Polovina problematicnih kupovina nije realan rezultat.
Moze biti da ili ne pazis od koga kupujes/sta kupujes, ili da prosto nemas srece po tom pitanju.
Napisacu u par stavki i moja dosadasnja iskustva za one koji su novi u ovome, ili se ne snalaze bas najbolje:
1) skuplje stvari, i stvari za koje se zna da se falsifikuju (a mi zelimo original), apsolutno uvek treba kupovati kod prodavaca sa mnogo prodaja (krune) i preko 97-98% pozitivnih (svaki procenat mi je ovde bitan, pa i na ustrb cene). Cak i uvek volim da vidim ona brbljanja tipa 100% original i sl. To je recimo cesto za xiaomi uredjaje.
A i za samu stvar gledam da ima 4.8+ zvezdica, i pregledam komentare sa slikom, i dopunske komentare. Dakle, za te vrste stvari, apsolutno ne gledam najjeftiniju ponudu, vec kako izbeci problem.
2) Jeftinije stvari, i genericke stvari za koje nam nije preterano znacajno da li su falsifikat, mogu da se uzimaju i od prodavaca sa manje prodaja (dijamanti), i ocenom npr. 96+ (eventualno malo nize, ako bas postoji dobar razlog), a pogledam i od kada radnja postoji. Ocena za samu stvar zavisi od uzorka. Ako ima preko 40-50 ocena, sve ispod 4.8 mi izaziva sumnju. Za ovaj tip ne ocekujem ozbiljan kvalitet, ali ocekujem da funkcionise.
3) I na kraju, stvari koje su vrlo specificne, ako ih nije moguce naci kod pouzdanijih prodavaca, a ne mozemo ni da ih nadjemo ovde, trazim bilo koji pozitivan znak, i nadam se najboljem.
Inace, po mom iskustvu su se prodavci sa npr 4+dijamanta i 99% do sada pokazali kao ekstremno pouzdani, verovatno jer pokusavaju da izgrade dobru reputaciju i ugled, i prilicno paze na to sta rade. Pre ce neko sa krunom i 96% da dopusti sebi da bude aljkav nego oni, rekao bih.
Ipak, stvari koje se falsifikuju kao sto su telefoni, android box, itd, i dalje ne bih kupio kod njih.