FM1 platforma nije namenjena overklokovanju, a to se pre svega ogleda u slabijim naponskim sekcijama ploca i drasticno promenjenoj magistrali u odnosu na Hypertransport kod AM2/AM3/+. Kod FM1 BCLK je osnov svega, a s obzirom da se radi o SoC procesorima (ili o sakatim verzijama kao taj X4 631) petljanje oko BCLK-a proizvodi razne peripetije, Ako pogledate iskustva FM1 overklokera, primeceno je da integrisani VGA izlaz prestaje da radi vec na busu od 115-120MHz, DVI u intervalu od 120-130MHZ (dakle mora da se ima zasebna graficka) a ono sto je najgore na klokovima preko 130MHz krepava LAN i jos gore AHCI drajver.
Athlon X4 631 nema teret GPU-a na sebi, ali mnozilac je svega 26, sto povlaci da bi za 4GHz takt, BCLK trebalo da bude na cca 156MHz. Ima ploca koje to zaista trpe i omogucavaju boot, ali tu ima jedna druga stvar. GloFo 32nm proces proizvodnje je daleko od idealnog i kao sto se vidi po testovima A8 primeraka za "niskih" a stabilnih 3.6-3.8 GHz potrebni su naponi u rangu 1.6-1.7V.
Odakle onda oni shotovi preko 4GHz+?
U pitanju je varanje kao sto je vec
peja napisao. U starijim verzijama BIOSa postoji opcija "Burst Mode" (pogotovo kod MSI ploca) koja omogucava carobni put u visine i to sa default naponom. Ono sto se zapravo desava je da ukljucivanjem te opcije i stelovanjem BCLK-a, pomeraju se svi tajminzi vezani za sistemski tajmer ploce. Odnosno oscilatori ne otkucavaju pravilno taktove. Nakon toga svi benchmark testovi koji se oslonjaju na taj tajmer su poremeceni odnosno ne otkucavaju vreme kako treba i laziraju skor. (ovo je dokazano koristenjem stoperice sa strane)
Testovi koji ne zavise od tog tajmera ne pokazaju nikakav boost jer je procesor samo "fiktivno" overklokovan. Ovakvi postupci proizvodjaca ploca su ispali maestralni po pitanju marketinga, ali samo do trenutka dok prevara nije otkrivena. Posto je gramzivost glavna odlika poslednje ere kapitalizma, za kredibilitet, cast i obraz vise niko i ne mari pogtovo ako je vec uzeta lova.
@Hajzl
Cestitke na zaista lepoj masini.

I ja sam hteo nesto slicno, ali ipak sa posebnom grafickom i u mATX varijanti te spakovano u Silverstone Fortress FT03. Dosta mi je ovih furunetina. Posto su FM2 i Trinity navodno svega 3 meseca daleko, odlucio sam da se strpim jos malo.