Hvala svima na pomoći ovih dana. Umesto da se bavim tehničkim specifikacijama ili isčitavam testove procesora, ploča a u sve to se ne razumem, najbolje da napišem šta bih "najjače" radio na kompu i dobijem savet šta da uzmem.
1.
Sve zavisi od tvoje percepcije. Odlučuje ono na šta ti želiš da staviš akcenat.
Evo na šta bih hteo da stavim akcenat:
- da bude integrisano rešenje (proc + sve na mobo) koje bih mogao da stavim u skoro pa HTPC kućište (Cooler Master Elite 360)
- da narednih 5-6 god budem miran po pitanju proc. snage i grafike.
- da lepo izlazim na kraj sa modernom multimedijom, kao i onom malo zahtevnijom koja će svakako doći
- da film u fullHD-u mogu da dekodiram i enkodiram u drugom formatu (nekad TV neće da čita svaki) -- ovo je užasno zahtevno za moj laptop, kad pustim, radi preko 10, 15h i jako se muči.
- da mogu da prikačim 2 monitora i da na njima istovremeno pustim različiti fullHD sadržaj bez seckanja, da ide "kao po loju".
- da startujem virtuelnu mašinu
- malo Photoshop-a
- igrice ne
- klasika: Net, Office, muzika, blabla.
- i za kraj, možda malo da OC-ujem (znam da i3-2100 ne može, a kod A6/A8 modela je zaključan množilac -- pročitao sam Vodič za overklokere-početnike na Benč-u pa se primio).
Treba li meni više "računarska snaga" ili grafika? (Npr, nisam znao da je za Photoshop bolji Intel.)
Mada, već sam dobio odgovor:
Sandy Bridge je mnogo bolji izbor. Llano možda za neki HTPC (miniITX) ili nettop pa i netbook ali u desktop segmentu nema šta da traži.
* * *
2. Čitam preporuke mobo, ali kad gledam na sajtovima meni, kao duduku, sve je to isto. Šta je bitno da mobo ima (sem SATA3 i USB3)? Recimo:
Što se tiče FM1: ne bih uzeo ništa ispod 4+1 regulacije i hladnjaka na mosfetima
Ne znam ni šta to znači! Tražio sam negde "vodič za izbor mobo", ali ništa pametno nisam našao.
S Intelove strane isto ima više varijanti. Nađe se jeftinih i dobrih Z68 ploča (npr.
Z68 Pro3-M - opet gledaš da ima iole pristojnu naponsku). Probaš da li te zadovoljava s grafičke strane, a ako ne onda ubaciš neki HD5670/HD6570, može i stari HD4670. Imaš upgrade path do IB.
Ta "jeftina" ploča košta preko 100e. :S: Ne razumem se u "naponske" matičnih ploča, sem ako ne misliš na napajanje celog kompa? Uzeo bih Cooler Master, neki bolji. Ova ploča može da radi i sa Ivy Bridge budućim procesorima?
Npr. to mi je manje važno, promenio sam puno računara ali im nikad parcijalno nisam menjao delove, sem HDD-ova. Kupim ono što je aktuelno danas, pa dok potraje, 5-6 godina i onda sve to ionako đuture može da se recimo pokloni.
Sa BozzaBench sajta, overklok test A6-3650:
Iz dobijenih rezultata možete videti da overklokovani AMD Llano A6-3650 postiže performanse koje prevazilaze jači A8-3850 model APU procesora na fabričkim specifikacijama. Realni dobitak se kreće od minimalnih 22% pa do maksimalnih 35%, što je vrlo dobar rezultat.
Za kraj, evo vrlo lepog testa:
Processors with Integrated Graphics: AMD Fusion vs. Intel Core i3 and Intel Pentium. Link je ka stranici sa zaključkom i mislim da piše sve što bi trebalo da me zanima oko izbora procesora.