Šta je novo?

AMD 1090t i TurboCore

Onda nek' proda u staro(novo) gvožđe :D

Ne stvarno hladnjak je ogroman, kad se skine kuler onda mozhe da se pristupi na 1 ili 2 slota za ram ovako sa kulerom nema shanse, kad bih nakachio neki SCYTHE od 2000rpm 2 komada hladila bi josh bolje :D

Sad sam pogledao mozhe da se skida memorija, ali shto kazhe jumper2high ove sa vissokim hladnjacima ne bi mogle da se skidaju morao bi ceo kuler pa one

Poslednja izmena:
Evo koga zanima: http://goo.gl/SG8Wc , ovo je ploča za LGA 1156 platformu, dakle...
Dimenzije:
Height (without fan) 160 mm
Width (without fan) 140
Depth (without fan) 130 mm
Height (with fan) 160 mm
Width (with fan) 140 mm
Depth (with fan) 158 mm
Weight (without fan) 900 g
Weight (with fan) 1070/1240* g

u super ako moze. Nemam visoke mem. Imam onaj Eceleram Black sark 1600 sacrnim hladnjacima (ne znam da li ima jeftiniji :) ) Nego kad smo vec kod rama, cuo sam kako 4x2Gb memorije na x6 vrlo moguce znace i manji overklok... Ne znam koliko je tacno....

Poslednja izmena:
shto se tiche gashenja nepotrebnih servisa i aplikacija, to overklokeri rade sa ciljem da rasterete shto vishe sistem radi postizanja shto boljih rezultata u nekim benchamrk programima. po meni, pri testiranju stabilnost, to i nije toliko bitno, osim ako ne zelite da testirate linx sa shto vishe memorije pa eto kao da se oslobodi shto vishe iste, ja sam sad namerno testirao sa "samo" 2750mb iz razloga shto mi oprilike toliko bude slobodno kad uchita win i da mogu neshto josh da radim uporedo dok linxuje jer mi je neophodan rachunar.
e sad, malo back on topic iako retko ko ima bash 1090t :D
vidim, da svi koji se muche da nateraju x6 na 4ghz ili barem velika vecina, imaju ASUS plochu. naime, zbog konstantnog variranja napona i frekvencije, jako je teshko postici na istoj 4ghz i vishe stabilno. a evo i kako. u mom primeru trenutno imam 89gtd pro usb3 i 1055t, u biosu je setovano 285*14=3990, u win-u i u linxu veliku vecinu vremena je na okruglo 4000 odnosno na 286*14. medjutim, kad se pusti linx, frekvencija fsb-a, u proseku jednom u toku 1-2 kruga, skache za 2mhz (dosta cheshce) odnosno za 4 mhz. mozete sami izrachunati koji to uticaj ima na memoriju, nb, ht link, i naravno cpu. druga stvar, shetanje vcore. u biosu je podesheno bilo na ~1.425v, u win-u je ~1.440v, a u linxu ide od 1.472, 1.488 (chesto), 1.500(najcheshce) i ponekad 1.512v. to bi sve bio manji problem da se to skanje tj variranje napona deshava sinhrono, tj, da kad skochi frekvencija da skochi i napon, medjutim to se ne deshava. ono shto je svima poznato (ili barem velikoj vecini) je da je svaki overklokovan amd cpu osetljiv na visoke temperature. i sada, da bi to radio stabilno na 4+ ghz, svi sa asus plochama moraju da setuju napon tako da pri onim skokovima frekvencije od 30-60 mhz u datom momentu bude barem onih gore navedenih 1.472v kako se sistem ne bi krashovao. a sa druge strane bude nepotrebnih 1.5-1.512v kad radi na "samo" 4ghz okruglo. jednom rechju zbog tog "nepotrebnog" povecanog napona raste i temperatura odnosno nestabilnost. ubedjen sam gotovo 97,5% :D da bi ovaj moj x6, a verujem i vecina vashih primeraka na nekoj gigabajt plochi radila bez ikakvih problema na 4gh sa 1.464-1.472v uz neki dobar vazdushni kuler i sub 57c, odnosno za barem tih kritichnih 2-3c nize temperature u odnosu na asus.
da ne ispadne da pricham napament, lichno sam testirao 3 asus ploche poslednje generacije: 88td-v evo usb3, 89gtd pro usb3 i croshera 4 i na svakoj se identichno deshava, a potrudicu se da nabavim neku ga, barem 890xa ud3, pa i da potvrdim ovu svoju pretpostavku.
a do tad, kupujte noktue i dr vrh kulere, stavljajte jache ventilatore, lapujte ih, natezite, pakujte sve u provetrenija i veca kucishta, spushtajte ambijentalnu itd :D i imacete 4+ghz ;)

demios probaj da stavish LLC na 50% tad ne varira mnogo napon na primer ako si postavio u biosu 1.5 on ga spushta pri linxovanju na 1.46-1.47

meni se ne desava da trazi prebaci napon koji mu postavim u bios-u,nego mi ploca ima veliki vdroop,sto je karakteristicno za nju...

@Demios
kada budes probao sa nekom gybte,obavezno postavi da li tvoja tvrdnja tacna...Ako jeste,da prelazimo na Gbyte...

meni se ne desava da trazi prebaci napon koji mu postavim u bios-u,nego mi ploca ima veliki vdroop,sto je karakteristicno za nju...

@Demios
kada budes probao sa nekom gybte,obavezno postavi da li tvoja tvrdnja tacna...Ako jeste,da prelazimo na Gbyte...

Imao sam ja gigabyter 870A-UD3 i 955be i napon je bio zakucan koliko stavish u biosu toliko je i windowsu ne varira ni malo, bolje su gigabyte ploche po tom pitanju u to sam siguran 100%

ma,ja sam ranije rekao,prvih 150e kada budem skupio da stoji sa strane,prelazim ja na sb...4.5ghz svaki cpu moze,a realno mi ne treba vise ni od ovih 3.6 sto sada drzim...

Nocas sam ostavio da radi linx 200 krugova na 3.864 pri 1.45,fanovi na silent...Pustio sam oko 4 ujutru,pukao posle 5h59min kada je temp dosla do 58-59c...Tacno kada je grejanje pocelo da radi i zagrejalo sobu,linx je prso...Nema bsod,samo linx stao...

Ja sam se odvojio odavno od mojih u potrokvlje kuce,gde mi je leti temp da umres,tako da ga sigurno necu movi drzati na 3.8 bez vodenog...H50 nisam lapovao,razmisljam da odnesem kod nekoga pa da vidim koliko ce temp da spadne i sta ce da bude...
Provetrenost kucista je na zadovoljavajucem nivou,ali to leti nece moci da funkcionise,mozda ni klima nece pomoci...

Poslednja izmena:
ma,ja sam ranije rekao,prvih 150e kada budem skupio da stoji sa strane,prelazim ja na sb...4.5ghz svaki cpu moze,a realno mi ne treba vise ni od ovih 3.6 sto sada drzim...

Nocas sam ostavio da radi linx 200 krugova na 3.864 pri 1.45,fanovi na silent...Pustio sam oko 4 ujutru,pukao posle 5h59min kada je temp dosla do 58-59c...Tacno kada je grejanje pocelo da radi i zagrejalo sobu,linx je prso...Nema bsod,samo linx stao...

Ja sam se odvojio odavno od mojih u potrokvlje kuce,gde mi je leti temp da umres,tako da ga sigurno necu movi drzati na 3.8 bez vodenog...H50 nisam lapovao,razmisljam da odnesem kod nekoga pa da vidim koliko ce temp da spadne i sta ce da bude...
Provetrenost kucista je na zadovoljavajucem nivou,ali to leti nece moci da funkcionise,mozda ni klima nece pomoci...

Ma leti sve na default

gusi moju graficku karticu na def i to primetno...3.5-6 puna kapa...

A tih 3.6Ghz Ghz bice dovoljno za igre jos jedno 2 god. Za multi threaded 6 jezgra ce da rade samo tako u Sb rangu... Nema razloga da przite masine na iznad 1.45vcore samo iz obesti :p

sto se tice oc-a,intel je keva...Nikada nisam nisam problem da namestim memoriju kao na amd-u...

Zna li neko koja igrica kida cpu tj bash dosta ga opterecuje, nemojte samo gta 4 to znam? :)

A tih 3.6Ghz Ghz bice dovoljno za igre jos jedno 2 god. Za multi threaded 6 jezgra ce da rade samo tako u Sb rangu... Nema razloga da przite masine na iznad 1.45vcore samo iz obesti :p

Ono sto ljudi cesto zaboravljaju je da nije bas potpuno ekvivalentno imati 50% vise jezgara ili 50% visi klok.

Sta ti vredi X6 ako igra moze samo da radi sa 3 jezgra. U tom slucaju bi mnogo vise pomogao onaj visi klok nego dodatna tri jezgra koja stoje neiskoristena.

WoW je maher da shebe nestabilnu makinu.

X6 @ UD5 ;)

evo kao shto sam obecao. X6 na Gigabyte 890FXA UD5 @4GHz
utisak je malo chudan i podeljen.

ono shto sam obecao, obistinilo se pola.
naime cpu zaista radi full stabilno na 1.472v i okruglo na 4GHz, ali iz nekog chudnog razloga, temperatura je chak 4c visha negolna asus-u. e sad ili sonde lazu ili sam ja vishe prolupao od silnog skidanja i stavljanja kulera :D pa to nije bash naleglo najbolje, ili se na ovoj plochi jednostavno vishe greje, al dobro shta je tu je.
ono shto bih najvishe zamerio plochi to je chudan trip sa podeshavanjem memorije, odnosno nepodeshavanjem iste, mora na auto i to je to :D
pokushacu da mu isprovociram max temperaturu na kojo ce da radi linx, pa ako to bude ~63c onda je to ok, jer na asusu puca vec na oko 60c i tem su onda tu negde, mada su trebale biti nize nego na asusu al dobro.

plochu na kratak test ustupila firma na V :D kojima se zahvaljujem ovom prilikom

ako neko ima nekih pitanja....

Prilozi

• ScreenShot045.jpg
    ScreenShot045.jpg
    390.3 KB · Pregleda: 52

naime cpu zaista radi full stabilno na 1.472v i okruglo na 4GHz, ali iz nekog chudnog razloga, temperatura je chak 4c visha negolna asus-u. e sad ili sonde lazu ili sam ja vishe prolupao od silnog skidanja i stavljanja kulera :D pa to nije bash naleglo najbolje, ili se na ovoj plochi jednostavno vishe greje, al dobro shta je tu je.
ono shto bih najvishe zamerio plochi to je chudan trip sa podeshavanjem memorije, odnosno nepodeshavanjem iste, mora na auto i to je to :D
pokushacu da mu isprovociram max temperaturu na kojo ce da radi linx, pa ako to bude ~63c onda je to ok, jer na asusu puca vec na oko 60c i tem su onda tu negde, mada su trebale biti nize nego na asusu al dobro.

plochu na kratak test ustupila firma na V :D kojima se zahvaljujem ovom prilikom

Ja mislim da su gibagyte ploche malo toplije tj NB se malo vishe greje, nego probaj 3d mark vantage jedno 20 krugova cpu test da vidimo hocesh li dobiti BSOD. :D

znaci,isti primerak cpu-a za 2-3 stupnja manji napon,ali veca temp i opet ne puca...Nema tu pravila...Izgleda da je demios u pravu,bolje gbyte ploce podnose napon od asus-a...

znaci,isti primerak cpu-a za 2-3 stupnja manji napon,ali veca temp i opet ne puca...Nema tu pravila...Izgleda da je demios u pravu,bolje gbyte ploce podnose napon od asus-a...

nakon toga sam oborio ventove na 1200 rpm, podigao ambijentalnu za 2-3c i temperatura je skochila samo na 60c i tako jeradio oko 1h i prekino sam. chudno skroz

@pedja
nemam vremena kad, nije tu neshto drugo kod tebe, neam shanse cpu test da obara mashinu, a ostalo da prolazi.

tako se i meni desava...Jedan dan prodje test lupam 2 sata,posle nekoliko dana pukne posle 40-ak minuta...Mnogo mi je zivaca pokidao ovaj amd,zato ga i drzim na 3.6,przi linx i 10 sati ako treba svaki dan...To kod intela nema,ili radi ili ne radi...

Ne bih to nazvao čudnim što se tiče memorije, više mi se sviđaju opcije kod GA nego kod Asusa. No, svi smo na nešto navikli :)
To sa temperaturama...mislim da je razlika u senzorima, jer pričamo o procesoru, nebitno što se kod GA više greje NB, sve upućuje na senzor....slična očitavanja sam viđao na nekom sajtu koji upoređivao 890FX-UD5 i CIVF, CIVF je davala 4-5C manje temperature. Evo i linka: http://goo.gl/SEwdI
Inače imao sam opasne dileme prilikom kupovine ploče između ove dve navedene...i prevagnuo nekako Asus :)
Kako ti to puca na Asusu na 60C?

Poslednja izmena:
pa taj Asus je u klasi ud7, ova Gigabyte ud5 moze da se poredi samo sa M4A89TD jer su tu negde po ceni, tj Asus je skuplji 10e.

pa taj Asus je u klasi ud7, ova Gigabyte ud5 moze da se poredi samo sa M4A89TD jer su tu negde po ceni, tj Asus je skuplji 10e.

Veruj mi da je između ud5 i ud7 jedina razlika u broju PCI E slotova(odnosno punih linija), uz UD7 se dobija i pasivan hladnjak za NB( http://goo.gl/3nMkh ), kao i mogućnost da se NB hladi tečnošću(zbog toga je toliko skuplja), sve ostalo je identično, hlađenje, naponska.

Poslednja izmena:
Pa onda Crosshair IV i nema konkurenciju iz Gigabyte tabora. Jedino sto na Gigabyte plochama ne skachu naponi kao na Asusu pod punim opterecenjem, to bi Asus mogao da ispegla.

Nije valjda da si imao problema i sa zvanichno podrzanim modulima? http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/mb_memory_ga-890fxa-ud5_v.2.1.pdf
PS: Koliki su ti bili drugi naponi (memorija, chipset, IMC...)?

Poslednja izmena:
Vrh Dno