Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Jel imao neko problem da ne moze da se uloguje na Ali?
Bas sam hteo da kontaktiram ponovo prodavca da mi ne stizu slusalice vec 60 dana kad paja ne mogu vise ni da se ulogujem. Kako stvari stoje Ali nikad vise u zivotu.

Zasto si cekao 60 dana? Cim nesto porucis, dobijes vreme za koje treba da ti se isporuci roba. 5-7 dana pre isteka tog vremena aktiviras dispute i trazis ili produzenje vremena ili vracanje para. Aliexpres je mnogo ozbiljan sajt, ali i na njemu ima neki neodgovoran prodavac, kao i svuda u svetu, o nama da ne pricam. Bas zbog takvih sajt pokusava da te zastiti koliko moze. Obavio sam preko 70 kupovina razne robe na Ali-u, samo kod dve sam aktivirao dispute i dobio povracaj novca.

Zato sto su bile poplave i video sam da je posiljka usla u zemlju. Kontaktirao sam prodavca i dogocorili smo se da sacekam jos malo. Da se razumemo, nije meni frka da sacekam, sitna je to lova ali sigurno necu pustiti da me kinez zavlaci.

Bas sam hteo da kontaktiram ponovo prodavca da mi ne stizu slusalice vec 60 dana kad paja ne mogu vise ni da se ulogujem. Kako stvari stoje Ali nikad vise u zivotu.

Desilo se . Pokušam da se ulogujem - ništa . Zatim klikknem na sliku nekog proizvoda i ostanem ulogovan .

Dve stvari:
1. Koja im je ovo fora za isporuku, da kod uglavnom provernih prodavaca, isporuka bude paperna, a kod drugih besplatna (ista China Air Mail isporuka)?
Bilo koji proizvod, nebitno... evo, npr: http://www.aliexpress.com/item/Thin...eathable-jacket-lovers-jacket/1777936234.html

2. Kako da sortiram rezultate pretrage da mi izbacuje kao na ebay-u cenu sa sve isporukom, a ne proizvod 3$ ali isporuka 30$ i to mi bude prvi rezultat, jer je ne racuna cenu isporuke?

Kinezi vole te stvari, namami te cenom a posle te deru na slanju, moras da obratis paznju na to. Zato sam uvek voleo pretragu na dhgate.com. Stikliras 1kom i free shiping i zavrsio si posao ;)

To isto možeš i na Aliju. Problem je što se na Aliju ljudi zaleću za nisku cenu, pa se posle žale. Aliexpress je sjajna velika kineska pijaca, ali treba prvo malo pročitati, upoznati se sa pravilima i nekim fazonima, naručiti koju jeftinu sitnicu da se vidi kako funkcioniše.

To isto možeš i na Aliju. Problem je što se na Aliju ljudi zaleću za nisku cenu, pa se posle žale. Aliexpress je sjajna velika kineska pijaca, ali treba prvo malo pročitati, upoznati se sa pravilima i nekim fazonima, naručiti koju jeftinu sitnicu da se vidi kako funkcioniše.

Najbolja izjava koja treba da ide u prvi post :d.

Zato ja naručio nož na prvu loptu i sad sam postao diler :D

Pa dajte neke cake, savete...
Narucio sam ja sitnicu ali jw to igrom slucaja bilo jeftino i od prodavca sa dosta ocena, cini mi se 98% pozitivnih.

Najvise me zanima trenutno odeca.

Pa dajte neke cake, savete...
Narucio sam ja sitnicu ali jw to igrom slucaja bilo jeftino i od prodavca sa dosta ocena, cini mi se 98% pozitivnih.

Najvise me zanima trenutno odeca.

Tu moraš da budeš baš oprezan, zbog veličina. Ja sam naručio neki duks u kineskoj veličini, iz tabele koje su mi dali i poručim šta meni odgovara. Stigne paket, veličina koju sam tražio ali kraća za par brojeva.

Dok za neke stvari imas normalne veličine, tipa dresovi za fudbal. Njih sam kupi 10ak i nisam omašio sa veličinom.

Uzeh neki kupon od 5$ na alliju ali kad odem da platim ne mogu da ga iskoristim. Jel ima nesto sto ne znam :D . Nikakvo ogranicenje ne stoji pored.

Ipak nadjoh, 50$ minimum xD

Poslednja izmena:

Najverovatnije si koristio google chrome? Bag je bio sa loginom preko chrome zato sto im je pucao neki skript koji nije prolazio na kromu dok je npr na exploreru radilo bez problema. A tipujem na onaj baner koji se javljao tokom prvenstva u fudbalu. Sada radi bez problema, pa verujem da i ti vise nemas frku sa loginom?

Evo da i ja podelim svoje prvo iskustvo sa alijem.

Narucio sam ovo i ovo 08.07. i danas mi stiglo na gajbu :)

Na obe koverte je bio pecat da ne podleze carinskom pregledu iako su kinezi, pored toga sto su stiklirali "gift" upisali i vrednost za obe stvari po 10$..

Mislio sam da cu negde pocetkom septembra da dobijem ovo, ali ispalo je super, ja prezadovoljan :D

Najverovatnije si koristio google chrome? Bag je bio sa loginom preko chrome zato sto im je pucao neki skript koji nije prolazio na kromu dok je npr na exploreru radilo bez problema. A tipujem na onaj baner koji se javljao tokom prvenstva u fudbalu. Sada radi bez problema, pa verujem da i ti vise nemas frku sa loginom?

Nemam frku s loginom, imam frku sa slusalicama. Tracking number kaze da se uslo u zemlju i to je to, nema ih vise. Izgleda da je neki sluzbenik zeleo da zagreje usi kopijama sennheisera :p
Videce kinez zvanicno kreko Svedske poste sta se desilo s njima pa ce mi poslati druge. Potrajace to putesestvije ;)

Nemam frku s loginom, imam frku sa slusalicama. Tracking number kaze da se uslo u zemlju i to je to, nema ih vise. Izgleda da je neki sluzbenik zeleo da zagreje usi kopijama sennheisera :p
Videce kinez zvanicno kreko Svedske poste sta se desilo s njima pa ce mi poslati druge. Potrajace to putesestvije ;)

Jel ti pise 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće? Ako ne pise to nije ni uslo u nasu zemlju, vidim da ti ide preko Svedjanja oni su najsporiji tako da opusteno kod njih ako ti dodje paket za 2 meseca trebas biti srecan

@[SAJ]ber Kurajber
Proveri i kod kineza (17track recimo) i na sajtu nase poste. Desavalo mi se da kad na 17track pise da je usao u zemlju posle toga na njihovom sajtu kasni obavestenje o promeni statusa, dok je na sajtu poste azurnije. Znaci, od kada udje u nasu zemlju, samo prati sajt nase poste, tako je najsigurnije.

Sad je skoro 3 meseca...
Nego sto toliko dugo ide preko svedjana? Vidim da znas nesto sto ja ne znam.

Moje prvo iskustvo .
Naručio kamericu , sve lepo stiglo ali baterija neisparavna , ne može da se napuni , a ako nije puna , beži u protective mod - off . Napišem pisamce prodavcu , predložim da mi proda drugu po istoj ceni , i da mi pošalje besplatno drugu bateriju da probam ovo da popravim . Kamera je stvarno bombonica , vredi je imati , pa čak pokušati i popraviti .
Čovek mi mrtav - ladan objasni da moram da razumem da kamerica mora sa ima TF (microSD ) kartice , da bi radila .
Slutim dispute , loš svršetak cele priče , ne vraća mi se kamerica - skuplja dara nego mera , a za onaj polovičan dispute ( zadržim kameru i delimični refund ) ne vidim osnov .
Znači , prva pa muška . Prepisku sam imao , dispute još nisam otvorio . Šta mi vi predlažete

Poslednja izmena:
Sweden post je nenormalno spora u 90% slucajeva, a u 10% se kockice poklope i dodje recimo kao meni za 8 dana sve zajedno sa 2 dana nase carine :)
U druga dva slucaja, jednom sam cekao skoro 50 dana, a u drugom sam zaboravio na neku sitnicu koju porucih i koja je poslata preko njih.... mislim da je tu negde oko dva meseca :)
Kod mene je islo ovim redom, espeedpost preuzme paket i to sve brzo ide dok ga ne preda directlink-u, e onda mi tu status in transit/departure from transit hub, traje od 10-30 dana :) Sem u ovom slucaju kada je sve stiglo za 8. Posle tog statusa, posiljka se pojavi u tracking sistemu sweden poste i onda stigne u srbiju za 5-10 dana.

Sad sam narucio nesto preko Alija i neka me zaborave.

Moje prvo iskustvo .
Naručio kamericu , sve lepo stiglo ali baterija neisparavna , ne može da se napuni , a ako nije puna , beži u protective mod - off . Napišem pisamce prodavcu , predložim da mi proda drugu po istoj ceni , i da mi pošalje besplatno drugu bateriju da probam ovo da popravim . Kamera je stvarno bombonica , vredi je imati , pa čak pokušati i popraviti .
Čovek mi mrtav - ladan objasni da moram da razumem da kamerica mora sa ima TF (microSD ) kartice , da bi radila .
Slutim dispute , loš svršetak cele priče , ne vraća mi se kamerica - skuplja dara nego mera , a za onaj polovičan dispute ( zadržim kameru i delimični refund ) ne vidim osnov .
Znači , prva pa muška . Prepisku sam imao , dispute još nisam otvorio . Šta mi vi predlažete

Otvori dispute nudeći dokaze svojih tvrdnji i fer rešenje koje prihvatljivo za tebe, tj da ne uključuje vraćanje proizvoda. Dispute nije loš završetak priče nego logičan kada prodavac ne želi da saradjuje i pravi kupca neukog, blago rečeno.

Naručio 3 stvari preko Alija, dve futrole za telefon i futrolu za iPad2 - sve prošlo savršeno.

Toliko dobro, da je futrola za iPad kasnila, pitao prodavca šta se dešava, kaže, poslaće opet. Kad eto, 5 dana kasnije, stiže futrola i 15 dana kasnije... JOŠ JEDNA :D

Ne znam kakvu vrstu dokaza mogu da ponudim . Na izgled , sve je tu i ok . Nema načina da dokažem da bateriju ( built in ) ne mogu da napunim . Može neka sugestija ? Mogu samo da ponudim screen shot prepiske gde me stvarno ili pravi neukim , ili prosto ima neki automated messaging sistem . Zadnje što mi je predložio je da promenim bateriju ( Build-in Rechargeable lithium battery )

Video snimak priloži ukoliko je moguće a ako nije mislim da će biti dovoljna ta prepiska i tvoja izjava.
Mene je takodje jedan prodavac na sličan način pravio ludim u prepisci. Dispute je prihvatio za manje od 24h kada sam ga otvorio. Ništa te ne košta da probaš, tj podrazumeva se da se na korektan način boriš za svoja prava i to čini ceo sistem boljim.

@wladymeer
Mislim da je u tvom slučaju korektno da obavestiš prodavca da si dobio dva predmeta i predložiš rešenje.

Sad sam narucio nesto preko Alija i neka me zaborave.
Šta se dogodilo kod Tebe ?

Inače , otvorio sam dispute , prodavac odbio , ali zakukao da mu to može imati uticaja na radnju i ponudio 3 USD . Ja odbio i ljubazno zamolio da sami nađemo rešenje bez mediatora ( extended dispute) . Kamericu sam već prežalio kod tog prodavca , našao sam i jeftinije kod drugih . A ovog ću da ganjam kolko mogu . Prdložiću mu na kraju da mi pošalje novu , a ja njemu video kao uništavam staru a zadovoljiću se i da mu dam negativnu ocenu .

Osim svađe i ružnih reči ,ima li još nešto čega treba da se pazim . Ima li limit u tom dispute , da ne dosadim ljudima ?

Jel moze neko da preporuci pouzdane a jeftine prodavnice za tablete ili telefone?
Doslo vreme da se ponovim kad vec ne idem na more a ovi kineski telefoni mi izgledaju jako primamljivo :D

Vrh Dno