Igrao sam na PS3 u prethodnih par dana. Veoma neobicna igra. Za ljubitelje prvog filma ovo ce biti izvanredno iskustvo. Ponasa se kao virtuelna tura svih najznacajnijih lokacija iz prvog filma. Takodje uspeva da postigne odredjenu atmosferu prvog filma. Ovo je postignuto na ustrb realnosti jer svi kompjuteri u igri su tipa C64.
Nivoi su dugacki, mada, ovo je vise posledica toga sto se dosta umire a save je na svakih pola sata pa moras cesto da prelazis veliki deo deonica. Ne znam da li je to zbog toga sto se igra na PS3 ali AI aliena je potpuno retardiran. U stvari - imas osecaj da igra vara celo vreme. Onaj gif sto je neko postavio je potpuno realan prikaz vecine igre. Alien prodje tamo i odjednom si ti mrtav s ledja - because fuck you logic. Sa druge strane mozes da se sakrijes ispod stola i da ti njegov rep sedi na faci i nece te primetiti jer si ti, jelte, ispod stola, kao u filmovima. Vidi nas omaz filovima - vidi, vidi!
Imas gomilu nekih stvarcica da pravis uz pomoc kojih bi navodno trebao da vrsis distraction neprijatelja ili cak i da ih ostetite ali je sistem inventara ogranicen tako da mozes da napravis samo par stvari, iako si usput naisao na toliko materijala da bi mogao da napravis 70 smoke bombi. Sve te ovo tera na stednju tako da za nekih 15 sati igranja ne znam da li sam upotrebio 5 itema sveukupno (i jedno 10 medikitova).
Na kraju se igra svodi na to da se sunjas 15 sati i pokusavas da predvidis nepredvidiv AI.
Kao virtuelna tura prvog Aliena - cista 10tka - posebno zato sto je originalna postava davala glasove. Mislim da je takodje i bila prica da je Ridley Scott-ova ideja za nastavak prvog alien-a trebala da bude prica o Ripley-ovoj cerci sto se sad desava u igri. Mislim da je bas zato Sigurney Weaver pristala da radi. Cini se scenario igre da je kao odbacena verzija jednog od Alien filmova. Kao fan serijala - samo od toga mi ide voda na usta.
Kao igrica, u prvih par sati je sve to dosta interesantno. Onda negde oko 6-tog sata igranja prestanes toliko da se plasis svih sumova, zvukova i horor muzike i pocinje da te nervira sto moras da ucitavas ponovo i trcis 5 minuta da bi dosao na mesto gde ce alien da bukvalno trci oko tvog mesta kao osica, iako se ti sigurno nisi nicim odao.
Alien u igri dodje kao bug checker. Ako ne juris ka izvrsenju zadatka i kao vrludas okolo - dodje i presudi ti. Ako nisi uzeo tacnu rutu u toj sobi koju su programeri zamislisli - gotov si. Ako se ne daj boze ustanes da protegnes noge - ceka te load screen.
Na tom rudimentalnom gameplay nivou cela gameplay mehanika se zasniva na sunjanju i gledanju motion trackera sa nadanjem da te cheating AI alien ne dohvati da ne bi morao da ucitavas snimljenu poziciju i to je to. Nikakve druge realno interesantne gameplay mehanike nema. Sve ostalo je virtuelna tura Alien sveta. Da se divis retro izgledu tapaciranih zidova.