Šta je novo?

AMD Navi RX 5700/5700XT

^ koju maticnu imas?
Rx5700/xt zna praviti probleme na starijim generacijama. Od 2016-te na ovamo, sve radi kao podmazanox ako je sve uptodate.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

MSI B450 Gaming Pro Carbon. Trenutna konfiguracija se moze videti u Moja masina.

Sto se tice napajanja, ponasanje je isto i sa novim Seasonicom koji sam uzeo pre 3 meseca, kao i sa prethodnim Corsair napajanjem.

Sto se tice kabla, prvo sam koristio HDMI dok nisam presao na DisplayPort zbog 155Hz, svi problemi ostali isti.

Ako je sve uptodate, ukljucujuci i Win, ja bih to isprobao na jos nekoj ploci, po mogucnosti Intel. Ako se isto ponasa, pravac reklamacija. Samo napravi za svaki slucaj par videa, kao dokaz.

Reklamacija za sta? VGA error code tokom boota? Nazalost uzeta je u madjarskoj, pa ne bih da se cimam i jos ostanem bez graficke mesec dana zbog cold boot ponasanja.

Pre ovog Ryzena sam bio na Intel platformi, tj. Z97 i 4690, ponasanje je bilo identicno. A pri tom GTX 970 nije imala nijedan od tih problema.

Svi ostali simptomi koje sam napisao ne podlezu garanciji posto je softverske prirode, a ne hardverske. Da AMD nije priznao sve ove simptome kao takve, mozda bi i imalo smisla menjati.

Da, Enchanced sync je pravio i meni problem žestoko. Isključen je. Takođe, bilo bi dobro da proveriš kvalitet kablova. Meni se gubila slika baš zbog hdmi-ja.

Meni je bilo povoljnije što sam uzeo 5700xt preko Amazona i platio takse nego da sam uzeo u Srbiji

Edit: evo obične xfx 5700 na Amazonu za 300 usd. Ne znam koliko je dostava sa taksama ali verujem da je jeftinije svakako. Flešneš bios of XT i miran si. JayzTwoCents ima dobar video o tome, danas izbačen

Poslednja izmena:
Ve[emoji2400 je napisao(la):
sus;6010032]Reklamacija za sta? VGA error code tokom boota? Nazalost uzeta je u madjarskoj, pa ne bih da se cimam i jos ostanem bez graficke mesec dana zbog cold boot ponasanja.

Pre ovog Ryzena sam bio na Intel platformi, tj. Z97 i 4690, ponasanje je bilo identicno. A pri tom GTX 970 nije imala nijedan od tih problema.

Svi ostali simptomi koje sam napisao ne podlezu garanciji posto je softverske prirode, a ne hardverske. Da AMD nije priznao sve ove simptome kao takve, mozda bi i imalo smisla menjati.

Prije 2 sedmice imali identican problem, Pulse 5700 xt + z97. Win 10 bukvalno nemoguce namjestiti da radi bez crash-ovanja pojedinih igara, dok na Win 7 sve radi bez problema. Na kraju decko odradio upgrade na Ryzen 2600 + B450 Aorus Elite + DDR4 i nakon toga sve pici bez problema.
Sto si tice cold boot-a, vrlo lako je moguce da je problem sa plocom, posto su bukvalno sve Msi B450 musicave - nekome rade bez i najmanjeg problema, nekome non stop gremlini. Mislim da i na forumu ima slicna tema...

Reklamacija za sta? VGA error code tokom boota? Nazalost uzeta je u madjarskoj, pa ne bih da se cimam i jos ostanem bez graficke mesec dana zbog cold boot ponasanja.

Izgasi enhanced sync (ne radi već duže vreme), u power opcijama (windows 10-ke) pci-express link state power management stavi na off. Možeš da probaš da u bios-u pci link speed staviš na gen3 (umesto auto). Najnoviji bios-evi isto pomažu u rešavanju kompatibilnosti grafike i ploča, pa instaliraj najnoviji ako već nisi.

Da, Enchanced sync je pravio i meni problem žestoko. Isključen je. Takođe, bilo bi dobro da proveriš kvalitet kablova. Meni se gubila slika baš zbog hdmi-ja.

Meni je bilo povoljnije što sam uzeo 5700xt preko Amazona i platio takse nego da sam uzeo u Srbiji

Edit: evo obične xfx 5700 na Amazonu za 300 usd. Ne znam koliko je dostava sa taksama ali verujem da je jeftinije svakako. Flešneš bios of XT i miran si. JayzTwoCents ima dobar video o tome, danas izbačen

Bios flešovanje je prošlost sad. :)

Morepowertool, pa se podese frekvencije, napon i power limit na 40 ili 50%. Rezultat isti kao flešovanje bios-a, ali mnogo sigurnije i lakše.

Moju Pulse RX 5700 furam na 1850/1850 (gpu/memorija) sa 1.043v, gde su temperature oko 65-70C (hotspot max 80C, vrm od 55 do 65C, memorija do 70C) u maks. opretećenju u RDR2-ci naprimer. Mogu temp i niže biti, ali sam smanjio i acoustic level u morepowertool-u da fan ne prelazi 1350rpm do 70C.

Može ova grafika još da se tera za gpu (za memoriju nema smisla, veoma mali dobitak), ali onda mora i ventilator da gruva jače da ohladi i jače napone, a meni više ipak znači nešto tiši rad računara u load-u.

Poslednja izmena:
Fino si podesio, imamo slične temperature ali meni je ventilator bučniji jer ide na 2500 obrtaja ali mi ne smeta. Nešto mora da planu cenu pošto je sve spakovano u Node 202 [emoji849]

Imam Sapphire Pulse 5700 XT vec duze vreme. Iskreno zazalio sam sa kupovinom, radije bih da sam dodao tada 100 evra i uzeo 2070 Super i da ne razmisljam o drajverima i ostalim problemima.
Na papiru 5700 XT je bila daleko bolja kupovina tada od 2070 Super, posebno sa cinjenicom da dithering mi radi u Windows bez cimanja oko registry-a, za razliku od Nvidije, i kasnije dodanih RIS/Integer Scaling i sl. Ali toliko cimanja oko drajvera, katastrofalnog Adrenaline 2020 i slicno nije bilo vredno tih 100 evra razlike kad se vec tolike pare daju u startu... Vise vremena sam izgubio citajuci probleme drugih na google i trazenja resenja, nego sto sam ustedeo finansijski.

Uf, znam, imao sam more problema sa Katalistima na R9 270X.

Ne znam šta da radim, imam ogromnu želju da poteram RDR2 što je bliže moguće maksimumu u Full HD, gledao sam nešto što daje najbolji odnos cene i performansi i, iskreno, XFX 5700XT je 51.000, a RTX 2070 Super je 71.000, što ni malo nije zanemarljiva razlika. A 2070 Super je, sudeći po testovima tu negde sa 5700XT.
Da li se isplati uzeti je?? Naravno, osim ako nVidia drastično smanji cene svojih karti. Što se neće desiti. Doživeće sudbinu Intela, ako nastave sa tim.
Odnos cena/perfomanse je daleko na strani 5700XT u odnosu na bilo koju nvidia kartu, ali tragični drajveri, veće grejanje i potrošnja su nešto što će nvidiu još dugo držati na vrhu. RTX 3060 će u svetu koštati koliko i 2060 Super sada, ali će kod nas biti bar 30% skuplji od iste, tako da na to ne bih čekao. Uzeti na leto ili jesen kada će pojeftiniti?? Da, hoće, ali ne mnogo. Nekako me plaši da će te gluposti opet poskupeti i imam neki možda i pogrešan osećaj da je sada kupovina 5700XT za 50.000 pravi Best Buy. Makar se i rvao sa drajverima.
Valjda više nisam previše izbirljiv, bitno mi je da RDR2, Assasin Creed igre, Witcher 3 i Tomb Raideri rade kako treba, a za ostalo ću lako. Ne verujem da će drajveri te igre da smandrljaju...

A, naravno, valjda je svima poznato da kad se menja grafička karta potrebno je reinstalirati sistem, jer "repovi" starih drajvera naprave džumbus.

Poslednja izmena:
Izgasi enhanced sync (ne radi već duže vreme), u power opcijama (windows 10-ke) pci-express link state power management stavi na off. Možeš da probaš da u bios-u pci link speed staviš na gen3 (umesto auto). Najnoviji bios-evi isto pomažu u rešavanju kompatibilnosti grafike i ploča, pa instaliraj najnoviji ako već nisi.

Enhanced Sync mi je bio ugasen od prvog dana, nego ga je Adrenaline 2020 upalio po defaultu otkako su ubacili profile za pojedine igre pa sam se tad prvi put susreo sa problemom.

Probacu sa PCI-E power management izmenom.

Nema moja B450 opciju za PCI link speed, mislim da je izbaceno sa poslednjom verzijom BIOSa i onog trenutka kad su gasili PCI-E 4.0 opcije starim chipsetima.

A, naravno, valjda je svima poznato da kad se menja grafička karta potrebno je reinstalirati sistem, jer "repovi" starih drajvera naprave džumbus.

Naravno, posebno posto sam promenio celu konfiguraciju na kraju, novi sistem je bio neminovan.

Poslednja izmena:
Hvala na linku, definitivno cu probati.

Ima li neko sugestiju za proverene DP kablove kod nas? Hteo sam da porucim sa alija, ali cekati dva meseca mi nije opcija trenutno.

Kupi Logilink, jesu nesto skuplji, ali su provjereno OK.

Za sve ovde vazan info, ako i dalje koritite isti windows nakon ubacivanja ove azdaje. Obavezno probajte cistu instalaciju. Podesite u bios gen 3, ili 4 ako je dostupan, meni je ovo resilo sve probleme, instalirati potrebne drajvere za chipset itd, . Nema zastajkivanja, pregrejavanja u ac oddysey cak nekih 10 fps sam dobio zahvaljujuci tome. Forza horizont 4 je takodje proradila nakon muka i raznih izlazaka iz igre.

Sent from my HD1900 using Tapatalk

Iz'em ti grafiku ako moram da reinstaliram Windows da bi proradila kako treba...

Veoma amaterski. Mozda se sredi vremenom kroz raznorazne apdejtove svega i svacega.

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

Iz'em ti grafiku ako moram da reinstaliram Windows da bi proradila kako treba...
Ne mora, radi najnormalnije sa poslednjim drajverima pre 2020 Adrenalin sminke.

Ovi nasminkani ne znam da li su ispeglani, nisam probao dugo.

Pa, nije da moraš, ali to je, nažalost, nešto što TREBA uraditi da bi sve funkcionisalo kako treba.
Kada sam davno kupio S3 Virge morao sam da reinstaliram Windows 95 da bi sve funkcionisalo "nešto kao 3D". Vodoo Banshe?? E, pa mora da se reinstalira Windows 98 da bi se igralo u 3D. I tako je od kad znam za kompjutere.
Naravno, ne mora se to uraditi, ali može da dođe do problema. Evo, dve godine sam apdejtovao 10-ku i drajvere za 1060 i muku mučio sa Red Dead Redemption 2, izletanjima u Win i drugim bagovima. A onda sveža instalacija Win10 i najnoviji drajveri za 1060 i svi problemi kao rukom odnešeni.
A danas, na iole novijim računarima sa SSD-ovima, instalacija Win10 traje sat-dva sa svim pratećim apdejtima i programima. Šta bi tek radili da je sad kao nekad i ja početnik koji je Windows 95 imao na 20-ak flopija (seća li ih se ko još???). Pa kad krene instalacija, pa mučenje prebacivanja programa...ako završiš sve za jedan dan to se zove uspeh (dobro, malo karikiram, ali trebalo je najmanje 10 sati da se sve dovede u radno stanje).

A hteo sam da pazarim 5700XT, ali kad pročitam za probleme sa temperaturom i drajverima, ozbiljno se premišljam. Na jednoj strani vage su pregrevanje, referentni (i ne baš pohvalan) dizajn i pošast drajvera, a na drugoj cena od 50-ak hiljada (kod nas, na rate) što za karticu koja je ekvivalent ili malo jača od 2070 koja košta preko 70.000 (kod nas, na rate) i za malo slabija od 2070 super koja kod nas košta suludih 80+ hiljada (na rate). Dakle, apsolutni best buy što se grafike tiče i jedino se razmišljam da li mi je to potrebno pored sadašnje 1060?? Ali, to je zalog za budućnost, kad sledeće godine kupim Ryzen 5 4600 i neku X670 ploču, imaću bar spremnu PCI 4.0 grafiku. :)

Pa i nije baš neki zalog za budućnost, ako RDNA2 donosi podršku za real time ray tracing, a i sledeća generacija Nvidia grafika bi trebalo dosta da poboljša RT performanse.
Ako ti taj GTX 1060 za sad radi zadovoljavajuće, najbolje je da ne bacaš pare i da sačekaš da vidiš šta će biti od tog ray tracinga, pogotovo što će tokom godine da izađu nove konzole koje će podržavati real time ray tracing, tako da može da se očekuje da će broj igara koje ga podržavaju drastično da poraste.

Poslednja izmena:
Ako ti taj GTX 1060 za sad radi zadovoljavajuće, najbolje je da ne bacaš pare i da sačekaš da vidiš šta će biti od tog ray tracinga, pogotovo što će tokom godine da izađu nove konzole koje će podržavati real time ray tracing, tako da može da se očekuje da će broj igara koje ga podržavaju drastično da poraste.

Nagledao sam se na desetine snimaka oko ray tracinga i, bar ja lično, ne vidim neku ekstra prednost za toliku zahtevnost. Jedina igra u kojoj sam ZAISTA primetio razliku je Quake 4. :)
I nije problem toliko u novim tehnologijama, ja nemam nameru da u skorije vreme pređem na veće od fullHD igranja (godine, vid, itd...) i za sada mi 1060 itekako obavlja funkciju. GTA V, Assassins igre, Witcher 3, sve fercera na MAX podešavanjima bez problema. Osim, naravno, Red Dead Redemption 2, igre koja me je naterala da mi sve druge budu dosadne i silno želim da je vidim što je raskošnije moguće. Naravno, kao i sa GTA V to će običnim smrtnicima biti moguće tek za dve generacije grafičkih karti.
Nego, stvar je u jednom - ceni. Bio sam iznenađen da grafička tog kvaliteta (makar i referentna) može da se nađe za 50.000 kod nas. Na rate. Evo, gledam cene po domaćim prodavnicama, da kupuješ na rate ne postoji 5700Xt ispod 58.000 najmanje. Drugo, pitanje je kako će se cene kretati. Ako za par meseci budem imao i da uzmem za keš, da li će biti iste za 50 `iljada, nego će sve biti skuplje??? Prošle godine u ovo doba se u jednoj domaćoj radnji pojavio GTX1070 Ti za 50.000. Bio sam zapanjen, jer je najjeftiniji GTX 1070 bio preko 60.000. Ali neka firma je pravila promociju proizvoda pa su udarili strašno niske cene. I ne uzeh, jer sam otplaćivao sadašnji 1060 i mislio da to nije velika razlika i sada se silno kajem što nisam to uradio.
Zato se i sada malkice brinem da kad se za par meseci rešim preostalih kredita i kada ću moći da dodam nešto za moj komp u tom trenutku ne bude ništa iole dobro u tom cenovnom rangu, jer mi je sve preko 50.000 za grafičku potpuno besmisleno u mojoj situaciji (igranje u Full HD). A naše tržište uopšte ne prati zapadno. Evo čist primer koliko jedan model XFX 5700XT košta na zapadu, a koliko takav ISTI XFX 5700XT košta kod nas. Apsolutno suludo!!!
Zato mi je ova cena od 51.000 nešto što je sasvim pristojno i normalno i nešto što imaš sad i možda nikad više u ovom moru lopova. I opasno se kidam da li uzeti ili ne. Odličan hardver, nema sumnje, ali sve prateće (hlađenje, drajveri) je kao da su najgori kinezi. Mada i oni sad prave to kvalitetnije.

Poslednja izmena:
Ako već isplaćuješ grafičku, koja je uzgred i dalje dobra, mislim da ti onda 5700 ne treba zaista. Sve ti radi na max u FHD sem RDR2, nema smisla davati 50k u ovakvoj situaciji zbog jedne igre. Izigraj se još malo, pa kada rešiš da kupiš drugu grafičku, prodaš 1060 i završiš posao. Npr, ja da sam imao RX590, ne bih uzimao 5700XT. Nismo na zapadu, novac može da se ostavi i sa strane i potroši na nešto pametnije. To je neko moje mišljenje ali opet je sve na tebi [emoji1783]

Znam, u pravu si, veruj mi i ja mislim isto, ali neki moj (hardverski) đavo mi ne da mira.
Kada sam rešio prošle nedelje da je naručim i platim MASTERCARD karticom na 12 rata, u radnji su pravili popis. Baš kad sam bio silno naložen da je kupim. Te sam, teškog srca, taj dan odustao. Ali i dalje mi nije bilo mira. Otišao sam sledeći radni dan, naručio, sve prošlo OK dok mi nisu tražili PIN broj za Mastercard karticu na koji sam totalno zaboravio i zapisao negde na telefonu gde nisam mogao da nađem. Bilo me je malko sramota dok čeprkam po skrivenim fajlovima na telefonu, a pojma nemam gde je ono što treba. I, naravno, nađem posle par sati.
A onda se jutros rešim da ću otići posle posla i naručiti Gigabyte OC verziju, nek se nosi život i napolju je istog trena počeo teški pljusak. Bre, sudbina mi govori da ne kupujem ovo, a ja zapeo...

Naravno, mala šala oko sudbine, ali zaista se desilo ovo što sam opisao.

I dalje nemam mira. Iako shvatam jednu stvar - UOPŠTE MI NIJE POTREBNA, A TAKO JE ŽELIM.
Ne ložim se na reklame i hajpove već na vrednost hardvera. Kad sam kupio R9 270X bila je apsolutni "best buy" i bio sam frapiran koliko su GTA V i Witcher 3 izgledali bolje nego na mojoj prethodnoj karti, ali onda krenuše Katalisti i mučenje... Kad sam uzeo 1060 ogrejalo me je sunce - samo ubaciš, instaliraš drajvere i vozi šta god poželiš. Što je nezamislivo za Radeone.
A takva je šteta da se ovakav hardver upropasti nesposobnošću nekih da to isprate.

Hahah kapiram, ista stvar i kod mene oko kupovine nekih drugih stvari ali jednostavno niie rentabilno pazariti nešto što imaš već. Bolje da sačekaš još malo pa da napraviš neki hardverski skok. Evo ja već neko vreme koristim svoju mašinu i sada je stabilna. Dok prostudiraš AMD drajvere, kosa ti opadne.

Što se tiče gaminga, tj igranje RDR2, par stvari mogu da se urade. Da probaš da klokuješ GPU, RAM i da ubaciš SSD ako već nisi. Ako negde grešim, molio bih nekoga da me ispravi

Thic III je odlična karta, ovo je teško đubre. Jedan od retkih ljudi kojima verujem na YT je rekao da ovo NIKAKO ne treba kupovati.

Usput, sačekaću par meseci da mi isteknu svi krediti, pa ću uzeti OVU. Ali, kakve sam sreće, tada je ili neće biti ili će biti jedno 10.000 skuplja. Srbija.

Poslednja izmena:
Nisam mogao da sačekam, naći kod nas 5700XT na rate za 50.000 (osim u jednoj firmi koja uskoro neće imati lepe cene jer ju je kupila druga kompanija) je nemoguća misija. Još samo da sačekam Accelero Xtreme IV (švabe šalju za Srbiju bez problema) pa, eto, za nešto manje od 60.000 ću imati lepo hlađen 5700XT.
E, sad me čekaju problemi sa drajverima i podešavanjima, ali se nadam da će vredeti ovih muka...

20200210_083941.jpg

Poslednja izmena:
Malo pitanje, hladanjk Acelero S1 na 5700xt, trebalo bi da ga hladi solidno bez problema? stoji u stolu vec duze vreme, hladio mi je overklokovani HD5850 bez problema, racunam da bi i sa ovom trebalo da izadje na kraj...

@NastyB Cestitke na kupovini :), vidi ako mozes i ako imas sa cim, kada budes menjao kuler na karti, izmeri rastojanje rupa na kartici za kacenje kulera, da vidim koliko se gadjaju sa ovim na aceleru....

Poslednja izmena:
@NastyB Cestitke na kupovini :), vidi ako mozes i ako imas sa cim, kada budes menjao kuler na karti, izmeri rastojanje rupa na kartici za kacenje kulera, da vidim koliko se gadjaju sa ovim na aceleru....

Gledao sam more snimaka na YT, pa i ovog našeg malog Pejića kako pokušavaju da ohlade 5700XT. I mnogi su radili pogrešno (kao i ovaj lik što je izvodio samostalne eksperimente), pa i mali Pejić koji je hteo da postavi Accelero Extreme III koji nije predviđen za 5700 karte, pa je imao "sudaranja" sa hladnjacima, kojih nema na četvorci.
Uglavnom, zbog NAVI arhitekture (niko ne čita ono što piše na sajtu i uputstvu), rasporeda memorije i VRM-ova, pedantni nemci su napravili drugu reviziju Acellero Extreme IV koja koristi termalne padove uz veliki hladnjak sa zadnje strane grafike sa jedne strane ventilatori duvaju direktno u čipove, otpozadi termalni padovi izvlače temperaturu i to je, valjda, delotvornije nego termalna pasta i hladnjaci na čipovima. Nemci su to, valjda znaju znanje...

Usput, Accelero S1 sam i ja imao na 5850, ali ovde ne bi mogao da obavlja svoju funkciju.

Poslednja izmena:
I kolika je tacna cena te karte sada?

...riding on 720p...

Nazad
Vrh Dno