Šta je novo?

AMD 1090t i TurboCore

no kad je hardwer u pitanju, kad je racionalnost bila faktor :smash:
NIKAD!!!!!! :-devil-:

U svakom slucaju, ako si pravi AMD fan, cekaj Bulldozer, da ne bude ono: "ta mi bi?!" Takodje, nekoga ko uopste razmislja o takvoj kombinaciji ne treba da brine da li ce cene ploca skociti 1000-2000din ;)
Ja gledam sada da instaliram Snow Leo na svoj AMD (verovatno ce navesti u install guide: FIRST, LOAD OPTIMIZED DEFAULTS :sceptic: Ako ne uspem, moze da se desi da vidite u oglasu makinu. Nadam se da hocu. Love Amd i Mac OS X!!!

@s16: Menjaj grafiku

Poslednja izmena:
Sto? Dva zelena se sasvim ok slazu u mojim kompovima vec deceniju :p

A sto je najgore, realna potreba za boljim procom je smesna i tako ce ostati jos bar godinu do dve :) Uvek postoji ta opcija "ne menjati nista" naravno, ali ja nekako moram imati BD :) Mislim da kapirate u kom sam fazonu sto se tice BD :p

Poslednja izmena:
I ja sam fan, ali stepen demoliranja Phenoma od strane Sandy-ja je takav da razmisljam da rasprodam ovo i migriram na pescanog. Pa ako se BD pokaze(mada ja vise verujem u opciju da ce tek druga iteracija Bulldozera doneti prave performanse, kao sto je bio slucaj sa Phenomom, dok ce prve Buldoze biti vrlo verovatno tu negde sa Bridgetom)onda da pustim SB u oglase i uzmem BD, ako ne-da se ceka Bulldozer 2. Mozda je to i najbolja opcija, pogotovo imajuci u vidu predstojeci osetan rast cena maticnih ploca koga je najavio Spacemaster a sto je potvrdjeno na netu.(8-10% u prvom talasu)

Baci mi link u inbox gde je to Spacemaster rekao. Thnx.

Uzimajte intel ljudi evo ja koristim vec par dana i nisam imao ni jedan BSOD dok je na amd-u pljustao kao lud

Opet ti sa tvojim BSOD-ovima. :D Nije problem u AMD-u nego u tvom OC znanju...tj. odsustvu istog :)

Ovo je 'ladno za neciji potpis... bila je kao reklama za OC tih novih SB procesora, gde je u klipu bila bakica koja je oc-ovala cpu podizanjem mnozioca :D. Bukvalno na nista drugo ne moras da mislis, samo na napon. Dok kod AMDa (pogotovo kad oc-ujes preko FSB magistrale) moras da pazis na NB, HT, frekvenciju/latencije memorije, pa cpu/nb, nb, cpu i napone za memoriju. Jednom kad nadjes stabilno setovanje, ostavis tako i pocnes da koristis masinu :). Imao sam i ja probleme sa nestabilnoscu, pa sam lepo podigao sve gore nabrojane napone za koji korak vise, i sad sve radi odlicno, danima mi proc radi pod opterecenjem i nikada ne zakucava.

Tako da, kada odvojis malo vise vremena i potrudis se da isprobas promeniti svaki moguci parametar u cilju pokusaja da nateras cpu da radi stabilno, i kada se jednom pomiris da tvoj primerak jednostavno nije bio za 4GHz, onda se javljaj i govori kako je Intel BSOD-free, a AMD nije.

Poslednja izmena:
Nije hteo 1055t da radi na 4Ghz?! Po meni extra rezultat bio bi 3.8-3.9Ghz. 6 jezgra toliki kes iz cpu-a od 13500din. Pa to je milina...

Ama ljudi prolazio je prime po 6 sati i linx i onda odjednom u igri kad se najmanje nadam plavi, domcale nemoj tako da prichash kad ne znash shta me je zezalo na toj formuli, dok sam imao x4 955 i gigabyte plochu drzhao sam ga 2 meseca na 3.8 i nisam imao ni jedan plavi

Znaci da je problem bio u procesoru/ploci? Zaista ne razumem kako svima radi sve kako valja, samo tebi su padali BSODovi :smash: Evo neki moguci razlozi.

Naime, kao sto vidim svi ste palili LoadLine Calibration, koji jelte podize napon pod oterecenjem a idle malo pada, tj. zavisno od jacine opterecenja napon varira. Problem je (verovatno) bio u tome sto je on bio stabilan pri linx-u kada je napon isao na npr 1.48v, na tom naponu je bio stabilan i masina je izdrzala test, ali... kada igras igre ili kucas u wordu, taj napon pada na npr 1.46v dok igras igru i 1.45/1.44v dok kucas u wordu. Sta se desava, masina posle odredjenog vremena "pada" tj. ti popijes bsod, iz razloga sto je proc stabilan na 1.48v, ali nije stabilan na 1.46 i 1.44v, iako nije pod jakim opterecenjem, prosto nece da radi na tom naponu.
To bi bilo jedno objasnjenje problema. x4 955 je bio malo tolerantniji sto se napona tice i zato je sve radilo ok.
Druga stvar bi bila da je problem u ploci tj. njenoj naponskoj sekciji. Mislim na jaca variranja napona, ali to je ipak CHIV, tako da je to malo verovatno.
Treca stvar bi bila mem kontroler na tom odredjenom primerku. Jednostavno, nije se mirisao sa memorijom ili nije mogao da radi stabilno na 1600MHz za memoriju.

Ovo je sve moglo da se isproba (ugasiti LLC, spustiti memoriju na 1333MHz), ali eto, presao si na SB i sad ne vredi pricati. Nastavi da zivis u uverenju da je AMD x6-icu nemoguce naterati da radi stabilno pri OCu, sta drugo da ti kazem :)

Poslednja izmena:
+1
Ne da se isproba. To je resenje... Zato i savetuju da se poveca malo VDDA voltaza, kod extremnijeg overclocka, da se smanji taj "gap" izmedju idle i load skoka... Ovi Cpu-i sto imamo ja i s16 to tolerisu i bez iskljucivanja LLC, jer su rastereceniji samim tim sto se klokuje preko multi, a i sigurno su malo spremniji za rad sa nizim voltazama.

Poslednja izmena:
+2

Zna Iwcham koliko sam puta rekao da moraju svi naponi da se provere/podignu za bar jedan klik, ali i ovo sam rekao, zivci, zelja i znanje (po meni bas ovim redosledom jer drugo prati prvo a iskustvom dolazi i trece)

@domcale A to za LLC jesi u pravu, mora malo zezanja sa min/max i mora malo da se digne VDDA, time se smanji razlika u min/max voltazama na svega 0.03 (npr 1.45-1.48)

@Iwcham, moj 1090t mnogo bolje rezultate postize dizanjem fsb, ne znam bas sto ali da :)

Poslednja izmena:
i pazi,pukao je jos 150-200eura da bi imao sandy bridga na 4,6 a tog amd nije mogao poterati na 4ghz kao sto more drugih ljudi moze
pa ima ljudi koji teraju tog istog SB-a na 5ghz? aha sta sad? intel ******?

Realno 5 ghz za SB je 4ghz za 1055t, mislim na tezinu kloka ako se u opste to moze tako nazvati :p

Ovo sto je opisao domcale se upravo meni desavalo. Cpu prosao linx 20 krugova, gde Linx pumpa 1.512v, a crko posle pola sata crunching. E sad, iako je radio Linx, aj sam morao da povecam voltazu i preko dovoljne za Linx, jer ocigledno da Linx crpi sve iz LLC-a, i povlaci napon ko blesav....i stabilan je. Ali ne i realna aplikacija. Ona radi na manje vcore, i mislim da je tu problem... LLC omane.
Recimo na istim setiovanjima za cpu vcore, Linx radi i vuce do 1.500v. Cpu crunchuje na 1.488v Da li je to stabilno? Naravno da ne.
Vrlo moguce da bi se izbegli ti bsodovi sa iskljucenim LLc, s time sto bi bile sumanute voltaze na idle, sto je takodje bez veze.... Jedino LLC off i cool and quiet ako moze u tandemu, pa da cool spusti u idle voltazu...

Poslednja izmena:
Ma LLC je vrh stvar samo kad provalis sta i kako tacno radi :p

Realno 5 ghz za SB je 4ghz za 1055t, mislim na tezinu kloka ako se u opste to moze tako nazvati :p

Sto bi bio najmanji problem kada tih 4gHz na 1055t ne bi bilo 50% slabije od SB na 3.3gHz.
Fino nama kaze Pedjomir-ajte ljudi na Intel, nego ne slusamo pa ne slusamo. :d
Zasad.,)

Ne pricam ja o brzini/jacini procesora nego o tome sto on vice kako nema BSOD-a na intelu... Naravno da nema kad taj intel nije ni klokovan do granica gde bi bacio bsod...

i pazi,pukao je jos 150-200eura da bi imao sandy bridga na 4,6 a tog amd nije mogao poterati na 4ghz kao sto more drugih ljudi moze
pa ima ljudi koji teraju tog istog SB-a na 5ghz? aha sta sad? intel ******?

Pa mogu ja na 5ghz nego necu :D Necu da ga archim sa naponom, na 4.6ghz mi treba 1.3v shto je sasvim ok, i nisam pukao 200 evra nego 80evra :)

Kao da sam ja pisao post. Identicna situacija je i kod mene. Znaci 4Ghz moze ali samo sa extremno olabavljenom memorijom... Drzim je kao DDR 1333, 9,9,9,41, 2T :( na 1.65v
Imam 2x2Gb Exceleram Black Sark 1600. Uskoro planiram da je zamenim i uzmem 2x4Gb neku i izgleda da ce mi trebati doobar savet....

Poslednja izmena:
Jel me zezas ili ti stvarno klokujes sa 4 stapa memorije? :p Pazi, moj bivsi 965, max oc bio 4ghz sa 4 stapa, a 4.35 (stabilno) sa 2 stapa pa ti vidi, a i razlika u temperaturi na istom kloku je bila fazon 5-8C u korist 2 stapa naravno :) Pa ti vidi, od trenutka kad sam to shvatio, 2 stapa for life :p

Sad videh ovo...nije mi jasno, jel stvarno moguce da je tolika razlika za 2 ili 4 stapa???
Mislim znam da je nesto stabilniji sistem sa manje keksova memorije i da se lakse sve nategne ali da je bas tolika razlika, ovo iskreno prvi put cujem. Pazi, 350mHz razlike, pa jos i razlika u temperaturi za 8 stepeni! Stvarno mi je neverovatno, jesi ti siguran da je bas to u pitanju bilo?

Kao da sam ja pisao post. Identicna situacija je i kod mene. Znaci 4Ghz moze ali samo sa extremno olabavljenom memorijom... Drzim je kao DDR 1333, 9,9,9,41, 2T na 1.65v
Imam 2x2Gb Exceleram Black Sark 1600. Uskoro planiram da je zamenim i uzmem 2x4Gb neku i izgleda da ce mi trebati doobar savet....

Nece ti trebati dobar savet nego cimanje sa narucivanjem iz inostranstva, naime nema vise keksova 2x4GB , ja jutros proveravao, nestalo. Excelrama vise nema cak ni 2x2 varijante. Znaci ne da ih nema u maloprodajama po bg nego nema ni kod dobavljaca. Sta reci.

Poslednja izmena:
Integrisani chip na AMD-u je zivo njasre, sve to sto sam napisao gore plus i jos jedna cudna stvar, na 4ghz ako stavim na 800mhz ddr2 radio je max 50c ako stavim na 1066mhz max temp je isla cak i do 55c, znaci samo razlika u brzini je isto pravila nenormalnu razliku u temperaturi, i da 100% sam siguran da je to :p

Malo sam intenzivnije testirao licno, browsing forume itd... Zakljucak za sve koji zele 24/7 4Ghz overclock sa X6 na vazduhu- Tezi slucaj. Dobra voda required!!! Thuban ima jednostavno mnogo mali temp. wall i sve preko 55c je BSOD svakog sekunda. Megahalems i Noctua nh d14 jesu dobri cooleri. Moja nhd 14 hladi pod prime da cpu ne prelazi 58-60c, ali to je jednostavno nece vrsiti posao kada je Thuban u pitanju, jer on vec na 55c odbija poslusnost. Dzabe je Pedja bio glavu i nervirao se, a i ja takodje. Ako ima sta da hladi cpu na mid 40s vrh, ako nema, salili smo se...Nije stvar u nicijem znanju i neznanju, losim i dobrim primercima Cpu-a. Spustio sam na 3.9Ghz i to radi sada na smesnih 1.464v, c&q, ce1 on.... Sve preko, Prime vise od 2-3h jednostavno ne moze da izdrzi na ovoj sada vec povecanoj ambient temp. Kad temp. dodje do 53-54 na 4Ghz vec slobodno mozete sami da prekidate test da ne iznenadi restart. Trebao sam ranije malo da citam pa da jurim neku vodu, ali oh well, 300Mhz je u pitanju...a ivi je ipak silent resenje...

Noctua i Mega ovde ne vrse posao:

"Due to the special process of how an AMD CPU is made, the max temperature of an AMD Phenom II and Athlon II is 55C. If you want to know why, you should read the information above. Intel has a different process of making CPUs so in turn their max temperature is much different than AMD, but the difference that counts between the two is not max temperature but minimum temperature. With AMD’s special blend of silicon, the company has produced CPUs that have no Cold Bugs. Theoretically these CPUs could operate close to 0 Kelvin (absolute 0; in other terms, where atoms stop moving). While on the other hand Intel’s CPU can only operate at around -175C, but there are few that do not have a CB.

Anyway back on to topic. Why give you all this information? Why create a background instead of saying that NO MATTER WHAT the Phenom II and Athlon II will not increase in speed after reaching 55C on loaded temperatures. Let me repeat that, all Phenom IIs and Athlon IIs will not increase their speed (overclock) and more once the loaded temperature on the cores reaches 55C. The understanding is all explained above, but here is the summation. Due to high amount of energy produced by the CPU, and the special blend of silicon used by AMD, the CPU will not be able to operate any higher than 55C or it will literally start to get into a range of extreme temperatures that could cause the CPU to catch fire.

If you find yourself stuck at some point while trying to overclock your CPU, take a look at the temperature and see where you are at. If you are close to that 55C sweet spot, you have gone too far, and the only way to go faster, is to decrease the temperature of the CPU itself."

Poslednja izmena:
Malo sam intenzivnije testirao licno, browsing forume itd... Zakljucak za sve koji zele 24/7 4Ghz overclock sa X6 na vazduhu- Tezi slucaj. Dobra voda required!!! Thuban ima jednostavno mnogo mali temp. wall i sve preko 55c je BSOD svakog sekunda. Megahalems i Noctua nh d14 jesu dobri cooleri. Moja nhd 14 hladi pod prime da cpu ne prelazi 58-60c, ali to je jednostavno nece vrsiti posao kada je Thuban u pitanju, jer on vec na 55c odbija poslusnost. Dzabe je Pedja bio glavu i nervirao se, a i ja takodje. Ako ima sta da hladi cpu na mid 40s vrh, ako nema, salili smo se...Nije stvar u nicijem znanju i neznanju, losim i dobrim primercima Cpu-a. Spustio sam na 3.9Ghz i to radi sada na smesnih 1.464v, c&q, ce1 on.... Sve preko, Prime vise od 2-3h jednostavno ne moze da izdrzi na ovoj sada vec povecanoj ambient temp. Kad temp. dodje do 53-54 na 4Ghz vec slobodno mozete sami da prekidate test da ne iznenadi restart. Trebao sam ranije malo da citam pa da jurim neku vodu, ali oh well, 300Mhz je u pitanju...a ivi je ipak silent resenje...

Noctua i Mega ovde ne vrse posao:

"Due to the special process of how an AMD CPU is made, the max temperature of an AMD Phenom II and Athlon II is 55C. If you want to know why, you should read the information above. Intel has a different process of making CPUs so in turn their max temperature is much different than AMD, but the difference that counts between the two is not max temperature but minimum temperature. With AMD’s special blend of silicon, the company has produced CPUs that have no Cold Bugs. Theoretically these CPUs could operate close to 0 Kelvin (absolute 0; in other terms, where atoms stop moving). While on the other hand Intel’s CPU can only operate at around -175C, but there are few that do not have a CB.

Anyway back on to topic. Why give you all this information? Why create a background instead of saying that NO MATTER WHAT the Phenom II and Athlon II will not increase in speed after reaching 55C on loaded temperatures. Let me repeat that, all Phenom IIs and Athlon IIs will not increase their speed (overclock) and more once the loaded temperature on the cores reaches 55C. The understanding is all explained above, but here is the summation. Due to high amount of energy produced by the CPU, and the special blend of silicon used by AMD, the CPU will not be able to operate any higher than 55C or it will literally start to get into a range of extreme temperatures that could cause the CPU to catch fire.

If you find yourself stuck at some point while trying to overclock your CPU, take a look at the temperature and see where you are at. If you are close to that 55C sweet spot, you have gone too far, and the only way to go faster, is to decrease the temperature of the CPU itself."

Vidim i ti si bacio CPU na oglas :D

Da, a ako se ne proda cpu, prodaje se Noctua, sto je bolja varijanta :) I onda, cik pogodi...

Ma jok. Sto da skidam na 3.8Ghz. RAdi prime vec 8h na 3.9Ghz na 1.46v, sa C1 i c&q. Vidis, i sada ide temp max 51-52c, ali na ovoj frekvenci cpu to tolerise. Na vecoj ne zeli, tj. trazi da bude ohladjen na 4Xc. Sto se tice intela, zaista Pedjo nema potrebe. Ovo radi carski.. Jedino sto mi realno ne treba 6 jezgra... Ono sto se ja razmisljam da kupim je neki Liquid.... Na intel prelazim samo ako mi bude OS x nedostajao, a vidim da ce ovde na AMD install ici drtavo. Intel je isuvise obican. AMD je exotica :)

Poslednja izmena:
Ma jok. Sto da skidam na 3.8Ghz. RAdi prime vec 8h na 3.9Ghz na 1.46v, sa C1 i c&q. Vidis, i sada ide temp max 51-52c, ali na ovoj frekvenci cpu to tolerise. Na vecoj ne zeli, tj. trazi da bude ohladjen na 4Xc. Sto se tice intela, zaista Pedjo nema potrebe. Ovo radi carski.. Jedino sto mi realno ne treba 6 jezgra... Ono sto se ja razmisljam da kupim je neki Liquid.... Na intel prelazim samo ako mi bude OS x nedostajao, a vidim da ce ovde na AMD install ici drtavo. Intel je isuvise obican. AMD je exotica :)

Ja nikad nisam uspeo da instaliram mac os x, pokushavao sam bio dok sam imao phenoma 955 i to sam pokushavao oko 20 dana cimao se do jaja i nisam uspeo...

E sad instaliraj. Extra je. Jos imas i Gigabyte plocu, nvidia kartu, znaci Vanilla install decko... :)

Nazad
Vrh Dno