Šta je novo?

Alati i radionice

stevanovic019

Cenjen
Učlanjen(a)
26.11.2025
Poena
105
Moja oprema  
Laptop
ThinkPad L390 | Duet Gen 9
Tablet
Nokia T21
Mobilni telefon
Motorola moto g15 power
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
@lanmi86 je dao dobru ideju, da pokrenemo zasebnu temu posvećenu generalno alatima.
Ja dodao i radionice preko, jer
idu zajedno, zar ne..

06f52363-9bae-4f13-a958-b1d9d87b1e7d-1_all_10550.jpg

Odlično, hvala kolega Stevanoviću, mislim da ovde može da se lepo diskutuje o svemu vezano za bilo koju vrstu alata.

Jel neko testirao one Parkside Performance dijamantske krune za otvaranje rupa na keramici? Uzeo sam ih pre par meseci, al nikako da krenem u taj projekat renoviranja. Vidim da su opet u radnji sad.

Haha.. hvala i tebi kolega na ideji.

To i mene interesuje.

Ja sam uzimao tako neki Parkside pribor tu i tamo.
Brusne i rezne ploče i sl.

I ne mogu reći da nisam posao završavao..
Jedino, video sam da su performance rezne sa isteklim rokom upotrebe. Barem one koje sam ja tada uzeo.

I onda.. u mom gradu ima recimo Metabo pribora.
A to mi je onda bolji izbor, ako bih znao da ostali prolaze loše sa Parkside.

Zato i mene interesuje..

Ljudi, ne igrajte se sa Parkside reznim pločama za brusilicu. Brusne i nekako, i one raznorazne za rđu, ali rezne, to su horor priče. Moj prvi komšija koji drži servis motorcikala je pošlo leto bio hospitalizovan, dezintegrisala se Parkside rezna ploča, i napunila mu nogu. Kada se kupi brusilica iz Lidla, bukvalno prva stvar koju treba uraditi je skinuti tu reznu ploču koja dođe uz brusilicu, prelomiti i baciti u smeće, da niko, pa ni sakupljači sekundarnih sirovina ne dođu u iskušenje da to koriste.

Bosch rezne i brusne ploče koštaju smešno po gvožđarama(woby) ne rizikujte invaliditet sa tim smećem.

Uzeo sam pre neki dan Bosch novi Multitool (renovator), i i dalje ne mogu da verujem da nema vibracija prilikom secenja
🙂 . Ovo mi je treci multitool (Parkside i Bosch zeleni u drugim kucama), ali ovaj je za svaku preporuku. Jedino sto zdere bateriju od 4 Ah.

U pozadini je i Bosch 12v-32, novi, i Anti-KickBack je odlicna stvar, ko koristi leptir burgije ili krune, nema zavrtanja zglobova...

1775914290036.jpeg

Ako radiš dugo sa alatom, dve baterije, pa i tri ako je potrebno.
Ja sa ručnim cirkularom tako.
Dok potroši prvu, puni se treća, a druga je spremna.

Lepo izgleda Bosch.
Verujem da je i Anti-KickBack veoma korisna funkcija.
Ja je nemam na svojim bušilicama, pa treba biti obazriv..

Ja nisam ni znao zasto nekome treba anti-kickback, sve dok nisam poceo da busim rupe u drvetu i iverici leptir burgijama i krunama, nimalo naivno koliko moze covek da se povradi.

To, ili model sa dve ručice.

Nažalost, nemaju svi taj dodatak.
Moja jača (60 Nm) nema.
Ima tek model od 80 Nm.

Zašto uvek bušim sa oprezom.
Nekada pomogne i kvačilo na višim stepenima, ali nije za uzdati se u njega.

Ugrađena funkcija je najbolja opcija.

Dajte neki predlog (ili par) za dobru udarnu bušilicu koju mogu da koristim za bušenje u betonskim (i ostalim) zidovima, da može da izbuši i metal (tj. armaturu na koju naleti), a da po potrebi može da se koristi i za neko lako štemovanje, skidanje pločica, maltera i sl. Naravno, homeowner - hobi varijanta, nisam profesionalac. 🙂
Znači što svestranije, što kvalitetnije i što jeftinije. 😆Znam da to ne ide tako:
good-cheap.gif

ali ako može nekoliko predloga iz iskustva - tipa ovo je dobro u rangu do 10K RSD, ovo do 20K, a ovo stvarno vredi preko...

Aku ili žičana?
Svakako ti treba SDS bušilica.

Verujem da znaš šta je SDS bušilica.
Što se tiče bušenja betona, pre je bilo ako naiđeš na armaturu,...izvuci napolje i orobaj pored, pomeri malo 😬

Danas postoje burgije koje idu i kroz armaturu, recimo Bosch 7x serija burgija(i ekvivalenti drugih proizvođača). Ne očekuj čuda kod ovakvog tipa burgije, oseti se kada udari u armaturu, drastično se uspori bušenje, skoro kao da je stalo, ali nije, proćiće, dok sa klasičnom SDS burgijom, to je bukvalno značilo STOP...

Poslednja izmena:
Ja bih gledao neki od uveliko dokazanih modela kao što su Bosch GBH 240 (nekadašnji GBH 2-24) ili malo jača kategorija Bosch GBH 2-28, zatim Makita HR2470, HR2670 ili HR2630 ili nešto iz Hikoki (Hitachi) ponude kao što je DH26PC2. Lično bih se ograničio na Bosch ili Makitu jer imaju odličnu servisnu podršku u mom gradu.
Od jeftinijih bih verovatno uzeo u razmatranje Villager VLP 315.

U suštini, svaki od ovih alata će ti odraditi ono što si naveo ukoliko ispoštuješ njihove granice prilikom korišćenja a od same bušilice ti je možda bitniji sam pribor tj. kvalitet istog. Bosch burgije 5x ili 7x serija za bušenje armiranog betona kao i njihova špic i pljosnata dleta za štemanje su na primer odličnog kvaliteta. Diager takođe nije loš.

Bosch PBH 2100 RE je odlična home varijanta za ponekad upotrebu. Sa kvalitetnim burgijama, radi šta god hoćeš. Sa odgovarajućom burgijom, ide i kroz armaturu. Malo uspori, držiš lagano bez forsiranja, i posle par sekundi prođe i ide dalje.

Lagana je i ne zamara u radu.

Samo uzmi što kvalitetnije burgije, i radiće posao. Sa odgovarajućim burgijama sam bušio i talijanske pločice I klase.

Imam je već 10ak godina, i odradila je baš mnogo posla. Zaista tvrdim da nema bolje za te pare.

Razmišljao sam više da li da idem na neke jeftinije varijante tipa Parkside, Scheppach, Villager, Einhell ili da idem na provereni Bosch (kapiram plavi).
Aku bi mi bila u teoriji super varijanta, ali s obzirom na to da retko koristim, kapiram da bi bilo bacanje para i da bi se same baterije upropastile od stajanja.
Takođe, tražim best buy opciju, pa se pitam da li da idem na neki set sa koferom i burgijama ili da ipak burgije i dleta kupim zasebno...

Naleteh recimo na Bosch GBH 240 F sa izmenljivom glavom za 18,5 K, pa se i tu pitam da li vredi 4+ K razlike u odnosu na samo SDS-plus varijantu.

Ta sa izmenjivom glavom je super stvar, umesto adaptera za normalne burgije (kojibse mahom dobija kod većine proizvođača, a uzgred ne valja ničemu, jer baca) ovde se dobiju dva prava futera/glave, jedan sds+ jedan za normalne burgije.

Moje mišljenje je NE, ne vredi 18,5k.
Za 11k je plavi bosh sds+, za ostale novce možeš uzeti burgije + aku bušilicu koja bi koristila za svakodnevna bušenja i zavrtanja, plus i baterije za tu aku bušilicu...

Recimo ovo plus aku bušilica po izboru.

Nazad
Vrh Dno