Šta je novo?

AMD Barcelona oficijelna tema

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Valjda nije bilo... 3 pitanja za Hectora Ruiza

(OT: al' su intervjui danas postali skraćeni, mora da je tarifa otišla u nebesa :D)

I sad, ovo jeste OT, ali mora(m):

11/09/07
iSuppli's final estimate of CPU market share in the second quarter reveals that AMD made greater gains than originally thought.

AMD in the second quarter of 2007 gained 2.5 percentage points compared to the first quarter to take a 13.4% share of overall CPU revenues.

2q07kt8.png

Pa nisam ih bas merio, ali 6x12 cm na kucistu kod mene se ne zove stock hladjenje.
Pre par godina, montirao sam na svom kucistu Futachi kucni buvljacki ventilator od 15 incha koji je svako moze da kupi za 10e. Super je hladio, mada je bio malo bucan al to ne bih nazvao stock hladjenjem.

Koliko ti je kućište ako su ti ventilatori 15 inča? :d

Nisi propustio nista brate, Barcelona je pravi 'naive' quad-core.:D:D:D
Naivno je verovati da je native quad-core efikasnije resenje nego dual-die resenje, pogotovu ako se ima integrisani memorijski kontroler i HT.

Postoji gomila razloga zasto je "naive" resenje bolje od "iskusnog" resenja, a koliko vec u ponedeljak ce se znati jos jedan od njih ;)

Postoji gomila razloga zasto je "naive" resenje bolje od "iskusnog" resenja, a koliko vec u ponedeljak ce se znati jos jedan od njih ;)
Postoji, to niko ne spori, ali postoji jedan (ali vredan) razlog protiv, yield, koji potire sve te dobre razloge.
Ubrzanje od native quad-core je zanemarljivo za multithreaded software (vec sam obajsnio zasto u prethodnom postu). A yield je znatno manji. Bez obzira koliko je AMD-ov yield dobar, bio bi jos bolji da je Barcelona dual die resenje.
Naravno, uvek se moze naci benchmark koji ce da iskaze native quad-core u najboljem svetlu, ali prosecan multithreaded kod od native quad-core nema velike vajde. L3 cache (pa makar bio i iz 2x1MB na dual die), IMC i HT mnogo vise znace nego native quad-core.

Postoji, to niko ne spori, ali postoji jedan (ali vredan) razlog protiv, yield, koji potire sve te dobre razloge.
Ubrzanje od native quad-core je zanemarljivo za multithreaded software (vec sam obajsnio zasto u prethodnom postu). A yield je znatno manji. Bez obzira koliko je AMD-ov yield dobar, bio bi jos bolji da je Barcelona dual die resenje.
Naravno, uvek se moze naci benchmark koji ce da iskaze native quad-core u najboljem svetlu, ali prosecan multithreaded kod od native quad-core nema velike vajde. L3 cache (pa makar bio i iz 2x1MB na dual die), IMC i HT mnogo vise znace nego native quad-core.

AMD je K10 prvenstveno dizajnirao za server segment gde se vidi koliko je superioran kad je skaliranje u pitanju.A IMC,DirectConnect i native quad core idu ruku pod ruku.MCM bi sigurno bilo losije resenje sa aspekta efikasnosti u multisocket sistemima i zato je AMD isao na native verziju.A sto se yield-a tice,nije nista losiji od onog za Brisbane u trenutku poslednje Analyst Day prezentacije(sto znaci vrlo dobar).

Treba mi više informacija o Barcelona memorijskom kontroleru, koliko znam, odsad on podržava DDR2 1066 brzinu, umesto DDR2 800 kao što je bilo dosada.

Treba mi više informacija o Barcelona memorijskom kontroleru, koliko znam, odsad on podržava DDR2 1066 brzinu, umesto DDR2 800 kao što je bilo dosada.

Evo samo za tebe,najsvezija informacija :)!IMC u K10 podrzava DDR3 memoriju :D(bar prema AMD-ovim tech. dokumentima :) ).Na linkovima ima i DDR2 specifikacija za IMC pa pogledaj.
link:http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2428640&postcount=712
original PDF link:http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/white_papers_and_tech_docs/31116.pdf
Vrlo lepa vest.

Jos vesti(BIOS podrska stize):
http://www.nyse.com/interface/jsp/N...sHeadlines&sid=MK 09/11 2269&isdowjones=false
Embedded BIOS(R) with StrongFrame(TM) Technology, already running some of the world's largest high performance data centers, increases performance and reliability whilereducing support costs with proprietary features such as:

-- a High Availability (HA) subsystem that monitors entire system health
and "self heals" itself by implementing configurable recovery policies,
-- remote provisioning and monitoring,
-- the fastest boot in the industry (0.085 second POST, 0.838 second
Linux boot, and 24 second Windows Vista boot),
:D
-- a robust set of diagnostics, and
-- advanced security options.

Poslednja izmena:

Mislim da je ovo kljucna stvar...

Here's where things get complicated; we knew Phenom/Barcelona would be faster clock for clock, it was only a matter of how big of an improvement we'd get. If we are to believe that 15% is the best we'll get on average, taking into account that Penryn is around 5% faster than Conroe, the updated architecture from AMD alone isn't enough to really compete with Intel. In other words, price matters.

We saw how competitive AMD became after the first round of price cuts this year, but after the second set Intel went back to dominating. The trouble for AMD this time around is that Phenom is a much larger chip than the outgoing Athlon 64 X2, whereas Intel's Penryn family will actually be smaller than Conroe. AMD is already losing a considerable amount of money each quarter, so fabbing a larger chip at the same price as current CPUs will only make the situation worse. However, Intel can afford to continue to keep its processors as aggressively priced, especially moving to 45nm.

To put it plainly: Phenom/Barcelona make this price war more difficult on AMD, while Penryn makes it easier on Intel. What's the end game? Is there a solution? We're not sure, all we know today is a starting point for Phenom expectations.

Anandtech.

Doduse ovaj odnos je mnogo vise izrazen u desktop segmentu, ali kompanija ionako funkcionise kao sistem spojenih sudova. To naravno ne znaci da i u severskom segmentu AMD nema skuplji cip koji je komplexniji za proizvodnju od 45-nm Penryn procesora.

Poslednja izmena:
Penryn ima 126mm^2 , 2xPenryn ima 252 mm^2 i 4 jezgra u 45nm, uz relativno los yield to nije isplativije od 286 mm^2 koliko ima Barcelona. 4 jezgra vs 4 jezgra je 252 mm^2 vs 286 mm^2. Sto se tice velicine cipa, Penryn je u blagoj prednosti.

U serverskom segmentu gde je bitna skalabilnost, Barcelona se sasvim dobro pokazuje. Videcemo sta mozemo da ocekujemo za desktop.

Kladio bih se da AMD ima trenutno bolji yield u 65nm nego Intel u 45, a tip poredi babe i zabe.

Poslednja izmena:
Oko yielda, naravno, ne mozes znati nista - osim da nagadjas. Da AMD ima neki visoki yield, ne bi procesori toliko kasnili i ne bi na kraju izasli modeli na 2 GHz, umesto planiranih 2.5 GHz koji su odlozeni za kraj godine. O preko-potrebnih 3 GHz da ne pricam... Pitanje je na kojim ce taktovima uopste startovati Phenom.

Sasvim je normalno da cip koji ulazi u proizvodnju ima los yield. Sa druge strane, AMD jos uvek masovno ne proizvodi 65nm cipove - 2/3 onoga sto se prodaje su i dalje stara jezgra.

Sasvim je normalno da cip koji ulazi u proizvodnju ima los yield. Sa druge strane, AMD jos uvek masovno ne proizvodi 65nm cipove - 2/3 onoga sto se prodaje su i dalje stara jezgra.

Osim sto jedna od dve fabrike ima "100% 65nm wafer starts",dok Chratered takodje pravi 65nm K8ice.Ne znam samo kako mogu da prave vise (tj "da masovno proizvode 65nm cipove") osim ako Fab36 ne pocne nekim cudom da premasuje kapacitet :d

Penryn ima 126mm^2 , 2xPenryn ima 252 mm^2 i 4 jezgra u 45nm, uz relativno los yield to nije isplativije od 286 mm^2 koliko ima Barcelona. 4 jezgra vs 4 jezgra je 252 mm^2 vs 286 mm^2. Sto se tice velicine cipa, Penryn je u blagoj prednosti.

Xbitlabs:

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20070911231514.html

Each of Intel’s dual-core Penryn chips will have 410 million transistors, up significantly from 291 million of current dual-core Conroe processors, however, thanks to 45nm process technology, the chips will have die size of 107 square millimeters, down about 25% from 155 square millimeters of the Conroe

Da, to se odnosi na dual core, ali mi poredimo qvadove. Fora je kod Intel-a da ima monstruozno mnogo L2 kesha, pa zato 45-nm quad i ima preko 800 miliona tranzistora. Medjutim, kasnije dodju derivati koji imaju mnogo manje L2 kesha, troskovi su jako mali, a oni se prodaju u velikim kolicinama.

Idealno bi bilo kada bi i Intel imao integrisani memorijski kontroler, uz poslovicno bolji proizvodni proces od AMD-a, mogao bi da proizvodi cipove sa manje L2 kesha (kao AMD), pa bi troskovi bilo mnoooogo manji.

Npr. preko 50% povrsine cipa otpada na L2 kesh. 12 MB L2 kehsa je stvarno velika kolicina - ja se secam vremena kada smo imali manje RAM-a ili cak imali hard diskove koji su bili slicnog kapaciteta.

Poslednja izmena:
ma, znam - neprecizno se izrazio, ali nije bitno. Uglavnom, 2x 108 je skoro 50% manje nego 286, sto je i bila Anandova poenta.

Sa druge strane, AMD jos uvek masovno ne proizvodi 65nm cipove - 2/3 onoga sto se prodaje su i dalje stara jezgra.

Netacno. AMD od proletos masovno proizvodi 65nm chipove. FAB36 je potpuno prebacena u 65nm. Deo proizvodnje u 90nm (Opteroni i najbrze X2-ke) jos uvek izlaze iz FAB30, ali ce se u narednih nekoliko meseci i to izmeniti (kako se Opteron portfolio bude preselio sa K8 na K10).

A sto se singlecore procesora u 65nm tice oni samo sto nisu stigli...

Pa ne znam, ja ni svecom ne mogu da nadjem 65nm procesore kod nas u prodaji. I onaj sto ste mi vi kupili da bismo istetirali RD790 plocu (X2 5600+) je 90nm.

Video sam samo neku kolicinu BE-2300.

Poslednja izmena:
Svi iznad 5000+ su 90nm. Od 3600 + do 4800+ su uglavnom Brisbeni.

Poslednja izmena:
Pa Brisbeni jesu 65nm ... 3600+, 4000+, 4400+, 4800+ i 5000+, s time da 4400+ i 4800+ mogu biti isključivo 65nm ako se ne varam jer tih modela nije bilo prije.

Poslednja izmena:
Pa ne znam, ja ni svecom ne mogu da nadjem 65nm procesore kod nas u prodaji. I onaj sto ste mi vi kupili da bismo istetirali RD790 plocu (X2 5600+) je 90nm.

Video sam samo neku kolicinu BE-2300.

mora da ti je utuljila sveca :)

CT ima i 4400 i 4800 i 5000 i taj BE2300 koji si pomenuo. Ista stvar je i sa ostalim distributerima.

No, ponuda na domacem trzistu u opste nije povezana sa raspodelom AMD-ove proizvodnje izmedju 65 i 90nm.

Poenta je da je AMD u potpunosti prebacio FAB36 u 65nm i da ono sto dolazi u 90nm stize iz FAB30, ali ce i to u narednih par meseci da se promeni i zameni sa 65nm proizvodima u svim segmentima.

Poslednja izmena:
Pa, izgleda da ono sto su nam tada pricali iz AMD-a se ne poklapa sa realnom situacijom.
Ne znam sta su ti tada pricali iz AMD-a, ali ono sto znam jeste da si testirao CPU u 65nm koji je u momentu objavljivanja gore linkovanog testa bio u masovnoj proizvodnji.

Danasnja realnost jeste da je AMD jednu od svoje dve fabrike u potpunosti prebacio u 65nm i da je u toku tranzicija druge fabrike.

Ocigledno ovde imamo nedoumicu oko tumacenja pojma "presli". Ja njegovo znacenje tumacim kao "imamo jednu tehnologiju proizvodnje i koristimo je, a na drugu cemo tek preci"

S takvim tumacenjem "presli", ti nisi u pravu.

Ukoliko pak ti "presli" tumacis kao: "koristimo dve razlicite proizvodne tehnologije, ali jos uvek nismo u potpunosti presli na samo jednu", onda si ti u pravu, jer AMD i dalje deo proizvodnje (ponavljam: kolicinski manji) ima u 90nm.
Mislim, ne znam, kada sam video da je CPU kupljen krajem 2007. u 90nm nisam mogao da verujem. Uostalom, zacudio sam se bio kada si mi rekao da je u pitanju 90nm cip.
Pa prestao si da pratis AMD-ovu ponudu ;) BTW, daleko jekraj 2007 :wave:

Poslednja izmena:
Od X2 procesora najmanje 2/3 su Brisbane CPU-ovi. Stvari su se po tom pitanju malo promenile od vremena kada si ti testirao procesore.
Najveci broj je 3600+ 4000+ 4400+ 4800+ i 5000+ i ti su u magacinima svi Brisbane. Na lagerima ima jos uvek 90nm 3800+ F2 uglavnom, single core Semprona, Orleans A64 itd i oni se i dalje proizvode i ti 90nm ce se proizvoditi verovatno sve dok AMD ne objavi EOL za te CPU-ove i dok se fabrike ne adaptiraju za proizvodnju u novijem procesu. Od X2 3800+ jos poneki moze da se pronadje u prodaji, uglavnom su F2, doduse licno sam uspeo da nagazim jedan F3.

Svakome ko razmislja malo bice jasno da su ceo mainstream segment pokrili sa 65nm CPU-ovima. Pored toga, vecina tih CPU-ova se vrlo slicno overklokuje, sto govori o tome da yield uopste nije los. Naravno, kasnije nedelje proizvodnje su bolji overklokeri.

Pa Brisbeni jesu 65nm ... 3600+, 4000+, 4400+, 4800+ i 5000+, s time da 4400+ i 4800+ mogu biti isključivo 65nm ako se ne varam jer tih modela nije bilo prije.
Bilo je i Windsora 4400+ @ 2.2 Ghz sa 512K L2 i 4800+ @ 2.4 Ghz sa 1 MB L2. Verzije sa 1MB L2 mozes sada da uzmes samo u varijantama jacim od 5000+. Npr. 5200+ 2.6 Ghz 5600+ 2.8 Ghz 6000+ 3.0 Ghz i naravno 6400+ Black Edition na 3.2 Ghz.
ma, znam - neprecizno se izrazio, ali nije bitno. Uglavnom, 2x 108 je skoro 50% manje nego 286, sto je i bila Anandova poenta.

Jeste, naravno da je manje, ali je i proces manji. 286 mm^2 je tacno 33% vise od 2x107 mm^2, ako cemo vec da se precizno izrazavamo. Uz Intelov poslovicno nizi yield, sto narocito vazi za 45nm, to za sada i nije neka prednost. Mislim da je Anandov komentar u tom pogledu irelevantan.

Da, to se odnosi na dual core, ali mi poredimo qvadove. Fora je kod Intel-a da ima monstruozno mnogo L2 kesha, pa zato 45-nm quad i ima preko 800 miliona tranzistora. Medjutim, kasnije dodju derivati koji imaju mnogo manje L2 kesha, troskovi su jako mali, a oni se prodaju u velikim kolicinama.

Idealno bi bilo kada bi i Intel imao integrisani memorijski kontroler, uz poslovicno bolji proizvodni proces od AMD-a, mogao bi da proizvodi cipove sa manje L2 kesha (kao AMD), pa bi troskovi bilo mnoooogo manji.

Npr. preko 50% povrsine cipa otpada na L2 kesh. 12 MB L2 kehsa je stvarno velika kolicina - ja se secam vremena kada smo imali manje RAM-a ili cak imali hard diskove koji su bili slicnog kapaciteta.
Inace, taj L2 SRAM je najskuplji deo za proizvodnju na procesoru, pa ako gledas sa aspekta L2 kesha 2xPenryn je kudikamo skuplji nego Barcelona.
Ako sa ekonomske strane gledas Barcelonu sa njenih 2MB brzog L2 kesha i 2MB sporog L3 je tek nesto skuplje napraviti nego dual core Conroe. Glavni trosak jeste kolicina materijala utrosena sa wafer-a, ali ima tu jos stvari koje igraju u ceni procesora. Pravljenje procesora u SOI tehnologiji je s' druge strane nesto skuplje nego za bulk proces.

Poslednja izmena:
Hector se bacio u "sportske vode" i oce da se bavi razvojem mladih talenata americkog fudbala! :d LOL

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno