Šta je novo?

AMD Athlon II X2 i Phenom II X2

Epilog na onu moju pricu: x245 je uspesno zalemljen, eno ga vec tri dana u masini ga mucim...
kuler-cpu-ubicu nisam zasad montirao... trenutno je box, dok ne budem siguran koji proc cu da ostavim...

Kao sto rece matrixxsu sat orthosa je vise nego dovoljno a ja bih se zadovoljio i sa pola sata na 4Ghz sto ce se desiti samo ako ugradim klimu u kuciste:p
Ja imam na ploci mnozilac preko 19 ali sta mi vredi kada ne moze da se podigne sistem. Mislio sam da ce da bude bolje sa HR-05 preko NB ali nije dovelo do stabilnih 4ghz, tj. jeste ali samo 3 minuta..

Napisi na kojim brzinama radis orthos da znamo sta se desava;)3.8Ghz ili si isao vise od toga?

Poz

Moja greska, pardon :) sat linxa(u mom slucaju pola sata)..

Poslednja izmena:
Prime95 prso', podigao sam volt za 0,025 jos pa se javljam. Moram da probam da prebacim 4GHz-a cisto sportski. Da li smeta sto surfam dok testiram CPU?

Poslednja izmena:
Nece to na boxu da se zavrsi kako treba, ili si stavio klimu bas da hladi:p
Meni sa xig HDT-S1284 na 3.8 drzi idle oko 45 a full load oko 57 bez klime naravno i kada malo skoce temperature. Mada mi se nesto cini da bi ovaj kuler trebao i bolje da hladi ali ajde..

Poz

Ma ne, klimu ukljucujem tek kada krene da se vrti oko 60 stepeni (za CPU je jos nisam koristio). Jutros rano sam prehladio stomak :wc: istrazujuci max clock za svaki dan za Palit 9800GT (default 600/1500/900) sa Ati tool-om tako da klimu palim tek kad zagusti :D .

Poslednja izmena:
Prime95 radio 90 minuta Blend test bez problema i mrzelo me vise da cekam. Procitao sam negde tvoj post i varijantu Orthos small FFTs(priority 9) i u isto vreme LinX, medjutim nije izdrzao 10 minuta :( . Zar je toliko tesko klokovati AMD preko standardnih vrednosti? Sa temperaturom nisam imao problema, isla je do 58 stepeni, klimu nisam imao potrebe da palim, inace voltaza je 1,350.

Poslednja izmena:
janci covece, ne bi trebao toliko da se opterecujes da izvuces i poslednji mhz iz njega a po cenu voltaze, toplote i svega onog sto dolazi sa preteranim oc-om.

bolje nadji do kog limita radi stabilna na default voltazi i tako ga ostavi, procesor i box kuler ce ti biti zahvalni na ovim temperaturama.

tih ekstra 100-200mhz realno neces ni primetiti razliku.

Ma znam, nego eto malo slobodnog vremena. Zasto da se ne zabavim malo ako mogu. Dosao sam do "stabilnih" 3,86GHz(18x i FSB 215)@1,35V. Moze neki savet, sta da cacnem? Kako North Bridge da se potera na 2500 i da li da se HT smanji i za koliko kada recimo dizem FSB? Vraticu ja na safe vrednosti nego eto vec kada sam se zainteresovao da vidim bas.

Da se razumemo, 58c je prihvatljiva temperatura ali nije isto 4Ghz na 40c i 58c. Meni 4ghz izdrze 3 minuta ali da je temperatura niza izdrzao bi verovatno i duze(cini mi se da je bas Prodigy Freak okacio link ka 6ghz sa :)pravim hladjenjem) mada opet je i pitanje koji drugi deo price je ogranicavajuci faktor.
Mozda ram, mozda sam procesor, mozda i ploca negde koci. Slazem se sa Prodigy Freak-om da nadjes stabilan klok na odgovarajucoj temperaturi i on ce ti mnogo vise znaciti od veceg nestabilnog kloka.
Znam kako ti je. Bilo bi lepo da moze da se otkljucaju jos 2 jezgra, pa jos i da rade stabilno na recimo 3.8Ghz. Ali nema sanse. I meni je bilo malo krivo sto nece da mi se otkljucaju jezgra pa sam krenuo da jurim stabilnih 4Ghz i sve vise sumnjam da cu ih naci. S druge strane ovaj procesor stabilan na 3.8Ghz je prava mala zver i nema sumnje da je sjajan procesor.

Opet ti kazem da je 1.35 default za taj procesor i nesto nije tu uredu. Sa tom voltazom neces izvuci mnogo preko 3.5Ghz. Sa 1.4v do 1.45v mozes da juris 3.8Ghz - 4Ghz sto opet zavisi od mnogih stvari..

A i ne bih se slozio da je tesko klokovati ovaj procesor preko standardnih vrednosti:). Sa 4 klika dodjes sa 3.1Ghz na 3.8 Ghz bez imalo muke. Na starom 7750 dok sam izvukao stabilnih 3Ghz namucio sam se poprilicno. Tako sa ovih 3.8Ghz milina, jurim 3.9Ghz a nadam se 4.0Ghz cisto da se hvalim u drustvu:)

Poz

Poslednja izmena:
Pa jeste, eto razumemo se potpuno. Jeste lep hoby samo sto se ja slabo razumem :( .

Vratio sam voltazu na default i super stabilan mnozilac x8,5x(znaci sada radi na 3,7) sa tim sto sam pomerio mnozilac North Bridge-a na 12x(2400, nisam menjao voltazu NB-a). NB na 13x nece da radi :( . Znaci voltaze su default i to je to(za sada). Da li dobijam nesto dizanjem NB-a u gamingu?

Vratio sam voltazu na default i super stabilan mnozilac x8,5x(znaci sada radi na 3,7) sa tim sto sam pomerio mnozilac North Bridge-a na 12x(2400, nisam menjao voltazu NB-a). NB na 13x nece da radi :( . Znaci voltaze su default i to je to(za sada). Da li dobijam nesto dizanjem NB-a u gamingu?

Koliki cesh benefit dobiti u igricama najbolje je da sam izmerish uz pomoc 3DMark-a npr. Ali ce WinRAR da ti radi brze, i ceo sistem je zivahniji.

A shto ne probash 250x15, a NB mnozilac 10. HT drzi ispod 2300MHz, znachi max 9x. Pa javi.

A shto ne probash 250x15, a NB mnozilac 10. HT drzi ispod 2300MHz, znachi max 9x. Pa javi.

ThX, isprobavam odmah. Da li treba da vodim racuna oko memorije? Pod DRAM settings imam gomilu podesavanja, uglavnom da ne duzim, memoriju sam stavio pod unganged jer koliko sam razumeo Phenom ima 2 odvojena memorijska kontrolera. Pod opcijom "memory SLI" pise undetected.

Prilozi

• momorija 1.JPG
    momorija 1.JPG
    208 KB · Pregleda: 42
  • memorija 2.JPG
    memorija 2.JPG
    229.8 KB · Pregleda: 39
OK, malo sam se snasao. Max sto sam izvukao bilo je 3,92 pa 3,88 i 3,86. Koristio sam kombinaciju FSB-a i mnozioca vodeci racuna o HT i NB(x10). Za voltazu ne znam sta da kazem. Max sam dodavao do 0,15. Nisam primetio neku znacajnu ulogu. LinX mi je prolazio u sva 3 slucaja ali ga je zato Orthos redovno obarao gotovo posle 5-6 minuta(priority 9, smal FFTs - stress CPU). Temperature su isle do 60-ak stepeni u piku i 56-7 za MoBo. Nisam odustao, jednostavno ne znam da podesim neke parametre dovoljno dobro ili nemam dobar primerak. U oba slucaja trudicu se da se popravim(uskoro mi stizu i drugi primerci pa cu da izaberem ko covek ako AMD uopste i moze vise da pruzi).

A na kojoj ti je frekvenciji memmorija kada dignesh FSB, tj HTT link? I daj i memoriji malo voltaze.

Recimo, FSB 238 i mnozilac 16.5, HT 2200(rekao si x9), NB x10. Memorija mislim sa 800 na oko 950. Pokusao sam da smanjim mnozilac za memoriju(default 4) ali kada bilo sta promenim vezano za memoriju zakuca mi na pocetku i nece da se butuje.

Evo kako to izgleda(svaki put apsolutno identicna poruka) svaki put kada preteram.

Prilozi

• boot.JPG
    boot.JPG
    172 KB · Pregleda: 78
Ovo je MAX sto sam uspeo da izvucem ali ovaj put sam smanjio mnozilac za memoriju i malo joj povecao voltazu ali opet Orthos ubija u roku od 2-3 minuta(blue screen koji nema sanse da procitam sta kaze jer nenormalno brzo nestane i restart). Mogao sam i da smanjim voltazu za CPU na 0,75 i jos manje cak - nema nikakve razlike - rezultat je isti mada prolazi 3D Mark '06 i LinX.

Prilozi

• MAX.JPG
    MAX.JPG
    159.7 KB · Pregleda: 64
  • FSB.JPG
    FSB.JPG
    281.7 KB · Pregleda: 76
  • memorija.JPG
    memorija.JPG
    212.8 KB · Pregleda: 61

E bas super, sada cu moci da vidim sta se desava u trenutku BSOD-a. Da ne znas mozda gde su logovi prethodnih crash-eva? Za 100MHz-a se ne vredi cimati(stabilnost, voltaze, temperature...what not :trust: ) ali vec za 250 :p . Pa sta cu mu ja, mogu samo sportski da pokusavam i to je to, ako nece - nece. Kada bih ja mogao da ga odrzim stabilnim na 3,92(Orthos, Prime95) - ohladio bih ga sigurno, ovako samo isprobavam(sta moze da mu bude od malo cimanja na oko 60C + - 2C, kada upalim klimu pada na 50 i ispod u sred LinX-a). Cudna stvar da LinX uopste protera a Orthos ga ubije ko zeca. Znaci li to da je za stabilnost pouzdaniji Orthos(priority 9, small FFTs).

Hmm... Bez dobrog kulera ide teshko, al' ako imash klimu OK. Nego, neka me neko ispravi ako greshim, ali nije li 1.1V za IMC malo za takt od 2.4GHz? Ja bih to malko podigao :-devil-: ,samo pazljivo, jer shto je veci napon za IMC to se jezgra manje klokuju, tako je bar kod matorog Phenoma. Ako memorijski ontroler nema dovoljno struje na povishenom taktu, memorija moze da puca.

Pozdrav svima!!!!

Da li je možda neko uspeo da otključa AMD Phenom II x2 550BE (Drugi red CACYC AC0925CMPW) i da li je neko probao da otključa 550-cu sa pločama MSI 770 C45 i GA MA-770 UD3 rev.2?

Cini mi se da si prvi sa 0925 serijom, barem koji se javio ovde. Za prvu plocu ne znam ali ja imam drugu i moze da se otkljuca samo ja sa mojom 0923 serijom nisam uspeo. Barem ne stabilno. Krene da ucitava win i stane i samo crni ekran.

Naravno moras da flashujes bios na neku noviju verziju ali ova ploca moze da otkljuca. Samo stavi hybrid i all cores i to je to. Ako imas srece..

Poz

marcusnbg@
HVALA na odgovoru

Cini mi se da si prvi sa 0925 serijom, barem koji se javio ovde. Za prvu plocu ne znam ali ja imam drugu i moze da se otkljuca samo ja sa mojom 0923 serijom nisam uspeo. Barem ne stabilno. Krene da ucitava win i stane i samo crni ekran.

Naravno moras da flashujes bios na neku noviju verziju ali ova ploca moze da otkljuca. Samo stavi hybrid i all cores i to je to. Ako imas srece..

Poz
kolega jesi probao da ga pustis kao triple core?

Ne, nisam ni znao da moze:)
How,plz..

Vrh Dno