Ako ti taj GTX 1060 za sad radi zadovoljavajuće, najbolje je da ne bacaš pare i da sačekaš da vidiš šta će biti od tog ray tracinga, pogotovo što će tokom godine da izađu nove konzole koje će podržavati real time ray tracing, tako da može da se očekuje da će broj igara koje ga podržavaju drastično da poraste.
Nagledao sam se na desetine snimaka oko ray tracinga i, bar ja lično, ne vidim neku ekstra prednost za toliku zahtevnost. Jedina igra u kojoj sam ZAISTA primetio razliku je Quake 4.
I nije problem toliko u novim tehnologijama, ja nemam nameru da u skorije vreme pređem na veće od fullHD igranja (godine, vid, itd...) i za sada mi 1060 itekako obavlja funkciju. GTA V, Assassins igre, Witcher 3, sve fercera na MAX podešavanjima bez problema. Osim, naravno, Red Dead Redemption 2, igre koja me je naterala da mi sve druge budu dosadne i silno želim da je vidim što je raskošnije moguće. Naravno, kao i sa GTA V to će običnim smrtnicima biti moguće tek za dve generacije grafičkih karti.
Nego, stvar je u jednom - ceni. Bio sam iznenađen da grafička tog kvaliteta (makar i referentna) može da se nađe za 50.000 kod nas. Na rate. Evo, gledam cene po domaćim prodavnicama, da kupuješ na rate ne postoji 5700Xt ispod 58.000 najmanje. Drugo, pitanje je kako će se cene kretati. Ako za par meseci budem imao i da uzmem za keš, da li će biti iste za 50 `iljada, nego će sve biti skuplje??? Prošle godine u ovo doba se u jednoj domaćoj radnji pojavio GTX1070 Ti za 50.000. Bio sam zapanjen, jer je najjeftiniji GTX 1070 bio preko 60.000. Ali neka firma je pravila promociju proizvoda pa su udarili strašno niske cene. I ne uzeh, jer sam otplaćivao sadašnji 1060 i mislio da to nije velika razlika i sada se silno kajem što nisam to uradio.
Zato se i sada malkice brinem da kad se za par meseci rešim preostalih kredita i kada ću moći da dodam nešto za moj komp u tom trenutku ne bude ništa iole dobro u tom cenovnom rangu, jer mi je sve preko 50.000 za grafičku potpuno besmisleno u mojoj situaciji (igranje u Full HD). A naše tržište uopšte ne prati zapadno. Evo čist primer koliko jedan model
XFX 5700XT košta na zapadu, a koliko takav
ISTI XFX 5700XT košta kod nas. Apsolutno suludo!!!
Zato mi je ova cena od 51.000 nešto što je sasvim pristojno i normalno i nešto što imaš sad i možda nikad više u ovom moru lopova. I opasno se kidam da li uzeti ili ne. Odličan hardver, nema sumnje, ali sve prateće (hlađenje, drajveri) je kao da su najgori kinezi. Mada i oni sad prave to kvalitetnije.