Šta je novo?

AMD 1090t i TurboCore

sad je asus bio kod mene u kucistu i nikad vise ,amin

Ma shta se tripujete pa vidish da kazhe chovek da su temperature iste kao i na gigabyte plochama, nego taj LLC na asusu mu dodje kao c&q na primer ako si stavio 1.43v on ga penje do 1.5 kad mu zatreba a ovako ga drzhi u idle na 1.43

ma nije poenta u temperaturama kod mene
nego je problem ako setujem u biosu 1,425
on mi dize i spusta voltaze sa tipa 1,477 pa onda 1,392 > 1,312 >1,4 itd itd sto prouzrokuje nestabilnost sistema pri vecim klokovima
dok na nekoj msi ploci cim sam setovao 14x271 uspeo sam da izvucem 3,8 stable pri 1,45 dok je to na asusu ne moguce iako asus ima 8+2 phase a taj msi 4+1

ma nije poenta u temperaturama kod mene
nego je problem ako setujem u biosu 1,425
on mi dize i spusta voltaze sa tipa 1,477 pa onda 1,392 > 1,312 >1,4 itd itd sto prouzrokuje nestabilnost sistema pri vecim klokovima
dok na nekoj msi ploci cim sam setovao 14x271 uspeo sam da izvucem 3,8 stable pri 1,45 dok je to na asusu ne moguce iako asus ima 8+2 phase a taj msi 4+1

Uzmi bolji hladnjak... moguce da trazhi dosta struje kao moj stari

CPU 4GHz NB 2.8GHz 20 krugova testirao na brzinu, sutra cu 75 :)

Prilozi

• new cpu 20.jpg
    new cpu 20.jpg
    312.5 KB · Pregleda: 43
ma nisam popizdio da ga przim na 1,5 zarad koju stotinu mhz
inace ova vendeta je nosena i kod kolege kad sam ga probavao na msi-u
sve u svemu-asus u moje kuciste vise nece

kod mene se LLC sam gasi cim podignem fsb...

Evo ljudi... Namestili Noctuu. Testirao Linx 15 minuta, Prime 15min, nisam imao vremena vise..... Na 3.91Ghz trazi 1.476vcore, ali na 4Ghz mu treba 1.5vcore, mozda malo vise. Sve u svemu, mislim da je solidan primerak. Preko ovih 1.46 necu da ga drzim... Ako ima nesto sto bih mogao da probam da postignem 4Ghz sa manje od 1.5v, otvoren sam za sugestije... Cooler se ne cuje, na 3.91 za 15 min prime nije presla temp. 53 :)

@iwcham
mora da moze za manjim naponom od 1.5 na 4ghz,ipak je to 1090T...Pokusaj sa ovim LLC on kao Pedja...

Evo ljudi... Namestili Noctuu. Testirao Linx 15 minuta, Prime 15min, nisam imao vremena vise..... Na 3.91Ghz trazi 1.476vcore, ali na 4Ghz mu treba 1.5vcore, mozda malo vise. Sve u svemu, mislim da je solidan primerak. Preko ovih 1.46 necu da ga drzim... Ako ima nesto sto bih mogao da probam da postignem 4Ghz sa manje od 1.5v, otvoren sam za sugestije... Cooler se ne cuje, na 3.91 za 15 min prime nije presla temp. 53 :)

Stavi LLC na full i stavi u biosu 1.44v pa probaj znachi 285 neka ti bude bus speed

Probacu kad se vratim s posla,mada mislim da je to to. Ja sam samo multi stavio na 20, htt nisam dirao tako da sam sve voltaze sam cpu ostavio na auto. Mislim da mu je ovo sweet spot, 3.91 na 1.476.... Takodje mislim da ga i temp. cini nestabilnim, bez obzira na cooler.... cim udari u 55, postaje sumnjiv...

Poslednja izmena:
Probacu kad se vratim s posla,mada mislim da je to to. Ja sam samo multi stavio na 20, htt nisam dirao tako da sam sve voltaze sam cpu ostavio na auto. Mislim da mu je ovo sweet spot, 3.91 na 1.476.... Takodje mislim da ga i temp. cini nestabilnim, bez obzira na cooler.... cim udari u 55, postaje sumnjiv...

Ja zaboravio da je to 1090 :)

Evo ga na 1.452 na idle, 1.476 load na 4Ghz kad pustim Prime. :) Cpu/nb voltage sam savio na 1.3v i to je resilo problem. Mogu da probam da smanjim sada vcore malo. Sta mislite jel 1.3V ok? To je na Asusu prva zuta opcija kad se menjaju voltaze.... Igre su na 4Ghz na 1.464. Najveca temp. tokom 3d vantage za cores 42, za ceo cpu 47. Mislim da je ovo vec solidno....

@pedja. World of Warcraft mi je uvek bio super za stabilnost kad je guzva velika... Pocinje da izbacuje teksturalne bagove ili puca.... Mada, najbolje neka multi core kao gta......

Poslednja izmena:
Puca mi prime a prolazi linx ne razumem?

Poslednja izmena:
Pardon cpu/nb je 1.23150v

Evo da se javim sa utiscima vezano za Gigabyte 890FXA UD5 rev 2.1 i klokovanjem X6
i mala OC preview uporedba sa Asus M4A89GTD Pro USB3

testirano sa dva razlichita primerka, moj stari od pre par meseci koji je bio kod ivan985, pa onda opet kod mene i pedjin primerak (da dobro ste prochitali ) tj sada moj, oba prolaze linx i prime 2+h na 4ghz.
shto se tiche primeraka, ex pedjin trazi malo vishe volti ali je rezultat identichan shto se tiche grejanja. linx je glatko proshao, ali me namuchio prime, zbog koga sam morao malo vishe da kombinujem pll nb i ht voltages i na kraju je izvrteo nekih 5-6h, ako se ne varam, nisam brojao.

asus
+ moze da se podesi memorija (navodim kao plus jer na GA nece nishta sem auto)
+ neshto nize temperature procesora nego na GA (~3-4c)
+ mogucnost finijeg podeshavanja napona u biosu
-iritirajuce shetanje napona i frekvencije
-cviljenje naponske

gigabyte
+stabilni naponi i frekvencije
+naponska ne cvili
-nemogucnost podeshavanja latencije, samo radi na auto (8 8 8 20 1t), kada se ruchno podese te iste latencije nece ni da chuje, probano sa dve memorije
-neshto vishe temperature procesora (~3-4c)
-nemogucnost setovanja polovichnog CPU mnozioca
-pregrubi koraci za CPU i CPU NB vcore

suma sumarum, ochekivao sam dosta bolje od GA, pogotovo nize temperature zbog stabilnog napona (odnosno nizeg), ali eto, ipak su neshto vishe. ali ovo sa podeshavanjem memorije....no koment, debeli minus.
dosta bleda kopija fenomenalne 790 FXTA UD5, koja je po meni i dan danas jedna od najboljih amd plocha ikad napravljenih.

evo par shotova. ostalo mi je da izvrtim pedjin primerak na asusu, ali to neki drugi dan i fali SS ivanov primerak na gigabytu prime, to sad teshko jer je ivanov sada pedjin, a pedjin je moj :D

:wave:

Prilozi

• gigabyte_pedjin_x6_prime.jpg
    gigabyte_pedjin_x6_prime.jpg
    468.9 KB · Pregleda: 33
  • gigabyte_pedjin_x6_linx.jpg
    gigabyte_pedjin_x6_linx.jpg
    387 KB · Pregleda: 28
  • gigabyte_ivanov_x6_linx.jpg
    gigabyte_ivanov_x6_linx.jpg
    390.3 KB · Pregleda: 27
  • asus_ivanov_x6_prime.jpg
    asus_ivanov_x6_prime.jpg
    458.8 KB · Pregleda: 30
  • asus_ivanov_x6_linx.jpg
    asus_ivanov_x6_linx.jpg
    390.7 KB · Pregleda: 30
Evo da se javim sa utiscima vezano za Gigabyte 890FXA UD5 rev 2.1 i klokovanjem X6

testirano sa dva razlichita primerka, moj stari od pre par meseci koji je bio kod ivan985, pa onda opet kod mene i pedjin primerak (da dobro ste prochitali ) tj sada moj, oba prolaze linx i prime 2+h na 4ghz.
shto se tiche primeraka, ex pedjin trazi malo vishe volti ali je rezultat identichan shto se tiche grejanja. linx je glatko proshao, ali me namuchio prime, zbog koga sam morao malo vishe da kombinujem pll nb i ht voltages i na kraju je izvrteo nekih 5-6h, ako se ne varam, nisam brojao.

asus
-cviljenje naponske

gigabyte
+naponska ne cvili
-nemogucnost podeshavanja latencije, samo radi na auto (8 8 8 20 1t), kada se ruchno podese te iste latencije nece ni da chuje, probano sa dve memorije

suma sumarum, ochekivao sam dosta bolje od GA, pogotovo nize temperature zbog stabilnog napona (odnosno nizeg), ali eto, ipak su neshto vishe. ali ovo sa podeshavanjem memorije....no koment, debeli minus.
dosta bleda kopija fenomenalne 790 FXTA UD5, koja je po meni i dan danas jedna od najboljih amd plocha ikad napravljenih.

evo par shotova. ostalo mi je da izvrtim pedjin primerak na asusu, ali to neki drugi dan i fali SS ivanov primerak na gigabytu prime, to sad teshko jer je ivanov sada pedjin, a pedjin je moj :D

Extra odradjeno svaka chast, ja sam ti rekao da je procesor gladan struje :D, iskreno ja sa ovom noctuom mojom ga ne bih nikad ohladio.

asus
-cviljenje naponske

gigabyte
+naponska ne cvili

Extra odradjeno svaka chast, ja sam ti rekao da je procesor gladan struje :D, iskreno ja sa ovom noctuom mojom ga ne bih nikad ohladio.

Gresis za naponsku. Kod mene nista ne cvili....

gladan, nije bash sad toliko gladan. defolt tom sad tvom je 1.3v a ovom tvom bivshem je 1.375v, a za 4ghz 1.472 odnosno 1.5.v. takodjer, razlikuju se i u ostali naponima, ali o tome neki dr put. poetna priche je da ipak moze :D

a shto se tiche noktue, rekoh ti, lapovanje malo jachi ventovi i icice svaki na 4ghz ;)

Gresis za naponsku. Kod mene nista ne cvili....

samo se ti teshi :D dobro nije bash cviljenje nego vishe cviljenje/shushtanje :D kod GA nema razlike kad je na leru i kad se przi, a asus promeni zvuk.

e shto se tiche cviljenja kod tebe pedjo to se chuju zavojnice na grafichkoj

Poslednja izmena:
gladan, nije bash sad toliko gladan. defolt tom sad tvom je 1.3v a ovom tvom bivshem je 1.375v, a za 4ghz 1.472 odnosno 1.5.v. takodjer, razlikuju se i u ostali naponima, ali o tome neki dr put. poetna priche je da ipak moze :D

a shto se tiche noktue, rekoh ti, lapovanje malo jachi ventovi i icice svaki na 4ghz ;)

Samo mi nije jasno, veci napon a temperature iste chak u linxu na mom starom je za 1c manja

Samo mi nije jasno, veci napon a temperature iste chak u linxu na mom starom je za 1c manja

nema shta da ti ne bude jasno.
nije svaki cpu isti i nije uvek sve do napona i nece se svaki primerak grejati identichno na istom naponu odnosno nece svakom cpu-u trebati isto napona za neki klok. moze a i ne mora da bude. shareno je to, ali ja sam bio i ostao ubedjen da ce svaki x6 da ide na 4ghz :D
edit....u mojim rukama :d

Poslednja izmena:
nema shta da ti ne bude jasno.
nije svaki cpu isti i nije uvek sve do napona i nece se svaki primerak grejati identichno na istom naponu odnosno nece svakom cpu-u trebati isto napona za neki klok. moze a i ne mora da bude. shareno je to, ali ja sam bio i ostao ubedjen da ce svaki x6 da ide na 4ghz :D
edit....u mojim rukama :d

To si upravu :) Reci mi jel prolazi 3d mark?

demios, sta mislis da treba da radim sa ostalim voltazama u biosu? Stavio sam u biosu za vcore 1.440625, a cpu/nb voltazu na 1.231250. Ostale voltaze nisam dirao. Gledam da izvucem 4ghz sa sto manjim naponom... Ako imas neku ideju......? Magistrala je na 200, znaci samo multi sam povecao na 20. Valjda bi ovaj 1090t trebao bolje od 1055t?! Na idle cpuz pokazuje 1.452, u igrama 1.452-1.464, prime podigne na 1.476....

Poslednja izmena:
@iwcham
poshto imash BE procesor, recicu ti ishto shto i svima sa BE procesorom, prvo nadji max (odnosno min) potreban vcore za 4ghz. NB ostavi na 2ghz, napon za isti ne diraj (cpu nb vcore), memoriju na 1600 ili 1333, i setuj 200x20
koliko setujesh u biosu je manje bitno, gledaj koliki je napon on load i kreni iz pochetka od nekih 1.45v da bude pod opterecenjem (iako si rekao da mu treba 1.472 za 3.9) pa vidi shta se deshava. ako popijash 124 ili 101 greshku znachi da treba da podignesh vcore (barem bi trebalo, nije to bash sve 100% tachna dijagnostika). takodjer, prati cpuz ili vek koji program koristish, shta se deshava sa naponom i frekvencijom. takodjer, ne znam koje kucishte imash i nisam primetio da si spominjao temperaturu. gledaj da bude ispod 59c. kao i shto sma pedji i ostalima govorio, morash dobro da ga ogladish, kad ga budesh nashtelovao na recimo 4ghz i nb na barem 2600, temp ce ti se kretati blizu te cifre i neophodno je shto bolje ga ohladiti. to ce biti josh teze sobzirom da idu sve topliji i topliji dani. znachi, lapovanje, jachi ventovi, provetreno kucishte, ambijentalna max 26c. takodjer za pochetak probj mozda malo da pogidnesh pll ali i ne morash, u glavnom, najbojle je sam da radish, i da radish postepeno. olakshavajuce je to shto imash BE cpu, dosta olakshavajuce. znashi razlabavi sve cpu samo na 4ghz vcore da bude on load 1.45-1.472 pa javi.

@pedja
nisam stigao, probacu kasnije, ali sam ubedjen da ce da radi

Poslednja izmena:
Vrh Dno