba da prestanu da kupuju nedovršene proizvode (i hardver i softver). Što po pravilu znači da se ne kupuje ništa mlađe od 6 meseci, ni od softvera ni od hardvera. Retki su izuzeci koji su zaista vredni kupovine prvog dana (opet da pomenem Shadow Tactics, dok čekamo Desperados III). Meni je zaista u redu da kupim Polaris ili Vegu na kraju 2019. ili u 2020. ako proizvodi koji treba da ih zamene ne nude ništa više osim manje potrošnje (i nekih, meni nebitnih funkcija tipa integer scaling, RTRT, proizvodni proces, PCIe 4.0...)

Na zadnjih 5 intel konfi sa nv grafikama nit sam gledao koji je bios, win verzija, ni pomislio nisam na mb drajvere, samo instalirao gpu drajvere i to je sve sljakalo out of box, bez ikakvih peripetija.
Da li sam intel/nv placeni bot? Nisam.
Da li intel/nv imaju opravdano visu cenu? Nikako.
Da li smo realni na forumu? Tek to nismo..

I tu dolazi glavno, sto nikako ne mogu da razumem i zasto ni intelu ni amd ni nv ne trebaju nikakvi botovi a to je - mi.

Previse, ali previse puta sam se susreo sa slucajevima gde se naveliko hvali kupljena roba (nebitan proizvodjac niti namena) ovde na forumu, sve super divno krasno, da bi se posle izvesnog vremena doticni "izlanuo" da je itekako bilo problema ali se precuti u datom momentu.
Da li radi sebe jer je lakse i sebe lagati nego gorku istinu progutati, da li je strah od podsmeha ili se plasis da ne ispadnes javno krele ili dao si toliko para pa sada grcevito branis investiciju kao svetinju.... ne znam.
Ono sto znam je da se time dovode ljudi u zabludu i prikrivaju prave informacije i karakteristike bilo kog artikla te forum gubi na smislu.
Pljuvanje i drvlje-kamenje izuzetno cenim kod nemaca koji gledaju da sto vise ljudi sazna da je prevaren, obmanjen, nezadovoljan, lazno reklamiran proizvod jer mu se niko nece smejati zbog toga sto su ga zeznuli jer nije njegova krivica... a mi... pa gori smo od botova...
Cast izuzetcima kojih je ovde jako malo...

...riding on 720p...

Intel je uvek takav i bio, ubacis i ne mislis, mada ja nikada nisam reinstalirao sistem a da nisam sve drajvere instalirao, jednostavno sam navikao tako.
Kod amd-a out of the box bez ikakve instalacije nisam probao, jer bi verovatno bilo ''problema''.
Sto se Nemaca tice i pljuvanja, tako treba i da bude, isto GN radi, jer su svi oni lazovi, samo neki manji neki veci, polovina ''tehnologija'' je marketinski trik.
Sto se problema vezanih za 5700 tice, meni je sasvim normalno da ih ima ukoliko windows nije intaliran od nule. Isto bi vazilo da sada predjem sa amd-a na intel.
Jednostavno, navikao sam da sve odradim kako treba, jer mi za to treba maksimum sat vremena, a oni koje to mrzi zasluzuje probleme koje imaju. Ti sa reddit-a, youtube-a su nista drugo to novopecenih ''znalaca'', koji su po prvi put sastavili racunar, a ne znaju ni kojim redom treba sta instalirati (red postoji odavno, verovali ili ne).
Sa amd-om nisam imao nikakvih problema, ni sa intelom, sto se tice cpu-a, sto se tice grafa, nereseno. Dosla mi je 7950 MSI Gaming falicna(desava se, a ja najveci maler), posle toga Sapphire Flex radio 2 godine kao zmaj. Sto se tice Nv, nikada nisam imao falicnu kartu pri kupovini, ali mi je na gtx770 pukao kondenzator(mislim da je kondenzator, bacio sam kartu u kantu odmah posto sam je izvadio) i to dok sam koristio komp, puklo kao iz topa se culo.

Je l' sam i ja onda "znalac" kad i ja imam povremene black screen-ove? :)

Ni blizu strašno kao što neki pišu po internetu, ali je bilo istih i RDR2-ci i Borderlands-u 3 (jedno 3-4x po igri u toku cele igre, dok ih nisam prešao). Sistem nov, sve ostalo od internet fix-eva probano, itd. Ukakio je AMD i toga su svesni, posebno što sada ide hajka na Navi seriju zbog drajvera.

Za sada, još uvek nisam zažalio zbog kupovine jer nemam taj nivo problema kao što drugi imaju, ali ako ne poprave ove zayebancije, definitivno hoću.

Ma drajveri su losi, vidi se, imao sam i ja probleme sa 2020 Adrenalin pa sam se vracao na stare, sa ovom poslednjom verzijom rade okej.

AMD je bas dugo (od 7xxx serije, pre 8 godina) furao GCN arhitekturu, Navi je nesto skroz novo i pretpostavljam da otud problemi sa drajverima, ali ide na bolje.

Je l' sam i ja onda "znalac" kad i ja imam povremene black screen-ove? :)

Ni blizu strašno kao što neki pišu po internetu, ali je bilo istih i RDR2-ci i Borderlands-u 3 (jedno 3-4x po igri u toku cele igre, dok ih nisam prešao). Sistem nov, sve ostalo od internet fix-eva probano, itd. Ukakio je AMD i toga su svesni, posebno što sada ide hajka na Navi seriju zbog drajvera.

Za sada, još uvek nisam zažalio zbog kupovine jer nemam taj nivo problema kao što drugi imaju, ali ako ne poprave ove zayebancije, definitivno hoću.

Sto se tice RDR2, to necu da komentarisem, njesra od igre koja ima problema na 90% racunara, nebitno amd, intel, nv.
Sto se tice Boderlends-a, to je druga prica.
Sa druge strane, mnogo mi tesko da ne prokomentarisem taj LC kinez na karti od 350e, jedva se suzdrzavam.
Ne kazem da si ti jedan od ''znalaca'', ali Ameri su 99.99% ''znalci'', i oni su ti koji kmece po drustvenim mrezama.
Ivan je isto imao problema, nasao drajver koji radi i to je to. Da je AMD ukakio, to ne sporim, ali nije to nista sto se ne moze namestiti. Makar je lako probati 5 drajvera, jedan mora da radi kako treba. Razumem ja da obican korisnik ne be trebalo da se petlja oko takvih stvari.
I Nv je imala problema sa pucanjem drajvera, razni fixevi, nekima pomoglo nekima ne, pa je to kasnije ispeglano.
Kao sto kaze Ivan, nova arhitektura, sve novo, a pozureno da se izbaci, naravno da ce imati problema.
Zato ja nisam kupio r3000 u julu, nego sacekao avgust, da vidim kako stvari stoje, a 5700x nisam uzeo jer mislim da ne vredi te pare pored polovne 1080ti, koju nisam uzeo jer sam se cenkao za 20e(smesno, ne znaci mi 20e nista, ali stvar principa), a nisam hteo da cekam da naidje neka druga 1080ti, nego sam hteo u nekoliko dana sve da narucim, platim i zavrsim.

@Ivanbass
To nije nista novo, najnoviji drajveri ne mora da znaci da su najbolji, vazi isto i za Nv, samo sto kod Nv drajveri ne prave probleme takve prirode, samo kolju perf u vecini slucajevi u pojedinim igrama.

@dzonihsv
Koja je konfiguracija u pitanju?
I koja kartica je u pitanju?

@anarki1302

LC koristim kao sleeper-a. 10 puta sam razmišljao da promenim kućište i jednostavno mi ovako u geto stilo nekako najgotivnije, posebno što sam na više mesta, stavio CM-ove ventilatore, par diskova "obesio" na lastiše da ne drljaju... :) Šou, kad pokažem nekome, mora da se prokomentirašie.

A drajvere, to sam tek izmenjao kao čarape. Na kraju sam na 19.12.1 jer su mi najstabilniji po svemu sudeći.

@djtiestoja

Imaš levo kad klikneš na "moja mašina" sve u detalje.

Poslednja izmena:
@dzoni

IMG_20200217_231844.jpg
IMG_20200217_231856.jpg
IMG_20200217_231853.jpg
IMG_20200217_231806.jpg

HDD je pisijada, stajao zalepljen za dno kucista jedno 2 meseca. xD
Sto se tice vezice na crevima, felerican AIO, fan splitter ne radi, a pumpa zuji kao luda, ukoliko kabal iz nje nije zategnut kao sto jeste vezicom, a mrzi me da posaljem na reklamaciju. xD
Kuciste nameravam da menjam za jedno mesec ili dva, ne znam koje da uzmem, prasinu cistim jednom mesecno, a i to me mrzi. Posto sam oprao celo kuciste i osusio kada sam uzeo r3000, posle toga sve mi je tesko.

Poslednja izmena:
Mislim da se misli na napajanje koje je problematicno a ne kuciste.

A to, ne. Napajanje je sasvim ok. Ovo nije najniža serija LC-a, srednji je neki rang.

edit: Nije do napajanja, to je ustanovljeno odavno jer ljudi sa napajanjima preko 200e i 800W snage imaju iste probleme.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno