Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Pitanje je da li će ti uvažiti refund jer teletabis vodi artikal na jednu vrednost a prodaje po drugoj ili su neki kuponi u igri pa se on kasnije prebija sa AE kroz provizije. Ništa te ne košta da probaš osim ako nije neki prodavac sa kojim saradjuješ mada verujem da već imaju spreman odgovor za takve situacije.

Da li je opravdano da trazim refund, zato sto je teletabis stavio vrednost paketa vecu nego sto treba?
Stavljena vrednost - 130$
Placena vrednost - 80$

carina mi je obracunata na ovih 130$, sto je direktna krivica prodavca
Ne, mogao si da odbijes paket i uloziš žalbu carini, prikažeš izvod iz banke i druge dokaze. Ovako kontaktiraj prodavca oko eventualnog dogovora za parcijalni refund.

Da li je opravdano da trazim refund, zato sto je teletabis stavio vrednost paketa vecu nego sto treba?
Stavljena vrednost - 130$
Placena vrednost - 80$

carina mi je obracunata na ovih 130$, sto je direktna krivica prodavca
Imao sam takvu situaciju i odbijena mi je reklamacija. Ali dokumentuj sve, pa probaj i ti. Ništa ne možeš da izgubiš, osim dispute-a.

Ne, mogao si da odbijes paket i uloziš žalbu carini, prikažeš izvod iz banke i druge dokaze. Ovako kontaktiraj prodavca oko eventualnog dogovora za parcijalni refund.
Ne bih se zalio carini, posto pojedinci sa foruma koji su se zalili su kasnije imali problema, tako da placam koliko god da kazu 😅

Ipak je Bex preuzeo isporuke sa Aliexpresa, kaže kurir od pre neki dan t.j. od ponedeljka. Upravo mi je stigla jedna. Sa jedne strane nalepnica redovna sa alija a sa druge bex_ova. Dobih i račun od 120 din ili 1€. Ne žalim se jer u poslednje vreme i ne stižu.

Prilozi

• IMG_20240712_123619.jpg
    IMG_20240712_123619.jpg
    170.1 KB · Pregleda: 158
Ovo je registrovana posiljka , prica je bila za neregistrovane.
Ako se dobro secam i prosla je bila LK SK.
@moderatori Mozda ovo preseliti u temu o pracenju posiljki

Ovo je registrovana posiljka , prica je bila za neregistrovane.
Ako se dobro secam i prosla je bila LK SK.
@moderatori Mozda ovo preseliti u temu o pracenju posiljki
Registrovane LK....SK (preko Slovacke) je izgleda uzeo Bex, jos jedan primer danas sam video.

Prica se i da su ne registrovane preuzeo bex,a i ovo sto naplacuju gde je vec placena posiljka,ne znam odakle pravo,ostaje da vidimo,otvorio sam ovo da vidimo dal je istina uopste,kako vidimo izgleda da jeste

Ipak je Bex preuzeo isporuke sa Aliexpresa, kaže kurir od pre neki dan t.j. od ponedeljka. Upravo mi je stigla jedna. Sa jedne strane nalepnica redovna sa alija a sa druge bex_ova. Dobih i račun od 120 din ili 1€. Ne žalim se jer u poslednje vreme i ne stižu.
koliko ti je kostala stvar na aliexpressu? Verovatno ce biti neka minimalna naplata, ne verujem da ce stvar od 100din da voze za 20din pdva?

Pošta za registrovane pošiljke naplaćuje 160din za dostavu na kućnu adresu + iznos PDV-a.

Ako Bex sada naplaćuje samo PDV, a ne i troškove dostave - biće nam bolje.

Ali ako Bex krene da naplaćuje PDV i za neregistrovane pošiljke, za koje mi nismo do sada plaćali PDV, to je već dodatni trošak i ne valja.

Tek ćemo da vidimo kako su zamislili da ovo funkcioniše.

Kad je pošta krenula da naplaćuje neregistrovane pošiljke 160 din + pdv?

Meni su stigle neregistrovane posiljke preko poste 10 komada nekih sitnih,tipa 1,2 e nije naplacen ni pdv i ni posta,doduse to su lagani paketi tipa 100g,sad ne znam na koje se posiljke misli,to je bilo pre nekih 7,8 dana optrilike,ako su poceli da naplacaju za sve PDV onda necu ni uzimati vise

Ako pripadaš Niškoj ili Novosadskoj carini - oduvek. Niška carina pogotovu ne maši sa naplatom.

Moguće da BEX iskešira zbirno i imaju neki rabat.
Uobičajene stvarčice ispada bolje juriti na Temu a AE ostaje samo rariteti.

Do sada videh dva primera gde je BEX dostavio pakete oba imaju kod LK...SK. Mozda, barem za sada, dostavljaju pakete koji idu preko Slovačke, Mađare će i dalje pošta? Jer je meni danas stigla UC...HU

Pošta za registrovane pošiljke naplaćuje 160din za dostavu na kućnu adresu + iznos PDV-a.

Ako Bex sada naplaćuje samo PDV, a ne i troškove dostave - biće nam bolje.

Ali ako Bex krene da naplaćuje PDV i za neregistrovane pošiljke, za koje mi nismo do sada plaćali PDV, to je već dodatni trošak i ne valja.

Tek ćemo da vidimo kako su zamislili da ovo funkcioniše.
To je naplata otvaranja paketa na carini i lepljive trake kojom opet zatvore paket. Tačnije "pismo", a ne "paket" (definisani po dimenzijama i težini, a ne da je "pismo" nešto što je u kovertu).
Kada to naplaćuju trebalo bi i PDV makar da naplate, ali to često nisu radili (u Beogradu).

Sigurno peru pare preko Bex-a. Pošta koja ima najrazvijeniju mrežu, a sad i paketomate daje Bex-u da nosi pisma! A paketomate slabo koriste. Ove sedmice sam imao 3 paketa u paketomaru posle duuuugo vremena. Nekad stigne paket - dva dnevno, a nekad 5-6. Lakše je i meni i njima da to strpaju u paketomat.

Ko zna šta se dogadja nisam imao SK pošiljke te ne znam koji je metod slanja, da nije možda sellers shiping metod a da je Sun You ili neka druga logistika potpisala nešta sa BEX. Danas uzimao neke sitnice i zapalo mi za oko da ispod cene stoji da nije obračunata taksa a čini mi se da toga nije bilo.

To je naplata otvaranja paketa na carini i lepljive trake kojom opet zatvore paket. Tačnije "pismo", a ne "paket" (definisani po dimenzijama i težini, a ne da je "pismo" nešto što je u kovertu).
Kada to naplaćuju trebalo bi i PDV makar da naplate, ali to često nisu radili (u Beogradu).

Tako je. Ne postoji nikakvo placanje drzavnoj posti za dostavu registrovanih kao ni neregestrivanih posiljki. Postoji usluga koja sa zove "podnosenje posiljke na carinski pregled" !
Znaci carinik ne dira paket, vec ga postanski sluzbenik otvara i donosi cariniku na pregled. Carinik ga pogleda i odreze dazbine. Tu uslugu posta naplacuje kada ima otvaranja paketa. Kada nema, nema ni te usluge.
Drugu uslugu koja posta naplacuje je troskovi uplate dazbina koliko je carinik odredio. To se naplacuje 60 dinara tj. 1 % za iznose vece od 6.000 dinara, kao kada u bilo kojoj posti uplatis neku uplatnicu. Isti iznos.
I tako je neko dosao do 160 dinara za isporucene posiljke ? To jednostavno ne postoji vec naplata ove dve usluge koje vrsi posta, ako ima otvaranja i ako ima dazbina.

koliko ti je kostala stvar na aliexpressu? Verovatno ce biti neka minimalna naplata, ne verujem da ce stvar od 100din da voze za 20din pdva?
Evo pa pogledajte sami, skuplja je poštarina nego slušalice ali ne žalim, za 10 dana je stiglo i to sigurno. Sa besplatnim slanjem dadoh tri puta više a nikada nije stiglo. Malo se zbunih kada me je pozvao kurir jer znam da nisam ništa kupovao ali eto.

Danas uzimao neke sitnice i zapalo mi za oko da ispod cene stoji da nije obračunata taksa a čini mi se da toga nije bilo.
Nije u pitanju taxa već tax = porez,
To se prikazuje zato što EU ima sporazum po kom aliexpres automatski naplaćuje porez odma prilikom kupovine proizvoda dok za nas koji nismo
u EU to ne važi (naši hoće lično da naplaćuju pdv). Zato je za nas "Cena bez PDV-a" a kod njih "Cena uključuje PDV".
Otvori neki proizvod u "privatnom" prozoru brovzera i stavi da naručuješ iz nemačke recimo, prikazaće ti ovako:

1720819868473.png

dok je za nas isti proizvod:

1720819843722.png

Nazad
Vrh Dno