Šta je novo?

AMD Llano, Socket FM1

Evo i lepih vesti o Piledriver jezgrima u Trinity APU jedinicama, osim one da Trinity ide na FM2 podnozje...

http://news.softpedia.com/news/AMD-Trinity-APU-Specs-Revealed-in-New-Leaked-Slides-232956.shtml

There’s been much speculation about Trinity’s performance versus current Llano parts, as FX-series Bulldozer parts delivered underwhelming results compared to ancient Thuban CPUs. However, depending on who you ask, Trinity should be 20 to 30 percent faster than Llano in terms of CPU performance, while graphics performance see a 30 percent boost over current Llano GPUs. TDPs remain largely unchanged, most parts are rated at 65W and 100W, but some high-end versions will have a pretty high 125W TDP.

Trinity is based on AMD’s new Bulldozer architecture, or Piledriver core to be precise, and it seems the new silicon is pretty forthcoming when it comes to high clocks. Slides indicate that Trinity clocks will range from 2.2GHz to a rather high 3.8GHz. What’s more, with Turbo Core the fastest variants will hit 4GHz and 4.1GHz. Bear in mind that these are engineering samples, so clocks in final production versions could be a bit different.

Graphics clocks are equally impressive. Even the slowest 2.2GHz Trinity features a 600MHz GPU. For comparison, the Llano flagship A8-3800 features 600MHz graphics. Trinity takes things a step further and the fastest models have 711MHz and 709MHz graphics. The higher clocks are only part of the story. Trinity is said to utilize the VLIW4 graphics architecture, based on AMD’s HD 6000 series GPUs, so clock-per-clock performance should also be better.

AMD-Trinity-APU-Specs-Revealed-in-New-Leaked-Slides-6.jpg

Zanima me dal ce A8-3850 da radi u crossfire modu sa ati 5570, da li je neko to probao ? ili sa bilo kojom karticom iz 5xxx serije.

Koliko se ja razumem samo 6xxx serija podrzava hibridan crossfire.

To i ja mislim ali sam nasao ovaj tekst:
AMD Dual Graphics mod neće raditi ako je zasebna Radeon VGA kartica upola slabija ili 3x brža od integrisanog grafičkog jezgra. U slučaju testiranog AMD A8-3850 procesora i integrisanog Radeon HD 6550D grafičkog jezgra je najbolje koristiti zasebne Radeon HD 6570 i HD 6670

Pa me zanima dal je neko konkretno probao za serijom 5xxx ?

Druze, vec sam ti rekao. Moguce je samo sa 5xxx serijom.

Sta mislite da li je a4-3400 dovoljan za htpc i neke igre na manjoj rezoluciji (pes, neke trke etc)?

AMD je potvrdio da ce biti u ctvrtom kvartalu 2011, ali na netu se jos nista ne spominje.
Verovatno ce biti krajem godine...

Planiram da kupim A8-3850 procesor a od starog racunara mi ostao Coolermaster TX3 pa me interesuje da li on moze na FM1 plocu jer sam negde procitao da hladnjaci koji mogu na AM3 mogu i na FM1?

Danas montiran A8-3850 na plocu ASRock A75 PRO4 i umesto box venta TX3.Instaliran Win7 i osnovni programi kad budem nasao vremena izmucicu ga detaljno dotle ako nekog interesuju detalji stojim na usluzi...

Koliko se ja razumem samo 6xxx serija podrzava hibridan crossfire.
Da,samo kartice 6450,6570 i 6670 podrzavaju crossfire sa integrisanom grafikom.Mene interesuje da li te grafike moraju da imaju DDR3 memoriju ili mogu i sa DDR5 memorijom?

Da,samo kartice 6450,6570 i 6670 podrzavaju crossfire sa integrisanom grafikom.Mene interesuje da li te grafike moraju da imaju DDR3 memoriju ili mogu i sa DDR5 memorijom?

Uspevali su ljudi na linuxu sa nekim podesavanjima i sa 5xxx serijom da pokrenu obe graficke.

Hvala na linku,procitao sam taj test kada je izasao ali sam zaboravio na njega.Sta reci posle nedelju dana koriscenja AMD A-3850 procesora?Za jeftine pare mozete dobiti veoma jak cetvorojezgarni procesor koji guta sve sto stavite pred njega a ima i veoma dobru grafiku,klinci igraju Sims 3 i ne primecujem neku razliku u kvalitetu igranja izmedju nje i GTS 450 1GbDDR5.Ja sam odmah grafiku klokovao prema uputstvu sa Bencha i sve radi bez greske,memoriju drzim na 1866 zbog grafike.Ceo sistem je izuzetno hladan,na idle oko 30 stepeni u igrama oko 50,doduse nisam ga probao sa box kulerom nego sam odmah stavio TX3 iz stare masine.Imam slican hardwer u laptopu Lenovo Idepad Z575 pa sam zbog toga i uzeo ovu kombinaciju za detskop masinu jer mi se svidja kao sve to radi.Mozda cu uzeti 6670 grafiku ali za sada ostaje ovako kako je.
E da,zestoko mi odgovara da dok klinci igraju Simse gledam film na TV-u koji je povezan preko HDMI,to sa Nvidia GTS 450 nikako nisam uspeo da namestim.

Posle početnog oduševljenja integrisanom grafikom i tišinom u dnevnoj sobi reših da probam BF3 očekivao sam igrivost sam minimalnim detaljima ali broj frejmova nije prelazio 20 sličica.Sada sam u dilemi da li da uzmem krštenu grafiku tipa 6790,6850 ili 6670 koja će raditi u hibrid crossfire?Nisam pametan šta dalje...

Poslednja izmena:
Posle početnog oduševljenja integrisanom grafikom i tišinom u dnevnoj sobi reših da probam BF3 očekivao sam igrivost sam minimalnim detaljima ali broj frejmova nije prelazio 20 sličica.Sada sam u dilemi da li da uzmem krštenu grafiku tipa 6790,6850 ili 6670 koja će raditi u hibrid crossfire?Nisam pametan šta dalje...

Sta si na kraju uradio i jel bucan pri igranju BF3 ?

Uvek je bolje imati krstenu grafiku.

Svabe prve izbacile testove A8-3870K BE. Oba mnozioca kod ovog APU-a (i za CPU i GPU) su otkljucani i omogucavaju zaseban overklok. Overklok GPU-a ide sjajno uz dobre benefite dok sa CPU-om neocekivano zapinje vec oko 3.5-3.6GHz. Za sada neki kinez sa coolaler-a drzi rekord sa 3.8GHz, a uzrok je izgleda mnogo kompleksnija struktura unutar APU-a.
http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showthread.php?t=401434#content_start
http://ht4u.net/reviews/2011/amd_a8_3870k_llano_apu/

Poznati AMD entuzijasta The Stilt se vec duze vremena zabavlja sa ovim primercima i evo sta ukratko kaze o njima:

For the CPU part there is nothing new. They do pretty much the same as the previous Llanos, 3870s are just binned a bit higher. IIRC the highest CPU frequency I could use in 24/7 use was around 3.6G /w 1.41V. You can do quick benches like 3DMark11 at 3.8G+ but then you will need to bump up the voltage heavily. Llano was never designed to reach high CPU clocks, even it is based on Stars.
I don´t think it is the 'tuning' they made that makes it overclock worse than e.g Deneb, but the reduced power delivery (FM1 vs. AM2/3) and the crappy 32nm manufacturing process GF currently offers.
Would have loved to see Llano made by TSMC instead of GF (even with 40nm).
Don´t get me wrong, I still LOVE Llanos

Poslednja izmena:
Može li se očekivati da će A6 ili A8 procesorima pasti cena kod nas? Ako da -- kada? Koliko?

Od kako su se pojavili, cena je sasvim ista, ako ne i viša oko Nove godine. Ne žurim se nigde sa kupovinom, bio sam nameračen da iskoristim eventualnu "božićnu rasprodaju", ali kod nas toga nema. Slično je i sa Intelom i3-2100 (Sundy Bridge) koji je u tom cenovnom rangu -- cena mu se ne pomera. Hvala!

Moze li mi neko reci nesto vise o Athlon ii x4 631 2.6Ghz CPU?Treba mi za gaming. Ima li neko iskusta, koja je razlika izmedju njega i ovi A6-tica :D
Ima li nekih nedostataka FM1 cipset u odnosu na Am3...

Athlon II X4 631 je bolji procesor od svih A6 procesora, ali nema svoju integrisanu grafiku.
On se klokuje u nebesa(4+GHz na standardnim naponima), dok se bilo koji A procesor(ili APU) vec opasno znoji kod 3,6-3,8GHz, zbog cega mislim da je A8 3870k veliki promasaj.

Inace, znaju li se neke vesti za naslednika Llano platforme?

Hebes njegovu grafiku :D, sta mi to treba da mi abca 15 fps... Ovako ga naklokujem na 4Ghz + nesto tipa 6850 i pici bralee :))
A kad se izjednaci klok (recimo kao athlon 645 3.1), 631 ce izaci kao pobednik zbog 4mb L2 kesa?

Poslednja izmena:
Vrh Dno