Šta je novo?

AMD Llano, Socket FM1

Mislim da su one priče o klokovanju 631 na 4+GHz fake, a 631 će protiv starijeg Atlona na istom taktu biti malo bolji zbog malo boljeg IPC-a.

Druze, procesljaj ovu ili neku drugu AMD temu i videces dokaz ovde na forum-u.
Sto se IMC tice, to sam i ja mislio, ali su me korisnici ovog forum-a uverili da je razlika u performansama nepostojeca.

Kod mene A8-3870K i Asus F1A75-V Pro, OC kao i na bench testu. Nije ludilo za igranje ali s obzirom da je sve napakovano ispod jednog kulera, milina.

FM1 platforma nije namenjena overklokovanju, a to se pre svega ogleda u slabijim naponskim sekcijama ploca i drasticno promenjenoj magistrali u odnosu na Hypertransport kod AM2/AM3/+. Kod FM1 BCLK je osnov svega, a s obzirom da se radi o SoC procesorima (ili o sakatim verzijama kao taj X4 631) petljanje oko BCLK-a proizvodi razne peripetije, Ako pogledate iskustva FM1 overklokera, primeceno je da integrisani VGA izlaz prestaje da radi vec na busu od 115-120MHz, DVI u intervalu od 120-130MHZ (dakle mora da se ima zasebna graficka) a ono sto je najgore na klokovima preko 130MHz krepava LAN i jos gore AHCI drajver.
Athlon X4 631 nema teret GPU-a na sebi, ali mnozilac je svega 26, sto povlaci da bi za 4GHz takt, BCLK trebalo da bude na cca 156MHz. Ima ploca koje to zaista trpe i omogucavaju boot, ali tu ima jedna druga stvar. GloFo 32nm proces proizvodnje je daleko od idealnog i kao sto se vidi po testovima A8 primeraka za "niskih" a stabilnih 3.6-3.8 GHz potrebni su naponi u rangu 1.6-1.7V.
Odakle onda oni shotovi preko 4GHz+?
U pitanju je varanje kao sto je vec peja napisao. U starijim verzijama BIOSa postoji opcija "Burst Mode" (pogotovo kod MSI ploca) koja omogucava carobni put u visine i to sa default naponom. Ono sto se zapravo desava je da ukljucivanjem te opcije i stelovanjem BCLK-a, pomeraju se svi tajminzi vezani za sistemski tajmer ploce. Odnosno oscilatori ne otkucavaju pravilno taktove. Nakon toga svi benchmark testovi koji se oslonjaju na taj tajmer su poremeceni odnosno ne otkucavaju vreme kako treba i laziraju skor. (ovo je dokazano koristenjem stoperice sa strane)
Testovi koji ne zavise od tog tajmera ne pokazaju nikakav boost jer je procesor samo "fiktivno" overklokovan. Ovakvi postupci proizvodjaca ploca su ispali maestralni po pitanju marketinga, ali samo do trenutka dok prevara nije otkrivena. Posto je gramzivost glavna odlika poslednje ere kapitalizma, za kredibilitet, cast i obraz vise niko i ne mari pogtovo ako je vec uzeta lova.

@Hajzl
Cestitke na zaista lepoj masini. :) I ja sam hteo nesto slicno, ali ipak sa posebnom grafickom i u mATX varijanti te spakovano u Silverstone Fortress FT03. Dosta mi je ovih furunetina. Posto su FM2 i Trinity navodno svega 3 meseca daleko, odlucio sam da se strpim jos malo.

Poslednja izmena:
+1 za objašnjenje, dakle FM1 nije clockerska platforma. Odnosno treba imati K model procesora da bi to bilo regularno, u smislu da se istodobno ne digne clock i svemu ostalome na sistemu.

Ovo je onaj prvi kineski review gde se X4 631 proslavio kao veliki overkloker i to pod default naponom. http://cpu.it168.com/a2011/0927/1252/000001252333_all.shtml
MSI "Lab Burst Mode" (slicnu foru je imao i Asrock na svojim plocama, a Asus i Gigabyte se izgleda nisu bavili time)
2rpeof9.jpg

Na xtreme systems-u ima solidna baza FM1 overklokera, medju kojima je i onaj tip "the stilt" (poznat i nama FX-ovcima po onim tablicama FX VID-ova i jos mnogo cemu) i vecina ovoga gore sto sam ja napisao potice od njega. Pred izlazak 3870K on je testirao oko dvadesetak modela i nijedan nije hteo preko 3.8GHz bez ozbira na hladjenje i napon.
Sto se tice modela X4 631, po user iskustvima max takt koji se dostize je nekih 3.9GHz pri 1.45V (sa Asrock plocom bez "bursta") ali po recima vlasnika ni to bas nije 100% stabilno. Ko voli "Burst mode" overklokovanje u ovoj dole temi ima X4 631 na 4.4GHz pri samo 1.4V. Posle su coveku rekli za "burst" pa je tema zavrsena. http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=155284
Uglavnom, cini se kao da postoji neka barijera na granici od 3.8-3.9 GHz koju nijedan FM1 cpu ne moze da preskoci bez "bursta". Postoji i noviji model sa X4 651 sa visokim mnoziocem 30, a dokle ce on moci jos nema rezultata.

Poslednja izmena:
WoW svaka cast. Skidam ti kapu.

Blagodarim, ali nema potrebe, nisam ja nikakav poseban strucnjak. :) Posto sam hteo da sklopim jednu FM1 konfiguraciju radi zezanja (pa sam odustao zbog skorog FM2) malo sam istrazivao na tu temu jer mi je bilo cudno da nema neke masovnije prezentacije i iskustava po forumima. Pogotovo sto se tice overkloka jer je to ipak 32nm i zna se da ima poboljsani IMC u odnosu na Deneb/Thuban. Uglavnom, za relativno male pare vecina moze da se nategne da radi do 3.5-3.6 GHz (sa ili bez grafike) mada je pretpostavljam mnogima problem u tome sto je FM1 slepi kolosek i zna mu se kraj.

@kull, svaka cast za ova isrpna pojasnjenja u vezi oc-a FM jedinice, ali nadam se da ipak neces napustiti ekipu FX-ovaca, gde da nas ostavis onim vukovima :hair:

I mene zanima FM2, jedva cekam da se pojavi, ali ne radi samog FM2, vec iskljucivo kako bih osmotrio CPU performanse Trinity-ja, a zbog Piledrivera, naravno. Ako "mali" PD bude dobar u ovoj FM2 kombinaciji, onda ostaje lagodno i opusteno iscekivanje "velikog" PD-a za AM3+.

Zar je moguce da neces na tu stranu?;)

@kull, svaka cast za ova isrpna pojasnjenja u vezi oc-a FM jedinice, ali nadam se da ipak neces napustiti ekipu FX-ovaca, gde da nas ostavis onim vukovima :hair:

I mene zanima FM2, jedva cekam da se pojavi, ali ne radi samog FM2, vec iskljucivo kako bih osmotrio CPU performanse Trinity-ja, a zbog Piledrivera, naravno. Ako "mali" PD bude dobar u ovoj FM2 kombinaciji, onda ostaje lagodno i opusteno iscekivanje "velikog" PD-a za AM3+.

Zar je moguce da neces na tu stranu?;)

S obzirom na ove tenzije u svetu "do jeseni k'o ziv k'o mrtav!" :D Nemam apsolutno nikakvih prituzbi na rad i pouzdanost FX/990FX kompleta, ali da pocinje da me nervira toplota/potrosnja koju baca to stoji. (mada tu dosta pripomaze i ovaj moj GTX 480) Mozda cu da prodam tog GTX-a i bocnem moj "rezervni" GTX 470. Stavio bih ja neke 2 prostije karte u pogon, ali me nvidia nervira sa onim TDR-ovima, a atiju vise ne verujem. (imao sam X1900GT, pa 2900XT single/Crossfire pa 4850 Crossfire i VPU recovery me izludeo)
Sad mi izgleda mnogo zanimljivije da se budzi nesto prostije i jeftinije te nateruje da radi sto brze, a ova platforma mi je izgledala k'o stvorena za to. Nakon sto sam video da FM1 nece preko 4Ghz ohladio sam se i odlucio da cekam FM2. Takodje me nervira sto bus kod ove platforme vise lici na intel nego na AMD, al sta da se radi mozda ne moze drugacije.

Takodje jedva cekam fm2 jer je vreme da penzionisem Atom-a u kancelariji a mozda i padne jedan htpc za dnevnu sobu al otom potom... Najvise i mene interesuje kako ce se pokazati jer ce to definitivno dati bar neku naznaku sta da ocekujemo od PD-a :)

Vrh Dno