Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Treći put u ovom mesecu za malo skuplje stvari koje nadjem povoljnije kod nekog od prodavaca zahtevaju da otkažem pordžbinu, navodno je nemaju na stanju, i to radnje sa odličnim ocenama.

I tamo neka privatna firma za lepe oci isporucuje paket
Nije bas na lepe oci, tu su vece kombinacije nego sto mi mislimo.

Uglavnom oni naplacuju tu uslugu od Aliexpresa (drzava gubi novac jer posta to ne radi).

Iglavnom pdv ne mozes da placas Peri, Ziki ili Mirku, on ide drzavi.

E sad sta drzava radi sa tim parama mozemo da predpostavimo samo.

Ta kompanija "Feiliks logistics" je 49% vlasnistva dva kineza a 51% neke domace firme koja ima adresu na bg aerodromu koliko vidim.

Upravo sam dobio full refund za UC099...HU pošiljku poručenu 15.11. sa poslednjim statusom In transit - Package arrived at local carrier facility od 09.12.

Znam da je bilo reči da za UC...HU pošiljke ne daju refund, pa čisto da javim 🙂

Upravo sam dobio full refund za UC099...HU pošiljku poručenu 15.11. sa poslednjim statusom In transit - Package arrived at local carrier facility od 09.12.

Znam da je bilo reči da za UC...HU pošiljke ne daju refund, pa čisto da javim 🙂
Kakva je tačno procedura pri traženju refund-a za njih? I meni 2 UC..HU čuče već jako dugo.

Meni je ostalo još 3 dana do označavanja pošiljke kao primljene, tj. isteka Purchase protection, pokrenuo sam dispute i označio Refund only i razlog No tracking updates for 15 days after shipping. Vratili su mi novac na karticu u roku od nekoliko minuta.

I a sam upravo diobio refund za pošiljku UC poručenu 6.11. Zaglavila se negde 19.11. (navodno u lokalnoj pošti) i od tada ništa. Ja sam sačekao da se pošiljka automatski markira kao primljena i onda sam pokrenuo full refund, izabrao sam opciju package not received i napisao u komentaru samo "The package didn't arrive". Trebalo im je 3 dana da prihvate, tj. prodavac nije ni odgovorio niti uložio žalbu na moj zahtev za refund tako da sam ga automatski dobio.

Meni danas stigle dve CN...... express posiljke i obe su sa VAT naplatom. Mene sada zanima ko carini ove pošiljke koje idu preko Šimanovaca i famozne Feliks Logistic d.o.o.? Da li za ove pošiljke može da se piše prigovor na visinu obračunatih carainskih dadžbina kao za pošiljke koje idu preko Mađara.

Pomalo je nejsano, ista prodavnica neke pošiljke poslate kao LA.....HU, a neke neke kao CN........
Isto tako, imao sam silu nekih odvojenih porudžbina i većina je uglavnom išla preko LA...HU ali su dve iz nekog razloga poslate preko CN.

Ove preko LA...HU su stigle brže (iako su neke poručene nakon prve CN), bolje je praćenje i iako su na veći iznos nije naplaćen PDV dok sam za drugu (maska za tablet od 1300 dinara) jutros dobio poruku Receipt (Note:VAT will be collected by Serbian Post from the recipient upon delivery. VAT Fee(RSD): 259), što je prvi put otkad kupujem da mi naplate PDV.

Bice toga jos vise svakako... U teoriji bi trebalo da bude brze od Madjara jer je direktan let do Srbije, samo sto se nekad ceka na taj let vise dana, tj. dok se ne "napuni" posiljkama. U periodu od 8. do 13. januara sam imao 7,8 posiljaka, sve su poletele 15.1.

Ko donosi te CN pošiljke - pošta/postexpress ili neki drugi kuriri?
Danas tek vidim promenu od juče - Jan 28, 2026, 15:20 Cainiao Received by local delivery company. Picked up by Last Mile.

Stigla LA posiljka jutros nakon mesec i po, 1500 din placeno na Aliju, ocarinili me i platio postaru dodatnih 330 din hahahaha

edit: zapravo 71 din carina a ostatak je verovatno dostava

Poslednja izmena:
dostavu si platio kada si kupio na aliepxress. ostatak je usluga otvaranja paketa najverovatnije. imas onaj papir od carine sto su zalepili uz paket? pise tamo sve

Sestri danas sa aliexpresa stigla jedna CN posiljka placena oko 10 eura i naplatili joj pdv 205 dinara.Doneo postar na vrata posiljku.
Meni je pre jedno mesec dana stigao hdmi kabl sa aliexpresa i placen je oko 3 eura.Isto je bila CN posiljka i islo je preko feiliks logistic firme i nije nista dodatno naplaceno.Samo mi je ubaceno u paketomat.
Tako da nema pravila da ce svaka posiljka biti dodatno naplacena.Kako se kome zalomi sto se kaze.

Prilozi

• viber_image_2026-01-29_09-49-23-048 vikler.jpg
    viber_image_2026-01-29_09-49-23-048 vikler.jpg
    109.1 KB · Pregleda: 28
Sad vidim da mi je pošiljka dobila CN tracking, dakle na 38~ dolara biće ~7 i kusur dolara dažbina.

Meni je u subotu bex doneo posiljku sa alija baterija litokala 18650 kom 1.
40 dinara pdv sam platio bex-u.
Na aliju tracking je HRBC a kod bex-a je LP
I to jos subota?

danas doneo bex 36 din , dva paketa u jedan spakovali , nevidim koliko kinez stavio cenu mene kostao oba 1.5 $

Od nove godine se naplacuje pdv, tacnije od decembarskih narucivanja.
Imao sam paket koji je narucen u novembru, stigao sa zakasnjenjem u januaru, nije naplacen odv.
Svi ostali koji su naruceni u decembru i stigli za njih je bio obracunat pdv u vrednosti koju je kinez napisao na paketu.
Ovo je vezano za Aliexpres, Temu je bez pdv, a za Shein jos uvek ne znam.
Obratite paznju kad narucujete preko coinsa, bice vam naplacena prava cena pdv, jer kinez ne pise na paketu koliko vas je izasao paket sa coinsima.

nije Temu bez pdv, kada se kupuje na Temu u cenu je vec uracunat pdv, kada se kupuje na Aliexpress nije, placa se naknadno
i po zakonu se pdv placa na punu cenu prozivoda (njegovu vrednost) a ne cenu sa popustima

Od nove godine se naplacuje pdv, tacnije od decembarskih narucivanja.
Imao sam paket koji je narucen u novembru, stigao sa zakasnjenjem u januaru, nije naplacen odv.
Svi ostali koji su naruceni u decembru i stigli za njih je bio obracunat pdv u vrednosti koju je kinez napisao na paketu.
Ovo je vezano za Aliexpres, Temu je bez pdv, a za Shein jos uvek ne znam.
Obratite paznju kad narucujete preko coinsa, bice vam naplacena prava cena pdv, jer kinez ne pise na paketu koliko vas je izasao paket sa coinsima.
Nope, naručio sam dva paketa u januaru (8. i 10. januara) koji su stigli sa LA...HU i ni na jednom nije naplaćen PDV i stigao je jedan paket naručen 9. januara preko CN i za njega je naplaćen tako da to, bar u mom primeru nema veze sa datumom isporuke već da tim kako/preko koga se šalje.

Nope, naručio sam dva paketa u januaru (8. i 10. januara) koji su stigli sa LA...HU i ni na jednom nije naplaćen PDV i stigao je jedan paket naručen 9. januara preko CN i za njega je naplaćen tako da to, bar u mom primeru nema veze sa datumom isporuke već da tim kako/preko koga se šalje.
Plan je da se ti paketi smanje i da se forsiraju direktni CN.
Predpostavka je da se u narednih nekoliko meseci imati opciju samo CN, i naravno DHL.
Od novembra mi ni jedan paket nije poslat preko LA, samo CN, mada je moguce ukoliko idu iz nekog drugog skladista iz druge zemlje da nece biti CN.

Ja sam zakljucio po mojim orderima da su mi sve CN posiljke bile Choice artikal (njih 4 u zadnja 2 meseca). Ali mi ipak nije svaki Choice dosao preko CN. Zato ipak izbegavam Choice. Sve sto nije bilo Choice a bilo je skuplje, doslo ili dolazi kao LA (zadnja narucena pre nedelju dana).

Druga stavar da mi i dalje ne dolazi ni jedan UC iz poste. Od kraja novembra, 2 disputa otvorena danas. Ako nastavi ovako da ne isporucuju robu otvoricu jos 10tak disputa narednih nedelju dana, a jos 20tak sledi kasnije. Kinezi ce banuju Srbiju 🙂

Stigla posle 2 nedelje LAxxx-HU, oko 30e plaćena. Samo doneo poštar, kaže "imaš kineza".. Ništa dodatno.

Postovanje ljudi, moja prva poruka 🙂

Uradio sam pretragu ali ne nadjoh resenje za moj problerm koji mozda i nije problem. Radi se o tome da sam otvorio dispute na Aliju zato sto je uredjaj parcijalno neispravan, Kinez nije pravio nikakav problem, bez obzira sto se radi o pozamasnoj sumi - 420 Eu je u pitanju. Elem moze povrat novca, ali da ja njemu vratim robu (merni instrument), pride ce pokriti troskove povracaja. Da li je neko vec vracao robu i na koji nacin? Kako njemu dokazati koliko sam uopste platio povrat? Da li imate ideju kako najednostavnije vratiti u Kinu? Ne verujem da ce pokriti Fedex ili DHL, a vidim da ni Posta Srbije nije bas jeftina? Naprava je cca pola kilograma tezine. Gledajuci na postinom sajtu postoji EMS - valjda neki ekspres servis, po secanju cca 4 hiljade dinara, pominju i carinski pregled koje treba platiti 🙁 ...

Hvala unapred, Brat

Jutros kad sam se probudio imao sam sta da vidim.

Sms poruke 10kom - lozinka za placanje USD ka aliexpress.com
Udjem u otp aplikaciju, 7 transakcija
Ukupno oko 70tak evra

Da li mi je neko skinuo novac ne znam, jer ne znam koliko sam tacno imao na deviznom racunu. Meni se cini da su ovo neke stare transakcije gde he bag kod banke ponovio samo notifikacije.

Nelogicnost 1:
Ako su uveli (sto ranije nije postojalo) sms potvrdu za placanje temu-a i alija, kako su mi povucena sredstva ako ja nisam uneo kod?

Nelogicnost 2:
U OTP-aplikaciji imam na datum 01/02 - 7 rezervisanih transakcija, kad uzmem istoriju transakcija poslednjih 6 meseci ne postoje. Ispada kao da nisam nista porucivao do danasnjeg datuma

Uzmem da poredim moje neke kupovine poslednje, gadjaju mi se cifre.
Jedino nisu sve tu, recimo neki zvucnik sam porucio za 30$ te cene nema..

Kakva su vasa iskustva?😃

I da, kreirajte internet karticu ili virtuelnu da izbegnete ovakva ******.

Edit: I da dodam jos nesto, nasao sam u sms notifikacijama o stanju na racunu da sam imao tipa 129€ krajem januara na deviznom, a sad 94€
To znaci da fali 35€
A po sms-u, trazeni su kodovi za oko 70$

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno