Šta je novo?

AMD 6000 vs C2D e6320

dejan#7

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2008
Poena
435
Koji je od ova dva procesora bolji?Hocu da kupim,ali neznam koji od ta dva.Namena:igranje igrica:type:

Kupice DC procesor na 3ghz da bi igrao matore igre, daj molim te

Ja to nisam ni reko, prica o 3000mhz bila je za oc E2140 a ne za procesor koji radi na tom kloku, time sam bas to i hteo da kazem coveku da nebaca pare na skup procesor za igranje kad jedan E2140 jednako dobro sljaka kao i najskuplji procesori naravno kad se klokne, a i na defaultnim vrednostima jako je dobar.

Ja nerazumem u cemu je problem sa tim sto je Intel bolji trenutno od AMD sto se procesora tice, mislim to sto imas AMD u masini neznaci da treba da se cimas toliko na svaki pomen da jednostavno nevaja. Ja sam imao A64 pre 100godina i kad se pojavio C2D jednostavno kupio E6600 pokazalo se da je daleko bolji po svim pitanjima i to je to, treba kupovati ono sto vredi nema tu emocija AMD Intel sve mi je jedno, samo bi voleo da su izjednaceni sto se tice performansi zbog nas kupac tada bi cene bile daleko normalnije.

Koji je od ova dva procesora bolji?Hocu da kupim,ali neznam koji od ta dva.Namena:igranje igrica:type:
Ako ces da overklokujes masinu, definitivno i bez ikakvog laganja 6320. Da ne pricamo o tome sto u slucaju overklokinga dati za AMD procesor vise od 90 € je van pameti.
Ako ces da igras igrice, ustedi na platformi, uzmi AMD i to najsporiji dual core, jeftinu nf560 plocu ili jos bolje 790X i otvori se za graficku. Naravno, 2GB RAM-a se podrazumeva.
Igre ce ti bolje raditi za iste pare sa AMD 4000+ @2.8 Ghz, AMD 790X plocom sa 2GB RAM-a i HD3870, nego na Core 2 Duo E6320 @3.3 Ghz, P35 ploci, 8600GT i 1GB RAM-a. Zapravo, sa istom kolicinom RAM-a ce ti losije raditi zbog uskog grla - graficke kartice.
Prema tome, ako ces da se igras, a da ne platis mnogo, pristedi na platformi, otvori se za grafiku i memoriju. Bilo koji DC procesor dobro tera igre.

Ja nigde nisam reko da sa multithreaded aplikaciajma moze bilo koji dvojezgarni procesor da bude brzi to bi tek bilo smesnio, ali ti kao da nevidis ili nezelis da vidis neke stvri, covek koji je otvorio ovu temu postavio je pitanje koji je procesor bolji za igrenje AMD 6000 vs C2D e6320 i ja razmisljam u tom pravcu a ne u pravcu multithreaded aplikaciaja i performansi u tim uslovima, to je neka druga prica, poredjenjem E2140 i Phenoma 9500 u testu koji je svemirac radio dolazi se do zakljucka da je E2140 brzi ili isti u vecini testova od Phenoma 9500 pri maksimalnim klokovima za svaki dan, e sad nigde nije navedeno na kojim je to klokovima radio ali pouzdano znam da nije gurao E2140 preko 3000mhz sto u sustini nije mnogo ni bitno dali je 3300 ili 3000mhz jer grafiki zahtevne igre jako malo boduju klok procesora dok recimo Doom 3, Quake 4 sto je u sustini isto umeju da cene veci klok boljim performansama.

I sta reci na kraju coveku koji se dvoumi sta da kupi, dali treba da razmislja uopste o AMD procesorima a hoce da igra igrice, odgovor je NE i to je to.

Moj odgovor je bio upucen tvom prethodnom postu u kom se kaze:
Evo na benchu je odradjen test AMD i Intel procesora ali zasebno, bila bi bruka da su uradjeni u jednom testu, kako to da maleni 2140 moze da bude brzi i to dosta brzi u skoro svim igrackim testovim a prilicno brzi u video kompresiji, skoro brzi i od Phenoma 9500 i to neverujem da je u testu E2140 bio kloknut na 3400mhz.
..sto ako se koristi aplikacija sa propisnom podrskom za QC,nije tacno uopste(jer bi ga PC [email protected] odrao bez obizra na takt PentE)

Pa si zatim rekao:
I sta reci na kraju coveku koji se dvoumi sta da kupi, dali treba da razmislja uopste o AMD procesorima a hoce da igra igrice, odgovor je NE i to je to.

Kao sto je Fedja vec rekao,nek ustedi maksimalno na platformi i uzme lepo dobru graficku kartu i 2GB rama i to ce mnogo bolje da radi od bilo koje druge opcije za brzim procesorom(OC ili ne) i sporijom grafikom.

A kako se Phenom snalazi u igrama pogledaj ovde.ChileHW je jedan od onih sajtova koji medju prvim iznosi eksluzivne informacije i vrlo su pouzdani.Testirali su i u 12x10 tako da je otklonjen moguci "bottleneck" video karte.Videces da je Yorkfeld @3Ghz u igrama tu negde kao [email protected],dok je Kentsfield @2.4Ghz tu negde par frejmova brzi ili sporiji od 2.4Ghz Phenoma-a.Ovo je u suprotnosti sa tvojom tvrdnjom u vezi PentE i igara jer je taj CPU oko ~20% sporiji od Penryn-a na istom taktu.

Poslednja izmena:
Test na benchu je ok, ali ima jedan problem. Overklokovani 4400+ je radio na 3151Mhz sa memorijom na 450, a 4800+ je radio na 3087 Mhz sa memorijom na 386. U igrackim testovima je bio brzi nize klokovan 4800+. Tu nesto nije u redu. Trebalo je testirati u nizoj rezoluciji. Ono samo pokazuje koliko CPU malo utice na igre.

@ivanbo2003
Ala si ti nacitan🙂 AheadNero kompresija nije optimizovana za rad sa vise jezgarnim procesorima ili nije bas neko merilo performansi ja stvarno nezna, nemam toliko slobodnog vermena da skupljam informacije na mrezi ali zato imama jako puno prakticnog iskustava u sklapanju razlicitih sistema za razne namene a samim tim i testiranje tih sistema, pa iz toga izvlacim zakljucke o kojima pisem, AMD je jednostavno los, nazalost je tako sta god ti reko i mislio o tome a prica cena performanse je neka druga prica, ja bih uvek dao 50e vise za nesto sto zaista vredi cisto da se nebi posle kajao.

Ja mislim da ce E8200 kloknut na 4200mhz da odvaljuje svakog AMD koji trenutno postoji na bilo kom kloku a ploca od 100e i kuler od 20-50e zavrsavaju poso za taj klok. To sto mislim uskoro cu i potvrditi samo da mi stigne Phenoma 9500 za jednu masinu koju mi je porucena, daj neki test koji mislis da je merodavan po tvom misljenju pa cu izbaciti slike i rezultate.

Cekaj malo ,prvo pricas o PentE 2140 Vs Phenom,pa onda se prebacujes na E8xxx i pricas o nekom licnom iskustvu,o tome kako je AMD los i kojesta jos.Koristis tzv. "rolling argument",tj. prebacujes se sa jedne stvari na drugu kada si u prilici da branis svoj stav(i to radis nevesto pricanjem raznorazih "uradi sam " prica).
Jednostavno receno,nisi bio u pravu kada si ono napisao sto sam ja prokomentarisao(tvoj post o PentE Vs 9500).O E8xxx seriji nisam nista ni komentarisao,to su super dual core procesori.Tu pricu si ti poceo da guras ,a ona veze nema sa PentE.
Svako treba da vidi sta od aplikacija koristi i kakva je multicore podrska.Po meni 4 jezgra su uvek bolja od 2,posebno imajuci u vidu i da najobicniji 4400+ DC Brisbane na nekih 2.6-2.7Ghz zadovoljava sve igracke prohteve u kombinaciji sa high-end kartom i 2GB rama.Prema tome,ulagati novac u skuplji DC (bez obzira na takt) pored vec jeftinih QuadCore resenja za neke korisnike ne bi bio dobar izbor.Ko su ti neki korisnici?Pa prepoznace se sami.

Poslednja izmena:
Ti to pokusavas da me *****avas i pravis budalo od mene, ja tebe nisam pocenjivao ninakoji nacin pazi sta pises i kom kontestu koristi reci, mozemo razgovarati na drugi nacin ako ti to vise odgovara a neverujem da ce ti odgovarati, ja nepricam kojesta i nemas pravo da podcenjujes moja saznaja prostackim komentarima, ja ono sto znam nisam pokupio po nekim forumima vec iz licnog iskustva a priznaces da je to mnogo boje od bilo kakvog citanaj i piskaranj po stranim forumim a bez da si bilo sta od tog hardvera imao u rukam a kamoli da si imao mogucnosti da ga licno istestiras. Tvoji komentari govore da neznam sta radim, nepoznajes me i neznas cime se bavim, to sto se nefrljam strucnim terminama u onome o cemu pisem neznaci da neznam sta pisem i sta radim jednostavno pokusavam da na sto jednostavniji nacin iznesem neka svoja saznanja i misljenja tako da svako moze da razume.

I nisam preso sa teme na temu samo sam pomenu da cu istestirati Phenoma 9500 sto se tice aplikacija koje koriste vise jezgara kao sto su recimo programi za rendering i animaciju, kao sto sam vec uradio sa E8400, znaci ralno sta moze taj procesor a ne testiranjem u sintetickim testovima koji ponekad mogu da omanu i to debelo da omanu sto se tice realnih aplikacija i realne primene procesora. Meni su ta saznanja potrebna jer imam jako puno zahtevnih musterija koji cesto kupuju skup hardver, informacije sa neta su cesto jako nepouzdane tako da bi me jako skupo kostalo da krajnjem korisniku koji ostavi 2000e za hardver dam pogresnu ili povrsnu informaciju, u prevodu sklopljena konfiguracija i prateci softver mora da rade bas onako kako smo to dogovorili pre sklapanja posla i tu nema *****avanja i mesta za graske, kako se dosad njie desilo da sam pogresio i imao nezadovoljne stranke tako verujem da znam sta pricam, mada ponekad covek moze i da se zezne ma koliko bio siguran da je ono sto je radio i probao bilo merodavno i tacno, ipak je to hardver problemi koji se javljaju u radu jako cesto mogu da budu nelogicni i samim tim i neresivi.

Tako da imam jednu jako dobronamernu molbu za tebe, ja verujem da imas dosta znanj ali ostavi mesta za to da mozda nisi upravu i presipitaj nekad sebe koliko mozes da budes siguran u ono sto napises i sta ti daje za pravo da tvrdis da je to istina i potrudi se da me zaobidjes sa podcenjivackim komentarima i opaskama.

Ti to pokusavas da me *****avas i pravis budalo od mene, ja tebe nisam pocenjivao ninakoji nacin pazi sta pises i kom kontestu koristi reci, mozemo razgovarati na drugi nacin ako ti to vise odgovara a neverujem da ce ti odgovarati, ja nepricam kojesta i nemas pravo da podcenjujes moja saznaja prostackim komentarima, ja ono sto znam nisam pokupio po nekim forumima vec iz licnog iskustva a priznaces da je to mnogo boje od bilo kakvog citanaj i piskaranj po stranim forumim a bez da si bilo sta od tog hardvera imao u rukam a kamoli da si imao mogucnosti da ga licno istestiras. Tvoji komentari govore da neznam sta radim, nepoznajes me i neznas cime se bavim, to sto se nefrljam strucnim terminama u onome o cemu pisem neznaci da neznam sta pisem i sta radim jednostavno pokusavam da na sto jednostavniji nacin iznesem neka svoja saznanja i misljenja tako da svako moze da razume.

I nisam preso sa teme na temu samo sam pomenu da cu istestirati Phenoma 9500 sto se tice aplikacija koje koriste vise jezgara kao sto su recimo programi za rendering i animaciju, kao sto sam vec uradio sa E8400, znaci ralno sta moze taj procesor a ne testiranjem u sintetickim testovima koji ponekad mogu da omanu i to debelo da omanu sto se tice realnih aplikacija i realne primene procesora. Meni su ta saznanja potrebna jer imam jako puno zahtevnih musterija koji cesto kupuju skup hardver, informacije sa neta su cesto jako nepouzdane tako da bi me jako skupo kostalo da krajnjem korisniku koji ostavi 2000e za hardver dam pogresnu ili povrsnu informaciju, u prevodu sklopljena konfiguracija i prateci softver mora da rade bas onako kako smo to dogovorili pre sklapanja posla i tu nema *****avanja i mesta za graske, kako se dosad njie desilo da sam pogresio i imao nezadovoljne stranke tako verujem da znam sta pricam, mada ponekad covek moze i da se zezne ma koliko bio siguran da je ono sto je radio i probao bilo merodavno i tacno, ipak je to hardver problemi koji se javljaju u radu jako cesto mogu da budu nelogicni i samim tim i neresivi.

Tako da imam jednu jako dobronamernu molbu za tebe, ja verujem da imas dosta znanj ali ostavi mesta za to da mozda nisi upravu i presipitaj nekad sebe koliko mozes da budes siguran u ono sto napises i sta ti daje za pravo da tvrdis da je to istina i potrudi se da me zaobidjes sa podcenjivackim komentarima i opaskama.

Prvo ja te nisam uvredio ni u kom slucaju,odgovorio sam ti da mislim da ono sto pises nije tacno,to je sve.PentE vs Phenom 9500 nije nikakvo takmicenje,kako god da ih poredis(a to je bila srz mojeg odgovora)
Drugo,otkud ti znas sta je meni proslo od hardvera kroz ruke?Po kom si ti osnovu imas pravo da sudis o mom znanju/neznanju o hardveru?Po stazu na forumu,godinama i iskustvu(otac mi drzi racunarsku firmu) i znanju(elektro fakultet u BG) ja sebe smatram barem dovoljno kompetentnim da tebi odgovorim na ono sto pises.A ono sto pises i nacin na koji to ponekad radis(fanboi stil,nhf,primer sa PentE 2140) mi je samo olaksao "posao".Ja nigde nisam rekao da ti "nemas pojma" ili slicno.Niti mislim tako nesto.Napisao sam da jedna tvoja tvrdnja (na koju sam i poceo disusiju sa tobom) nije tacna i to je sve.Ti si kasnije poceo da se prebacujes na 45nm Penryn pocesore o kojima,ponavljam,ja u prvom postu nisam nista ni napisao.

Znaci,ja ne znam stvarno sta si ti i kako protumacio,ali to je tvoja stvar.Zao mi je ,ja se ne slazem sa tvojim tvrdnjama i mogu da zavrsim na tome ovu diskusiju.

Pogresan si zakljucak steko da sam mislio na tebe konkretno sto se tice hardvera i toga sta si licno imao prilike ta vidis ili probas, to je misljene generalno o vecini ljudi koji nesto naklapaju i u onome sto piso ugradjuju to kao neko svoje znaje a ustvari je nesto sto su negde pokupili na netu gde u tekstu to nikako ne navode, znaci nisma mislio konkretno na tebe i ako bih i ja pomisli isto da sam na tvom mestu na osnovu nacina na koji sam to napisao.

Da ova diskusij nebi isla u nedogled, to bi bilo cisto gubljenje vremena ovde zavrsavamo sa ovim, ako budem imao vremena otvoricu temu o ovoj nasoj diskusiji i sa konkretnim slikama iz testova dokazati svoje tvrdnje, nadam se da ces tad hteti da priznas da nisi bio u pravu, sto u sustini nije bitno bitno je drugarstvo he he, ja nisam nedokaz ako nadjem da si ipak bio upravu javno cu to priznati, ko radi taj i gresi mene jednostavno takve greske puno kostaju pa jednostavno nesmem da gresim.

Nazad
Vrh Dno