Šta je novo?

AMD Navi RX 5700/5700XT

Tačna cena . Mene je koštala 1000 manje zbog nekih popusta od ranijih kupovina, ali to je sitnica.

Poslednja izmena:
To je jos i dobro... ocekivao sam vise...

...riding on 720p...

@NastyB

Što naručuješ iz Nemačke Accelero?

Imaš iz Mađarske za 50-60e isto.

Prošle godine uzeo bratu za 1080Ti, odlično radi, garancija regularna.

Za tih 500€ koliko će te koštati ta karta i Accelero s dostavom si mogao da uzmeš neki 2070S i da imaš jaču kartu i da se ne cimaš za zamenom kulera (koja ti poništava garanciju, BTW), plus te očekuje lutrija s drajverima...no ajd'.

Za tih 500€ koliko će te koštati ta karta i Accelero s dostavom si mogao da uzmeš neki 2070S i da imaš jaču kartu i da se ne cimaš za zamenom kulera (koja ti poništava garanciju, BTW), plus te očekuje lutrija s drajverima...no ajd'.

Upravo tako.
Ne bi mogao za 500, ali za 520-530.

Ili je lepo za 420e mogao da uzme neku 5700XT sa relativno krstenim kulerom.

Dobro de ljudi... covek bas nije imao izbor, lepo je napisao zasto. Nema potrebe pametovati posle bitke...

...riding on 720p...

Gledao sam more snimaka na YT, pa i ovog našeg malog Pejića kako pokušavaju da ohlade 5700XT. I mnogi su radili pogrešno (kao i ovaj lik što je izvodio samostalne eksperimente), pa i mali Pejić koji je hteo da postavi Accelero Extreme III koji nije predviđen za 5700 karte, pa je imao "sudaranja" sa hladnjacima, kojih nema na četvorci.
Uglavnom, zbog NAVI arhitekture (niko ne čita ono što piše na sajtu i uputstvu), rasporeda memorije i VRM-ova, pedantni nemci su napravili drugu reviziju Acellero Extreme IV koja koristi termalne padove uz veliki hladnjak sa zadnje strane grafike sa jedne strane ventilatori duvaju direktno u čipove, otpozadi termalni padovi izvlače temperaturu i to je, valjda, delotvornije nego termalna pasta i hladnjaci na čipovima. Nemci su to, valjda znaju znanje...

Usput, Accelero S1 sam i ja imao na 5850, ali ovde ne bi mogao da obavlja svoju funkciju.

Pejic je mogao drugacije da je montira, 90% snimaka su pogresni, kuler moze da se podesava jos po nekim osama, trenutno ne mogu da nadjem snima nekog rusa koji je natacnije pokazao kako se montira i sta se radi ako zapinje kao sto je slucaj Pejica.
Pejic je prevideo da nakaci dodatno napajanje za ventove pa mu je od prevelike potrosnje venatova izgoreo kontroler, medjutim gledajuci njegov snimak ja sam se setio da ni ja nisam stavio dadatno napajanje na moj Arctic Accelero Twin Turbo II za Quadro karticu, cim sam ukljucio dodatno napajanje i to ono slabije na grani od 7v pic1.png , kartica je zapusila najstrasnije, brzo sam ugasio komp i raskacio kabl i na veliko cudo kartica je prezivela, kako nemam pojma, radi najnormalnije.
Ovo pisem iz razloga da obratis paznju, ako ces koristiti taj dodatak.

Upravo tako.
Ne bi mogao za 500, ali za 520-530.

Ja, eto, ne živim u državi Beograd nego u onoj većinskoj Srbiji gde je malo teže iskeširati 500-ak evrića kad mi se ćefne. Imam platu oko 55.000 ali treba plaćati račune, hranu, piće, kupiti nešto važnije, ponekad izaći, otplatiti zaostale kredite...
Moj JEDINI način da OVIH DANA kupim grafičku je uz pomoć MASTERCARD kartice na 12 rata, limitirane na 500€ (toliko sam ja hteo). A kod nas na rate ne može da se nađe kršteni 5700 XT ispod 60.000.

I, da, undervolt čini da temperatura kartice padne u proseku za 10 stepeni. Da, čuje se ventilator kada je kartica pod punim opterećenjem, ali tada gruva iz zvučnika pa moram da se napregnem da je čujem i kada je na najvećem broju obrtaja. Kada ne igram, ona je potpuno nečujna.

Ali drajveri... Pa, zaista ne mogu da verujem.
RDR2 startujem tako što spustim u task bar i gledam kako idu uvodne animacije, pošto je kad prebacim preko celog ekrana samo crnilo. Tek kad iz taskbara ugledam početni meni za story prebacim u full ekran i negde iz 2. ili 3. puta se pojavi igra. I onda radi kako treba. Osim ako ne pokušam da uključim overlay. Uglavnom radi, ali nekad mi, jednostavno, isključi monitor pri pokretanju.

Ali kad vidim kako igra izgleda bolje nego na 1060 vredi svih muka...

^ svjez Win, posljednji drajveri?
Prije 3 dana radjena konfiguracija, Ryzen 3700x + 5700 xt, prva instalirana igra je bila Rdr2 i radi bez i najmanjeg problema.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

@NastyB

Nemoj RDR2 da ti bude reper stabilnosti. Igra ima još uvek bagova, nevezano za Navi karte.

@ostali koji mu savetujete 2070S. U prave ste, ali je l' neko od vas gledao koliko kod nas košta 2070S u skorije vreme? Bukvalno mu preporučujete kartu koja je minimum 15-20.000 dinara više.

Poslednja izmena:
^^To je rx5700, nije rx5700xt.

^Zato što je lako praviti se pametan, a teško je čitati temu i videti da čovek mora da kupi kod nas u prodavnici, jer kupuje na rate. A teško je i proveriti da je i kod mađara sa kupujemprodajem rx 5700 xt jeftinija 100 evra od rtx 2070 super.

Poslednja izmena:

To je 5700, ne 5700XT. Bila je i XT za 61.000, hteo sam nju, ali kada sam hteo da je naručim više je nije bilo u ponudi. Baš sam se bio razočarao.

@NastyB
Nemoj RDR2 da ti bude reper stabilnosti. Igra ima još uvek bagova, nevezano za Navi karte.
@ostali koji mu savetujete 2070S. U prave ste, ali je l' neko od vas gledao koliko kod nas košta 2070S u skorije vreme? Bukvalno mu preporučujete kartu koja je minimum 15-20.000 dinara više.

Instalirao sam danas Windows, uradio update BIOS-a matične, update drajvera za čipset, update celog Windows-a (imam legalan, ne KMS legalan :) ), skinuo poslednje Adrenalin drajvere (20.2.1) Witcher 3 izuva, AC ODyssey radi besprekorno, Fallen Order takođe, sad ću da probam GTA V, a RDR2 izgleda ima problem sa ovim drajverima i launcherom. Crn ekran, a onda uz Alt+tab podignem launcher i sve se vidi normalno. Spustim launcher, ekran opet crn. Ali kad igra krene nemam ni najmanjeg problema, prosto sam zapanjen koliko su boje živahnije u svemu, ne samo u igrama. A tek koliko novih detalja primećujem u RDR2 !! :D
Inače, razgovarao sam sa jednim ortakom koji je držao firmu za prodaju kompjuterske opreme, pa otišao u ozbiljniju priču i on mi kaže da se kod ovih Radeona po prvi put meri temperatura "srca" grafičkog čipa (Junction temperature) i da je sam AMD naglasio da nije opasno ni kada temperatura dostigne 110 stepeni. Ona druga temperatura je mnogo bitnija, jer utiče na VRM i memoriju, ali me je savetovao da ne stavljam Accelero, jer ionako imam dve godine garancije, za dve godine ću ionako uzimati novu grafiku.

A što se tiče 2070 Super NA RATE, gledajući sajtove NAJJEFTINIJA je 71.000 u istoj gde sam i uzeo ovaj 5700XT. Običan 2060 je oko 60.000, 2060 Super oko 65.000, u nekim radnjama najjeftiniji 2070 Super je oko 85.000!!!! Cene nisu normalne kod nas...U jednoj firmi sam video Asusov 1060 za 50.000. Pa, da li su ti ljudi pri sebi???

Hvala. I ja se nadam.

Usput, instalirao sam GTAV, nasvirao sve moguće što postoji na maksimum, svako moguće grafičko podešavanje, pustio benchmark test i video da ide između 30 i 60 FPS !!!! Auuuu, pa to znači da ću RDR2 na maksimalnim podešavanjima moći da igram tek za 2-3 generacije grafičkih... :)

Hvala. I ja se nadam.

Usput, instalirao sam GTAV, nasvirao sve moguće što postoji na maksimum, svako moguće grafičko podešavanje, pustio benchmark test i video da ide između 30 i 60 FPS !!!! Auuuu, pa to znači da ću RDR2 na maksimalnim podešavanjima moći da igram tek za 2-3 generacije grafičkih... :)

Nesto tu ne valja. Kao prvo, u kojoj rezoluciji, kao drugo, nadam se da MSAA nisi odvrnuo do maximuma.

Nesto tu ne valja. Kao prvo, u kojoj rezoluciji, kao drugo, nadam se da MSAA nisi odvrnuo do maximuma.

Rezolucija 1920x1080 i, radi probe, apsolutno sve, pa i prokleti MSAA, nasviran na maksimum. Čisto da vidim kako to izgleda.
Iskreno, ne patim oko toga koliki je FPS ako igra izgleda lepo. Čak sam i u RDR2 nasvirao neke nepotrebne dodatke da igra izgleda što bolje, a da se kreće između 50-60 FPS-a. No, tu ću tek da čačkam.

Usput, karta izgleda baš lepo legla u moje kičerajsko "team red" kućište. :D Pa kad sledeće godine tu legne Ryzen 5 4600 i neka X670 matična... :)

5700-XT-01.jpg 5700-XT-02.jpg 5700-XT-03.jpg

I sad nigde nema da se uzme MSI 5700XT Gaming X. Mislim na domace radnje. A *mjau**mjau**mjau* kakav ocaj.

@Nasty

Zar ti je toliko gorelo da pazaris grafu sada? Ta 1060 je komotno mogla da ti zavrsi posao do kraja godine.
Mislim da nikad gori trenutak nije za kupovinu komponenti, grafa posebno i to jos u Srbiji...
Cene ce tek ici dole a dogodine si mogao totalni upgrade masine da odradis, sa hardverom koji je dosta bolji. Ako nista drugo i 5700xt mnogo povoljnije bi mogao da pazaris, a u toj 400-500e tek trebaju da iskoce modeli koji ce biti mnogo bolja kupovina (posebno kod AMD-a jer od zelenih ne ocekujem normalne cene)

@serbische

Pulse i Thicc III su isto ok opcije i jeftinije, mislim da je sada i Asus ispeglao TUF 5700xt sa novom revizijom (ali pitanje koja je cena i koliko su dobro odradili posao).

Gaming X je preko par desetina evra jeftinja od Nitro i RD-a, tako da bih pre uzeo potonje ako je tako mala razlika i dole (iako je po pitanju hladjenja tik iza ta dva top modela)

+edit
Rekao bih da Gigabyte ne radi modele za Radeon na istom nivou kao i za zelene... Sapphire, PowerColor i Msi za "xt" su trenutno top of the line... Eventualno XFX i Pulse kao "jeftinije" opcije, mada ako se uzima karta na 3 godine, za gaming koji nije casual, 50e gore dole ne znaci puno... Jos ako dolazi uz neku igru taman se i anulira..

Poslednja izmena:
I sad nigde nema da se uzme MSI 5700XT Gaming X.

Mislio sam da je u Mađarskoj mnogo jeftinije, ali ova XFX koju sam ja kupio košta kod nas isto koliko u Iponu. A što se tiče tog MSI -ja gotovo 100€ je skuplji od referentne karte. Za iste te pare je do skoro mogla da se nađe Gigabyte verzija (bolja od tog MSI-ja) koja je nestala iz ponude dan pre nego što sam stigao da naručim video kartu, a koja je bila jeftinija nego sada u Mađarskoj.

@Nasty

Zar ti je toliko gorelo da pazaris grafu sada? Ta 1060 je komotno mogla da ti zavrsi posao do kraja godine.
Mislim da nikad gori trenutak nije za kupovinu komponenti, grafa posebno i to jos u Srbiji...
Cene ce tek ici dole a dogodine si mogao totalni upgrade masine da odradis, sa hardverom koji je dosta bolji. Ako nista drugo i 5700xt mnogo povoljnije bi mogao da pazaris, a u toj 400-500e tek trebaju da iskoce modeli koji ce biti mnogo bolja kupovina (posebno kod AMD-a jer od zelenih ne ocekujem normalne cene)

@serbische

Pulse i Thicc III su isto ok opcije i jeftinije, mislim da je sada i Asus ispeglao TUF 5700xt sa novom revizijom (ali pitanje koja je cena i koliko su dobro odradili posao).

Gaming X je preko par desetina evra jeftinja od Nitro i RD-a, tako da bih pre uzeo potonje ako je tako mala razlika i dole (iako je po pitanju hladjenja tik iza ta dva top modela)
Uzeh pre mesec dana graficku, ram, maticnu i procesor za 36k din, grafa, maticna(2meseca) i ram novi. Tako da po meni nije lose vreme za uzimanje komponenti. Za 70e 6c/12t ne moze biti losa kupovina. 2600x 120e na forumu ovde. Ne vidim zbog cega je lose vreme izuzev novih komponenti(posebno na rate) kod nas, sto je oduvek i bilo.

Sent from my P10 lite using Tapatalk

Poslednja izmena:
@Nasty

Znam. I ja sam dugo razmišljao o tome. Problem je što sam/bih imao dve solucije - uzeti keš kredit od lihvarskih banaka sa bezobraznom kamatom ili platiti Mastercard na 12 rata bez kamata. Druga stvar je što kod nas cene nikada ne idu dole. 2070 Super je u svetu oko 500$/€, kod nas je oko 750-800. Bez ikakvih naznaka padanja cena. Dođavola, naišao sam na 1060 za 50.000 ????!!!!

Dakle, imao sam soluciju da sada kupim grafičku za pristojne pare, istina referentnu. Ili da čekam leto/jesen i nadam se (malo verovatnom) padu cena kod nas. Pa sam shvatio da je bolje da se sada častim sa 5700Xt za rođendan, a sledeće godine, u ovo vreme, kad isplatim grafičku, uletim za Ryzen 5 4600 i neku X670 matičnu.

@marko
Diskutovano je vise puta u temi za ploce...
Cene ce u svakom slucaju ici dole jer za par meseci treba da objave nove modele grafi (koje idu na jesen), kao i CPU-a.
Sem ako se ne planira neki budget/lower mid-tier build baziran na b450+2xxx/3600 i budzet grafi, nema bas puno logike izdvajati novce na desk...
Ko odvoji za GPU trenutno bas preplacuje za 5600xt/5700/2060/2070 (koje pojavom sledece generacije idu cenovno jedan tier dole,sa nekim realnijim cenama). x570 plojke manje-vise za preskociti, samo par opcija su ok i izaci ce bolje verzije x670 sa pasivnim hladjenjem za zen 4000 seriju koja je i ujedno poslednja serija na toj arhitekturi...

Treba uzeti u obzir i kakvo je vreme sada. Mislim da sada nije pogrešan trenutak za kupovinu jer se sada najviše igraju igre. Kada dođe lepo vreme, svi će ići napolju tako da gaming pada u drugi plan. Takođe, ne vredi da čekaš par meseci i da nemaš željeni hardver za upitnu ušteđevinu. Ja sam ispušio za Crni Petak na Amazonu. GPU i CPU bila cena nepromenjena kao i Cyber Monday

^
Za grafe ja sam video pad posle BF-a, makar ovde u AT (Asus 2070s je vise puta bila 450/420e)... Za BF plojke jesu bile ispod trzisne cene kao i SSD-ovi (sada su otisle gore), ostatak je manje-vise cenovno isto i sada...
Kapiram da je u Srbiji zeznuto jer je manje trziste a i puno derikoza jer im se moze... Kod "Madjara" su cene gotovo identicne sa EU...

@Nasty

@serbische

+edit
Rekao bih da Gigabyte ne radi modele za Radeon na istom nivou kao i za zelene... Sapphire, PowerColor i Msi za "xt" su trenutno top of the line... Eventualno XFX i Pulse kao "jeftinije" opcije, mada ako se uzima karta na 3 godine, za gaming koji nije casual, 50e gore dole ne znaci puno... Jos ako dolazi uz neku igru taman se i anulira..

Problem je kad si vezan za karticu i kupovinu na rate. I kad ima modela, bezobrazno dizu cene. Sto se tice konkretnog modela koji sam naveo, po recenzijama je medju tri najbolje kartice od svih XT modela. Pricao sam i sa ivanbass-om, koji ima istu kartu, i covek kaze da je kartica necujna i hladna, sa malom korekcijom u voltazi i manje trosi. Tako da cekam taj model da se pojavi.

Za NastyB
Ta dva ventilatora na vrhu okreni da ti izbacuju vruc vazduh.
Mnogo je pet da ubacuju a samo jedan da izbacuje.

Nazad
Vrh Dno