Šta je novo?

Alan Wake 2

callisto protocol koji nisu hvalili meni je najbolja igra u zadnjih 5 godina :D

callisto protocol koji nisu hvalili meni je najbolja igra u zadnjih 5 godina :D
Nema sta u njoj narocito da se hvali osim grafike, ali drago mi je da ti se svidela. Mislim, nije igra losa, ali ni ne odusevljava (barem mene nije).

Nema sta u njoj narocito da se hvali osim grafike, ali drago mi je da ti se svidela. Mislim, nije igra losa, ali ni ne odusevljava (barem mene nije).
pa to ti pricam, to sto ljudi pricaju nema veze sa trenutim stanjem mog raspolozenja...koliko ima oskar filmova koji su meni ******...tako i ovo :D

Meni bi Alan Wake bila vrh igra da nije ovih taken i cele ideje oko njih i mehanike napucavanja. Da zapravo pucamo u nešto opipljivo mnogo bi mi bolja bila igra, ovako mi se smor pucati u senke, prvi deo zbog toga nisam ni završio.

Ne mogu vam opisati kako sam se razočarao kada sam posle Max Payne od Remedy igrao njihovu igru sa ovakvom mehanikom. Da je bar neki survival horor gde bežiš od čudovišta pa da pištolj nema upotrebu ali ne, ovde pucaš u senke čitavu igru, skroz bezveze.

Istraživanje u igri je super, ali borbena mehanika se vrlo često završavala mojim izlaskom iz igre pa sam to prelazio kada se nakanim, nevoljno...

Po ovome, dve trecine Steam-a nece izgurati 30fps u 1080p. Mislim, tehnicki nece niko na Steam-u jer je Epic eksluziva, hehe.

Btw, igra nece raditi na gtx 10xx, rx 5xxx kartama (ali bi trebalo raditi na gtx 16xx jer su bazirane na Turing arhitekturi) i starijim jer ne podrzavaju mesh shadere (zamenjuju razlicite shadere u dx12 ultimate, koliko sam razumeo Nanite je slicna tehnologija ali mesh shaderi se mogu koristiti u svakom endzinu koji podrzava dx12 ultimate).

Btw, igra nece raditi na gtx 10xx, rx 5xxx kartama (ali bi trebalo raditi na gtx 16xx jer su bazirane na Turing arhitekturi) i starijim jer ne podrzavaju mesh shadere (zamenjuju razlicite shadere u dx12 ultimate, koliko sam razumeo Nanite je slicna tehnologija ali mesh shaderi se mogu koristiti u svakom endzinu koji podrzava dx12 ultimate).
Imas li neke dokaze da ce tako stvarno i biti? :) Inace, ja izbegavam gledati klipove pre izlaska...Videh jedan, meni izvodjenje lici na RE, pa ne vidim odakle ovolika, navodna, zahtevnost... Jel podrzavaju konzole ovo? Videcemo, mislim da je ovo iznad loženje i ludost (ali i hrabrost) da se odreknu ljudi s slabijim kartama

Poslednja izmena:
Apsurd je da na rx570 mi lepo rade Returnal, Resident Evil 4 remake, Plaque Tale 2 u 1440p na medium a AW 2 necu moci ni da upalim a pri tom ne izgleda mnogo bolje od ove 3 koje sam naveo. Ne pada mi na pamet da kupujem novu graficku zbog jedne igre.......no mislim da ce nekako moci i da je sys req sto su izbacili cisto da se pokriju da se ljudi ne zale u principu "garantuju" za te specove a za drugo ne. Videcemo za 5 dana

nvidia 10xx serija je stara 7 i po godina, po meni je ovo opravdan potez
amd 5xxx kartice su stare 4 i nesto god, ovo je amd problem.

Mesh shaderi su deo dx12 ultimate, on je podrzan od rdna2 znaci rx 6xxx serija, kod nvidie je ovo podrzano od turing serije gtx 16xx i rtx 20xx, doduse rekli su da ce losije raditi na 16xx seriji zbog nedostatka dlss

Najjeftinija karta za "ulaz" je rx 6600 koja je 125e trenutno na kp.

@Sean

Panther je objasnio. Ako karta ne podrzava mesh shadere, nece moci da pokrene igru, tako da da, sve gtx 10xx i Amd rx 5xxx otpadaju. I da, s' obzirom da ne podrzavaju DLSS, gtx 16xx karte ce vrv biti neupotrebljive.

Mozda odrade neki hack da se igra pokrene na starijim kartama ali ako ga i bude, vrv ce performanse biti kao kada je Nvidia omogucila RT na gtx 16xx karticama.

Nznm, toliko sam cekao igru i sada ovo. DLSS performance je neupotrebljiv u 1080p cak i na veoma malom ekranu.

Testirao sam DLSS performance na ROG Ally u CP 2077 preko lokal striminga i cak i na ekranu od 7-inca slika izgleda uzasno. DLSS balanced izgleda skroz ok recimo, sem tokom voznje, ali performance je jednostavno neupotrebljiv. A FSR izgleda bas lose na 1080p generalno, mozda je jedino ultra quality ok, na manjim ekranima.

Mislim da je Remedy maaaalo precenio performanse prosecnog gaming PC-ja, al videcemo...

Remedy svakako ne tera nikog da upgrade-uje GPU ili citav komp, jednostavno AW2 sysreq je takav kakav je i ko ima PC koji ispunjava isti, moci ce da igra (neko u low, neko medium, high, a neko i sa RT-om i path tracing-om). Igra izlazi i za PS5 i XS konzole, pa kome je sta po volji. ;)

Remedy svakako ne tera nikog da upgrade-uje GPU ili citav komp, jednostavno AW2 sysreq je takav kakav je i ko ima PC koji ispunjava isti, moci ce da igra (neko u low, neko medium, high, a neko i sa RT-om i path tracing-om). Igra izlazi i za PS5 i XS konzole, pa kome je sta po volji. ;)
Pa tera bro, ovo je prva igra koja ovo trazi i bez toga neces moci, navodno, da POKRENES igru uopste...

Pa tera bro, ovo je prva igra koja ovo trazi i bez toga neces moci, navodno, da POKRENES igru uopste...
GTX10 su (pra)stare graficke i svakako su zrele za zasluzenu penziju, kao i RX 5xx serija. Neke igre ce jos uvek moci da pokrenu, ali eto AW2 nece. RX 5700 XT je novija od njih i po snazi bi svakako bila sposobna da pokrene igru, ali eto, ne podrzava pomenute mesh shader-e. Sta da se radi, ko ima nju, moze da je proda i kupi koriscenu RX 6600 bez ikakve doplate. Slabija je od 5700 XT, ali ima podrsku za mesh shader-e. Ili uz malu doplatu (30-40e) moze da se uzme 6600 XT ili RTX 2060 Super. Takodje, Xbox Series S je oko 230-ak evra, dakle kao neki slab(iji) GPU, a na njemu mogu da se igraju (gotovo) sve nove igre bez problema, a uz Game Pass je apsolutni best-buy za sve igrace sa ogranicenim tj. malim budzetom za gaming.

Poslednja izmena:
Razumem ja to kupis drugu i resen problem... :giggle: Ako se nastavi niz igara sa ovim "problemom" OK, ali zbog ove igre - reci ne kupovini :p Jos mi nesto dobra RDR 2 I CP2077 grafika

Mislim da je Remedy maaaalo precenio performanse prosecnog gaming PC-ja, al videcemo...
Mislim da cilj i nije prosečan pc jer ko je spreman da da 60€ za igru daće i barem 200€ za grafičku, a realno i mnogo više.

Mislim da cilj i nije prosečan pc jer ko je spreman da da 60€ za igru daće i barem 200€ za grafičku, a realno i mnogo više.

Ne bih se slozio sa ovim, barem sto se tice vecih (zapadnih) trzista gde 50-70 dolara/evra daju i oni sa ispodprosecnim gejming racunarima, kao i oni koji imaju konzole, ukljucujuci i $300 Series S. Tamo je kupovina originala po full ceni normalizovana.

Mnogo manje gejmera, ukljucujuci i one sa slabijim masinama, ceka velike popuste i akcije da bi kupili igre, ili se cima da uzima igre sa tipa argentinskog naloga. A, barem po zvanicnim zahtevima, igra nece raditi u 1080p@60fps i low podesavanjima cak ni na racunarima mnogo jacim od proseka, bez kompletnog unistavanja kvaliteta slike koriscenjem performance upscaling opcija.

Videcemo, ali ne verujem da ce se igra prodavati dobro na PC-ju, em zbog zahtevnosti em sto je Epic ekskluziva i pored toga sto kosta $50 umesto 60/70.

Ne bih da ulazim u tudje finansije i stavove u vezi kupovine tehnike (a ni bilo cega drugog), ali evo samo bih ovo rekao. Ako dnevno odvojite samo 100 dinara (da STO) za godinu dana ce te imati 36500 din. (~310€) u steku za upgrade GPU-a ili neke druge komponente. Sto dinara apsolutno svako od nas moze da odvoji, tako da nema izgovora za zamenu npr. GPU-a kad za to dodje vreme. Za oko 300€ (pa i manje) danas moze da se uzme koriscena RX 6700 XT ili RTX 3070, a za 350-ak i RX 6800.

Zasto fino ne kazes: svako od nas moze da placa dva racuna za struju. Koja budala placa dva racuna za struju??? Sto ne kazes, svako od nas moze da placa 3 streaming servisa. Koja budala placa 3 streming servisa?

Tvojih 100 dinara dnevno je nekome godišnja registracija auta. Pretvori to svoje racunanje u dva auta pa ces skontati koliko je glupo. To je ista ona glupa šuplja: da ne jedes svaki dan čokoladu, mogao bi godišnje da imas X. A on ne konta da je tu čokoladu pokusavam da razvucem na tri X-a. Jeste, svako od nas moze da izdvoji 100 dinara dnevno za stotine nekih stvari. Nije problem grafička, problem je sto svi mi imamo stotinu nekih precih stvari. Ne vrti se sve oko tvoje grafičke.

Ja imam srece pa nemam problema s tim. Imam solidan PC i PS5, PSN Premium, volan i sto pozelim za igre. Ali je bezobrazno kritikovati igrace sto nemaju 37 hiljada dinara svake godina da bi se igrali na polovnoj robi za neoptimizirano djubre od igara.

Na kraju malo dodaj na svojih 100 dinara pa igrac fino kupi PS5 a onda svake godine izdvoji 80€ na jako dobar katalog a ne ubogih 310€ + lova za igre.

-Koliko dugo pušiš?
-30 godina.
-E vidiš, da ne pušiš, da si ostavljao pare, sada bi vozao mercedes
-Pušiš li ti?
-Ne
-A kamo tebi mercedes?

@Glenn
Auu druze, ti si bas ozbiljno shvatio nazigled vrlo bezazlen predlog. Pritom nikog nisam nazivao budalom, glupakom ili sl., ali izvini, nismo svi pametni kao ti. :rolleyes:

Prvo, naveo sam tih 100 din. kao primer i pritom nisam rekao da neko to mora i da prihvati. Od kako se pre neki dan pojavio sysreq za AW2 vodi se polemika oko zahtevnosti igre (opravdane ili ne tek treba da vidimo) i toga kako igra nece raditi na (pra)starim GPU-ovima sa 4GB VRAM-a i sl. To sam rekao i dalje stojim iza toga da svako moze da odvoji 100 din. dnevno (ma kolike ostale troskove imao) u svrhu npr. upgrade-a graficke. Polovne, nove, nebitno. Ako je korisceno ne znaci da mora biti izdrndano, u suprotnom niko nista preko oglsam, pa makar i ovih ovde na Bench-u ne bi ni kupovao.
"Ne vrti se sve oko tvoje graficke." kazes? :unsure: Koje moje graficke? Naveo sam je kao primer. Realno, stoli me ko, kako i za sta trosi svoj novac, ovo sam naveo kao ideju koja je vrlo ostvariva iako ti mislis da nije. Uzgred, cisto da znas da je tvoje misljenje bitno koliko i moje. Sto kazu, psi laju, vetar nosi.

Kad vec navodis sta sve imas nemoj da mislis da ja u bilo cemu oskudevam. Imam sve to sto si naveo, a mozda i vise. I koga sam ja kritikovao sto nema 37 hiljada dinara da svake godine menja graficku? Ko nema ne mora da je menja ni posle deset godina, meni je bukvalno sve jedno. A koliko vidim vec znas da ce AW2 biti djubre od igre. Ne samo sto si pametan, nego si izgelda i vidovit.

Na kraju nisu to mojih 100 dinara, opet kazem njih sam naveo kao primer, neko nece ili ne moze da odvaja ni dinar, neko moze 500, neko 1000, a neko ne mora ni da stedi da bi nesto kupio nego jednostavno kupi. Tu racunicu sam naveo samo kao primer sa kojim apsolutno niko ne mora da se slozi i da ga primenjuje, nemam problem sa tim. Lova za igre ti treba i za PS5 i kad imas PS+ Extra/Premium/koju god pretplatu, jer nisu sve igre dostupne u okviru pretplate, a i Xbox i PC imaju dobar katalog igara u okviru Game Pass-a.

E moj prijatelju, upravo si opisao definiciju "girlmath".

E moj prijatelju, upravo si opisao definiciju "girlmath".
Are You Sure GIF by Monty Python

Nazad
Vrh Dno