Šta je novo?

AMD 1090t i TurboCore

ovako kad pustim prime na 2 -3 sata samo ga przhi i na kraju pukne BSOD i samo se nerviram bolje ovako testiram ga na brzinu oko 10-15 min i boli me uvo :) :D

Haha, tai rad... A sto je najbitnije, garantujem da je 15 min linx stable sa memory na all dovoljno.. Ne zove se to dzabe torture test. Ni jedna aplikacija ne moze opteretiti cpu kao Prime ili Linx, Occt.... Iz nekog licnog iskustva, bar meni, sve sto je bilo Linx/Prime stable 20min, bilo je stable... Ako hocu bas da budem 100% siguran, 1h je dovoljno.

Poslednja izmena:
ja kod mene na ploci iz potpisa ne mogu ni da ukljucim Spread Spectrum...

ja ne mogu da nadjem kod mene u biosu na ploci iz potpisa :S

Evo shta sam uspeo da uradim sa iskljuchenim Spread Spectrum nije loshe

Prilozi

• 1h 30min.PNG
    1h 30min.PNG
    942.2 KB · Pregleda: 66
pedja,kazi ti meni jel hladis NB sa necim jos ili je stock hladjenje?
kolko ja vidim default napon je NB-a?
i gde si nasao tu opciju da iskljucis spread spctrum u asusovom biosu?

pedja,kazi ti meni jel hladis NB sa necim jos ili je stock hladjenje?
kolko ja vidim default napon je NB-a?
i gde si nasao tu opciju da iskljucis spread spctrum u asusovom biosu?

spread spctrum mi je zadnja opcija u biosu na tweak.... A napon za cpu/nb je 1.3 a NB na plochi je na def... sa ovim podeshavanjima imam 73-74 gflopsa

U biosu 1.4V, max se penje na 1.45V na 4GHz,imaš na prethodnoj strani screenshot. Na 4.2GHz nisam probao sa disabled spread spectrum.

Za 4.2 fsb treba da ide na 300 a to je mnogo za plochu, meni sa 300 nb na 3ghz linx nece da prolazi izbacuje greshku, bolje ti njega ostavi tako imash i dobru temp... :)

Za 4.2 fsb treba da ide na 300 a to je mnogo za plochu, meni sa 300 nb na 3ghz linx nece da prolazi izbacuje greshku, bolje ti njega ostavi tako imash i dobru temp... :)

Max fsb na ovoj ploči koji sam izvukao je bio oko 330: http://www.dodaj.rs/f/1N/kW/LHDf27M/6core43ghz.jpg
Inače, cpu držim obično na 4Ghz za svaki dan, nekad kad radim testove ga dižem na 4.2GHz, s tim što razlike u ovim taktovima gotovo da nema, tj. ona je zanemarljiva da bi se procesoru dodavalo toliko struje za rad.

Meni je 1055t opusteno 4 meseca radio na 4ghz, 1.46v idle i max linx 1.512v, sve do pre 2 dana kada su poceli bsod-i. Poceo je odjednom divljacki da trazi napon, pri linx-u na 4ghz (1.475v idlle) povuce 1.57v. Kada sam ga u novembru nastelovao na 4ghz, temperatura nije isla nikad preko 61c u linxu, a u normalom radu ni 50c. Po netu sam svuda video da moze da se drzi do 1.55v bez bojazni od degradacije sve dok se temp drzi ispod 61-62c. Cak sam i nekih mesec i po dana crunchovao folding home skoro pa 24/7, i max temp je bio 58c (racun za struju je taj mesec bio 700 kinti veci nego obicno!), bsod free, apsolutno stabilno. Sad ga drzim na 3850mhz i igrajuci assassin's creed brotherhood nesto jace od sat vremena, video sam da je cpu povukao 1.5v, max temp 45c.
Videvsi ovu temu ugasio sam cpu spectrum spread ocekivajuci boljitak zbog vasih iskustava sa istim. Kod mene nikakve razlike nema bilo da ga upalim ili ugasim. Procesor je jednostavno ogladneo za naponom. Sada da bi radio na 4ghz trazi napon koji pri linxu megahalems nemoze da drzi ispod 62c (koristim 1600rpm scythe s-flex push pull). Vodim se time da ako sad nabije 62+c za 3 prolaza linx-a, sta li ce jadan da radi u julu i avgustu?
Svi saveti da obuzdam novonastalu glad procesora za naponom su dobrodosli!

offtopic
Primetio sam da AC Brotherhood uposljava 6 jezgara, bar je kod mene tako, jedino ako task manager laze.

Poslednja izmena:
Degradirao je cpu, sto znaci da price o 1.5v safe vcore padaju u vodu! Dao si temu za razmisljanje... Da li vredi prziti cpu na 1.5v na 4Ghz ako hoce da radi undervoltovan na 3.6Ghz!
Druga varijanta moze da bude da idu topliji meseci i da je temp. u sobi gde ti je komp porasla. Meni su rekli da ako treba 1.4v na boxu da bude stabilan na odgov. frekvenci znaci da ce mu trebati manje vcore sa boljim coolerom, tj. da na vodi trazi jos manje vcore nego na vazduhu. Znaci sto je hladniji, trazi manje struje... Tako kazu na overclock.net. Valjda znaju neki djavo :) S obzirom da sada vec u majici moze da se sedi u sobi preko dana..... E sad, ako ti je preko zime bilo bas toplo u sobi i radio je, onda nema sta, degradirao je cpu....

Poslednja izmena:
Meni je 1055t opusteno 4 meseca radio na 4ghz, 1.46v idle i max linx 1.512v, sve do pre 2 dana kada su poceli bsod-i. Poceo je odjednom divljacki da trazi napon, pri linx-u na 4ghz (1.475v idlle) povuce 1.57v. Kada sam ga u novembru nastelovao na 4ghz, temperatura nije isla nikad preko 61c u linxu, a u normalom radu ni 50c. Po netu sam svuda video da moze da se drzi do 1.55v bez bojazni od degradacije sve dok se temp drzi ispod 61-62c. Cak sam i nekih mesec i po dana crunchovao folding home skoro pa 24/7, i max temp je bio 58c (racun za struju je taj mesec bio 700 kinti veci nego obicno!), bsod free, apsolutno stabilno. Sad ga drzim na 3850mhz i igrajuci assassin's creed brotherhood nesto jace od sat vremena, video sam da je cpu povukao 1.5v, max temp 45c.
Videvsi ovu temu ugasio sam cpu spectrum spread ocekivajuci boljitak zbog vasih iskustava sa istim. Kod mene nikakve razlike nema bilo da ga upalim ili ugasim. Procesor je jednostavno ogladneo za naponom. Sada da bi radio na 4ghz trazi napon koji pri linxu megahalems nemoze da drzi ispod 62c (koristim 1600rpm scythe s-flex push pull). Vodim se time da ako sad nabije 62+c za 3 prolaza linx-a, sta li ce jadan da radi u julu i avgustu?
Svi saveti da obuzdam novonastalu glad procesora za naponom su dobrodosli!

offtopic
Primetio sam da AC Brotherhood uposljava 6 jezgara, bar je kod mene tako, jedino ako task manager laze.

Meni je znao da prolazi linx i prime po 2 sata i onda kad igram Assassin’s.Creed.Brotherhood izbaci BSOD, sad mi je max napon na 3.9GHz pri linxovanju 1.488 a setovan je u biosu na 1.428 sa disable spread spectrum, meni je to pomoglo kad sam iskljuchio spread spectrum spustio sam napon sa 1.52 na 1.488 u full-load

Poslednja izmena:
Posle ovoga sto je napisao Ivan, mislim da cu kad dodje Noctua da izvucem neki max oc na 1.45v i to je to. Da degradiram cpu zbog 200-300 Mhz i 0.5 - 1fps u igrama, ne pada mi napamet...

Poslednja izmena:
Posle ovoga sto je napisao Ivan, mislim da cu kad dodje Noctua da izvucem neki max oc na 1.45v i to je to. Da degradiram cpu zbog 200-300 Mhz i 0.5 - 1fps u igrama, ne pada mi napamet...

Ma mozhesh da idesh do 1.475 slobodno toliko ga i turbo przhi kad je sve na def... iwcham ispishi ostatak konfe u profilu,tj. izmeni :)

Poslednja izmena:
To da, sigurno. Ma pazi, evo sada sam malo googlao i citao da je stvarno do 1.5v opusteno, tako da je garant ono drugo sto sam rekao, tj. coveku porasla ambient temp. Uzeo je novembra Cpu a poceo da zeza aprila....

Q:
Where does AMD say that 1.5V is the maximum for Phenom IIs? I have looked for that information and never found it.
A:
Actually it's 1.55v and if my memory serves me correct it was stated at one of the initial AMD sponsored bench parties when Deneb was launched possibly the Texas event.

To da, sigurno. Ma pazi, evo sada sam malo googlao i citao da je stvarno do 1.5v opusteno, tako da je garant ono drugo sto sam rekao, tj. coveku porasla ambient temp. Uzeo je novembra Cpu a poceo da zeza aprila....

Q:
Where does AMD say that 1.5V is the maximum for Phenom IIs? I have looked for that information and never found it.
A:
Actually it's 1.55v and if my memory serves me correct it was stated at one of the initial AMD sponsored bench parties when Deneb was launched possibly the Texas event.

Ovo su rekli za Deneb, a za Thuban niko ništa nije pričao.Bastards! Po stranim forumima sam viđao kako ljudi govore da je do 1,55V bezbedan, ali ovo mi sada već deluje konfuzno.
Na 4.2GHz ga više ne držim, nema razloga da ga mučim, samo će biti topliji i vući više struje. Na 4GHz sa naponom od 1,4V i sa max vdroopom ide na 1.45V, dok u idle i kad obara množilac ide na 1,296V. Meni dosta.

Jasno, Morti...... Sto kazes, ovo nije za Thuban... U svakom slucaju, 1.5V je mnogo. Ja cu da idem do tih 1.45 i to je to... Tako je uvek i bilo. Za 200-300Mhz treba da ubijas procesor koji je realno brz i na default... Neka fala ;)

Dok je crunchovao dan i noc , znao je da zagreje celo kuciste. Prvi put sam tad osetio da iz napajanja izlazi mlak vazduh, pa nije trazio vise od 1.5v u full load-u, jedino linx 1.512v. Sad radi ok na 3850mhz sa podesavanjima na kojima je radio pre na 4ghz. Videcu gde ce se zaustaviti, tj. na kom taktu ce raditi za par meseci pri ovom naponu.

E sad mozda je i do temperature, mada svima nama je ista stvar, nemoguce da samo meni odbija poslusnost pri 5c vecoj ambijentalnoj temperaturi. Prvi put sam video bsod 0x00000FC, a netu nisam pronasao sta bi mogao da znaci taj podatak.

ne znam za vas,ali po meni sigurica je 1.45v,preko toga sam samo isao da probam koliko mu treba,i to jedan sat linx-a...1055t tesko da izbije na 4ghz sa 1.45 ili manje,dok 1090t to radi ko od sale...Zato je sb keva,na 4ghz ide sa def. naponom,ako ne i vise,a 4ghz je sasvim dovoljno i sa dobar SLI ili CF...

U realnom radu i aplikacijama ja ne vidim razliku izmedju 3.6 i 4ghz,tako da ne vidim razlog da ga mucim bez potrebe...

Evo danas sam pustio da kopira neke fajlove od 400gb jer sam uzeo novi hard otishao neshto do grada i vratio se kad on BSOD, stvarno me izludjuje ovaj 1055t dodje mi da ga zamenim za neki 955 ili 965, ja ne znam shto sam uopshte davao onaj 955 za ovaj kad se setim da je onaj na 212+ ishao sa 1.375v na 3850mhz bio je bash dobar primerak i nije se restartovao niti izbacivao BSOD i na 70c

Evo danas sam pustio da kopira neke fajlove od 400gb jer sam uzeo novi hard otishao neshto do grada i vratio se kad on BSOD, stvarno me izludjuje ovaj 1055t dodje mi da ga zamenim za neki 955 ili 965, ja ne znam shto sam uopshte davao onaj 955 za ovaj kad se setim da je onaj na 212+ ishao sa 1.375v na 3850mhz bio je bash dobar primerak i nije se restartovao niti izbacivao BSOD i na 70c

E *** :(
Mada ne mora da znači da je do procesora, proveri taj hdd, bad sectore, više mi to liči na problem nekompatibilnosti RAMa sa pločom, nego problem sa samim procesorom. Probaj da ga neko vreme držiš na defaultu, odradi Memtest, sad mi to pada na pamet.
Edit: Da nije prvoaprilska šala? :)

Poslednja izmena:
ja se sa svojim kompom ne bih zezao ni na 1. april... :)

verovatno je oko windowsa neka fora...

E *** :(
Mada ne mora da znači da je do procesora, proveri taj hdd, bad sectore, više mi to liči na problem nekompatibilnosti RAMa sa pločom, nego problem sa samim procesorom. Probaj da ga neko vreme držiš na defaultu, odradi Memtest, sad mi to pada na pamet.
Edit: Da nije prvoaprilska šala? :)

Ma nisam u tom fazonu da koristim te trule aprilske fazone, moguce da je do harda neam pojma ne znam kako da proverim te sektore preko kog programa, jer pri kopiranju on ne opterecuje neshto cpu..?

Ma nisam u tom fazonu da koristim te trule aprilske fazone, moguce da je do harda neam pojma ne znam kako da proverim te sektore preko kog programa, jer pri kopiranju on ne opterecuje neshto cpu..?

Tu je na udaru RAm najviše, jer sve ide u njega, hard proveri sa HD touch, HD Sentinel, Raxco Perfectdisc Pro. Kakvi su ti to fajlovi od 400GB?

Tu je na udaru RAm najviše, jer sve ide u njega, hard proveri sa HD touch, HD Sentinel, Raxco Perfectdisc Pro. Kakvi su ti to fajlovi od 400GB?

Pa sa starog sam prebacivao na novi, ovaj stari prodajem.. Razmishljao sam da shinem cpu na 3500mhz i 4000mhz turbo i nb na 2500mhz najchi fazon samo fsb na 250 stavim verujem da bi radio sa 1.3v i bile bi bash male temperature a razliku ne bih primetio shto se tiche igrica jer ja najvishe igram igrice a i bilo bi daleko od degradacije bio bi bash mali napon.

Pa sa starog sam prebacivao na novi, ovaj stari prodajem.. Razmishljao sam da shinem cpu na 3500mhz i 4000mhz turbo i nb na 2500mhz najchi fazon samo fsb na 250 stavim verujem da bi radio sa 1.3v i bile bi bash male temperature a razliku ne bih primetio shto se tiche igrica jer ja najvishe igram igrice a i bilo bi daleko od degradacije bio bi bash mali napon.

Mislio sam da su podedinačni fajlovi od 400GB :lupko: I sam često prebacujem po 200-250GB sa harda na hard pa nisam imao problem, nadam se da ćeš ga rešiti, probaj ovo što sam napisao, možda će se neko setiti nekog boljeg rešenja.

Vrh Dno