AliExpress ne radi kako treba tamo od novembra.
Prvo je naišlo neviđeno zatrpavanje samog Ali-ja i špeditera za 11.11, pa zatim opet novo zatrpavanje Ali-ja za Black Friday, pa zatim još jedno zatrpavanje za božićnu groznicu. Zatim je naišla kineska nova godina (2/3 Kine ne radi, a još nije rasčišćen prethodni overload), a onda se kod nas nastavio štrajk naše pošte. Taman kada su malo produvali čep tokom marta, kreće vrhunac, korona ubacuje u 5. brzinu i staju avio letovi, kojima je putovalo 99% pošiljki.
Konačno, krajem aprila, CH, HK i SG pošte zvanično obustavljaju slanje u pojedine zemlje uključujući Srbiju, i sistem se urušava, skroz.
Tu i tamo je ponešto prolazilo, i meni je dosta toga na kraju stiglo, ali ukupna količina poručene robe je nadmašila mogućnosti celog lanca, pa onda još uz aljkavost pojedinih kineskih trgovaca, i užas naše državni pos'o pošte i carine, ukupni kolaps je počeo da raste geometrijskom progresijom.
Ne treba ništa poručivati dok se ponovo ne uspostavi normalan saobraćaj preko CH, HK i SG pošti.
Moje iskustvo je da i ti što kažu da šalju u Srbiju uz umerene cene slanja (postNL, yanwen, cainiao), zapravo ne rade, već muljaju.
DHL, UPS i Ali premijum shipping nisam probao. Retko šta se isplati poručivati tim službama, plus što Kinez možda i laže da će poslati baš njima.
eBay pošiljke, ako je ista roba kao na Ali-ju, to su isti trgovci, tako da su i problemi isti.