Šta je novo?

AMD 6000 vs C2D e6320

dejan#7

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2008
Poena
435
Koji je od ova dva procesora bolji?Hocu da kupim,ali neznam koji od ta dva.Namena:igranje igrica:type:

"Malo ga overklokovati"? Pa taj CPU radi na 2.66Ghz, zar je 3.8Ghz malo? 🙂

A i nije mi baš jasno ovo što si rekao za frejmove, misliš da npr. ja neću dobiti ništa u Crysisu ako sad sa ovog A64 na 2.1Ghz pređem na E8200 na 3.8Ghz? Ne da ću dobiti, nego strašno 🙂 Ne kažem da bi zbog Crysisa kupio CPU, taman posla, samo navodim primer 🙂

A za tu razliku u performansama kod "slabijih kartica"... Nisam siguran da iko može da igra Crysis uopšte na slabijim kartama (pod IGRA podrazumevam da zaista igra, a da pri tom i uživa u svemu onome što Crysis donosi, a ne da gleda slide show), tako da mu tu CPU neće puno pomoći. 😉

Nepravim poredjenje AMD Intel u klokovima nego E8200 2660mhz nasparam 3800mhz sto realno moze da se ocekuje od ovog procesora, u takvoj situaciji se nedobija nista konkretno u pomenutoj igri ako se koristi dobra grafika 8800gt tako da moze da igra sa high podesavanjima u rezoluciji 1280x1024, dobitak se vidi overklokovanjem procesora tek ako se podesavanje spusti na low ili medium sto sa 8800gt nema potrebe da radi ali sa 8600gt/gts itekako ima potrebe ako misli pristojno da se igra.

"Malo ga overklokovati"? Pa taj CPU radi na 2.66Ghz, zar je 3.8Ghz malo? 🙂
Malo je malo nepitaj me zasto, ovaj klok moze se ocekivati sa box kulerom.

Poslednja izmena:
Slazem se u potpunosti. Bolje je radio komp sa starim amd-om nego sa ovi s----m od intela. ni u 3d marku nisam dobio vise od par stotina poena vise tako da...

A na koliko ti radi Quad ?? Overclockuj to na 3.6 GHz ( sigurno imash neko dobro hladjenje za njega kad imash mashinu od 1.5k+ € ) i da vidish shta radi bolje.... 🙂
Drzati neki Core 2 na default taktu je isto kao i voziti neki extra Mercedes 120 km/h po autoputu zato shto je toliko ogranichenje i zato shto tad auto najmanje troshi..... ( nemoj ovo da shvatish pogreshno )

:wave:

misliš da npr. ja neću dobiti ništa u Crysisu ako sad sa ovog A64 na 2.1Ghz pređem na E8200 na 3.8Ghz? Ne da ću dobiti, nego strašno 🙂 Ne kažem da bi zbog Crysisa kupio CPU, taman posla, samo navodim primer 🙂

Zašto upoređuješ A64 na default-u sa OC-ovanim E8200??? Digni taj A64 na 2.7-2.8GHz i gle, CPU odjednom postaje mnogo manje usko grlo za 3870 grafičku, tako da uopšte ne bi dobio mnogo u Crysis-u u recimo 1280x1024 (sve na HIGH)... jedva da bi primetio neko poboljšanje...

Poslednja izmena:
Zašto upoređuješ A64 na default-u sa OC-ovanim E8200??? Digni taj A64 na 2.7-2.8GHz i gle, CPU odjednom postaje mnogo manje usko grlo za 3870 grafičku, tako da uopšte ne bi dobio mnogo u Crysis-u u recimo 1280x1024 (sve na HIGH)... jedva da bi primetio neko poboljšanje...

Da,ali ipak bi se covek psihicki bolje osecao,jer bi imao C2D u racunaru 😀.

Splasnulo odusevljenje 😛

Iskreno nije ga ni bilo. Vishe je bilo nervoze, chekajuci mesec ipo da mi se tupavi tforce 965pt vrati sa reklamacije, na kraju se ispostavilo da cu morati da dobijem drugu plochu i tako....
a da sam uzeo lepo AMD kao shto sam planirao uzeo bih ta690g plochu neki x2 4400+ i ne bi morao 3 meseca da koristim pci grafiku sa 4mb jer bi imao integrisanu grafiku sa kojom bi mogao i neshto da odigram......

:wave:

Da,ali ipak bi se covek psihicki bolje osecao,jer bi imao C2D u racunaru 😀.

I ja mislim da je u tome štos. Ima izgleda dobar broj ljudi koji su spremni, da zbog "psihički boljeg osećanja" izdvoje debele para za nešto što im objektivno uopšte ne treba ali ih za nako kratko vreme učini srećnim... a onda to osećanje brzo splasne, pa opet traže nešto novo, nešto brže, nešto što se bolje OC-uje, pa makar za par MHz-a... ali izgleda imaju potrebu, tj. pravi nagon za tako nečim... Ne mislim ništa loše, samo eto konstatujem, zanimljiv hobi, nema šta...

Poslednja izmena:
@activated1
Poterao te neki maler bio ***a,desava se..Definitivno bi imao manje glavobolje da si izbrao drugu opciju,ali nisi ni znao da ces imati tih problema.Sad sta je tu je,teraj tako,nije lose uopste 🙂.Ubaci samo jos 1GB memorije sad kad je super jeftina 😀.

@M_M

Slazem se u potpunosti.A sport jeste skup iako su komponente dosta jeftinije nego recimo pre godinu dana(apetiti su porasli pa vratili klackalicu na losu stranu ponovo :d).

@activated1
Poterao te neki maler bio ***a,desava se..Definitivno bi imao manje glavobolje da si izbrao drugu opciju,ali nisi ni znao da ces imati tih problema.Sad sta je tu je,teraj tako,nije lose uopste 🙂.Ubaci samo jos 1GB memorije sad kad je super jeftina 😀.

@M_M

Slazem se u potpunosti.A sport jeste skup iako su komponente dosta jeftinije nego recimo pre godinu dana(apetiti su porasli pa vratili klackalicu na losu stranu ponovo :d).

Bilo je 2gb, al ni ova ni prethodna plocha se nisu volele sa transcendom, pa sam ga ubacio u neku konfu shto sam sklapao, a ja merkam da kupim neki DC kit, samo ne znam da li Geil ili OCZ. Chekam da mi uplate ratu stipendije 😛

To je neiskustvo i kompleksi stečeni MSI pločama. 😉

Da si se igra sa Intelom na MSI pločama onda bi mrzeo i njega. 🙂

Vule ti je Epoxoholik 😀 imao je samo jednog MSI-a ako se ne varam 😛

Vidim da ljudi bash ne gotive MSI, ja sam za sad imao dve njihove ploche nisu nishta fascinantno ali rade posao. Ipak mi je Biostar delovao profesionalnije, al shta mu vredi kad nije hteo da radi sa HD2600 niti sa X1300, a ni sa 8600GT, a opet kod prethodnog vlasnika i inno3d i leadtek 7300gt radili ko zmajevi.

Poslednja izmena:
To je neiskustvo

Ne, to je iskustvo, sa AMD-om. O iskustvu sa novim Intelovim procesorima ću pričati čim kupim, ne brini 🙂

kompleksi stečeni MSI pločama. 😉

Ne, nisu to kompleksi, to je takođe iskustvo. Veruj mi, radio sam u servisu 3 godine, prošlo mi je milion konfiguracija kroz ruke, znam šta ti pričam 🙂 Rade posao u većini slučajeva, ali ništa više od toga, kao što je i activated1 napisao.

Da si se igra sa Intelom na MSI pločama onda bi mrzeo i njega. 🙂

Pa zašto da mrzim Intel ako MSI pravi bulje od ploče? Uzećemo neki novi ASUS ili GA pa ćemo se igrati 😉

ma sta ti znas :d sad sto imas penryn mislis da znas 😛

Ako na 4250mhz radi sa naponom 1,520v pretpostavljam da mu za 3800mhz treba daleko manje struje sto znaci da ce se i manje grejati, probacu bas 3800 da vidim kolko mu struje treba za stabilan klok , mislim valjda se greje zbog napona, nesto sam se zezao sa klokovima pri naponu 1,550v na kloku od 4300mhza iso je do 60c a sa istim naponom a pri kloku od 2800mhz iso je do 56c naravno kad sam spustio napon temperatura pri kloku od 2800mhz je bila daleko manja naravno sve to hladjeno vodom.

http://www.digit-life.com/articles2/cpu/intel-c2d-e6320-6420-page1.html

Nemogu da nađem jedan opširniji sajt jer se nesećam kako se zove a pre mi je bio u google uvek među prvima na firefox-u
U svakom slučaju i ove sličice pokazuju uporedivu vrednost bench-a ovih CPU

Ma da sigurno da je 6000+ bolji od C2D sto se tice renderinga to jes u 3ds max i maji, neveruj u sve sto vidis na netu, ovo jednostavno nije tacno uverio sam se svojim ocima, imam jednog prijatelaj koji je sklapao masinu za rendering proban je 6000+ E6600 i Q6600, 6000+ je bio daleko losiji sto se tice pomenutog posla od obadva Intela naravno Q6600 je bio skoro za duplo bolji od E6600. Jednu stvar sam naucio a toje da sa rezervom prihvatam sve informacije koje mogu da se pokupe na netu a ticu se nekih testova hardvera narocito procesora.

Mogu itekako cak i sa 2140 cak je i on brzi od bilo kog AMD naravno kad se klokne na 3400mhz sto je sa ovim procesorom itekako izvodjlivo sa malo bojlim kulerom od box kulera, licno probao na nekoliko racunara a o cenovnoj razlici da i negovorim jera ovaj procesor kosta oko 50e sa P5K plocom na kojoj sam ga inace klokovao zajedno 150e ekstra kupvina za sve primene, naravno ugodniji je rad sa nekim E4500 ili recimo E6750 zbog kojeg megabajta kes vise🙂

Evo na benchu je odradjen test AMD i Intel procesora ali zasebno, bila bi bruka da su uradjeni u jednom testu, kako to da maleni 2140 moze da bude brzi i to dosta brzi u skoro svim igrackim testovim a prilicno brzi u video kompresiji, skoro brzi i od Phenoma 9500 i to neverujem da je u testu E2140 bio kloknut na 3400mhz.

Mogu itekako cak i sa 2140 cak je i on brzi od bilo kog AMD naravno kad se klokne na 3400mhz sto je sa ovim procesorom itekako izvodjlivo sa malo bojlim kulerom od box kulera

Jes' da je Intel bolji ali ti ga bash preterashe.... Daj neki link de je E2140 stabilan na 3.4 GHz :trust: ( pod stabilan mislim nekoliko sati orthosa ) Nije isto za testove i stabilan na toj frekvenciji.... Mogu ja moj E4300 da podignem na 3.735 GHz ali sa naponom od 1.72 V shto je ipak malo previshe za duzi rad...

Mnogo ste pametni he he, evoti i link ako bas hoces link i ako ti je to neka referenca, istestirao sam dosta sistema u svom zivot (radim to svakodnevno) i to sto napisem uglavnom je iz licnog iskustva sto neznaci da drugi neznaju sta rade, samo ja znem da nemam razloga da napisem nesto sto nije kao sto novinari imaju, cak je i ova dva test nepokazuju pravo stanje stavri a da nepricamo o E8200 i E8400 recimo koji bez problema idu na 4000mhz e tek tu AMD nema sta da trazi.

http://benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14760&oliver=4959
http://benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14602&oliver=4912

Jes' da je Intel bolji ali ti ga bash preterashe.... Daj neki link de je E2140 stabilan na 3.4 GHz :trust: ( pod stabilan mislim nekoliko sati orthosa ) Nije isto za testove i stabilan na toj frekvenciji.... Mogu ja moj E4300 da podignem na 3.735 GHz ali sa naponom od 1.72 V shto je ipak malo previshe za duzi rad...

Evo samo za tebe kad budem sklapao sledecu masinu sa E2140 izvrtecu test nadam se da ti je 3h dovoljno, opet sa druge strane si upravu nemoze bas svaki primerak da se potera na tom kloku za svaki dan, fsb udari o zid nece dalje ali sa vecinom primeraka moze sa naponom izmedju 1.450v-1.500v kao sto sam reko za tu igranku je potreban malo bolji kuler od box kulera.

E bas bih volio da vidim test gdje je E2140 brzi od Phenoma 9500. Moze neki link.

Ma pusti ga,covek prica kojesta.U multithreaded situacijama gde aplikacija vidi 4 jezgra,PentE bi morao da radi na ~4.4Ghz da bi bio brzi od Phenoma 9500 na default-u.Pri tom ,Space je uspeo da samo promenom Vcore-a na 1.45V natera 9500 na 2.8Ghz na stock cooler-u!To su cetiri jezgra na 2.8Ghz ,tek tu PentE na bilo kom taktu nema sta da trazi.Plus ako su oba ne def. opet PentE nama sta da trazi.
Ali nije ni poenta porediti DC CPU od 60e sa QC procesorom od 170e.Niti su ista klasa niti imaju iste performanse kako god da okrenes.Ali to izgleda *******i ovde ne kapira :d.

Poslednja izmena:
Ja nigde nisam reko da sa multithreaded aplikaciajma moze bilo koji dvojezgarni procesor da bude brzi to bi tek bilo smesnio, ali ti kao da nevidis ili nezelis da vidis neke stvri, covek koji je otvorio ovu temu postavio je pitanje koji je procesor bolji za igrenje AMD 6000 vs C2D e6320 i ja razmisljam u tom pravcu a ne u pravcu multithreaded aplikaciaja i performansi u tim uslovima, to je neka druga prica, poredjenjem E2140 i Phenoma 9500 u testu koji je svemirac radio dolazi se do zakljucka da je E2140 brzi ili isti u vecini testova od Phenoma 9500 pri maksimalnim klokovima za svaki dan, e sad nigde nije navedeno na kojim je to klokovima radio ali pouzdano znam da nije gurao E2140 preko 3000mhz sto u sustini nije mnogo ni bitno dali je 3300 ili 3000mhz jer grafiki zahtevne igre jako malo boduju klok procesora dok recimo Doom 3, Quake 4 sto je u sustini isto umeju da cene veci klok boljim performansama.

I sta reci na kraju coveku koji se dvoumi sta da kupi, dali treba da razmislja uopste o AMD procesorima a hoce da igra igrice, odgovor je NE i to je to.

Hvala za linkove samo mi ovi brojevi ne djeluju bas realno. Pogotovo ovo za celerona :d

Nemoras da verujes situacija je jos malo bolja u korist intela, kao sto vidis nigde nije navedeno na kojim je klokovima radjen oc test, a sta mislis zasto? ipak je ovo komercijalni sait a govoriti hvlospeve o jednom a pocenjivti konkurentnog proizvodjaca automatski znaci manje para u kasi😛 tako da jedino sto znam je da su rezultati merodavni i tacni.

*******i je napisao(la):
...u sustini nije mnogo ni bitno dali je 3300 ili 3000mhz jer grafiki zahtevne igre jako malo boduju klok procesora dok recimo Doom 3, Quake 4 sto je u sustini isto umeju da cene veci klok boljim performansama.

Kupice DC procesor na 3ghz da bi igrao matore igre, daj molim te.

*******i je napisao(la):
I sta reci na kraju coveku koji se dvoumi sta da kupi, dali treba da razmislja uopste o AMD procesorima a hoce da igra igrice, odgovor je NE i to je to.

Kao sto i sam kazes "grafiki zahtevne igre jako malo boduju klok procesora", pa jos ako se ne igras u 800x600...

Uostalom u ovoj temi sve je receno jos odavno u ovom postu

Nazad
Vrh Dno