Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ja samo ne bih da me u nekoj tački procesa kupovine kada to ne mogu da prekinem iznenadi cena koju nisam hteo da platim.

Ako na sajtu AliXpres piše cena nečega 1000 dinara i isporuka 500 dinara, ukupno 1500, i ja to naručim i platim namenskom karticom,
i onda (kao kad plaćam infostan ili kupim nešto u domaćoj prodaji preko interneta) mi stigne SMS sa kodom za plaćanje;
da li u tom SMSu sa kodom za plaćanje piše da treba da platim 1500 dinara, ili piše brojka koja se dobije kad se preračuna cena artikla u dolarima razmenjena po kursu dolara koji važi u banci tog dana ?
Ni to ne bi bilo strašno jer ako mi ne odgovara mogu da ne unesem kôd i da obustavim kupovinu.

Kada paket stigne, ako na cenu dodaju PDV 20% to bi bilo 1800, plus isporuka 500 din (toliko sam nedavno platio neku isporuku u okviru grada), izađe na 2300

Na kraju ostaje samo da sam za sebe procenim da li je tih 2300 dovoljno ili uopšte niža cena od one po kojoj takav artikal prodaju lokalni "dropšiping" sajtovi da bih bio motivisan na sve ovo.

Da li ispravno razmišljam ?

Ja plaćam kreditnom karticom, preautorizovana je na Aliexpress-u i više mi ne traži kod za plaćanje, samo stigne poruka koliko je skinuto, i to u dolarima. Kartičarska kompanija to preračuna u evre i za toliko mi se zaduži kartica. Visa/Master imaju online kalkulatore da vidiš koliko će ti biti naplaćeno. Zato je zgodno da ti valuta bude dolar jer kada staviš RSD to je neka Ali konverzija (koja ne mora da bude tačna - premda verujem da nije mnogo daleko od realne). Recimo nešto košta 10$, tebi Ali napiše da je to 1000din, kada platiš oni te ne duže za 1000din nego 10$, a onda se radi konverzija u dinare, pa to može biti recimo 1100. Znači ovo 1000RSD ti je samo otprilike indikacija.

Elem, kada ti naplate koliko naplate i pošljika dođe do Srbije, ukoliko si u Beogradu, za fizički sitnije pošiljke (bez obzira na vrednost) u najvećem broju slučajeva ne plaćaš nikakve dažbine. Ljudi su uvozili procesore koji stanu u kovertu a koštaju po 300$ i nisu ništa plaćali. Ukoliko si u NS ili Nišu, postoji velika verovatnoća da ti obračunaju dodatne namete. Oni se obračunavaju na vrednost pošiljke (koju navede pošiljalac) ili vrednost koliko je carinik procenio da vredi stvar, pa šta bude veće od ta dva. Ako je osnovica manja od 50e, obračunava ti se 20% pdv na to, i plaćaš još nešto sitno, otvaranje paketa recimo. Ako je preko 50e, plaćaš 32% na tu cenu (10% carina pa na to sve 20% pdv), i opet otvaranje pošiljke ako su to radili. Dalje dostavu do stana ne naplaćuju.

U tvom primeru bi (po mom mišljenju) vrlo verovatno prošao bez dodatnih nameta ako nije u pitanju neka krupna stvar.

@Marezz

Ne verujem ni da su pre par godina poslali posiljku od 50+$ bez pracenja.

Kao sto @X4K3P kaze Aliexpress Standard Shipping ima pracenje.

Pratiti malo ponude i cene - moze da se dobije i popust

dac.jpg

@Sexy-NOT

Ne ide to bas tako - ako posiljka ode na carinu , oni odredjuju
pribliznu cenu i na to racunaju PDV i ako procene / ili je cena stvarno
preko 50€ onda ide i carina , plus Posta naplacuje otvaranje posiljke i
proviziju na uplatu.

Cenu na AE postavi u DOLARIMA.
Ako imas dinarski racun banka ce ti racunati prodajni kurs za dolar
( moze postojati mala razlika izmedju rezervisane i naplacene sume
ako se pojavi razlika u kursu dolara na dan rezervacije i na dan naplate )
Ako imas devizni racun , kartice su vezane za EURO i povlaci se € ,
a konverzija €/$ se vrsi po srednjem kursu €/$.
Neke banke naplacuju proviziju za placanje u inostranstvu ( pogledaj tarifnik ).

Zdravo, to je ovo pojacalo https://www.aliexpress.com/item/4001362567600.html

Razmisljam se uopste da li da rizikujem opet..
Ja sam mislio da je gitarsko 😀. U svakom slučaju, sve su ti rekli. Standard shipping ima praćenje. Na carini mogu da ti naplate i pdv i carinu, a i ne moraju. Nekad stvar procene na manje. Meni se desilo da sam za stvar od 90 dolara platio još 450 dinara, zajedno pdv i "uslugu".
Ja samo ne bih da me u nekoj tački procesa kupovine kada to ne mogu da prekinem iznenadi cena koju nisam hteo da platim.

Ako na sajtu AliXpres piše cena nečega 1000 dinara i isporuka 500 dinara, ukupno 1500, i ja to naručim i platim namenskom karticom,
i onda (kao kad plaćam infostan ili kupim nešto u domaćoj prodaji preko interneta) mi stigne SMS sa kodom za plaćanje;
da li u tom SMSu sa kodom za plaćanje piše da treba da platim 1500 dinara, ili piše brojka koja se dobije kad se preračuna cena artikla u dolarima razmenjena po kursu dolara koji važi u banci tog dana ?
Ni to ne bi bilo strašno jer ako mi ne odgovara mogu da ne unesem kôd i da obustavim kupovinu.

Kada paket stigne, ako na cenu dodaju PDV 20% to bi bilo 1800, plus isporuka 500 din (toliko sam nedavno platio neku isporuku u okviru grada), izađe na 2300

Na kraju ostaje samo da sam za sebe procenim da li je tih 2300 dovoljno ili uopšte niža cena od one po kojoj takav artikal prodaju lokalni "dropšiping" sajtovi da bih bio motivisan na sve ovo.

Da li ispravno razmišljam ?
U principu, dobra je matematika, ali si malo naduvao cene. U tih 500dinara je verovatno bilo i pdv i usluga carinjenja. Cena te usluge je oko 160 dinara. Otprilike, na 1000 do 2000 dinara robe, meni dođe 300 do 500 dinara troškova, ali samo ako ima praćenje.

Poslednja izmena:
@Marezz

Ne verujem ni da su pre par godina poslali posiljku od 50+$ bez pracenja.

Kao sto @X4K3P kaze Aliexpress Standard Shipping ima pracenje.

Pratiti malo ponude i cene - moze da se dobije i popust

Pogledajte prilog 441386

@Sexy-NOT

Ne ide to bas tako - ako posiljka ode na carinu , oni odredjuju
pribliznu cenu i na to racunaju PDV i ako procene / ili je cena stvarno
preko 50€ onda ide i carina , plus Posta naplacuje otvaranje posiljke i
proviziju na uplatu.

Cenu na AE postavi u DOLARIMA.
Ako imas dinarski racun banka ce ti racunati prodajni kurs za dolar
( moze postojati mala razlika izmedju rezervisane i naplacene sume
ako se pojavi razlika u kursu dolara na dan rezervacije i na dan naplate )
Ako imas devizni racun , kartice su vezane za EURO i povlaci se € ,
a konverzija €/$ se vrsi po srednjem kursu €/$.
Neke banke naplacuju proviziju za placanje u inostranstvu ( pogledaj tarifnik ).
Pa kazem ti, bilo je pracenje donekle, posle se izgubio trag, posiljka se nije videla u Srbiji..

Jel ima negde zvanicno da pise da Aliexpress Standard Shipping ima pracenje?

Poslednja izmena:
Zvanicno imas na desetine primera :) - Aliexpress Standard Shipping ima pracenje

Za sve narudzbine posle 15.08.2019 koje nisu trajno izbrisane sa liste narudzbina se moze videti kod za pracenje
( za vecinu ne postoji evidencija statusa , ali se vidi kod )

https:// www. aliexpress .com/p/tracking/index.html?_addShare=no&_login=yes&tradeOrderId=***

*** = OrderId - brojevi

Pa kazem ti, bilo je pracenje donekle, posle se izgubio trag, posiljka se nije videla u Srbiji..

Jel ima negde zvanicno da pise da Aliexpress Standard Shipping ima pracenje?
Ima 100%. Dobiješ LA....... HU kod koji se vidi na sajtu pošte od prijema u Mađarskoj do isporuke.

Samo računaj da je aliexpres nekad bio mnogo liberalniji što se tiče refunda,
sad - not so much.

Iskopao sam skrinsotove na kompu, to sam narucio 2020-te.. U pitanju je UB.........LV broj za pracenje, poslednji status kaze da je u Rigi, Letonija.. Posle toga nista :D

Kada 2020 ?
Od marta je krenula korona . Gomile posiljki nisu stigle na odrediste ili
su kasnile po par meseci.

UB....LV su neregistrovane posiljke.
One koje su isle u Srbiju su imale pracenje do prosledjivanja iz Rige.
( kao sada UC....HU - do prosledjivanja iz Budimpeste )

Pogledao sam pracenje na jednom skrinsotu kaze 29.08.2020..

Ma za te neregistrovane pošiljke nije sigurni ni da su ušle u avion. 🤣 U pravu je @sasa022 , zbog korone su mnoge pošiljke otkazane i nisu pravili problem oko refundiranja.

Ne znam, davno je bilo pa ne mogu da budem 100% siguran, ali mislim da je i tad bila Aliexpress Standard Shipping..

2020. nije bio Aliexpress Standard Shipping, tada su uglavnom nudili logističke kompanije preko kojih ide ili Seller Method Shipping i pisalo je da li ima praćenje ili ne. Tada je sve stalo i pošiljke su i po 6 meseci čučale u nekim magacinima u trranzitu ako su izašle iz Kine. Čim je pošiljka Ux znači da nije registrovana i nema praćenje što ti je sigurno i pisalo u izboru slanja.

Od cega zavisi da li ce Aliexpress Standard Shipping imati pracenje ili ne? Obzirom da na sajtu pise da nema prilikom izbora slanja..

Hvala svima! Pokusacu onda jos jednom da dodjem do ovog pojacala, nadam se da ce ovaj put uspeti da nadje svoj put do mene :D

Ima li ovo praćenje kada uđe u Srbiju?
Da znam sledeći put

Prilozi

• Screenshot_20240508_093033_AliExpress.jpg
    Screenshot_20240508_093033_AliExpress.jpg
    63 KB · Pregleda: 41
Aliexpress standard shipping ima.

@Marezz

@vladat1 Gledam da uzmem sebi neko pojacalo sa Alija, zapao mi je za oko FX-Audio X6 MkII.. Ima li sta bolje za te pare ili da pazarim?

@Marezz

Pitanje je da li tebi treba DAC ili "obicno" pojacalo ( stereo 2x20W RMS sa sve kutijom i napajanjem je oko 10$ ) ?

Nazad
Vrh Dno