Šta je novo?

AMD Black series OC limits!

Dobar OC je samo onaj za svaki dan, znači neprekidan rad računara, stabilno kao stena bez i jednog "pucanja" igre ili OS-a, zamrzavanja, restarta ili BSOD-a. A ako mi neko pokaže da mu procesor non-stop "gori" na 65C i da pritom nema problema sa mašinom - ja ću lepo da mu poverujem na reč, ne mora ništa da mi dokazuje. Dobro, i ja generalizujem, al' mislim da moja generalizacija dobra na osnovu dosadašnjeg iskustva.

@Cat tesko da je to stabilno za 24/7 na tolikoj temperaturi jedino moze probati da pusti orthos 12 sati ako prodje bez greske onda je stabilno ko stena i netreba vracati klok, ako neprodje orthos onda nije 100% stabilan i kad tad moze zakucati racunar ili restartovati.

Kad smo vec kod tempereture i ocitavanja temperature sad vi recite dali je ovo realna temperatura procesora.
4066cpu17.jpg

Ja mislim da ovo uopste nije realna temperatura i netreba se oslanjati sta pokazuju razni programi.
Tako ako ti 60c temperatura lako moze biti i preko 70c, jedino se treba uzdati u prst ako osetis da vruc hladnjak od procesora onda treba biti oprezan, a ako je mlak onda je sve u redu.

Cela serija X2 procesora ima sjban senzor i nikad ne pokazuje realnu temperaturu... X4 serija pokazuje sve kako treba, ispitao sam licno prst tehnikom. Znaci ako imate X2 proc (za Intele ne znam) sto kaze Najj tehnika prstom je jedina koja valja...

A i slazem se sa Cat-om kad kaze da efikasnost CPU-a opada preko 60oC...

Cela serija X2 procesora ima sjban senzor i nikad ne pokazuje realnu temperaturu... X4 serija pokazuje sve kako treba, ispitao sam licno prst tehnikom. Znaci ako imate X2 proc (za Intele ne znam) sto kaze Najj tehnika prstom je jedina koja valja...

A i slazem se sa Cat-om kad kaze da efikasnost CPU-a opada preko 60oC...

Ma i X4 senzor je ****** ,moj komp pri slusanju muzike surfovanju skidanju torenata rezanju cdova chatovanju navodno 46' a kad pipnes kuler ladan ko led,pipnem nazad cpu backplate ladan ko led,kad ga opteretim igrama jedva da se zagreje kuler a senzor preko coretempa kaze 52',i to su stalno takve temp ne cvezano dal mi je u sobi 22 ili 28' :S(cak sam ladio sobu klimom na 20 i grejao na 30' i opt je temp cpua bila ista)

nego miloshs-e reci mi e dobar taj kuler sto imas,ja se razmisljam da uzmem ifx14 mada je mnogo skup:S

Poslednja izmena:
Ma ljudi kod AMD je sav sjban sto se tice merenja temperature nikako da pogode ili je previsoka ili je preniska, teska brljotina.

Najbolje je orijentisati se prema naponima. Za 10% +VCore dodar je i box, za 10-15% neki bolji kuler, za više od toga neki odličan kuler - i to je to. Naravno, nije loše imati unimer pri ruci pa sve to potvrditi. Ne moraš posle ni da pratiš temperaturu.

Ma i X4 senzor je ****** ,moj komp pri slusanju muzike surfovanju skidanju torenata rezanju cdova chatovanju navodno 46' a kad pipnes kuler ladan ko led,pipnem nazad cpu backplate ladan ko led,kad ga opteretim igrama jedva da se zagreje kuler a senzor preko coretempa kaze 52',i to su stalno takve temp ne cvezano dal mi je u sobi 22 ili 28' :S(cak sam ladio sobu klimom na 20 i grejao na 30' i opt je temp cpua bila ista)

nego miloshs-e reci mi e dobar taj kuler sto imas,ja se razmisljam da uzmem ifx14 mada je mnogo skup:S

Ja sam bogme primetio da je X4 senzor dosta dobar, onako na pipanje cak i kad je na kompu pisalo ~38oC osetilo se da je malo mlako, dok je na 57-58oC vruce do daske (to je na 800rpm, sa svim case fanovima iskljucenim, cisto proba bila), cak se metal od kucista ugrejao kad je bilo na 57oC... naravno daleko od toga da kazem da je senzor ispravan, ali cini mi se da je jako blizu. Mislim kad se uporedi sa X2 bilo koji senzor je super :D, zaboga pa moj X2 je pokazivao temp tipa core1 25oC, core2 4oC.... :wall: zato sam ga i menjao jer mi je isao na zivce :banana:

Meni ovaj HR-01+ radi kao besan, a jos nisam ni CPU ispolirao. Tu je on negde u rangu sa TRUE, ali se realno koriste u razlicitim situacijama. HR je pogodan za tih kompjuter zbog razmaka finova (na njemu dobro radi i fan sa manjim statickim pritiskom), dok je TRUE pogodniji za neke ekstreme jer ima vise finova i manji razmak izmedju istih (i zato za najefikasnije hladjenje zahteva fan sa velikim statickim pritiskom tipa onih sto se koriste za WC - Scythe Kaze 3000rpm i slicno :D).
HR je realno jedan od najboljih Air coolera na trzistu, a jos kao plus mu dajem sto nije pretezak i nije preskup. IFX-14 (i ja sam razmisljao o njemu) je malo preskup - 4500din kolko se secam, mada mozda je pojeftinio...

Evo baci pogled ovde http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=176855 napisao sam par testova koje sam odradio sa HR, a dole niz thread ima i testova sa X4 9950 Black...

Imaj samo na umu da se 140W verzija greje kao furuna i da ga nije lako drzati pod kontrolom glede temperatura, a i ovaj 6400+ sa pocetka tog threada je 125W tako da i on przi :D

*** nikako da ubacim one Scythe Kaze-Maru u kuciste :D, tako sam lepo sproveo kablove da mi je mrsko da sve vadim, ali bice uskoro i to gotovo... samo jos da nadjem 5-12V potenciometar da ga nakacim na fanove (ako uopste tako nesto postoji).... jel zna neko gde toga moze biti? Verovatno cigani na pijaci to diluju :D

@miloshs-ne znam meni je kuler stalno jedva mlak a stalno pise 41-42'.Ali ajd par pitanja,ima li kod nas uopste da se uzmu Scythe Kaze-Maru kuleri npr interesuju me njihovi cpu kuleri kao i one cuvene 14ice:D.Inace ja sam nasao ifx14 za 5140:S sto ej skuplje od tvojih 4500;).

Sto se tice 140w,moj je 125w a kad je klokovan na koliko jeste(3G ;) ) onda sandra kaze 183w a psu finder net strane kazu 190w :D,ali i pored toga cpu je mlak na dodir i sa szadnje strane kad se pipaa i akd se pipa i kuler pri igrama i senzor kazuje temp od 53',naravno s primt95mt ide i do 60'.

Sto se tice3 potenciometara sigurno imas u bgelektroniku a i kod mene u kraju iza bolnice sveti sava u jednoj maloj prodavnici elektronike;)

Inace primetio sam da vecina proizvodjaca kulera u svojim specifikacijama nema podrzan fenom ili ima maximalnu podrsku do 125w tdp cpuova.
A gledajuci po netu primetio sam da se ljudi zale na 125o watbe 9950 procesore da se mnogo greju....(vise od 9850 125w i 9950 14ow)

Poslednja izmena:
Pa realno ljudsko telo bi trebalo da primeti svaku promenu temperature na vise ako prelazi 37oC... te bi ljudskom prstu i 40oC vec pocelo da biva mlako, dok bi 50+ bilo toplo, ste se i vidi kad se HR uprzi na 57oC, pa dok sedim pored kompa osecam kako greje..

A pazi i meni je CPU mlak na dodir na Idle temperaturama, ali zato kad mu pokrenes Prime95 mt, na 800rpm ode na ~44oC pa se ipak oseti povecanje u temperaturi kad pipnes hladnjak. E sad backplate nisam pipao stvarno jer mi je kuciste zatvoreno sa druge strane... E sad ne znam zasto je tvoj hladnjak mlak, ali kod mene se bukvalno primeti razlika izmedju 40 i 42oC...

Za Kaze-Maru ne znam, ja sam ih uzeo u USA, a primetio sam da ima u hrvatskoj da se uzme u radnji zvanoj Hardveraj (www.hardveraj.hr), doduse ne Kaze-Maru, ali ima Slip-Stream, S-Flex i Silverstone fanova. Bas sam sad gledao i imaju FM-123 (http://www.hardveraj.hr/shop/product_info.php/cPath/155_160/products_id/533) koji je dosta slican mom FM-121B... malo se brze vrti ali zato ima i "samo" 7 fan blade-ova u odnosu na 9 kolko ima 121-ca... nisu ni jeftini ~1500din komad... Imaju i UV boju, bas sam rekao drugaru da mi uzme orange i yellow :D

Kad sam uzimao moj HR-01+, IFX-14 je u Altiju bio 4500din, e sad moguce da su u zadnjih par dana skocile cene zbog ovog prokletog eura... e sad IFX-14 je verovatno bolji od HR-a pri OC, ali cenim da bi morao i na njemu imati 2 fan-a, a opet pitanje je da li je efikasniji koliko je i skuplji...
*** na netu ima reviews-a ali nijedan sajt nije testirao sva tri (U120, IFX-14, HR-01+). Mislim da se u srpskim uslovima najvise isplati HR, pa U120, pa tek onda IFX14...

Posto su 9850be i 9950be u sustini isti cip (sem +100mhz kod 9950) mislim da je 9950BE (140W) u stvari dobio taj epitet jer prelazi 125W, a ne zato sto ima 140W... Citao sam i AMD-ovu izjavu da su stavili 140W samo da bi ljudi bili oprezni i stavljali bolje kulere (moja interpretacija naravno), s time u skladu mogao ih da zakljucim da na 3.0Ghz 9850 i 9950 proizvode skoro istu kolicinu temperature (~190W, naravno ako su na istim V)...

Videcu da nekako nabavim Unimer pa da proverim te temperature sto mi prijavljuje komp...

Evo za pocetak jedno poredjenje, BigTyph VX vs U120 i U120E vs HR-01 Plus - posto nema direktnog poredjenja sva cetiri odjednom :D

BigTyph vs TR Ultra 120 (ne Extreme)...
compare.jpg

HR-01 Plus vs TR Ultra 120 Extreme...
untitled.jpg

Ima sve na www.silentpcreview.com

jos jedno pitanje.... sad mi palo na pamet...

Da li je moguce da mi je sistem kucao zbog undervoltovane memorije?
Moj GEIL PC8500 je 2.2V-2.4V rated a radio je na 1.8V do sada, nisam dirao odmah sa 1.8V jer su se dosta grejale... sad sam stavio na 2.1V i greju se isto :D... videcemo kako to ispadne...

Plocha me cima, stavio sam [email protected], ali je klosarka smanjila sama na 1.3V ?!?! 100% sam nesto zaboravio da iskljucim u biosu :D

A na koliko drzis memoriju? 1066 ili ? Na kojoj voltazi? Sta ti izbacuje AMD OverDrive 2.1.4?

Vidim da imas ocz reaper memaru nju je veliki problem naterati da radi na 1200MHz.
I ja sam danas eksperimentiso sa temperaturama pa sam uvideo da ovaj x2 5200 brisbane uopste tacno nemeri temperaturu ili je previsoka ili preniska zavisi kako kad, jos sam danas testiro sa tri dodatna fana koji su duvali u cooler. A glupi senzor na procesoru pokazivao 50c sa fanovima i bez njih isto a sto se tice prst tehnike cooler nista nije topliji nego na grafickoj mozda cak i hladniji a na grafici pokazuje 35c a proc 50c, pa sad vidite koliko laze senzor. Sad kako je moguce da sa 3fana + cooler fan 3000rpm bude ista temperatura kao i bez fanova.
Procesor nije bio klokovan.

A na koliko drzis memoriju? 1066 ili ? Na kojoj voltazi? Sta ti izbacuje AMD OverDrive 2.1.4?

Memorija je bila na 1066mhz prvobitno na 1.95V, a zatim sam probao na 2.1V i 2.2V ista situacija se desava, komp zakuca ako CPU ima manje od 1.40V - to je na 3.0ghz.
Sad sam malopre probao da spustim memoriju na 800mhz (1.8V,1.95V,2.0V,2.1V) i opet slicna situacija (doduse CPU sam probao na 16x200) sa 1.4V i zakucao mi je pre ulaska u Windows... nisam probao dalje od 1.4V za sada... tek sam usao u stan :D

Jedino nisam probao da ga dignem na 3.0ghz (sa NT na 2.4Ghz) pri 1.35V ili slicno, ali imam oseca da ne bi upalilo :mad:

Neki predlog?

Memorija je bila na 1066mhz prvobitno na 1.95V, a zatim sam probao na 2.1V i 2.2V ista situacija se desava, komp zakuca ako CPU ima manje od 1.40V - to je na 3.0ghz.
Sad sam malopre probao da spustim memoriju na 800mhz (1.8V,1.95V,2.0V,2.1V) i opet slicna situacija (doduse CPU sam probao na 16x200) sa 1.4V i zakucao mi je pre ulaska u Windows... nisam probao dalje od 1.4V za sada... tek sam usao u stan :D

Jedino nisam probao da ga dignem na 3.0ghz (sa NT na 2.4Ghz) pri 1.35V ili slicno, ali imam oseca da ne bi upalilo :mad:

Neki predlog?

ne znam ... proveri jos jednom sva setovanja u BIOS-u. Pitam te za memoriju posto bih stavio 2x2GB Gail Ultra (sertivikovani na 1066 5-5-5-15 na 2.2 do 2.4) ... pa me je interesovalo na kojoj voltazi ide na 1066?

To je bas taj Geil koji sam ja uzeo, sa orange heatsinkovima... radi na 1.95V na 1066 na 5-5-5-16 (ne dopusta 15 kad si na 1066mhz, 16 je najmanje), e sad na 800mhz mi je cak nudio i neke od CL3 podesavanja, ali nisam probao... moguce da je to samo u BIOS-u opcija ali da ne bi diglo sistem... to je po meni vrlo verovatan scenario :D

Da li si testirao memoriju sa procesorom na fabrickim vrednostima i u kojim aplikacijama?

Da li si testirao memoriju sa procesorom na fabrickim vrednostima i u kojim aplikacijama?

Ma nisam nigde testirao memoriju.... out-of-the-box radi na 800mhz, a manuelno se podesi na 1066mhz, verovatno zbog internog memorijskog kontrolera na Phenomu... U 3D Mark 06 apsolutno nikakve razlike nije bilo (razliku od 20-30poena ne racunamo kao razliku :D). Nisam imao vremena da je istestiram, ni performanse, ni max clock, ali sam cuo da ide tu do nekih 1120mhz i nece dalje...

Nece ni biti nekog znacajnog povecavanja rezultata zbog visokog memori protoka, ja sam probo.

evo velikog testa kulera ko zeli da uporedi :

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838

Ps- Ja se razzmisljam d auzmem ultra 120extreme ili ifx14 mada ne znam dal ce mocu da stane u ovo moje kuciste jer je siroko svega 19.5cm a ova 2 su visoka 16cm :S ,nekim merenjem mi se cini sa ce stati u dlaku(naravno govorim u slucaju zatvorene stranice)

Poslednja izmena:
Mislim da si promasio temu skor ali nema veze, ta dva coolera nisu nista bolja od ovog cak su losija
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838-60
Koliko vidim ovaj test je glupost jer su na razlicitim brojevima obrtaja testirali vodece modele ovaj 120extreme na 3000rpm a sonic tower na 1150rpm, ja mislim da ovaj sonic tower bi bolje hladio na 3000rpm i da bi dostigo ovaj 120extreme. Neznam koliko je ovaj test tacan.

evo velikog testa kulera ko zeli da uporedi :

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838

Ps- Ja se razzmisljam d auzmem ultra 120extreme ili ifx14 mada ne znam dal ce mocu da stane u ovo moje kuciste jer je siroko svega 19.5cm a ova 2 su visoka 16cm :S ,nekim merenjem mi se cini sa ce stati u dlaku(naravno govorim u slucaju zatvorene stranice)

Pa gle, ja sam imao kuciste 195mm sirine, a moj HR-01 Plus je 160mm sirine i nije moglo da stane... doduse ja sam jos na tu stranicu dodao pleksiglas debljine 3mm..
Sve u svemu sumnjam da moze da stane... sada sa CM690, koji je sirok 213mm, sa istim pleksiglasom od 3mm (doduse malo odstoji od metala zbog gumenog kedera, ali ajd da kazes da je sve zajedno debelo 5mm) i imam jako malo mesta izmedju pleksiglasa i HR-a, mozda nekih 5-7mm... Znaci cirka ti treba 200mm sirine (ako imas plexi, ako nemas mozda i stane)...

Olaksaj sebi muke (finansijske i mentalne) i uzmi Vendettu 2, sasvim je ok, i sasvim blizu tim kulerima a jeftiniji je skoro duplo...

Poslednja izmena:
@bajj-nisam gledao ceo gref ali vido sam da su testirali svki kuler pasivno(koji to podrzava) pa sve do nakacenih jakih 12ica,takod a se 1 te isti kuler pojavljuje vise puta u tom grafu.Sto se tice ovog TT-a sto si ti rekao nema sanse da je bolji od ultra120extreme-a ili ifxa,iz prostog razloga sto su mu rebra zakosena gde otpada deo performansi (sto je slucaj i sa ifxom) a s druge strrane ima samo 3 heatpipea fi6 a ultra 120ex ima 6 heatpajpova fi6 a ifx 4 heatpajpa od po fi8mm,s time da je pored velicine i broja HP-ova ifx vei i povrsinski od ovog tta tako da nema sanse da je tt bolji od ifxa (matematicki,a i po slinim testovima koje sam gledao zadnjih dana).A cak i da niej tacno to sto pisu i sto kaze matematika,i ovaj tt je extremno visok tako da cak i kad bi njega uzeo bili bi mm u pitanju za ugradjivanje....

@miloshs-i ovaj ifx ili ultra 120ex su 160od baze do vrha,stos e tice kucista moglo bi bar merenjem (ali uvek moze da zafali milimetar 2) da stane u dlaku jer moja stranica je tanka i sastoji se iz mreze,npr trenutni tt bigtyp120vx stane na cpu sa svojih 103mm visine kojoj jos treba dodati debljinu 12ice od 25mm+zastitniu resetku koja je izdignuta oko 7mmpa jos do stranice ostane mesta zda nabijem jos 1 12icu od 25mm id a ostane 1-2mm sto je racunajuci :103+25+7+25=~160mm(ne racunajuci tih milimetar-2 sto otprilike ostane) znaci ako udje bio bi bas tight fit...

@miloshs-da dodam da je i vendeta iste visine ko ultra120ex. i ifx14 def cu morati da razmilsljam o nnovom kucistu,samo zbog glupave visine novih kulera :S,a jedva sam nasao i ovo a da mi se svidja a da je ujedno i dobro provetreno,...nis def ce pasti neki mod ako ne bude mogao da udje:D

hmmm ja sam uvek mislio da je vendetta 2 malo niza... no dobro, kao sto rekoh postoji mogucnost da ti stane sve... bice gusto, kupi hladnjak i probaj, ako ne moraces i kuciste da menjas... ili da ga drzis otvorenog :D Trece nema... svaki high-performance hladnjak mora biti otprilike te visine, tako da kako god okrenes kuciste moras menjati.... mislim ako hoces ekstra hladjenje :D

hmmm ja sam uvek mislio da je vendetta 2 malo niza... no dobro, kao sto rekoh postoji mogucnost da ti stane sve... bice gusto, kupi hladnjak i probaj, ako ne moraces i kuciste da menjas... ili da ga drzis otvorenog :D Trece nema... svaki high-performance hladnjak mora biti otprilike te visine, tako da kako god okrenes kuciste moras menjati.... mislim ako hoces ekstra hladjenje :D

def nije (niza) bar ne Vendetta 2 ;),gledao sam ovih dana reviewe i svi se zale na TR Ulta120extreme i ifx-14 da im je baza konveksna,cak sam nasao neki review gde kazu da im je odgovor na to pitanje dao TR da je to tako namerno uradjeno :S,ne kontam zar im nije u cilju da bude sto ravnija(def je zavrsna obrada visoka jer je baza skoro ko ogledalo ali sto se tice ravnoce nije ni blizu ravnom),....

Tako da sad ne znam sta da uzmem,dal uopste i da uzimam ili da uradim poliranje ovog mog bigtyp120vx pa da vidim moze li se ist aizvuci,mada mislim da bi to spustilo temp za jos bar 5' jer je baza totalno kirva od centra ka 1 cosku...Mada svakako bt120vx niej pravljen za cpuove preko 130w.E sad pitanje je kad bi uzimao dal ej bolje uzeti ultru120extreme ili ifx-14(cene priblizne performanse priblizne -ifx malo mozda bolji kad se stavi back hr-10 kuler)?:S

Sto se tice kucista koliko sma video trebalo bi da stane jer je stranica dosta tanka pa ima dosta mesta mada ako su vrhovi heatpajpova veci od 160mm (sto moze da se desi jer ipak to sve se pravi serijski)bice problema...

Poslednja izmena:
Ne znam sto se uopste patis razmisljajuci?! Mislim da 120Extreme i IFX-14 realno ne vrede tolke pare, dobitak u performansama mozda bude 2-3 pa mozda i 5 stepeni, ali veruj mi da bi to postigao treba ti neki ultra fan na 3000rpm koji se dere nenormalno... Moj HR je drzao 9950 @ 3.0ghz (1.4V) na 42oC sto je sasvim ok, mozda bi sa TRUE ili IFX dobio 36-37oC, ali i buka bi bila veca zbog manjeg razmaka rebaraca... HR-01 Plus je sad oko 3400din i sasvim je dobar hladnjak.
A brat bratu, ako hoces pravo hladjenje moraces da ispoliras koji god kupis, pa bila to Vendetta 2, HR-01, TRUE, IFX-14, itd....

I jos da dodam, da na sva tri (HR, TRUE, IFX) mozes da stavis dva ventilatora...

Samo se slozi sa sobom da li ti je bitna tisina ili performanse...

P.S. kao sto vidis gore razlika izmedju HR-a i Ultra-e 120 E je veoma mala, ali verujem da bi se marginalno povecala u korist Ultra-e pri vecem broju obrtaja na ventilatoru... Ali realno da li zelis da das 1500din vise za 2-3 ajd da kazemo 5oC manje? Veca je verovatnoca da ce ti CPU udariti u zid (frekventni i voltazni) pre nego sto iskoristis svu snagu kulera...

Ljudi Vendetta 2 je extra dobra nema potrebe za skupim resenjima koja su duplo skuplja.

ma ljudi nije problem cena vec velicina....sad se razmisljam d akupim potrebno napajanej a da odlozim kuler za kasnije,....jer imam plan da zamenim gpu,psu i kuler do/oko rodjendana koji je krajem januara,ali posto sam devojci obecao monitor onda mi to odvlaci deo para,pa moram da kombinujem kad cu sta i kako da kupim...

Sto se tice odnosa tisina/performanse,nekad su mi bile bitne samo ciste performanse,ali tada sam iz thortona i nvidie 6600 izvlacio 50% oc-a,i tad je sve zujalo ko mlazni avion,mada sad kako sam stariji pocela je da mi smeta velika kolicina buke pogotovo sto mi je komp u sobi u kojoj spavam i radi 24/7,idealno bi bilo kad bi uzeo kuler koji ima regulator koji nije uradjen kao kod ovog tt-a tj da regulator ne mozes da odvojis ni 1cm od kulera ,samim tim kad je zatvoreno kuciste ne mozes da regulises brzinu sto bi bilo idealno(nocu low speed(low noise) a danju obrnuto)...

Hehe mnogo trazim i performanse i tisinu i regulator van kucista i zatvorneno kuciste:D,mada trenutno kuciste je extra cela stranica i vrh kucista su kao metalna mreza tako da je dobro provetreno i kao d aje otvoreno:D,zato ga in ne bi menjao pogotovo sto uz performanse tj provetrenost i lepo i extra izgleda

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno