Šta je novo?

AMD Black series OC limits!

Nije o tome stvar da nisu kompatibilni AMD ima lose drajvere koji *****avaju zato vise volim nvidia cipset. Pogledajte samo drajvere za ati grafiku i sve ce vam biti jasno.:banana::wave:

Tih 140W je AMD najavio proizvodjachima plocha pre nego shto se proizvodnja 9950 ustalila, pa je sada stvarno 125W, i to je snaga koja se dobije kad se u rachunicu uvrsti maksimalna jachina struje koju taj procesor moze da povuche. U stvarnosti 9950BE vuche tek 101W, chak manje od 9850. Ko planira da klokuje Phenoma, pozeljno je da obezbedi adekvatno hladjene naponske na plochi (da nalepi hladnjake na mosfete) jer umeju prilichno da se ugreju.

Jozzo malo gresis,9950 imas 2 verzije prvu od 140w(HD995ZFAJ4BGH) i drugu verziju od 125w(HD995ZXAJ4BGH)(nazalost kod nas je nisam video inace bi uzeo nju)

@najj-apsolutno znam o cemu pricas kad kazes losa podrska atija,ali nadao sam se da su to ispravili,znaci pre mi preporucujes nvidia chipset no ati

Poslednja izmena:
Da preporucujem nvidia cipset jer jednostavno ima bolje drajvere.

Jozzo malo gresis,9950 imas 2 verzije prvu od 140w(HD995ZFAJ4BGH) i drugu verziju od 125w(HD995ZXAJ4BGH)(nazalost kod nas je nisam video inace bi uzeo nju)

Znam da ima dve verzije, ali sam mislio da su sada svi 125W. Znachi, samo puste zelje :)

@najj
po čemu si zaključio da JE tako? I nvidia ima česte probleme i sa driverima i sa čipsetovima. A trenutno i intel i amd imaju bolje čipsetove on nvidie...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Naravno iz iskustva da sam imao mnogo vecih problema sa amd cipsetom nego sa nvidia naravno za ove najnovije neznam a govorim o starijim verzijama cipsetova. Ko je isprobo ove nove cipsetove neka kaze svoja iskustva, ja licno vec duze vreme nekupujem ploce sa amd cipsetovima.

,posto znam da su se ljudi sa atijevim cipsetom bunili da ih zezaju nvidijine grafe na prethodnoj generaciji?!

Mislim da je ovo zabluda...Kod mene nema nikakvih problema a ,iskren da budem,nisam se nesto nagledao na netu problema takvog tipa.U 90% slucajeva se utvrdi da je u pitanju losa instalacija/deinstalacija prethodnih drajvera,neadekvatan BIOS i sl. Dobro, mozda ja nisam dovoljno gledao jer nisam imao slicnih problema,moguce je...

A recite vi meni koji je bolje cipset uzeti ati 790gx/fx(i koji je bolji fx ili gx) ili nvidijin 780 kad ej u konfgiguraciji nvidijina grafa,posto znam da su se ljudi sa atijevim cipsetom bunili da ih zezaju nvidijine grafe na prethodnoj generaciji?!
Meni radi najnormalnije nvidina graficka na 790GX. Takodje radi besprekorno i na 790FX. Ljudi svasta pricaju! :d Sve me to podseca na potpis jednog membera, kako je Asus M3N za nvidia graficke, a M3A za ATI. :D :d :D

Poslednja izmena:
Meni radi najnormalnije nvidina graficka na 790GX. Takodje radi besprekorno i na 790FX. Ljudi svasta pricaju! :d Sve me to podseca na potpis jednog membera, kako je Asus M3N za nvidia graficke, a M3A za ATI. :D :d :D

Jeste..Ima i ono kad DDR800 u dual chanel-u radi na 1600MHz,nadje se svasta...:)

Ja nisam cuo da ljudi imaju probleme,cak sta vise imas pun net a pogotovo vip.asus.com sajt gde su ljudi na ovoj ploci u XP-u ostvarivali 3.2G,vistra je malo problem pa se tesko prelazi 2.8,2.9g(ne znam zasto ali puno ljudi se buni da od prelaska na vistu ne mzoe da ostvari OC kao na xpu:S-i to ne samo sovim cpuom,ko da vista x64 ima problem sa cpuom kad radi na preko 3g) ali eto ja i jos par ljudi smo uspeli i radi na 3g ako oces slikacu ti ako ne verujes onome sto sam postavio.Sto se tice kako izdrzava ne zanm jer ako ne podrzava 9950 od 140w kako onda radi sa 9850OC na 3g i 190w nemam pojma:S,ali meni ne treba veci napon od 1.35,a neki ljudi su stavljali i 1.4v sto povecavva postrosnju na nekih 204w

Pa to sam mislio, kako ta ploca podrzava 9850 na 190w a nece 9950 na 140w... Pitam zato sto ja imam tu plocu pa planiram 9850/9950 upgrade, sto znaci ako neko zeli 6400+ black edition, neka ponudi razumnu cenu na PP... Mada su mi svi rekli da bezim od kombinacije moje ploce i svega preko 9550... Al ako tebi radi 9850 na njoj i to OC, onda verujem da nema problema

A drugo, nisam jos cuo da je neko imao problem sa Nvidia na 790 chipsetu, znam samo da ne radi SLi sto je i logicno... Takodje ja licno bih uvek isao na nForce 780a :)

A kao trece nasao sam neki unoffical sajt pre recimo nekih mesec dana, cim budem nasao ponovo linkovacu, da ce Deneb raditi cak i na seriji 5 nforce am2... Sto ce biti extra ako to bude bilo tako...

I evo jos jedno, 9950 po AMD-u vuce 140w, a po asus-u podrzava ga tek par ploca poslednje generacije... Mada spremam se da rizikujem i da ga zadenem kod mene u plocu, pa da vidim...

Ja nisam pominjao nove amd cipsetove vec iskljucivo starije verzije su imale problema, ako vi kazete da nove verzije amd cipsetova valjaju i da su bolje od nvidia u sto cisto sumljam.

A drugo, nisam jos cuo da je neko imao problem sa Nvidia na 790 chipsetu, znam samo da ne radi SLi sto je i logicno... Takodje ja licno bih uvek isao na nForce 780a :)
Licno sam probao 780a i to vecinu ploca i mogu da ti kazem da je 790GX tata za taj cipset. Ako gledas cisto performanse razlike nisu velike, tu su negde, ali integrisana grafika je bolja cak i na 780G. AMD cipsetovi se manje zagrevaju. i softverska podrska je bolja na AMD cipsetovima. Blagu prednost nf780a mogu da dam njegovom southbridgeu naspram Sb600, ali SB750 sasvim anulira tu razliku.

A kao trece nasao sam neki unoffical sajt pre recimo nekih mesec dana, cim budem nasao ponovo linkovacu, da ce Deneb raditi cak i na seriji 5 nforce am2... Sto ce biti extra ako to bude bilo tako...
A po cemu se toliko Deneb razlikuje od Agene? Ima takodje HTT 3.0 koji je kompatibilan sa HTT1.0, podrzava DDR2 memoriju ... uz update BIOS-a moze da radi na bilo kojoj AM2 ploci koja radi sa Phenomima.

I evo jos jedno, 9950 po AMD-u vuce 140w, a po asus-u podrzava ga tek par ploca poslednje generacije... Mada spremam se da rizikujem i da ga zadenem kod mene u plocu, pa da vidim...
Podrzavaju ga i starije ploce, ali AMD ne preporucuje da se u njih "ubada" taj procesor. Ako vec ides na tu varijantu da u staru plocu ubodes Phenoma od 140W, zalepi heatsinkove na mosfete i stavi ventilator na njih.

Vidim da se ovo pretvorilo u bezpotrebnu raspravu koji je cipset bolji akoji losiji , ja licno vise volim nvidia cipsetove jer nisam imao problema na njima.

E pa nije beZpotrebna, nego je beSpotrebna rasprava! :d nVidia chipsetovi su ok, ali sasvim sigurno nisu vise ono sto su bili u doba od nForce2 do nForce4. Kada su se slizali sa Intelom i kada su se AMD i ATi ujedinili, od tada vise nisu vrh ponude.

Back on topic...
Jel neko zna kad ce 9950BE 125W biti dostupan u "smrdari" AKA Serbia?

Ako vec ides na tu varijantu da u staru plocu ubodes Phenoma od 140W, zalepi heatsinkove na mosfete i stavi ventilator na njih.

Ovo cu morati da te poslusam, mada ce mi trebati par saveta oko toga jer ploca vec ima heat pipe-ove svuda po sebi, mada u najverovatnije cu ici na vodeno hladjenje do nove godine...

Mada ovo pitanje iznad mog posta i mene jako interesuje, tako da bi nam precizan odgovor jako lepo dosao...

Evo stigla mi je nova ploca Gigabyte ga-m750sli-ds4 jos samo da kupim ovaj procesor 9950 i stvar resena, nema sta ploca je odlicna ovaj moj procesor 5200 uspeo sam da podignem na 3168 MHz stabilno napon 1.325v ja mislim da moze jos bar na 3.2GHz.

Znali neko koji program osim ovog easytune5 pro moze da ocita voltazu procesora ovi nece cpuz, HWMonitor, everestultimate460.

Skini novi bios, drivere za chipset i trebali bi svi ti programi da ti citaju voltazu, a skini i nove verzije tih programa...

Poslednja izmena:
Skino sam novi bios ali nije pomoglo jos da probam da skinem nove drajvere mada bez znanja koliki je napon uspeo sam da ga dignem na 3209 MHz probo sam i na 3250 ali nece bar na ovom naponu evo ovde sam okacio sliku
Kod:
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?t=172075&page=3

Izgleda da nema novija verzija cipset drajvera nego ova sto ja imam.

Pa to sam mislio, kako ta ploca podrzava 9850 na 190w a nece 9950 na 140w... Pitam zato sto ja imam tu plocu pa planiram 9850/9950 upgrade, sto znaci ako neko zeli 6400+ black edition, neka ponudi razumnu cenu na PP... Mada su mi svi rekli da bezim od kombinacije moje ploce i svega preko 9550... Al ako tebi radi 9850 na njoj i to OC, onda verujem da nema problema

Sto se tice 9850@m2n32sli dlx veruj mi radi sasvim normalno (cak i sa [email protected] kad vuce mnogo vise od 125w),cak imas i na asusovom sajtu da ova ploca podrzava 9850.9950 za ovu plocu nije stavljen u listu podrzanih cpuova jer je na 140w,medjutim pojavom 125w-og 9950 imas po netu da nadjes mnogo konfiguracija 9950(125w)@m2n32sli dlx plocama cak i klokovane na 3+G

Sto se tice deneba da radice na ovoj ploci uz update biosa pise na vip.asus.com sajtu,a evo i liste pojavljivanja deneba:
phenom45nmlineup1ea9.png

Dakle denebi koji ce moci na NF5 chipsete ce se pojaviti tek za godinu dana

a stos e tice tvog zadnjeg pitanja u vezi 9950 dao sam ti odgovor,znaci pojavila se i verzija od 125w(dao sam id broj par postova ranije) ali nazalost kod nas ga jos nisam video....

A sto se tice pitanja u vezi razlike agena vs. Deneb vidi se po datoj slici:snaga ce biti ista ili manja na am3 plocama (95w) i imace 6 umesto 2mb kesa

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Mozda je mislio na am3

Uspeo sam da dignem procesor na 3250 MHz stabilno na 1.375v verovatno moze i na 3300 na 1.4v ali i ovo je dosta.
62393250MHz.jpg

Zanimljiva potrosnja je skocila na 69.23W tako barem kaze SiSoftware Sandra Professional

Poslednja izmena:
Zanimljiva potrosnja je skocila na 69.23W tako barem kaze SiSoftware Sandra Professional

Cudno, mislim da je oko 100W realnija procena...

Cim ubacim 9950 BE (nadam se 125W, ako budem imao srece :D) moracu da postujem neke "pokusaje" overclocka :D. Can't Wait :-devil-:

Mislis za mesec dana?

Q4, 2008 je sad i traje do 31 decembra :)

Jel tako? To su ona prva dva na slici?

Da to su ta prva 2,moja gresak mislio sam na njih a gleado u am3 ver.,do 31.decembra bi trebalo da izadju am2+ ver ko sto pise na slici;)

E****mti AMD RIKNU PROCESOR KO OD SALE jos sam ga jedva izvuko iz soceta zalepio se mamu li mu, eto novog troska.:wall::mad::S::smash:

Nazdravlje . . .

Ajde da nisam pazio na temperature nego nisu prelazile 54c ocigledno los primerak procesora, dok sam intela terao preko 60 stepeni nikad mi nije nijedan riknuo.E sad cu da uzmem ovaj 9950 pa njega da zapalim, da vidimo na kojoj ce on frekfenciji da gori.:-devil-: :d

To ti je razlika u kvalitetu izmedju AMD i INTEL procesora:exploder: :vomit: :wc:

Vrh Dno