Šta je novo?

AMD Athlon II X2 i Phenom II X2

Koje su temperature i kako to da imate tako oprečna mišljenja?
Što bi se novi x2 toliko više grejao od matorog e6300?

a ja čitam sve te testove, svi nešto žešće zadovoljni. neki ga proglašavaju procesorom godine zbog odnosa uloženo/dobijeno. da li je moguće da svi lažu?

Nem pojma, ja sigurno neću skoro uzimati nov CPU, ali ovaj BE deluje ok.
Jednostavno nemam nameru da dam tolike pare za proc:D

Sa box kulerom 4ghz? Ne bih rekao.
Pregrevanje? Meni sa boxom radi na 3.7 stabilno bez dizanja voltaže, taj kuler je apsolutno najjadnije parče harvera koje sam video i pravo je čudo da hladi i na default. Ali eto..

Ja sam prezadovoljan procesorom. 4ghz sigurno ću dostići kad uzmem vendetu.

Ja nigde ne pomenuh box cooler u svom postu niti sam rekao da treba da postigne na istom 4GHz, je'l da? Ako moj 5000+BE (65 nm) ide na 3.2 GHz na 1,375v (default 1,35 v), dakle gotovo na default naponu nikako mi ne deluje kao uspešno da 45 nm procesor radi na 3.7 GHz na njegovom default naponu jer je to "napredak" od 500 MHz (posmatrajući samo takt, dakle izuzevši masivan l3 keš koji jeste veliki napredak). Zašto bi ja sad kupio, recimo, x2 250, za 7.000 i kusur din.,npr.? Da bi dobio malo više l2 keša? Ili zašto bih dao 8.000 i više za x2 550? Pa onda ću da dodam malo više i da uzmem x3 ili x4. Ne kažem da su ti 45nm procesori loši, ali mislim kao AMD fan da može bolje..Recimo da su takav best buy kao ovaj moj 5000+BE kad sam ga ja uzeo (početak 2008.-me), odnosno da daju takav skok u performansama, a da su pritom jeftini:d. A ti si, čini se, ub'o jedan od boljih x2 550 u odnosu na ostale user-e koji su postovali na ovoj temi. Poz.;)

Не можеш поредити перформансе 5000+BE и x2 550 на истом такту, ту је разлика. Ако гледаш само такт, онда нађи негде пентиум Д, он је имао 3.6 фабрички... :)

ali pazi, ako ubodes primerak koji se uspesno otkljucava, ustedeo si 12.000, ako ne, sluzice te i kad izadje nesto bolje, kupices ga...

ovo je izdato da bude konkurencija intelu E8400 koji je 14.000+

Ja nigde ne pomenuh box cooler u svom postu niti sam rekao da treba da postigne na istom 4GHz, je'l da? Ako moj 5000+BE (65 nm) ide na 3.2 GHz na 1,375v (default 1,35 v), dakle gotovo na default naponu nikako mi ne deluje kao uspešno da 45 nm procesor radi na 3.7 GHz na njegovom default naponu jer je to "napredak" od 500 MHz (posmatrajući samo takt, dakle izuzevši masivan l3 keš koji jeste veliki napredak). Zašto bi ja sad kupio, recimo, x2 250, za 7.000 i kusur din.,npr.? Da bi dobio malo više l2 keša? Ili zašto bih dao 8.000 i više za x2 550? Pa onda ću da dodam malo više i da uzmem x3 ili x4. Ne kažem da su ti 45nm procesori loši, ali mislim kao AMD fan da može bolje..Recimo da su takav best buy kao ovaj moj 5000+BE kad sam ga ja uzeo (početak 2008.-me), odnosno da daju takav skok u performansama, a da su pritom jeftini:d. A ti si, čini se, ub'o jedan od boljih x2 550 u odnosu na ostale user-e koji su postovali na ovoj temi. Poz.;)
imao sam isti taj procesor pre ovog, mogu ti reći da je razlika drastična kako u testovima tako i u realnom korišćenju, winrar, kompresija filmova, igre... jako je trom 5000BE u odnosu na ovaj. ako planiraš upgrade definitivno razmisli ili athlonu II ili phenomu II x2 ali za nekih mesec dva kad se cene slegnu i prva tura rasproda, biće ovo vrlo jeftini a dobri procesori.

Не можеш поредити перформансе 5000+BE и x2 550 на истом такту, ту је разлика. Ако гледаш само такт, онда нађи негде пентиум Д, он је имао 3.6 фабрички... :)

E sad, kad si mi ti objasnio, odmah sam sve shvatio...:D:smash:
Mislim da neki i ne čitaju kompletan post, već samo odgovaraju, onako, da se kaže nešto...Pa ko je poredio 5000+BE i x2 550 ?! Ja govorim o skoku performansi koji treba da donese sitnija litografija proizvodnog procesa, povećanju takta...čitaj onako kako piše..
@ prodigy freak
razumeli smo se i slažem se potpuno sa konstatacijom, pogledaj samo šta je najavljena cena u bench-testu za nove CPU, a koja je sad brojka...

Ти рече да би добио само мало више кеша.
Али небитно, хтео сам да нагласим да је, по мени, једино што је битно брзина рада тог процесора. Ја не бих имао ништа против да 32nm литографија донесе процесоре који су бржи 2х, а раде на само 50MHz, тј по мени то уопште не би било назадовање :p. Не би ми сметало ни да не могу да се оверклокују преко 100MHz...

ne mozes da dobije ogromne razlike samom promenom litografije i to se vidi i kod intela...dobijes malo vise cash memorije i manje se greju i nesto bolje clock-uju i to moze da se vidi kod npr e6750 i e8200 koji rade na istoj brzini i jedino sto drugi ima 2mb vise cash memorije ali nije mnogo brzi od njega...kod amd-a je sam prelazak na nizi proizvodni proces doneo dosta toga npr vece clock-ove i bolji oc potencijal,manje se greju,vise cash memorije i primetna je razlika u odnosu na prethodnu seriju phenom1 procesora,a pogotovo je velika razlika u odnosu na stare x2 procesore

Danas svi furaju samo visoke taktove a o arhitekturi se priča samo tu i tamo .

Ja bi više voleo da se neko javi sa stručnim znanjem i izdetaljiše promene i navede koja su poboljšanja time dobijena , masivan l3 cash je očigledan ali šta je sa onim delom procesora koji ga koristi ?

@zevs @greatgonzo
Okreni, obrni, kraći ili duži pipeline, količina L2 i L3 keša, asocijativnost, setovi instrukcija, virtuelizacija,arhitektura jezgra itd..al' uvek ostaje pitanje takta, da kažem :više mega(h)erca=brži rad,večita tema, koliko može MHz maksimalno stabilno, zar ne?
Off topic
Напред ћирилица

Ako nista drugo x2 550 u vecini slucajeva moze da ide do 3.8ghz ako ne i vishe, sto je odlican klok za AMD dualcore procesor. And thats all i want from it. Ako uspem da ga otljucam sa onom GA-M720-US3 plocom, thats just an added bonus.

/offtopic
Go green text~!

Poslednja izmena:
Stigao sam do 3.8GHz na 1.488v pri maksimalnoj temperaturi od 56 C i to po ovoj vrucini.

Vise od toga necu ni da trazim dok eventualno ne nabavim neki bolji kuler.

Prilozi

• 3.8ghz.JPG
    3.8ghz.JPG
    454.3 KB · Pregleda: 104
Proizvodjaci procesora usitnjavanje proizvodnog procesa rade da bi znacajno povecali margine svoje zarade, a ne da bi mi kao kupci dobili dobili mnogo bolji procesor.

Dobra arhitektura, novi procesor, dobar marketing, sve veca traznja, a ti onda usitnis proces, udaris jos malo po marketingu (novi procesor=mnogo vece performanse trt mrt, a ono 5% brzi i trosi 15% manje) i povecas zaradu ohoho...

Bar ja tako kapiram stvari...

Poslednja izmena:
Proizvodjaci procesora usitnjavanje proizvodnog procesa rade da bi znacajno povecali margine svoje zarade, a ne da bi mi kao kupci dobili dobili mnogo bolji procesor.

Dobra arhitektura, novi procesor, dobar marketing, sve veca traznja, a ti onda usitnis proces, udaris jos malo po marketingu (novi procesor=mnogo vece performanse trt mrt, a ono 5% brzi i trosi 15% manje) i povecas zaradu ohoho...

Bar ja tako kapiram stvari...

pa bas tako i jeste i nije se mnogo promenilo od prvih c2d procesora vec samo malo vise cash memorije i manje se greje sve je manje vise isto

Pa naravno da sve rade samo zarad para i njihovih dzepova (jok, nego ce za nas) :d:d:d.

Nego, nesto mi nije jasno, kada ce AMD poboljsati asocijativnost L1 kesha i sirinu u bajtovima po liniji i kada ce skroz (novi AthII X2 250 ima) povecati L2 kesh na min 2MB a mozda i vise?
To ih tera da tako lose rade SuperPI jer je to kod Intela brze i bolje nokod AMDa i zato Intel brze radi SuperPI na istom taktu kao AMD... :D

Probacu ga sigruno na 4GHz cim nabavim neki bolji kuler.

Rece mi Spacemaster da treba uskoro da izadje nova verzija biosa za Biostarove 790 ploce, pa mozda ipak bude nesto od otkljucavanja. :banana:

Ako su defektna (a vjerovatno jesu) dzaba mu bilo koji BIOS :-devil-:

a da pitam, koji je bolji cooler, vendetta 2 ili cm hyper 212?

mozgu ih nabaviti po istoj ceni, koliko sam video, vendetta vrti na 1500 i kao 32db a CM na 2000 i 19db, vazna mi je tisina!

i jos jedno pitanje, koje bih napajanje uzeo na 550BE i GTX 260?

Poslednja izmena:
a da pitam, koji je bolji cooler, vendetta 2 ili cm hyper 212?

mozgu ih nabaviti po istoj ceni, koliko sam video, vendetta vrti na 1500 i kao 32db a CM na 2000 i 19db, vazna mi je tisina!

i jos jedno pitanje, koje bih napajanje uzeo na 550BE i GTX 260?

Vendetta2 ja kudikamo bolja od Hyper212!!!

a koliko je vendetta tiha? ja najverovatnije ne bih klokovao (ne u naredne 2god.)
pa mi je dosta vaznije da bude tisi cooler

p.s. da taj thermalright nije malo skup?

a napajanje? meni se svidelo neko od 550W, nzm oce li biti dosta...

Poslednja izmena:
ja sam mog uzeo polovnog za 3000dinara,a mislim da je nov mozda 4000din bar taj koji sam ti napisao...bice ti dosta od 550w ako je neko firmirano...koje ti se svidelo?

Ne verujem da ces mu ista skratiti, mozda ta jezgra koja si otkljucao nece moci da rade dugo, ali ne verujem da ce biti neke druge stete...

kako mislis dugo? dugo od jednom ili mislis da ce posle nekog vremena crci?

meni komp radi dnevno oko 5, 6...

Vrh Dno