Šta je novo?

AMD Black series OC limits!

Sad si pravi OC-er...:smash:
Ako je tamp stvarno bila tih 54 C onda od toga nikako nije mogao da strada.Nesto je drugo tu po sredi.Hm.da nije Gigabyte nesto tu zasrao... :trust:

Poslednja izmena:
Temperatura je bila jegro1 51c jegro2 54c 3319MHz odradio 60 minuta orthosa saceko malo restartovo komp i vise ga nisam mogao upaliti. Lepo uzmem povadim sve iz kompa skinem kuler a procesor se zalepio za onu plastiku na socetu jedva sam ga izvadio, kad sam ga izvadio otpade osam pinova sa njega verovatno se odlemili od temperature.

Mozda je slagala ploca ali ovaj procesor po AMD-u moze da izdrzi 70c nije mogla ploca slagati 16c.
Pogotovu sto je bio otveren prozor a napolju bilo hladno jos plus dve osmice duvale u kuler od procesora. Kuler je sa tri hitpipe-a.

Poslednja izmena:
pa dobro desava se... Zbog takvih stvari postoji garancija... ili sam se ja tu nesto zeznuo? :) A da, garancija je tu, ako nesto crkne samo od sebe ili zbog fabricke greske... ali ko ce ga znati, samo ti to lepo reklamiraj i sve ce biti u redu :D Aj u zdravlje...

Ja mislim da prosla garancija evo sad sam gledo juce mu bila godisnjica, ****ga desava se i to, lepo ja sutra idem kupim x2 4200 ili x2 4400 za prvu nuzdu dok neskupim pare za ovaj x4 9950. Posto i oni mogu da se kloknu do 3.0GHz ako ubodem dobar primerak.

*** i ti si malo preterivao,ne B.E. cpu si OC na 3.3G...pitam li se samo koji si napon bio stavio za vcore???Inace to i nisu prevelike temp za taj cpu knakon 60min ortosa(naravno ako ti ih je program lepo ocitavao),sto se tice kvaliteta cpua ja sam od soketa A 2400+,thortona,5000+,5000+be pa sve do ovog sada 9850Be sve procesore ubijao klokom pa nikad ni 1 nije crkao,takod a si def preterao u necemu,e sad ko je krivac ploca ili cpu usled tvog nekog preterivanja to je pitanje.zato se uvek pre oca treba raspitati sta da oceskujes i koji je max oc na vazduhu ,vodenom,tecnom azotu,bas da ne bi preterao s OCom....

Nije toliko preterano jer napon je bio 1.4v orginal 1.2v samo 0.2 povecanje napona svi su mi programi pokazivali istu temperaturu i coretemp i everestultimate460 ....
Tesko da je ploca u pitanju verovatnu je losiji primerak procesora.

*** i ti si malo preterivao,ne B.E. cpu si OC na 3.3G...
Nema nikakve veze sto CPU nije BE,ja licno ne verujem u njihovo "probiranje" procesora,mislim da je to obican marketinski trik.Doduse ,mozda u pocetku,kada se predstavlja serija ali posle tesko_Od kada sam kupio CPU iz potpisa jos vise sam ubedjen u to,jedina prednost je otkljucan mnozilac a sam procesor se ne istice po OC mogucnostima u odnosu na Brisbane G2 koji su zakljucani u startu.Dzaba sto win bootuje na 3.4GHz kada zeljenu stabilnost imam tek na 3.16GHz(letos sam morao jos nize da spustam radni takt jer CPU brljavi na temp i ispod 60C).Znaci,BE,nonBE,isti djavo...:)

pitam li se samo koji si napon bio stavio za vcore???...zato se uvek pre oca treba raspitati sta da oceskujes i koji je max oc na vazduhu ,vodenom,tecnom azotu,bas da ne bi preterao s OCom
Pa rekao je da je napon bio 1.4V,sto nije nista Posebno.Cini mi se da je Najj sve odradio kako treba,nesto je drugo poslo po zlu a ja tipujem na plocu.

Poslednja izmena:
Moguce da je ploca previse jaka pa mu daje previse napona inace nikako iz windowsa nisam mogao ocitati tacan napon mozda tu lezi zec. Jer u biosu mi je pokazivao napon 1.425v a onaj gigabyte-ov program je pokazivao 1.44v ostali programi su pokazivali 0.4v a to je nemoguce. Pa tako nije iskljuceno da ploca nije zeznula procesor jer je ona pravljena za phenom 140w mada ne trebala da zezne procesor ali sve je moguce.

Nema nikakve veze sto CPU nije BE,ja licno ne verujem u njihovo "probiranje" procesora,mislim da je to obican marketinski trik.Doduse ,mozda u pocetku,kada se predstavlja serija ali posle tesko_Od kada sam kupio CPU iz potpisa jos vise sam ubedjen u to,jedina prednost je otkljucan mnozilac a sam procesor se ne istice po OC mogucnostima u odnosu na Brisbane G2 koji su zakljucani u startu.Dzaba sto win bootuje na 3.4GHz kada zeljenu stabilnost imam tek na 3.16GHz(letos sam morao jos nize da spustam radni takt jer CPU brljavi na temp i ispod 60C).Znaci,BE,nonBE,isti djavo...:)

Pa rekao je da je napon bio 1.4V,sto nije nista Posebno.Cini mi se da je Najj sve odradio kako treba,nesto je drugo poslo po zlu a ja tipujem na plocu.

Ima jako veze sto nije BE,prevashodno zbog toga sto sa BE imas otkljucan mnozilac pa OC postizes dizanjem istog,a kad dizes magistralu sto je slucaj kod ne BE verzija ona opterecujes ceo sistem i treba da pazis koliko i sta radis,jer duizanjem magistrale vise opterecujes plocu,a uglavnom treba i veci napon za isti oc,mad akod novijih serija to niej slucaj.(uostalom sto si ti uzo BE cpu kad kazzes da je isto bio Be ili ne);)

sto se tice napona ja nsiam bio video sda je rekao 1.4,znam da je u nekom prethodnom postu rekao da ce mozda sa 1.4v uspeti na 3.3 ai ne i da je to uradio,a i ja takodje tipujem na plocu,mozda je bios pored setovanja na 1.4 digao napon jos malo sto niejn odgovaralo cpuu ili nesto slicno jer ako mu je na drugoj ploci radio oc-ovan do sada to mi jos vise potvrdjuje sumnju da je ploca problem...

@najj-stoo s e tice tvog zakljucka ,veoma je moguce da je ploca problem,tj njen bios,jer dosta ljudis e zalilo da su naponi za vcore na am2+ plocama i pored mnanuelnog setovanja bili jaci,npr na am2 ploci da bi klokovao 9850 na 2.8 treba ti 1.3v napon,dok na am2+ plocama taj isti klok mozes da ostvaris sa 1.15v stoje za 0.1v manje od defaulta,takod a mozda u tom grmu lezi zec;)

Poslednja izmena:
Temperatura je bila jegro1 51c jegro2 54c 3319MHz odradio 60 minuta orthosa saceko malo restartovo komp i vise ga nisam mogao upaliti. Lepo uzmem povadim sve iz kompa skinem kuler a procesor se zalepio za onu plastiku na socetu jedva sam ga izvadio, kad sam ga izvadio otpade osam pinova sa njega verovatno se odlemili od temperature.

Mozda je slagala ploca ali ovaj procesor po AMD-u moze da izdrzi 70c nije mogla ploca slagati 16c.
Pogotovu sto je bio otveren prozor a napolju bilo hladno jos plus dve osmice duvale u kuler od procesora. Kuler je sa tri hitpipe-a.

Sam si sve reko..Sve to se ne bi desilo na temp od 54 C..Mora da je bila mnogo veca temp..
Kako ti se sve istopilo mogo si i kaficu da skuvas..:) ..(mala sala)

Sad sam skonto sta je kad sam malo gledao ostale korinke am2+ soceta njihova iskustva i kod njih je bilo problema sa naponom ploca je davala veci napon nego sto se manulno postavi cak kod nekih i do 0.15v vise. E ako je se to desilo kod mene lako je moguce da je ploca povecala napon sa 1.4 na 1.55v pa sprzila procesor i to nije samo na ovom cipsetu nego na mnogim cipsetovima se ovo desavalo.
@D-Devil izgleda da si ti u pravu sto se tice ovog am2+ soketa jednostavno prejako napajanje procesora.
@terzazak nije se istopio socet nego se samo zalepio procesor za njega.

Pa izgleda da je Gigabite poceo bas da fushari..Graf.kartice mu se greju i losije su od konkurencije, ploce (AMD)daju nenormalne napone i pale proc.
Za izbegavanje..

Steta za garanciju, zovi pitaj za svaki slucaj... Nego jel zna neko kako i jel moze da se digne multiplier preko 16x na 6400+ BE?

Pa izgleda da je Gigabite poceo bas da fushari..Graf.kartice mu se greju i losije su od konkurencije, ploce (AMD)daju nenormalne napone i pale proc.
Za izbegavanje..

Da, Giga-Byte bas nesto u zadnje vreme krsh pravi... cak i ploce koje "rade" kako treba imaju problema... reset overclocka je najpoznatiji problem...

@najj
too bad brate... sad ko sto kazes skupi za Phenoma 9950BE, a i mogao si plocu da promenis :D Mislim da bi realnije bilo uzeti neki AMD chipset za X2, X3 ili X4 (*** ovo ko BMW :D), nesto tipa AMD780, 790FX, 790GX... nVidija je isto podbacila kao Giga-Byte i veliki broj ljudi se zali na nVidia chipset ploce za AMD procesore...

100% je ta budjavitis gigabyte ploca.

Steta za garanciju, zovi pitaj za svaki slucaj... Nego jel zna neko kako i jel moze da se digne multiplier preko 16x na 6400+ BE?

Nazalost ne moze, maksimalni multi koji AMD X2 podrzava je 16x :( .... imao sam isti problem pa sam se malo raspitao. Zato samo vredi uzimati 5000+BE i 5400+BE, jer kod njih ipak ima smisla dizati multi...

Evo sutra je vracam pa cu videti sta kazu ploca uopste nece da startuje trazicu da mi zamene za neki asus slicne cene, mada iz iskustva znam da mi nece odma dati drugu plocu.Stvarno bacis ladno 140eura, kupio sam novi procesor isto x2 5200 brisbane.

Za izbegavanje..

Daju povisene napone, a ne nenormalne, sto volite sve da preuvelicate pa to je strasno. A graficke su se grejale one pasivne 8600GT i sad se sve serije pregrevaju i ne valjaju nista.
I to sto je jedan procesor riknuo na jednoj ploci ne znaci ama bas nista.

Poslednja izmena:
Cudi me da Fedja nije prokomentarisao sve ovo,koliko se secam i on je imao slicna iskustva sa Gigabajtom.:)

@Wild Boy neznam kakva su tvoja iskustva sa gigabytom ali pun je net ljudi koji se zale na gigabyte ploce, znaci neko se zali na prenapon procesora neko na nemogucnost da resetujes cmos da se ploca vrati na fabricke postavke. To znaci ako preteras u kloku nemozes resetovati cmos, i to nije samo jedan model to im je najveca mana koju sam nasao dok sam krstario netom.
Samo neznam koji me djavo natera da kupim taj gigabyte kad znam da asus ploce imaju stabiniji bios i jednostavniji.

Proizvodjaci lepo kazu da o/c radite na sopstvenu odgovornost, a ja mogu samo da ti kazem da se sledeci put dooobro raspitas koju plocu za o/c. Mene moj Gigabyte sluzi odlicno za ono zasta mi treba.
I iskren da budem nikad nisam cuo da je bilo problema oko nemogucnosti resetovanja cmos-a, overvolt i nicim izazvana vracanja podesavanja na default stoje.

Pa bas tako jer da nisam radio oc na ovoj ploci verovatnu bi radila, ali ja sam je licno uzeo zbog overkloka a ne da mi stoji na fabrickim podesavanjima. Jos sam ubacio zadnji bios kao u njemu poboljsali overklok a ono nista od toga, sad moram da cekam da nose da ispitaju plocu pa da vidim dali ce mi zameniti, mada nikad se sa njima nezna. Sto se tice Asusa mnogo je bolji za overclok nego giabyte.

Znači sada su definitivno određeni overclock limiti ne samo amd Black već i gigabyte-a...
Srećno sa novim setup-om:wave:

@bazdi izgleda da je tako ja sam lepo stavio sve na ovu staru plocu asus M2N i sve radi kao podmazano evo sad cu da podignem procesor 3.0GHz da vidim kako se ponasa a necu dizati napon da vidim dokle moze dez podizanja napona.

MA tako i treba Giga-Byteu kad tu smara sa power savingom na plocama, ne bi li ustedeli 15eur/year.... cccc...

Cemu power save na OC ploci ja stvarno ne znam... mnogo su se nesto umudrili ti MB proizvodjaci u zadnje vreme... izmisljaju toplu vodu, pa nije ni cudo sto ne radi kako treba...

@miloshs ma svi ti proizvodjaci stede na komponentama ugradjuju lose kineske delove i posle zasto ploca defekt pa jos stede na hladjenju cipseta kao ima hipipe-ove a temperatura 51c. A ova M2N nikad nije presla temperatura cipseta preko 38c a tri puta jeftinija.

A dobro istina, nego samo sam hteo da kazem da nesto nemam poverenja u te EPU, PowerSaving i ostale "iste-performanse-za-manje-novaca(snage)" stvari.... to je sve navlakusa za shabane...
Sta me bole uvo sto neka tamo Asus ploca ima EPU i sto trosi 30W manje, kad znam da mi non stop salta snabdevanje strujom, zbog ne znam tamo cega... mislim smesno... ko i ovaj C'n'Q tehnologija... da se ubijes... nedo bog da igras igricu sa C'n'Q ukljucenim, procesor se stalno salta izmedju 1000 - 3200mhz i spadnes na to da ti igra stalno koci i zakucava....

I moj NB je po default-u bio na 57oC (letos), ubacio novi BIOS jos letos, spalo na 54oC... skoro sam dodao neki krsh 30mm fan i sad se vrti oko 41-44oC... sto me opet nervira, ali sta ces sve novije ploce se greju ko "vurune" :D

A zaboravio sam da kazem da su dve osmice duvale u cooler od cipseta znaci temperatura je bila 51c procesor 3319 MHz. Pa vi vidite dali je to normalno verovatno bez ventilatora da bi temperatura isla na 70c kaki crni hitpipe obicna glupost.
Mogu samo reci bolje bi ja odradio hladjenje nego sto je gigabyte uradio na svojoj ploci visoke klase.

Vrh Dno