Šta je novo?

AMD 1090t i TurboCore

Evo malo sam google. Svi navode 1.55vcore kao max safe 24/7 na vazduhu, tako da se ja ne bi brinuo. Nek radi ta Noctua ono za sta je placena :p

Evo malo sam google. Svi navode 1.55vcore kao max safe 24/7 na vazduhu, tako da se ja ne bi brinuo. Nek radi ta Noctua ono za sta je placena :p

To sam i ja tvrdio, da je 1.55V za Thuban bezbedno, ali da ne treba preterivati(ne znam da li sam to pisao na ovom threadu).
@Pedja89
Evo ti moja očitavanja:
Edit: Potreban napon za cpu na 4,0GHz je 1,42-1,425V, ovo sam ja pokušavao da izvučem 4,1Ghz sa 1,43V, ali nisam uspeo. Za 4,1Ghz mu je potrebno 1,46V.

Prilozi

• bios.jpg
    bios.jpg
    219.6 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Pa to je extra. On radi kao 1090t opusteno lol. E doduse moj radi na 4ghz na boxu sa max 48c u igrama na 1.428

Ne ide da teram preko 4 sa ovim shitom od coolera... Boze zdravlje kad dodje nh 14 bice...

To sam i ja tvrdio, da je 1.55V za Thuban bezbedno, ali da ne treba preterivati(ne znam da li sam to pisao na ovom threadu).
@Pedja89
Evo ti moja očitavanja:
Edit: Potreban napon za cpu na 4,0GHz je 1,42-1,425V, ovo sam ja pokušavao da izvučem 4,1Ghz sa 1,43V, ali nisam uspeo. Za 4,1Ghz mu je potrebno 1,46V.
Sve je isto kao kod mene naponi itd...Ne pricham za cpu vol nego za ove ostale, samo je tebi stariji bios ali to nema veze sa klokom... znachi ovom mom treba dosta struje

Sve je isto kao kod mene naponi itd...Ne pricham za cpu vol nego za ove ostale, samo je tebi stariji bios ali to nema veze sa klokom... znachi ovom mom treba dosta struje

Izgleda da je to, malo više struje traži, ali nije da će se degradirati čip, nema da brineš ništa, verujem da i ovako radi k'o bombona.

Poslednja izmena:
Izgleda da je to, malo više struje traži, ali nije da će se degradirati čip, nema da brineš ništa, verujem da i ovako radi k'o bombona.

Pa ne radi proshao je linx oko sat vremena sa svom memorijom isto tako i prime 95 blend test ali sam dobio BSOD u igrici ***, ne znash shta mu je ne verujem da mu treba josh napona chim je sve ovo proshao

Pa ne radi proshao je linx oko sat vremena sa svom memorijom isto tako i prime 95 blend test ali sam dobio BSOD u igrici ***, ne znash shta mu je ne verujem da mu treba josh napona chim je sve ovo proshao

Sat vremena, to je oko 50 prolaza sa svom memorijiom, ne mogu da se setim tačno sad? Bsod može da dođe od gomile drugih stvari, ne znači da cpu -u treba još struje. Odradi npr 100 prolaza sa linxom sa svom memorijom.

Sat vremena, to je oko 50 prolaza sa svom memorijiom, ne mogu da se setim tačno sad? Bsod može da dođe od gomile drugih stvari, ne znači da cpu -u treba još struje. Odradi npr 100 prolaza sa linxom sa svom memorijom.

Ma meni linx nije siguran znao je da prolazi 100 krugova ali kad pustim prime na blend onda puca, tako da ako mi izdrzhi prvo prime 2-3 sata znam da je stabilan 100%

E zato ja odavno ne koristim te programe, Za mene je test stabilnosti koji nikad nije omanuo 3 mark loop x10, potom igranje jedno 2 sata nekog cpu intensive shootera...
Ne vidim razlog da kuvam cpu na temperaturama na kojima nikada u normalnim uslovima eksploatacije nece raditi...
Btw, vratio sam na def. 1090t da proverim napone na optimized defaults. U pojedinim trenucima napon peakuje na cak 1.46. LOL Ploca je Asus 89gtd pro i sve komponente su vrh, Chieftec CFT 750 napajanje....

E zato ja odavno ne koristim te programe, Za mene je test stabilnosti koji nikad nije omanuo 3 mark loop x10, potom igranje jedno 2 sata nekog cpu intensive shootera...
Ne vidim razlog da kuvam cpu na temperaturama na kojima nikada u normalnim uslovima eksploatacije nece raditi...
Btw, vratio sam na def. 1090t da proverim napone na optimized defaults. U pojedinim trenucima napon peakuje na cak 1.46. LOL Ploca je Asus 89gtd pro i sve komponente su vrh, Chieftec CFT 750 napajanje....

I meni kad je sve na auto isto napon prelazi 1.4 ne znam shto, a na primer radi mi sa 1.32v na 3.5ghz

Poslednja izmena:
iwcham,to sto je 1090t skuplji za 3500din ne znaci da ima vecu OC marginu od nekog 1055t
AMD naplacuje samo drugi firmware da ima mnozioc za jedan veci i otkljcan taj isti mnozic
to su potpuno isti chipovi(mozda malo probrani ali cisto sumnjam)
inace to sto ti testiras to je ***** da prostis :p msm ok je to stable al ne i 100% kako ja zelim da moj bude
btw gledam sad ovo da pricate za 1,55v i kontam da bi mene dusa bolela da ga przim tako
max je 1,45 i ne prelazim to iako ploca ima solidan vdrop a hladim ga venn2 i ne prelazi 45c

sNaravno da ima vecu oc marginu od 1055t, zaboga! Pa nema prakticno koji 1090t ne moze da ode na 4.2Ghz, dok gomila 1055t kaslju na 3.8Ghz. To naravno jeste isti cip, ista tehnologija, ali 1090t i 1100t su iz sredine kolaca... Odabir naravno da postoji.... Mozda jeste pitanje cisto firmware izmedju ali izmedju 1055t i 1075t, tj. 1090t i 1100t, ne 1055 i 1090.... A i ima finte i u zagrevanju takodje. Ja moj 1090t drzim na 3.6Ghz t. core na 4Ghz na box-u bez problema. Temp u igrama ne prelaze 48c
Sto se tice Prime i Linx, to su meni njesra. prolazili su meni racunari i Linx i Prime pa pucali cak u WoW. Svojevremeno mi je 3700+ prolazio 10h Prime a freezovao je u 3d marku... To da je Prime ili Linx stable 100% stable nije tacno...

Poslednja izmena:
ne kazem da ne postoji odabir al nije to bas tako kako ti pricas
jer amd da je hteo,mogao je svaku tu 1055 da prodaje pod 1100 sa potrebnim firmware-om ali njima je cilj da drze sto vise udela trzista
znaci i za one koji hoce da se pate sa 1055 i plate manje ali i za one koje boli ***** i plate vise za 1100
secas se slucaja kad su se jedno vremen masovno otkljucali x2 athloni u x4 phenome?
mogao si za procesor od 70e dobiti procesor od 150e koji su se fakticki isto klokovali
cena uopste nije merilo kod procesora iste tehnologije

amd da je hteo,mogao je svaku tu 1055 da prodaje pod 1100 sa potrebnim firmware-om

Overkind, pricas bez veze.... Odabir postoji, itekako. kao sto sam rekao, gomila 1055t traze mnogo struje za 3.8Ghz, a 4ghz im je nedostizno, dok 1090t ide na 4Ghz na boxu na 1.4vore. A ti Phenomi x2 su sa razlogom zakljucani. Testiranja su rigorozna pa sljaka to kad se otkljuca u nekim slucajevima ili tester napravi greskicu mozda, ali da neko svesno zakljucava Phenome x4 na x2, to nema sanse... Svesno zakljucavaju jeftine Athlone 2 x4 kad imprifale x3 ili x2, to da.... Niko nije lud da namerno upropasti proizvod od 15000din, pa da ga prodaje za 7000din... bar ne u ovoj dimenziji...

Poslednja izmena:
Mortification ima dobar primerak vidim da je podigao klok na 4.2GHz, shto meni nije zapao jedan takav :)

Eh, da, ko 1090t. To je to. Hoces sigurnih 4.2Ghz na prihvatljivoj voltazi, , kupi 1090t. Hoces 20-30% sansi da bude tako, idi na 1055t. Sada mislim da je glupo uzimati 1055t jer je razlika nekih 3000din. Ali ranije je bilo glupo uzeti 1090t, jer je najpovoljnija cena bila 21800din....

Poslednja izmena:
Eh, da, ko 1090t. To je to. Hoces sigurnih 4.2Ghz na prihvatljivoj voltazi, , kupi 1090t. Hoces 20-30% sansi da bude tako, idi na 1055t. Sada mislim da je glupo uzimati 1055t jer je razlika nekih 3000din. Ali ranije je bilo glupo uzeti 1090t, jer je najpovoljnija cena bila 21800din....

Ma sad za 100-200mhz se ne isplati da prodajem ovaj i uzimam 1090t jer ce josh malo BD..

Overkind, pricas bez veze.... Odabir postoji, itekako. kao sto sam rekao, gomila 1055t traze mnogo struje za 3.8Ghz, a 4ghz im je nedostizno, dok 1090t ide na 4Ghz na boxu na 1.4vore. A ti Phenomi x2 su sa razlogom zakljucani. Testiranja su rigorozna pa sljaka to kad se otkljuca u nekim slucajevima ili tester napravi greskicu mozda, ali da neko svesno zakljucava Phenome x4 na x2, to nema sanse... Svesno zakljucavaju jeftine Athlone 2 x4 kad imprifale x3 ili x2, to da.... Niko nije lud da namerno upropasti proizvod od 15000din, pa da ga prodaje za 7000din... bar ne u ovoj dimenziji...

Druže, ti malo pričaš napamet bez potrebe. Držati CPU na 3,6GHz, tj. sa turbo na 4,0Ghz sa naponom 1,4V nije isto kao i stabilno držati svih 6 jezgara na 4,0GHz na 1,4V! Jer za to vreme dok ti je uključen Turbo, tebi 3 jezgra rade na 1,4V na 4GHz, a ostala 3 se spuštaju na 800Mhz(naravno u zavisnosti od fsb-a). Dalje, jedno je ulazni napon u BIOS-u koji ti treba za boot, drugo je napon koji ti je potreban za igre, a treće potpuno stabilan procesor na naponu koji ni jedna igra neće povući(jer ne postoji ni jedna igra koja koristi svih 6 jezgara, a i da koristi, ne bi ih koristila potpuno, dakle 100%). Ti imaš dobar primerak 1090T, ali na ovom forumu ipak ima više ljudi koji imaju 1055T naspram tvog procesora, što govori da je ipak isplativije uzeti 1055T, ja sam moj procesor uzeo pre 6 meseci, tad je razlika bila nekih 7-8K din.
Ajd' ako ti nije teško odradi Cinebench 11.5 CPU score(na kom hoćeš taktu i naponu), imaš na guru3d.com link za skidanje.

Uh sto ne volim kad mi se obracaju sa "druze".... Znam ja sve to sto si ti rekao, ali druze :) mislim da si ti jedan u 1000 kome se zapao takav extra 1055t. Ti pricas da su 1055t i 1090t identicni cipovi i da su samo u firmware upisane razlicite 2 cifre, ali to nije tako. Ako tvoj 1055t radi na 4.2Ghz onda imas vrh primerak, tj zalomilo se da bude takav cip iz onog dela wafera koji nije predvidjen za takve.

Probao sam malo da stress testiram na 4Ghz bez turbo Core, i od toga nema nista drugari. Ili mi je cpu los primerak, ili, mislim da je vise verovatno, ovaj box to ne moze da podnese. Na 4Ghz sa 1.45vcore (amd overdrive) prso mi prime za 5 sec. Na 3.9Ghz recimo pod prime 95 za pola minuta odu jezgra na preko 65c, i ja ugasim... Doduse, ne znam ni kome da verujem za vcore. Cpu z cita jedno, hw monitor drugo, amd overdrive trece.... Vcore mi i na default, ko sto sam rekao mnogo varira, tj. ide od 1.22 do 1.46. Vidi se da voli napon cpu, jer nije npr hteo da razgovara bez 1.4 ni na 3.7Ghz. E sad, ne znam sta mi je ciniti. Hteo sam da uzmem neku Noctua NH 14, ali nisam siguran da li je to pametno... Sta mislite, jel ovo zbog box-a ili je Cpu krs primerak?

Poslednja izmena:
Uh sto ne volim kad mi se obracaju sa "druze".... Znam ja sve to sto si ti rekao, ali druze :) mislim da si ti jedan u 1000 kome se zapao takav extra 1055t. Ti pricas da su 1055t i 1090t identicni cipovi i da su samo u firmware upisane razlicite 2 cifre, ali to nije tako. Ako tvoj 1055t radi na 4.2Ghz onda imas vrh primerak, tj zalomilo se da bude takav cip iz onog dela wafera koji nije predvidjen za takve.

Probao sam malo da stress testiram na 4Ghz bez turbo Core, i od toga nema nista drugari. Ili mi je cpu los primerak, ili, mislim da je vise verovatno, ovaj box to ne moze da podnese. Na 4Ghz sa 1.45vcore (amd overdrive) prso mi prime za 5 sec. Na 3.9Ghz recimo pod prime 95 za pola minuta odu jezgra na preko 65c, i ja ugasim... Doduse, ne znam ni kome da verujem za vcore. Cpu z cita jedno, hw monitor drugo, amd overdrive trece.... Vcore mi i na default, ko sto sam rekao mnogo varira, tj. ide od 1.22 do 1.46. Vidi se da voli napon cpu, jer nije npr hteo da razgovara bez 1.4 ni na 3.7Ghz. E sad, ne znam sta mi je ciniti. Hteo sam da uzmem neku Noctua NH 14, ali nisam siguran da li je to pametno... Sta mislite, jel ovo zbog box-a ili je Cpu krs primerak?

Kakav krš primerak, cpu ti je odličan! Ovo 'druže' sam napisao jer ne želim da se stekne utisak kako hejtujem i flejmujem i imam nešto protiv tebe, jer jednostavno postoje ljudi koji će se zbog svakakvih gluposti zakačiti, ali vidim da ni ja ni ti nismo od te sorte. :)
LM..Razlika u našim čipovima je sigurno u firmware-u, možda u binovanju, ali realno, niko od nas (pa i da nategnemo procesore na 4.5GHz) neće osetiti razliku, jer su već OC margine dostignute.
Mislim da sa tvojim procesorom ne moraš da juriš isključivo Noctua-u, može ti posao završtiti i Corsair H-50, neki Prolimatech(lakše ćeš njih naći nego novu Nocua-u, a kamoli polovnu). Toliko od mene za večeras. Pozz.

Da li je normalno da ovaj Cpu failuje stress test kad temp. dodje do 60c. Odavno nisam bio na AMd. Znam da inteli radi i na preko 80c. Izgleda da kod Amd to nije slucaj...

AMD cim oseti 60 - 61C puca test, baca BSOD, uglavnom sve do 60C je OK. Na 60 - boooom. ***

Od X2 Athlon_a do X6 Thubana.

Moracu da se ubacim i da dodam da je moje misljenje da Mortification postize bas toliko dobar clock na 1055t najvise zbog ploce :) A u ostalom svi vasi klokovi su i vse nego zadovoljavajuci na vazduhu, i da, uglavnom vecina phenom x4/x6 krene da zeza odmah posle 60C... I jos da dodam, AMD je poznat po tome kad nestane jeftinijih procesora, a trziste je gladno, oni pakuju (mnogo) skuplje primerke cisto da ne bi gubili na prodaji, to je poznato jos od pocetka am2 :) pozz

Znaci, ipak izvinjenje Mortification. Po onome sto sam googlao osim clanka na Tom hardware na osnovu koga sam formirao misljenje, izgleda da zaista nema veze da li je 1055t ili 1090t. SAmo razliciti firmware. Odricem se zvanicno svojih neosnovanih tvrdnji :smoke: :D

Na boxu kod mene na 1.48v na 4ghz Prime kaze ya 15 sec 59, 60, 61, 62, baaaaam BSOD :-devil-:

Poslednja izmena:
Vrh Dno