Šta je novo?

AMD Athlon II X2 i Phenom II X2

Prilicno bi bilo glupo da najjeftiniji CPU ima najvise cache-a, zar ne... :)

to bi bilo glupo jer ako je vec E klasa procesora tj stedljiva onda bi bilo logicno da ima 4x512mb,a ne 4x1mb

to bi bilo glupo jer ako je vec E klasa procesora tj stedljiva onda bi bilo logicno da ima 4x512mb,a ne 4x1mb

X4 600e ce biti odlichan kandidat za jaku a tihu HTPC mashinu, jer sa TDP-om od 45W moci ce pasivno da se hladi uz neki masivan kuler. Ovo bi po meni bio best-buy, i uz 785G plochu bi predstavljalo full fanless reshenje. A ko hoce ultimativni kvalitet slike uz post-procesing i gomilu filtera, samo bocne pasivnu 4650 i sreci nema kraja. Skrecem malo sa teme, ali na to mi najvishe lichi namena ovih procesora.

Poslednja izmena:
^slazem se...moj komentar je isao na jedan site gde pise da ce taj athlon2 600 imati 4x1mb sto se ispostavilo da je greska jer onda ne bi trosio tih 45w

a otkud znate da je 720 bolji od 630?

Zbog L3 kesha i otkljuchanog mnozioca. Prednost X2 550BE u odnosu na X2 250 je u proseku 15% veci FPS samo zbog L3 kesha, a kako je razlika izmedju X3 i X4 u vecini sluchajeva mala situacija izmedju 720BE i 630-ke je na strani 720BE (moje subjektivno mishljenje, al' sachekajmo testove). A sa druge strane, zbog odsustva L3 kesha i malog TDP-a bi 6xx procesori trebali da se klokuju ko blesavi.

Zbog L3 kesha i otkljuchanog mnozioca. Prednost X2 550BE u odnosu na X2 250 je u proseku 15% veci FPS samo zbog L3 kesha, a kako je razlika izmedju X3 i X4 u vecini sluchajeva mala situacija izmedju 720BE i 630-ke je na strani 720BE (moje subjektivno mishljenje, al' sachekajmo testove). A sa druge strane, zbog odsustva L3 kesha i malog TDP-a bi 6xx procesori trebali da se klokuju ko blesavi.

Pravo zboris, no videcemo kada izadju u prodaju!

pa i nije bas mali tdp 95w za 620 i 630 model, klokovace se isto kao i punokrvni phenomi x4

Zna li neko da li AMD PhenomII X2 550BE podržava DDR3 1600MHz na MB GA-MA770T-UD3P pošto su male razlike u ceni u onosu na DDR3 1333MHz?

za svaku amd plocu ako hoces da ga "doteras" na 1600 moras malo da clockujes plocu da bi radilo na 1600 sto nije tesko

pa i nije bas mali tdp 95w za 620 i 630 model, klokovace se isto kao i punokrvni phenomi x4

Po pojedinim stranim forumima se se spekulishe da su samo tako "oznacheni", ali da troshe osetno manje (oko 65W). Mozda je i nagadjanje, ali videcemo. Mada, nelogichno mi je da jedan model ima TDP 45W, a sledeci 95W, zar ne? Videcemo kad izadju neki konkretni uporedni testovi.

Da li će dobiti mnogo veće perfomanse ako umesto GA-MA770-UD3 rev.2 + OCZ 2x1Gb 1000MHz CL4 stavim GA-MA770T-UD3P + PATRIOT EXTREME 2x1Gb 1600 CL7 na 550BE?

moj savet ako kupujes nov comp da uzmes odmah ono sto je trenutno zadnje izaslo bilo kod intela bilo kod amd-a...trenutno je kod amd-a to am3 socket i ja bi to uzeo jer nema neke razlike u parama izmedju am2+ i am3 maticnih ploca...razliku neces primetiti izmedju ddr2 na 1066 cl5 i 1333 cl6(u igrama ili realnom radu)...jedino ako koristis npr everest onda ces videti da mozda nesto ima bolji protok ddr3 od ddr2 i to je to...ti sad odluci sta ces da uzmes

Poslednja izmena:
Da li će dobiti mnogo veće perfomanse ako umesto GA-MA770-UD3 rev.2 + OCZ 2x1Gb 1000MHz CL4 stavim GA-MA770T-UD3P + PATRIOT EXTREME 2x1Gb 1600 CL7 na 550BE?

Dobices u prformansama na polju memorijskih protoka. Posto vec uzimas novu makinu onda gledaj da to bude sa DDR3 memorijo. Mislim da DDR2ku treba zaobici (ko moze materijalno).

Na svakoj AMD ploci moras rucno da doterujes vrednosti memorije inace se AM2 ploce sa DDR2kom bude na 800MHz a AM3 ploce sa DDR3kom bude na 1066MHz za frekvencu memorije pa ih moras preko memorijskih mnozioca/delioca namestiti na zeljenu vislju frekvencu!
Ja imam Patriot 1600<Hz pa se ploca (kada resetujem BIOS) budi na 1066MHz i sam promenim posle mnozilac i doteram na 1600 ;)

Evo kako izgleda taj BSOD :p . Inace imam Apacer "golden" memoriju 2x1024 ddr2 CL 5.0-5-5-18@400 a Everest je vidi ovako "Module Name Apacer Tech. 78.0AGA0.9K5" . Digao sam voltazu ddr-a sa 1,8 na 2,1 i na manual settings promenio sa 400 na 533 ostalo nista nisam dirao(sve na auto - 5-5-5-18). Ma ni da cuje :( . A na njihovom zvanicnom sajtu kao obecava gaming memara - CuDA, MuDa, OvO, OnO http://emea.apacer.com/en/products/Overclocking_Series_Golden_DDR2-800_Overclocking_Memory.htm . Doduse ovo je noviji modul ali je serija ista. Procitajte samo sta pise pod "overview". Ja ne znam koja je razlika izmedju ove i najjeftinije moguce memorije a ima i ono da ja ne znam da podesim kako treba.

Prilozi

• BSOD.JPG
    BSOD.JPG
    273.9 KB · Pregleda: 59
Evo kako izgleda taj BSOD :p . Inace imam Apacer "golden" memoriju 2x1024 ddr2 CL 5.0-5-5-18@400 a Everest je vidi ovako "Module Name Apacer Tech. 78.0AGA0.9K5" . Digao sam voltazu ddr-a sa 1,8 na 2,1 i na manual settings promenio sa 400 na 533 ostalo nista nisam dirao(sve na auto - 5-5-5-18). Ma ni da cuje :( . A na njihovom zvanicnom sajtu kao obecava gaming memara - CuDA, MuDa, OvO, OnO http://emea.apacer.com/en/products/Overclocking_Series_Golden_DDR2-800_Overclocking_Memory.htm . Doduse ovo je noviji modul ali je serija ista. Procitajte samo sta pise pod "overview". Ja ne znam koja je razlika izmedju ove i najjeftinije moguce memorije a ima i ono da ja ne znam da podesim kako treba.

Mislim da tebe ne zeza memorija vec neki drugi parametar (mada mozda je i memorija jer Kingston je imao neku bezvezue seriju koja nikako nije htela da radi na nominalno naznacenim vrednostima)...

Poslednja izmena:
Ovo je problem do drajvera i konflikta istih sa nekim hardverom, nije memorija u pitanju...

Ovo je trenutak kada opteretim CPU (naklokovan na 3,92 - FSB 239 i mnozilac 16,5x) Orthos-om(priority 9 - small FFT's). CPU dignem voltazu za 0,1V a memoriji podignem sa 1,8V na 2,1V(memoriju nista ne diram. Procesor prodje 3D Mark i Lynx medjutim Orthos ga zakuca ne prodje ni minut(BSOD). Ne znam, probao sam odvojeno od cele prica da proverim kako se samo memorija ponasa - ne uspevam nikako da joj dignem frekvenciju ili ne znam(mada ne bi trebalo da bude komplikovano za neko amatersko klokovanje). Sumnjam na memoriju, sta znam tako mi se cini, da je procesor verovatno bi mi zamrznuo sliku ne bi me izbacio napolje.

Ajde upali cpu-z i proveri na koliko ti memorija radi. Idi na tab memory pa vidi dole koja je frekvencija. Inace ne bi trebali da te cude ti plavi ekrani. Nasvirao si masinu do maximuma i nestabilnost sistema je i ocekivana..

Poz

Ajde upali cpu-z i proveri na koliko ti memorija radi. Idi na tab memory pa vidi dole koja je frekvencija. Inace ne bi trebali da te cude ti plavi ekrani. Nasvirao si masinu do maximuma i nestabilnost sistema je i ocekivana..

Poz

Heheheheee :D , ne cude me. Samo diskutujemo o tome kako da ih se resim :) ako je ikako moguce. Zaboravio sam da dodam da mi je mnozilac za NBx12(2400) standardno za svaki dan a kada nasviram FSB... salim se malo ali ne drzim ja te klokove. Furam samo CPU mnozilac 18,5x i FSBx12 i to je to(savrseno stabilno). Ovo cisto da vidimo dokle moze ovaj AMD da ide. Sada cu ponovo da ga nasviram i da slikam CPU-Z :zgran: :D .

P.S.

Raspolozen sam lepo od jutros, hehe.

Poslednja izmena:
Dizem ruke, ne znam iz kog razloga ali ne mogu vise da udjem u sistem pod setovanjima koje sam opisivao. Skuca se posle promena u biosu(morao reset manuelno jedno 3x :( ). Nabavicu neku drugu memoriju cisto za probu pa da probam ponovo. Sorry. Jesam raspolozen ali stvarno nece. Znao sam ja da je ovo sama granica ali ne znam sta je usko grlo.

Vidim da ima ljudi koji koriste kombinaciju MA770-UD3 i 550 pa me interesuje da li imaju problema sa sondama i temperaturama. Svi tempmonitori mi pokazuju obrnutu temperaturu (temp proca kao temp ploce, a temp ploce kao temp proca) sem Easy Tuner6, ali ni jedan program ne pokazuje temperaturu jezgra. Najvise mi smeta jer ne mogu da vidim temp drugog jezgra jer mi on uvek puca u ortosu na vecem OC. Predlog za neki program ili ipak mislite da nesto nije uredu do proca (ili mozda ploce). Inace stavljao sam atllon 64 3200+ u plocu i onda su sve temperature dobre.

HWmonitor prikazuje ok temperature, cak i onu fantomsku od 82 stepena. Nije mi upaljen komp sada pa ne mogu da okacim ps ali mozes u temi "kako ohladiti ovo?" da vidis ps od juce pa da vidis kako izgleda kod mene na toj kombinaciji. Everest ne da ne pokazuje kako trreba nego ponekad cak i prijavi da mi ploca nije medju podrzanima i da posaljem pismo ovima iz lavalisa.

@KirJanja

Koju plocu bese imas(720 us3?), meni svaki put kada padne na pamet da podesavam nesto oko Nb-a sve zablokira i moram da se zavlacim u kuciste da cistim cmos. Ne znam sta da ti kazem. Mislim da je 3.9 neki max koji moze sa ovim chipsetom da se namesti i to pitanje koliko stabilno. Mislim da je 3.8Ghz neka realna granica za svaki dan ali sto da se ne igras. Javljaj sta si uradio..

Poz

@marcusnbg

Mislim da i ti imas isti problem

http://www.benchmark.rs/forum/attachment.php?attachmentid=51794&d=1250769371

Video sam na temi "kako ohladiti ovo?" tvoje temperature i iste su kao kod mene. Temperature tvog proca ne ide preko 40*c, a pogledaj u biosu, nikad ispod ~45*c (meni bar dok je na 3.9). I probaj da opteretis proc (prime95, orthos, intel burn test...) i videces da ti se temperature svakog jezgra identicno menjaju, sto je ne moguce, bar na ternutak jedno jezgro za stepen mora da bude drugacije temperature od drugog. Tacnije obe temperature jezgra odgovaraju temperaturi ploce (iz bios-a)

Koliko ja znam TMPIN0 je NB a TMPIN1 je procesor i to je temperatura koja se poklapa sa bios temperaturom kao i sa temperaturom koju daju npr. easy tune i amd overdrive.
Na temperature jezgra pojedinacno i ne obracam toliko paznju.
Citao sam na netu dosta o temperaturama koje ocitava HW na ovim plocama i toliko je razlicitih tumacenja da mi je malo toga vise jasno. Ne znam ni vise ni sam sta da mislim. Sredjujem neki stari komp sada pa kada zavrsim i povezem moj mogu da testiram pa mozemo da uporedimo. Samo mi reci na sta da obratim paznju.

Poz

Malo sam trazio o temperaturama i saznao da je tmpin0 temp proca (ne jezgara), tmpin1 je SB, a tmpin2 NB i da je normalna temperatura u idle za tmpin2 oko 80*c (sto i opravdava przenje prsta kad pipnem NB). Ovo su navodno informacije iz Gigabyte-a.

Aj samo kad budes imao vrmena (ili neko ko ima 550be) pogledaj kako ti se menjaju temp. jezgra. Kod mene su za oba jezgra identicne. Ne znam da li je to normalno kod AMD ili jednostavno nema jos uvek programa koji ocitavaju lepo 550be. Znam da je na intelu E5200 coretemp, everest... ocitavao za svako jezgro posebnu temp. A vec sam rekao zasto me interesuje temp II jezgra.

Kod mene TMPIN0 je NB. To smo utvrdili nakon menjanja fabrickog hladnjaka i stavljanja HR-05 na njega.
TMPIN1 je procesor sto je zakljuceno nakon pokretanja linx-a ili orthos-a jer je i normalno da ta temperatura skoci nakon opterecivanja procesora kao i njeno vracanje u normalu nakon par minuta.
TMPIN2 je fantomski senzor koji nema veze sa NB,SB ili naponskim delom(mosfet) jer meni je SB hadan na dodir, na NB je HR-05 a na mosfet-u je HR-09.

Zato sam i rekao da mi nista vise nije jasno jer sam i ja dosta trazio o tim senzorima i samo znam da mi nista nije jasno ali da je sve ohladjeno kako treba.

Evo sada sam pustio par minuta linx-a i temperature za jezgra se poklapaju osim na samom pocetku kada je prvo jezgro skocilo za jedan stepen vise a drugo se izjednacilo posle manje od sekune..

Poz

Poslednja izmena:
Da sad mi definitivno nista nije jasno.

A mislim da si u pravu. Cackao sam malo bios, napone i obrtaje na procu kako bi ustanovio koji je senzor za proc, ustanovio sam da je to definitivno DMPIN1 (crveno na slici) jer je temp manja sa manjim naponom proca i vecim brojem obrtaja venta na procu.
A stavio sam vent na NB i temp mi je opala sa 39 na 35 i to odgovara temp system-a (u bios-u) odnosno DMPIN0. I od kada sam stavio vent na NB vise ne przi na dodir :D
A sta predstavlja ovih 78-80*c??? To bas niko ne zna!!!

Mada mozes da procitas sta je jedan lik rekao iz "pouzdanih" izvora
http://www.overclock.net/amd-motherboards/548973-gigabyte-ma770t-ud3p-tmpin-breakdown.html

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    320.3 KB · Pregleda: 77
  • b.jpg
    b.jpg
    167.7 KB · Pregleda: 92
Nazad
Vrh Dno