Šta je novo?

AMD Llano, Socket FM1

Što se tiče FM1: ne bih uzeo ništa ispod 4+1 regulacije i hladnjaka na mosfetima (npr. Asrock A75 Pro4-M ili nešto slično). Nova generacija APU-a će možda biti kompatibilna unazad sa FM1, a možda neće ... uglavnom priča se u FM1r2. Ono što mene najviše smeta kod A6/A8 APU-a je 100W i što su bez turba. 65W modeli s turbom nisu dostupni osim ovog triple-core.

S Intelove strane isto ima više varijanti. Ja bih čak počeo s SB Pentiumom G620 pa sve između do i2100. Nađe se jeftinih i dobrih Z68 ploča (npr. Z68 Pro3-M - opet gledaš da ima iole pristojnu naponsku). Probaš da li te zadovoljava s grafičke strane, a ako ne onda ubaciš neki HD5670/HD6570, može i stari HD4670. Imaš upgrade path do IB.

Za povremeni encoding ili Photoshop bi držalo vodu i jedno i drugo.

Poslednja izmena:
A8 3850 pusta komotno sve moguce 1080p formate, uz ucesce oko 10% cpu...
A8 3850 moze da se OC na 4ghz pri def. naponu, nisam video primerak koji ne ide tako.
Stvarno ne znam odakle vi ljudi izvlacite vase argumente :)

p.s. nisam fan boy, ne hvalim svoga konja, pre ovoga sam imao i7 920 i 2600k, samo kazem jer koristim trenutno A8 3850, a ne verujem sta sve ljudi pisu ovde...

Poslednja izmena:
A6-3650 košta kao i3 2100 i njih smo suočavali. A8-3850 je skuplji i brži ali je i veći potrošač. Fali mu da bude A8-3870 i tada bi bio apsolutna preporuka zbog otključanog multiplikatora.

A8 3850 pusta komotno sve moguce 1080p formate, uz ucesce oko 10% cpu...
A8 3850 moze da se OC na 4ghz pri def. naponu, nisam video primerak koji ne ide tako.
Stvarno ne znam odakle vi ljudi izvlacite vase argumente :)

p.s. nisam fan boy, ne hvalim svoga konja, pre ovoga sam imao i7 920 i 2600k, samo kazem jer koristim trenutno A8 3850, a ne verujem sta sve ljudi pisu ovde...

Uprav tako, cak je i na ANANDovom testu A6 imao identicnu snagu sa Q6600, a svi znamo da taj proc i dan danas odlicno radi posao ;)

A6-3650 košta kao i3 2100 i njih smo suočavali.
Sad sam isčitao više testova i prikaza na netu. Neki link ka suočavanju? :wave:

Čitao sam testove na BozzaBench-u. Evo šta kažu tamo:
Već na početku, AMD Llano ima atraktivnu cenu i sve preduslove za dobar start. Kompletna platforma deluje svežije i bolje obzirom da na pločama sa A75 čipsetom već poseduje USB 3.0 i SATA 3.0 brze komunikacione veze sa periferijama i novom generacijom diskova. Obzirom da je ta podrška ugrađena u sam čipset i ne zahteva dodatne uređaje, matične ploče su pristupačnije te u potpunosti zaokružuju napredne karakteristike sistema sa vrlo primamljivom cenom.
Ovde preporučena mobo Asrock A75 Pro4-M je 8.600din, ni malo jeftinije od Intelovih mobo. Evo poređenja, procesor + mobo:

A8-3850 -- 11-12.000din
Asrock A75 Pro4-M -- 8.600din
==
uk. 20.600din

i3-2100 -- 9.500din
MSI H67MA-E35 (B3) -- 7.000din
==
uk. 16.500din

S jedne strane, razlika od 40 evra za par godina korišćenja je smešna. S druge, ovde preporučena Intel mobo Z68 Pro3-M je 10.300din i onda je ukupna cena izjednačena (gore sam stavio MSI koju mi je moj prodavac preporučio).

BozzaBench za kraj:
Intel je više CPU dok je AMD više VGA. Kada gledamo iz prespektive jeftinih PC računara, AMD je u prednosti. CPU snage ne manjka u aplikacijama ali GPU snaga je nešto sa čime generacijski kubure integrisane platforme.

AMD je pametno sklopio Llano slagalicu omogućivši korisnicima za minimalnu sumu novca pristup najnovijim tehnologijama. To je upravo kvalitativna prednost nad jeftinom Intel Sandy Bridge H61 platformom koja boluje od nedostatka kao i svi jeftini proizvodi dobijeni ukidanjem funkcija jačih modela. U tim situacijama imate disbalans mogućnosti i performansi pa kao što smo spomenuli prilikom testa jeftine Sandy Bridge platforme, džabe vam HDMI i jake procesorske performanse kada vam treba 4x puta više vremena da prebacite HD filmove sa eksternog medija. (poslednje se valjda osnosi na odsustvo SATA3 i USB3 u čipsetu, prim. owim)

Toga nema u slučaju A8-3850 i A75 platforme.

Poslednja izmena:
Ali sad mi nije nesto jasno :) zar je A8 losiji cpu od i3 2100? Gledao sam skoro neke testove, posto mi treba neka pristupacna masina za rad (programiranje - eclipse, cesto i nb ukljucen paralelno, i uvek podignuta virtualna masina) i multimediju - i tu mi A8 deluje malo jace od i3-ke (ili vazi ono - od testa do testa). Na primer i Sinoc sam citao test koji je postovan u temi za BD, test ovog najslabijeg 4100 Buldozera i tu se isto u grafikonima pojavljuje A8

IMHO, za virt. mašinu dobro dođe pravi(non-HT) CPU core, a toga A8 ima nešto više ;).

Možete li da mi uporedite on-chip grafiku Intel HD 2000 (i3-2100) sa on-chip Radeon HD 6310 (tu imam na netbuku) i sa on-chip Radeon HD 6530D/HD 6550D (Lliano)?

Šta su „stream-ovi“ procesora kod Radeon grafike? Recimo, za HD6550D stoji da mu je konfiguracija "400:20:8", i u pratećem testu na srpskom stoji da je to "x 'strimova' procesora više od neke slabije Radeon grafike", gde se poredi prva vrednost pre dvotačke (bold).

Ali sad mi nije nesto jasno :) zar je A8 losiji cpu od i3 2100? Gledao sam skoro neke testove, posto mi treba neka pristupacna masina za rad (programiranje - eclipse, cesto i nb ukljucen paralelno, i uvek podignuta virtualna masina) i multimediju - i tu mi A8 deluje malo jace od i3-ke (ili vazi ono - od testa do testa). Na primer i Sinoc sam citao test koji je postovan u temi za BD, test ovog najslabijeg 4100 Buldozera i tu se isto u grafikonima pojavljuje A8

Ti si kandidat za jači procesor. Razmotri Core i5 2320.

Možete li da mi uporedite on-chip grafiku Intel HD 2000 (i3-2100) sa on-chip Radeon HD 6310 (tu imam na netbuku) i sa on-chip Radeon HD 6530D/HD 6550D (Lliano)?

Šta su „stream-ovi“ procesora kod Radeon grafike? Recimo, za HD6550D stoji da mu je konfiguracija "400:20:8", i u pratećem testu na srpskom stoji da je to "x 'strimova' procesora više od neke slabije Radeon grafike", gde se poredi prva vrednost pre dvotačke (bold).

Intel HD 2000 je od 2 pa na vise puta losija grafika od Radeon HD 6550D.
To ti potpisujem, ima ortak i3 - 2100. Znaci minimum 2x losija grafika ti je HD 2000.

Intel HD 2000 je od 2 pa na vise puta losija grafika od Radeon HD 6550D.
Hvala. A Intel HD 2000 u odnosu na Radeon HD 6310 koji imam u netbuku (AMD E-350)? Prosto da steknem neki odnos.

Ili ovako opisno da pitam: nisam gejmer, da li bih sa Intel HD 2000 GPU imao neke probleme, cimanja, zastoje, seckanja u prikazu multimedije, full HD filmova, pa čak i kad malo opteretim, pustim da mi na jednom minitoru idu full HD video spotovi, a na drugom monitoru seckam neke video klipove i enkodiram ih iz hobija ili imam otvoren Photoshop? Znači, HD 2000 bi trebalo da podržijednovremeni prikaz na 2 full HD monitora, gde neretko volim na jednom da mi ide full HD video sadržaj dok u drugom radim. Da li je to težak ili uobičajen zahtev za HD 2000?

Da li bih morao da kupim grafičku karticu? Jer ako je odgovor "da", onda ne vidim što bih uzeo i3-2100, već mi se A6/A8 čini kao bolje rešenje. Tu ne bi bilo problema za ovim zahtevima?

Ta llano grafika je oko 300-400% bolja od te u i3. Pogledaj opet testove, h264 preferira A8 dok photoshop preferira intel procesore uvek. U sustini ako se bavis multimedijom mislim da je Llano bolja opcija. Jesi li proverio imas li portove za taj dual monitor setup nikad nisam video da neko kaci vise monitora na integrusu :)

Iz Asrock A75 manuala:

1. D-Sub, DVI-D and HDMI monitors cannot be enabled at the same
time. You can only choose the combination: DVI-D + HDMI, or HDMI
+ D-Sub.
2. When you playback HDCP-protected video from Blu-ray (BD) or
HD-DVD disc, the content will be displayed only in one of the two
monitors instead of both monitors.
3. To support Dual-link DVI monitor, please do not use D-Sub and HDMI
ports. Please connect the DVI monitor cable to the DVI port only.

Dakle, mogu dva digitalna izlaza istovremeno.

Poslednja izmena:
Ta llano grafika je oko 300-400% bolja od te u i3. Pogledaj opet testove, h264 preferira A8 dok photoshop preferira intel procesore uvek. U sustini ako se bavis multimedijom mislim da je Llano bolja opcija.
Ne bavim se multimedijom, ali primerom kojim sam dao sa dva monitora, od kojih na jednom ide HD video a na drugom Photoshop hoću da vidim deskriptivno da li je to već usko grlo za i3-2100. Ili, mogu li na jedan monitor da pustim jedan full HD video, a na drugi monitor drugi full HD video i da to fercera? Ako to radi, mislim da mi više od toga neće trebati.

Takođe, koliko je "bolja" Radeon Llano grafika od Radeon Brazos (Zacate E-350) grafike (tačni modeli navedeni u prethodnoj poruci)?

A teško je reći jer uspoređuješ različite iGPU-ove, koji dolaze sa x86 jezgrima različite snage, na APU-ima koji imaju različit bandwith (E350 ima 64-bit mem. kontroler). Ravnaj se prema broju sp-ova ugrubo. Nagađam da 6650D ne može biti slabiji od npr. HD4670 ili HD5550/HD5570 ili tu nekako.

Poslednja izmena:
A teško je reći jer uspoređuješ različite iGPU-ove, koji dolaze sa x86 jezgrima različite snage, na APU-ima koji imaju različit bandwith (E350 ima 64-bit mem. kontroler). Ravnaj se prema broju sp-ova ugrubo. Nagađam da 6650D ne može biti slabiji od npr. HD4670 ili HD5550/HD5570 ili tu nekako.
Šta su sp-ovi? :trust:
Najlakše mi je deskriptivno poređenje sa primerima koje sam naveo, jer mi brojke, kao nekome ko se u njih ne razume, ne znači puno. U svakom slučaju, hvala.

Ne mozes porediti slabiji cpu+gpu sa slabijim kontrolerom koji si video na 10" ekranu sa ovom desktop varijantom. Ako bih morao da nagadjam rekao bih BAR 2 puta jaca u realnom radu.

Ne bavim se multimedijom, ali primerom kojim sam dao sa dva monitora, od kojih na jednom ide HD video a na drugom Photoshop hoću da vidim deskriptivno da li je to već usko grlo za i3-2100. Ili, mogu li na jedan monitor da pustim jedan full HD video, a na drugi monitor drugi full HD video i da to fercera? Ako to radi, mislim da mi više od toga neće trebati.

Takođe, koliko je "bolja" Radeon Llano grafika od Radeon Brazos (Zacate E-350) grafike (tačni modeli navedeni u prethodnoj poruci)?

Intelova HD 2000, bi trebalo da moze da tera sadrzaj na dva monitora, ali koliko je za to sposobna to vec ne znam...mozda u ovoj temi imas nesto vise o tome.
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2134169

Llano grafika je daleko bolja od Brazos grafike, tacnije Llano GPU ima 4-5 puta vise stream procesora od Brazos GPUa, a i radi preko daleko vece magistrale zahvaljujuci samom procesoru, tako da je dosta jaca.

Ti si kandidat za jači procesor. Razmotri Core i5 2320.

Razmatram :) iskreno na poslu sam pre tri nedelje dobio i5 2310, a kod kuce isti posao cesto znam da zavrsavam na PII 955. E sad ove zadnje dve nedelje su mi bile udarne pa sam radio i kuci intezivno isti posao kao i na poslu i primetio sam - da nisam primetio neku razliku izmedju ovih masina :d ali iskreno, stvarno bih primetio razliku da je ona osetljiva... E sad kod kuce mi je potrebna nova masina (jer se na ovoj mladji brat cesto igra), pa sam se vodio logikom da ce mi masina sluziti i za rad i za multimediju, a ne zelim bas da dajem mnogo novaca, a i treba mi integrisano resenje jer planiram da uzimam malo kuciste. Mislim i int resenje sa i5-om ozbiljno uzimam u obzir, jer se manje greje, mislim da gura fullHD bez problema, a i manje trosi :) mada ne znam koliko se to oseti

Hvala svima na pomoći ovih dana. Umesto da se bavim tehničkim specifikacijama ili isčitavam testove procesora, ploča a u sve to se ne razumem, najbolje da napišem šta bih "najjače" radio na kompu i dobijem savet šta da uzmem.

1.
Sve zavisi od tvoje percepcije. Odlučuje ono na šta ti želiš da staviš akcenat.
Evo na šta bih hteo da stavim akcenat:

- da bude integrisano rešenje (proc + sve na mobo) koje bih mogao da stavim u skoro pa HTPC kućište (Cooler Master Elite 360)
- da narednih 5-6 god budem miran po pitanju proc. snage i grafike.
- da lepo izlazim na kraj sa modernom multimedijom, kao i onom malo zahtevnijom koja će svakako doći
- da film u fullHD-u mogu da dekodiram i enkodiram u drugom formatu (nekad TV neće da čita svaki) -- ovo je užasno zahtevno za moj laptop, kad pustim, radi preko 10, 15h i jako se muči.
- da mogu da prikačim 2 monitora i da na njima istovremeno pustim različiti fullHD sadržaj bez seckanja, da ide "kao po loju".
- da startujem virtuelnu mašinu
- malo Photoshop-a
- igrice ne
- klasika: Net, Office, muzika, blabla.
- i za kraj, možda malo da OC-ujem (znam da i3-2100 ne može, a kod A6/A8 modela je zaključan množilac -- pročitao sam Vodič za overklokere-početnike na Benč-u pa se primio).

Treba li meni više "računarska snaga" ili grafika? (Npr, nisam znao da je za Photoshop bolji Intel.)

Mada, već sam dobio odgovor:
Sandy Bridge je mnogo bolji izbor. Llano možda za neki HTPC (miniITX) ili nettop pa i netbook ali u desktop segmentu nema šta da traži.

* * *​

2. Čitam preporuke mobo, ali kad gledam na sajtovima meni, kao duduku, sve je to isto. Šta je bitno da mobo ima (sem SATA3 i USB3)? Recimo:
Što se tiče FM1: ne bih uzeo ništa ispod 4+1 regulacije i hladnjaka na mosfetima
Ne znam ni šta to znači! Tražio sam negde "vodič za izbor mobo", ali ništa pametno nisam našao.

S Intelove strane isto ima više varijanti. Nađe se jeftinih i dobrih Z68 ploča (npr. Z68 Pro3-M - opet gledaš da ima iole pristojnu naponsku). Probaš da li te zadovoljava s grafičke strane, a ako ne onda ubaciš neki HD5670/HD6570, može i stari HD4670. Imaš upgrade path do IB.
Ta "jeftina" ploča košta preko 100e. :S: Ne razumem se u "naponske" matičnih ploča, sem ako ne misliš na napajanje celog kompa? Uzeo bih Cooler Master, neki bolji. Ova ploča može da radi i sa Ivy Bridge budućim procesorima?

Npr. to mi je manje važno, promenio sam puno računara ali im nikad parcijalno nisam menjao delove, sem HDD-ova. Kupim ono što je aktuelno danas, pa dok potraje, 5-6 godina i onda sve to ionako đuture može da se recimo pokloni.

Sa BozzaBench sajta, overklok test A6-3650:
Iz dobijenih rezultata možete videti da overklokovani AMD Llano A6-3650 postiže performanse koje prevazilaze jači A8-3850 model APU procesora na fabričkim specifikacijama. Realni dobitak se kreće od minimalnih 22% pa do maksimalnih 35%, što je vrlo dobar rezultat.

Za kraj, evo vrlo lepog testa: Processors with Integrated Graphics: AMD Fusion vs. Intel Core i3 and Intel Pentium. Link je ka stranici sa zaključkom i mislim da piše sve što bi trebalo da me zanima oko izbora procesora.

Poslednja izmena:
Naponske faze mozes lako da izbrojis ;) To su crne kockice(one malo vece :)) koje su napakovane jedna pored druge odmah iznad procesora ili pored... Sto ih je vise to je bolja filtracija napona i to je naponska kvalitetnija(Pogledaj sliku).Takodje hladjenje na naponskoj je pozeljno kod svake ploce zbog dugovecnosti same naponske jedinice.

Sto se tice ploce, sam gledas koliko kojih prikljucaka ima PCIE i PCI, podrsku za USB3.0, sve u skladu sa tvojim potrebama.

Ja cu ti preporuciti neki od A6/A8 jer imaju stvarno krstenu grafiku za razliku od intelove, imaju pravih 4 jezgra koja nisu spora ali nisu ni najbrza na trzistu, sto ce sigurno u buducnosi vise znaciti od 2+2 satro jezgra :)
E sad mana je to sto na FM1 soket nece moci da se ubode Trinity APU... tako da ces ostati ogranicen na toj platformi...

I takodje od tog testa koji si okacio tebe najvise zanima ova strana :)
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fusion-intel-core-i3_6.html
I Naravno ako uzimas A8, obavezno uzmi A8-3800 jer je daleko manji potrosac od A8-3850.

Prilozi

• bigimg.jpg
    bigimg.jpg
    15.4 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
Sto se tice ploce, sam gledas koliko kojih prikljucaka ima PCIE i PCI, podrsku za USB3.0, sve u skladu sa tvojim potrebama.
Hvala za sliku i objašnjenje! Mikro ATX ploča je ok, broj priključaka nije mi bitan, ne znam ni šta bih ubadao na mobo, sem eventualne graf. kartice. SATA3 i USB3 se nekako podrazumevaju, uglavnom je isti čipset za zvuk i mrežu, eSATA je zapravo samo izlaz kablićem. Serijski i paralelni port mi ne trebaju, ne treba ATA HDD priključak, a u one druge brojke se ne razumem. Max podržana memorija nebitna, brzina podržane memorije -- otkud znam.

E sad mana je to sto na FM1 soket nece moci da se ubode Trinity APU... tako da ces ostati ogranicen na toj platformi...
Da, to sam baš današ čitao, FM1 se završava sa A8 i to je to, dok LGA1155 ima budućnost (Ivy Bridge), mada ne planiram nikad upgrade kompa.

I takodje od tog testa koji si okacio tebe najvise zanima ova strana :)
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fusion-intel-core-i3_6.html
Jeste. ;) I ta strana jasno i nedvmosmisleno govori da (opet) kupim i3-2100 i kraj. :smoke:

narode jel moguce da CPU sad trenutno pokazuje 4-5 stepeni, jutros mi kaze radnica nije hteo odmah da se startuje, a evo sad pokazuje minimalnu temp

Vrh Dno