Šta je novo?

Alan Wake (Xbox 360)

Nisam igrao igru, al fraza "It's not a lake... it's an ocean." znaci da je nesto vece nego sto se misli :).

definitivno. bukvalno poslednja "missing page" se odnosi na to.

pesma u knjizi tomasa zejna

for he did not know
that beyond the lake
he called home lies a deeper,
darker
ocean green
where waves are
both wilder
and more serene
to its ports i've been

Wow koja atomsfera, savrseno! Imamo novi Rezi!!!
Grafika je za 3 koplja iza U2 i GoW3, ja ne znam koliko je jedan ovaj box kad mi sve igre izgledaju losije nego na PS3.
Kamo srece da je ovo PS3 exluziva, proklet da je Sony sto nije dao pare!

Danas predjoh. Jedna od retkih igara koje sam presao u zadnjih par godina ;-) Samo cu reci i pored svih mana jedan WOW efekeat za atmosferu u igri!
U jednom dahu za odigrati :)

Svaka preporuka

Au sad sam se bas zabo u igru, jedno sat vremena, kako te samo uvuce u to jezivo okruzenje. Savrsena atomsfera, aplauz za Remedy !
Malo su kontrole cudne, ali to samo povecava tenziju.
Grafika je sad vec bolja, prvi lvl mi je bio nesto ruzan, suma mnogo bolje izgleda, pogotovo sto sve bre mrda, susti, ne znas gde da gledas.

Ja krećem po drugi put! Vuče me svaki komentar o igri! Nenadhebiva atmosfera! :)

Koliko se je samo Xbox nemocna masina za PS3, to je neverovatno. Bez fanboy-izma, ali stvarno je tako.
Nadam se da ce ovaj Alan Wake ipak izaci na PC-u, voleo bi da vidim ovo u full, kako je i zamisljeno.
Tacno bi voleo da izbace sto pre novu generaciju konzola, muka mi je nekad sto smo ograniceni na muljave texture, ocu bre kvalitet slican Pixar filmovima. Bar tako nesto su nam obecali sa sledecom generacijom konzola.

Tacno bi voleo da izbace sto pre novu generaciju konzola, muka mi je nekad sto smo ograniceni na muljave texture, ocu bre kvalitet slican Pixar filmovima. Bar tako nesto su nam obecali sa sledecom generacijom konzola.

Tako je. Ja samo čekam ovo, ako to urade, ja sam prezadovoljan, može odmah 3D i da zamre što se mene tiče

Koliko se je samo Xbox nemocna masina za PS3, to je neverovatno. Bez fanboy-izma, ali stvarno je tako.
Nadam se da ce ovaj Alan Wake ipak izaci na PC-u, voleo bi da vidim ovo u full, kako je i zamisljeno.

Razvoj igara za postojece sisteme je ionako vec preskup. Sto bi oni izbacivali nove sisteme i gubili pare na njima a samo da bi bile igre 1080p native i teksture malo bolje. Sto kompleksnije i jace konzole budu bile i razvoj za njih ce da bude skuplji i duzi tako da ne verujem da ce nove konzole skoro da se pojave.

Pogledajte ovu listu must play horor igara. Ima bar 2,3 koje su teski trash i nemaju veze sa horor zanrom.

Nije los ovaj bonus disk za Alan Wake-a, dobija se developer comentary koji se instalira i u igri se posle pojavi kao mali video prozor u donjem levom uglu koji se aktivira za pojedine stvari, likove, mesta, dogadjaje kako napredujes u igri. Steta sto su 2 manje poznata finca koji to pricaju umesto Sam Lake-a.

Tu su i 3 poduza videa o samoj igri, pravljenju trilera i o samom Remedy-u. Sam Lake je npr. rekao da je budzet za Max Payne keca bio veoma mali pa nisu mogli da unajme prave glumce za za likove u igri i za cutscene. To je manje vise sve poznato ali recimo Samova majka je iskoriscena za lik Nikol Horn koja je glavni zloca u igri. Rekao je i da su mu otac i brat imali slicne role pa cak i domar hotela u kojem je jednom boravio. Bilo je to vreme kad su jos mogle da se prave odlicne igre od timova koji su imali 10-15 ljudi. Posto je igra bila neverovatan hit u nastvaku su vec stali na noge kao prava kompanija sa vecim budzetom pa su ovog puta mogli da unajme glumce itd.

Mogu da se odgledaju i cutscene u kombinaciji sa originalnim skicama koje su koriscene kao osnova, tu je i koncept art a i stari screenshotovi kojih se dobro secam.

Od trailera tu je i jedan iz 2006 koji nigde nije bio prikazan a jako je dobar i pokazuje neke sekvence koje nisu nasle put u gotovoj igri.

Poslednja izmena:
Da li je neko odgledao credits do kraja i video natpis Alan Wake journey continues..? :smoke:

Ajde neko ko je yavrsio igru da mi u spoiler stavi njegovo objasnjenje kraja, cisto da uporedim misli :)

Ево, коначно пробах и ја Alan Wake-а...

И игра је стварно добра. Нивои су одлично осмишљени, а игра сенке и светлости је урађена боље него игде до сада. Самим тим, атмосфера је на баш високом нивоу. Алан је, као лик, екстра замишљен. Умишљени писац, суперзвезда, коме је све ишло у животу. И све је било добро док је имао инспирације. Када је ње понестало, на површину избијају негативне стране његовог карактера. А њих итекако има, и оне су покретач приче.

Посебно су ми се допали рукописи који могу да се нађу у игри. Најава ствари које ће тек да се догоде је нешто што стварно подиже атмосферу на још виши ниво, због самог ишчекивања догађаја, који ће несумњиво уследтити.

Осећај пуцања је одличан, примећује се да Алан није навикао да држи пиштољ у руци.

А сада негативне ствари... Иако је све, везано за причу, замишљено маестрално, ипак Sam Lake изгледа није писац тог калибра, да све то може да извуче. Монолог, који треба да има исту сврху као у Max Payne-у је често веома лош, и неретко се своди на најбаналније запажање дешавања на екрану, без икаквих суптилности, метафора, референци... А када референци и има, оне су објашњене, да свако разуме о чему се ту ради.

Ликови су често "шупљи", једнодимензионални, мада има и оригиналних и допадљивих личности (браћа са деменцијом, локални доктор...).

Графика је "муљава", што је последица мале резолуције. Ноћу се не примећује, али дању изгледа далеко лошије од Battlefield: Bad Company 2, рецимо.

Камера је мало чудна, не понаша се "како би требало", односно, како су нас све игре навикле.

Све у свему, 8/10 од мене. Очекивао сам више, поготово од Sam Lake-а, али ваљда је Max Payne непоновљив. Кад би урадили први и други део за XBLA...

@Teacher, sve si isto rekao kao i ja...

@byMaX: Ко би рекао да су нам се толико поклопили утисци:)

Иначе, стигао сам до средине четврте епизоде, и игра има и много позитивних и много негативних ствари, које се све више уочавају.

Дефинитивно вреди прећи, прича је стварно добра у глобалу.

Opravio sam 5.1, sad mogu da igram. :)
Samo mi recite vi sto ste presli celu/dobar deo, da li da igram na normal ili hard ? Ono bas volim da se iscimam, i volim izazov.
Igrao sam Episode1 na normal i ono sta ja znam, nije bas lako, mozda sto se nisam navikao na malo cudne kontrole. Bojim se samo da hard ne bude posle frustrirajuce tezak ?
Inace grafika je 2 koplja iza U2 i GoW3 na zalost. Stvarno jadni Xbox nema snage za vrhunsku grafiku. :(

Opravio sam 5.1, sad mogu da igram. :)
Samo mi recite vi sto ste presli celu/dobar deo, da li da igram na normal ili hard ? Ono bas volim da se iscimam, i volim izazov.
Igrao sam Episode1 na normal i ono sta ja znam, nije bas lako, mozda sto se nisam navikao na malo cudne kontrole. Bojim se samo da hard ne bude posle frustrirajuce tezak ?
Inace grafika je 2 koplja iza U2 i GoW3 na zalost. Stvarno jadni Xbox nema snage za vrhunsku grafiku. :(

Slobodno igraj na hard.
Grafika jeste losija, ali scene u sumi izgledaju odlicno.

У прошлој генерацији xbox је имао далеко моћнији хардвер од PS2, па је био далеко лошија конзола. Игре јесу имале лепшу графику, али су квалитетнији наслови били на Sony-јевом чеду. Не кажем да је сада обрнуто (мада мислим да је тако), него да графика не значи квалитет.

Играј слободно на "hard", могао би опуштено и на "nightmare", да је откључан. Ја сам гинуо десетак пута по епизоди.

Prvi Xbox nije bio konzola u pravom smislu već gomila PC hardvera smeštena u fancy kućište.

Uuuu, sta vam rek'o za Xbooox.. :d

Izdajica svih kutija na svetu :D. Kupio PS3 za manje od 300e i o'ma je hvali na sva usta :d.

Aj prekinite da spamujete AW temu. Idite u Xbox temu pa se prepucavajte!
Modovi brisite ove gluposti!

ОК, био је PC са специјалним кућиштем, али то нема никакве везе с оним што сам написао. Био је јачи од PS2, а био је лошији, као платформа.

Сада је ситуација обрнута, кад је снага у питању, али то не значи нужно и слабији квалитет игара. Нормално, сви бисмо радије да све игре изгледају као GT5 и Uncharted 2, али је то тешко с овом генерацијом.

Елем, графика у игри је стварно муљава дању, али атмосфера коју стварају сенке је стварно упечатљива, и то ниједан други наслов није постигао.

Grafika je fantasticna, na trenutke maestralna, :zgran: xbox definitivno ima dovoljno snage , to ovaj naslov i pokazuje, a verovatno ima jos mesta da se ta granica pomera, to cemo verovatno videti u nadolazecim hitovima poput gears of war 3, halo reach.... a mozda izadje i forza 4 na ovoj generaciji konzole, videcemo

Пређох игру... Ако се изузме последњих 5 секунди, прича је стварно феноменална, оригинална и детаљна.

Sam Lake је генерално стварно замислио игру која може да буде међу најбољима у овој генерацији конзола. Али, ипак није писац тог калибра, да све то може да изнесе, тако да на моменте дијалог делује поприлично банално (што се у Max Payne-у, додуше, никад није дешавало).

Оно што јесте мана, и што је требало да буде другачије, је дизајн нивоа. Тотално је глупо што се камера зумира на противника кад се он појави, јер јер све остало тако направљено, да би много бољи ефекат био да се само музика појача када су "обузети" у близини.

Стиче се утисак да је цела игра интерактивни филм, и да нема апсолутно никакве варијације у проласку. Са једне стране, то јесте досадније, а са друге, прича је таква да би свака већа слобода била неоправдана.

Генерално, у последњој четвртини игре ми се доста поправио утисак, и мислим да је ово ипак 9/10 наслов. А Eurogamer опис је тотално безвезе, поготово када је у питању коментарисање самог тока игре.

Prica je genijalna,ali mogli su to jos malo bolje da odrade.

Vrh Dno