Imam situaciju sa Aliexpressom, tj jednim prodavcem sa istog, ovih dana bi trebalo da se reši.
Negde krajem jula sam tražio da pazarim neku kamericu, nađem dobar model ali mi se nakarika još troje drugara da i njima poručim. Proverim nekoliko prodavaca, ispitujem specifikacije jer ima sličan model koji je osetno lošiji a vizuelno su identični, pa ga neki prodaju kao ovaj novi. Na kraju nađem kod jednog prodavca i dogovorim da se pošalju 2 paketa sa po 2 kamere, u razmaku od nekoliko dana. Pusti mi fakturu na mejl, ja to platim iz 3 dela (dva manja, identična, koji će služiti za pravdanje na carini) i jedan veći.
Pošalju pakete na adresu drugara u Austriji (tamo je, naravno, carina mnogo razumnija i efikasnija) ali se oni u putu spoje i stignu zajedno. Pošalju mu sa carine upit tj zahtev za potvrdu plaćanja, ali u vreme kad je bio na odmoru i tu izgubimo nekih 15 dana. Prosledim mu potrebne dokumente (2 fakture na te manje iznose koje sam platio) i slike PP izvoda, on im to pusti. Nakon par dana stiže prvi paket kod njega uz naplaćen neki mali iznos za carinu, ali drugog paketa nema.
Pošto drugi paket nije stigao ni posle par dana, kažem mu da ih okrene i pita o čemu se radi. Ispostavi se da je drugi paket vraćen pošiljaocu :wall: Naime, poslali su mu upite o plaćanju za oba paketa i navodno su išla dva upita (pisma), ali on kaže da je primio samo jedan. Svakako im je prosledio dokaze za oba plaćanja (dve fakture na isti iznos ali različit datum i broj fakture, dva različita PP plaćanja) ali je lik koji tamo radi na carini jednostavno rasknjižio jedan paket na koji se odnosio priloženi broj predmeta, a za drugi ga baš stolio bojko da potraži o čemu se radi. Nakon par dana je istekao rok od 30 dana da se paket ocarini, pa je vraćen nazad.
Ovaj deo pišem čisto radi onih koji kmeče kako samo ovde pošta i kuriri rade loše, kako je to inače bajno i sjajno po celom svetu samo su ovde šusteri. Kurirske službe su svuda na ivici užasa, nekoliko katastrofa iskustava imam sa poštom i DHL-om konkretno u Austriji koja je inače super uređena zemlja.
Paket je posle par dana stigao u Singapur, vidi se po TN-u. Od tada nemam nikakav info o paketu. X puta sam pisao prodavcu da mi pošalje paket ponovo i da ću platiti novu poštarinu, kaže da ne može jer je paket i dalje u centru i da im ga nisu poslali u Kinu. Pošto je prošlo više od 2 meseca, pukne mi film i kontaktiram Aliexpress. Ispostavi se da njima ne mogu da se žalim jer porudžbina nije napravljena na sajtu (nemam broj porudžbine) iako je dogovorena dopisivanjem u njihovom centru za poruke. Za razliku od ebay-a i sličnih sajtova koji su alergični na offline poslovanje, ovi se nisu mnogo potresli oko činjenice da im neko od prodavaca radi u sivoj zoni.
Naravoučenije, porudžbine OBAVEZNO napraviti na sajtu, ništa samo dogovor sa prodavcem.
Srečom, platio sam preko PP-a pa ću njima da uložim primedbu. Kontaktirao sam prodavca preko njihovog servisa, on mi iskusno ne odgovara preko PP nego preko Aliexpressa piše da ne može da mi vrati pare jer je paket verovatno trajno izgubljen i neće im ga dostaviti. Velikodušno mi nudi da mi vrati pola vrednosti tog paketa (nekih 70$)
Sad ću da pišem PP-u tj eskaliram dispute, pa da vidimo šta će da kažu.