Šta je novo?

AMD Black series OC limits!

Cudi me da Fedja nije prokomentarisao sve ovo,koliko se secam i on je imao slicna iskustva sa Gigabajtom.:)

Evo imam trenutno u masini MA790GP-DS4H i za divno cudo ploca ima dosta snage za overklok Phenoma, pristojan BIOS itd... Ali Gigashit ne bi bio Gigashit da nema cudne tripove sa RAID-om. Oni uvek moraju da izmisle neka specijalna ****** da se razlikuju od drugih, koja vise prave problema nego sto cine dobro. RAID koji je bio formiran na drugoj 790GX ploci bi trebalo da radi bez problema, ali nece. Morao sam da rasformiram ceo RAID i da ponovo sve namestim, uz to sam doveo u pitanje opstanak 500 GB podataka.

U svakom slucaju DS4H serija ploca nije losa, ali ove slabije serije DS3 itd... su posebna prica. :smoke:

Pa kod mene je ova bila DS4 i imala je previse snage pa spali procesor, a ovi mi jos nejavljaju sta je uzrok kvaru mozda ni oni neznaju, oni kazu da nisu imali problema sa gigabytom ala lazu. Sad cu verovatno preci na intel pa da klokujem do mile volje.

Evo imam trenutno u masini MA790GP-DS4H i za divno cudo ploca ima dosta snage za overklok Phenoma, pristojan BIOS itd...

Vidim da teras 9950BE na 3.2Ghz, pa reko da te pitam na kojoj voltazi ga ceras i koje 'ladjenje imas?
Ja sam onako nabrzaka probao na 3.0ghz i zakuca u 3D mark 06, nisam se nesto preterano upustao, sve reko da vidim da li ce na def V moci na 3.0Ghz. Pravo da vam kazem zacudio sam se da nije hteo stabilno da radi. Al opet ja imam SB600 verziju ploce pa je moguce da i to brlja situaciju...

3.0 Ghz na 1.35v 3.1 Ghz na 1.4v 3.2 Ghz na 1.5v sa extra vazdusnim hladjenjem tipa OCZ Vendetta ili CM212. Pozeljno je da je SB750 i da je ukljucen ACC. Meni radi na 3.2 i NB na 2.4.

Poslednja izmena:
3.0 Ghz na 1.35v 3.1 Ghz na 1.4v 3.2 Ghz na 1.5v sa extra vazdusnim hladjenjem tipa OCZ Vendetta ili CM212. Pozeljno je da je SB750 i da je ukljucen ACC. Meni radi na 3.2 i NB na 2.4.

A *** ja imam SB600, moguce da me on sprecava da bilo sta ozbiljno uradim... Inace na njega imam nakacen HR-01 Plus i Silverstone FM-121B (800-2400rpm, 105CFM), na overnight load u Prime 95 mt stoji na 44oC (1000rpm) pri 25oC ambijent, dok je drzao na 37oC (2400rpm)... cenim da to nisu lose temperature.

Da li je ACC svojstven samo za SB750 ili radi i na SB600 i SB700?

Probacu na [email protected], mada mislim da sam tako i probao i zakucao mi je u roku od 30sec... cak mislim da je bilo [email protected]...

Poslednja izmena:
Do 1.5 v nije problem za B3 reviziju ako imas ok hladjenje. Trebalo bi sa SB600 da ti radi na 3.0 na 1.4v.

jos jedno pitanje.... sad mi palo na pamet...

Da li je moguce da mi je sistem kucao zbog undervoltovane memorije?
Moj GEIL PC8500 je 2.2V-2.4V rated a radio je na 1.8V do sada, nisam dirao odmah sa 1.8V jer su se dosta grejale... sad sam stavio na 2.1V i greju se isto :D... videcemo kako to ispadne...

Plocha me cima, stavio sam [email protected], ali je klosarka smanjila sama na 1.3V ?!?! 100% sam nesto zaboravio da iskljucim u biosu :D

Po ovome sto ti naipisa ispade da su 9850 i 9950 def isti procesori,jer ja ostvarujem iste klokove pri istim vrednostima napona na mojoj ploci,nego de si ti nasao tu foxconn plocu???:D

Poslednja izmena:
@miloshs to ti je vdrop povecaj jos malo napon pa vidi dokle pada nemora da znaci da ce ti na istom naponu kao clanu drfedja raditi procesor jer ploce nisu iste, mozda tvoja ima veci vdrop.

@miloshs to ti je vdrop povecaj jos malo napon pa vidi dokle pada nemora da znaci da ce ti na istom naponu kao clanu drfedja raditi procesor jer ploce nisu iste, mozda tvoja ima veci vdrop.

Ma jes' ce bude Vdrop od 0.12V si lood?! Pa nije to G-Byte :D, tu se prvi put malo izbagovala ploca... Vdrop sam primetio da je 0.015-0.020V... Terao sam ga na 3.0 na 1.4V, ali se bogami greje ko "vuruna"(http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1589302#post1589302 post #30), nije to zdravo... nisu meni ni te temperature lose, ali ipak se ne osecam lagodno kad znam da se greje tako...

Ovih dana cu probati neku kombinaciju FSB+/Multi- ,pa da vidim kolko mogu memoriju da nasviram, mada se i ona opasno greje.
Moram da ubacim jedan fan kao intake tamo gde su 5.25 bays.... samo sad trenutno smisljam patent kako to za stalno da montiram, a da i lepo izgleda :D

Pa nije ti toliko visoka temperatura, a za memaru stavi jednu osmicu da duva u memaru.
Neznam sto mislis da ti je to visoka temperatura, mada valja biti oprezan.

Pa nije ti toliko visoka temperatura, a za memaru stavi jednu osmicu da duva u memaru.
Neznam sto mislis da ti je to visoka temperatura, mada valja biti oprezan.

Hehe, ne mislim ja da je visoko do te mere da je opasno, samo kazem da ne volim da vidim bilo sta iznad 50oC :D. Jos nisam stavio ove Kaze-Maru fanove a i smisljam kako sve to da smestim unutra, a da ne bude ghetto :smoke:..

Jbm li ga sad sam probao, jedina stvar koja se cuje u kucistu (kad je CPU fan na 1000rpm) je prokleto napajanje... nemate pojma kolko mi ide na zivce!!! Za case fanove sam namontirao prekidac i mogu da ih ugasim na dugme ako surfujem ili slicno (spavam), a napajanje majke mi ne znam kako da utisam!!! Jel ima neko neki predlog? Prednost imaju oni predlozi koji ne ponistavaju garanciju :D

moze li jos?

tehnika iz potpisa, moze li ovaj proc. uopste vise?nekako mi je ovo malo.kazu;koci te mem, nedovoljno napona, ja Vdimmm mod (sad je 2,2V), FSB sad radi to jest probano do 250,(trenutni mnozioc X15, Bus je 211) dalje mi se nije islo,ranije max do 220.Jel ovo max za proc. il ploca nece?

tehnika iz potpisa, moze li ovaj proc. uopste vise?nekako mi je ovo malo.kazu;koci te mem, nedovoljno napona, ja Vdimmm mod (sad je 2,2V), FSB sad radi to jest probano do 250,(trenutni mnozioc X15, Bus je 211) dalje mi se nije islo,ranije max do 220.Jel ovo max za proc. il ploca nece?

A jel si probao da dizes takt samo povecavanjem multipliera? To ti je najbezbolnije po sistem, a time ces i videti koja je maksimalna brzina koju mozes da udaris sa procesorom.

Neke glasine su da vazdusno hladjenje moze da podnese 1.5V (1.6V na H2O) na 5000+ BE, ali ne bih se uzdao u TX2 da to odradi, realno mislim da je 3.2 - 3.3ghz neki maksimum sto se tice tvoje konfiguracije i mislim da bi te najvise kocio TX2.

Mislim da ako hoces da dignes CPU jos vise, realnije bi bilo da dizes mnozilac a FSB za pocetak ostavis na 200mhz. Kad putem mnozioca udaris u z "zid", tj kad CPU ne bude mogao da ide vise, onda znas do koje granice CPU moze da ide... E onda dizes FSB i smanjujes mnozilac proporcionalno da bi dobio CPU na MAX brzini a pri tom i ubrzao ostale komponente. Mislim da ne bi trebalo da prelazis 1.45V na CPUv.
Mislim da uz malo truda i budzenja (strpljenja naravno) mozes da ga teras na 220x15 bez problema... e sad na tebi je da vidis koje su ti voltaze potrebne za CPU,RAM i ostale komponente...

I jos jedna stvar, ako overklokujes FSB, najbolje bi bilo da HTT smanjis na manju vrednost od defaultne. Znam da je kod mene na 6400+ HTT bio na 1000mhz, a da bih postigao nesto morao sam da ga smanjim na 800mhz, sto i nije neki problem jer se i on overklokuje u skladu sa FSB-om... znaci na 220mhz FSB HTT ce biti 900mhz...
Kod X2 procesora prilikom OC-a HTT je po mom iskustvu jako nestabilan i samo malo povecanje preko 1000mhz izaziva nestabilnost sistema...

Probaj pa javi kako je bilo...

P.S. ako ides preko 220mhz FSB, mislim da bi trebalo montirati neko hladjenje na plocu, znaci neki ventilatorcic na mosfete i NB... pogotovo ako ces malo vise dizati voltazu...
nForce 570 se greje uzasno...

i ne zaboravi onu staru WARRANTY VOID WHEN OVERCLOCKING :D

Poslednja izmena:

Nije maksimum, maksimum je negde od 3300 do 3400 MHz prvo reci koliki ti je sada napon procesora na toj frekfenciji i jeli stabilan proveri sa orthos-om.
I koja je temperatura prilikom 100% opterecenja najmanje 60 minuta sa orthos-om.

Nije maksimum, maksimum je negde od 3300 do 3400 MHz prvo reci koliki ti je sada napon procesora na toj frekfenciji i jeli stabilan proveri sa orthos-om.
I koja je temperatura prilikom 100% opterecenja najmanje 60 minuta sa orthos-om.

Mislim stvarno kako ja ne uspem svoje da napisem ovako sazeto :D

@miloshs kratko ali jasno.
Mora napisati vise podataka da bi mu mogli ista pomoci, jer ovako napamet da mu kazem da dize napon i fsb nemogu jer neznam temperaturu procesora da nebi coveku rikno procesor.
Jer vec na 3300MHz je ozbiljan klok i treba sve lepo podesiti i nije za zezanje.

pa ovako.., upravo probao sa FSB 200 sa x16 i posle minut/dva puca ortos. Sa Vcore na Max atoje za ovu plocu po biosu 1,5615 V. medjutim radi preglednosti:

BIOS HW Unimer
1,5 1,39 1,56
1,56 1,46 1,62 , dakle napon je veci nego sto je u bios-u podesen. (naponi na mem, mereni pre modovanja su odgovarali podesavanjima) sledi da unimer pokazuje pravo stanje Vcore. Sa V (unimer) 1,62 temp ne prelazi 53c ali sistem krahira. Sa V (unimer) 1,56 temp dostize 49c, ali sistem nije potpuno stab. Vratio sam FSB na 211 sa x15 i sad trazim najmanji Vcore. Trenutno je (po bios-u, mrzi me da merim) 1,525V. Na dodir je i kod onih 53C proc malo vise od mlak ali nista strasno, dok cipset przi i to dobro ali takav je od prvog dana. Moj zakljucak je,bar za moj primerak ploce i procesora, je da je mnozioc x16 neupotrebljiv.

Ako ti nece da radi 16x mnozilac probaj lagano dizati fsb sa 211 digni na 213 pa onda testiraj stabilnost, i ako je ok ides dalje.
Prvo probaj na nizem naponu jer mislim da ti je napon previsok probaj malo smanjiti i onda testiraj orthosom pa javi kako je proslo.

pa ovako.., upravo probao sa FSB 200 sa x16 i posle minut/dva puca ortos. Sa Vcore na Max atoje za ovu plocu po biosu 1,5615 V. medjutim radi preglednosti:

Evo ja imam isti procesor, isto hladjenje i istu plocu. Za 3.2 mu treba 1.45V i tu je potpuno stabilan (200x16). Ali cini mi se da preko toga nece ni makac, videcu kada nabavim bolje napajanje ali cisto sumnjam mislim da je to neki limit ovog mog primerka, ostalo bi moglo ali samo za slikanje uz neke sulude voltaze. E sad, mozda se ti ubo neki losiji primerak.

da ne gresim dusu, radi on sa x16, doduse nista tesko; igrice muzika ali ortos nece. deksi10, zanimljivo je kod tebe taj napon 1,45V pretpostavljam u bios-u ? ili si merio? Moja ploca je uvek na merenju davala vece napone nevezano sa bios ver., vec me nervira to sto bios kaze jedno a npr HW drugo a unimer trece. Pitanje je koliko stize do samog proc. Ionako ocu da menjam plocu,merkam M3A 78 bez onog pro il ostalo.

@Lug11322 neces puno dobiti kupovinom bolje ploce najvise jos 200MHz jer tesko ce taj preci 3300MHz ako si vec odradio na toj ploci vmod nema nikake potrebe da je menjas, osim ako neces kupovati 9950BE. Ocigledno ti je to kranica sa tim primerkom procesora ako hoces bolje prelazi na intela njega mozes klokovati koliko hoces.

da ne gresim dusu, radi on sa x16, doduse nista tesko; igrice muzika ali ortos nece. deksi10, zanimljivo je kod tebe taj napon 1,45V pretpostavljam u bios-u ? ili si merio? Moja ploca je uvek na merenju davala vece napone nevezano sa bios ver., vec me nervira to sto bios kaze jedno a npr HW drugo a unimer trece. Pitanje je koliko stize do samog proc. Ionako ocu da menjam plocu,merkam M3A 78 bez onog pro il ostalo.

Ma tako to uvek, ploca ili smanjuje ili povecava napon na svoju ruku, ali to radi svaka ploca - pogotovo te u rangu 50-60eur koju hoces da kupis. Drugar je uzeo G-Byte MA770-DS3 (uprkos mojim molbama da ne uzima :D) i ubacio 6400+ na nju... Kod mene na DFI je proc radio na 1.328V dok je kod njega variralo izmedju 1.36V - 1.39V ... lol sad kad se setim, otpao mu kapacitor sa ploce :D, al smo ga zalemili i sljaka za sada...

Mozda da uzmes M3A78-CM ili M3A78-EM koje ipak imaju AMD780 chipset i SB700 (integrisanu grafiku isto) jer i one spadaju u rang 50-60eur. Inace u zadnje vreme sam veliki pobornik integrisane grafike :D, pogotov mi se svidja 790GX fazon - High-End ploca sa IGPU, pa kad oces da menjas grafiku imas zamenu :D

@najj
A koji god podatak da ti da opet sve ostaje na korisniku da isproba na svojoj konfi, mozes mu dati samo guidelines... opet taj neko bolje poznaje svoju plocu i proc pa nek isprobava kolko oce, na kraju uvek ce on biti kriv ako nesto sprzi, a ne mi :d

najj je napisao(la):
@Lug11322 neces puno dobiti kupovinom bolje ploce najvise jos 200MHz jer tesko ce taj preci 3300MHz ako si vec odradio na toj ploci vmod nema nikake potrebe da je menjas, osim ako neces kupovati 9950BE. Ocigledno ti je to kranica sa tim primerkom procesora ako hoces bolje prelazi na intela njega mozes klokovati koliko hoces.

Otprilike, pitanje je zapravo kolki je dobitak u stvarnom radu kad OC 5000+.... ali znam ja to... adrenalin je u pitanju :D

Poslednja izmena:
Po ovome sto ti naipisa ispade da su 9850 i 9950 def isti procesori,jer ja ostvarujem iste klokove pri istim vrednostima napona na mojoj ploci,nego de si ti nasao tu foxconn plocu???:D

Pa i jesu isti procesori ! :d Dobio sam je u nekoj kompenzaciji. :D

Poslednja izmena:
da ne gresim dusu, radi on sa x16, doduse nista tesko; igrice muzika ali ortos nece. deksi10, zanimljivo je kod tebe taj napon 1,45V pretpostavljam u bios-u ? ili si merio?

Da, u biosu je namesteno na 1.45V, sad koliko je to stvarno ne znam. Stabilan je u Orthosu na priority 9, i temperatura se krece do 60C. E sad kada budem kupio jace napajanje probacu da ga jos malo izvucem makar na 3.3 ili 3.4ghz ali nisam bas optimista da ce to ici.

@deksi10 tesko ces ista vise izvuci jer ti je temperatura blizu kriticne, zato pripazi ako ti predje 68c moze ti crci procesor. Mozes probati sa ugradnjom dodatnih ventilatora da duvaju u cooler da bi ti malo sisla ta temperatura, onda bi mogo probati veci klok.

Naravno nemora znaciti da ce ti crci procesor na recimo 70c ali postoji veliki rizik.

Ako je stalno do 60C - i nije neki problem, mada je i to "toplo". Ali preko 60C skoro svaki (kažem skoro) K8 gubi stabilnost . . . Ako ne u jednom testu onda u drugom, ili u nekoj drugoj igri. Ko ne veruje - neka proba. OC za svaki dan treba + hlađenje da bude <60C.
Mada i ja tupim - jer ko se više zamlaćuje sa K8 generacijom? Brate, ako hoćeš performanse iskeširaj se za moderniju tehnologiju.

Nazad
Vrh Dno